Wie kent de kleine Asterix niet? Of Obelix, als kind viel hij in een ketel vol sterkmakende toverdrank van de lokale druide Panoramix.

De stripalbums die deze trotse oude Belgen in hun kleine gallische dorpje beschrijven zitten doorgaans goed in elkaar en de anachronismes zijn zo overduidelijk dat het grappig wordt. Maar, dat is niet altijd zo...

Wat bijvoorbeeld te denken van de klederdracht? De meeste personages in de stripreeks dragen een riem om de broek op te houden en dat is verre van gebruikelijk. In Gallische tijden schijnt men geen riemen te hebben gekend maar gebruikte men bretels in de plaats.

Grappig getekend waren de vlechten in het haar van de stoere Galliers. Helaas, maar wat maakt het eigenlijk uit, is dit nog zo'n verkeerd geschiedkundig gegeven. Toen de Romeinen de gebieden bezetten was het voor de oude Belgen normaal om het haar in te smeren met kalkwater. Men had daarvoor een soort gel op waterbasis gemaakt. Daardoor werd het haar blonder en vetter. Vlechten werden er niet in gelegd, ze kamden het gewoon naar achteren.

Hoewel een van de tekenaars recentelijk een lintje heeft gekregen is Asterix dus niet altijd even historisch correct. Dat je het even weet tijdens het bezoeken van de nieuwe Asterixfilm.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden