De vorige keer heb ik het met u gehad over mannen en het virtuele voetbal. Deze keer wil ik het met u over het ‘echte’ voetbal hebben. Dus over elf gespierde mannen die over een grasveld heen hollen en die ervoor zorgen dat 80% van de mannelijke bevolking tijdelijk ontoerekeningsvatbaar wordt.
Mannen houden van voetbal, vrouwen iets minder.

Mannen hebben een fotografisch geheugen wat voetbal betreft: laat ze een fragment uit een wedstrijd zien van twintg jaar geleden en ze kunnen je precies vertellen wie er tegen wie voetbalde en wie er op dat moment in balbezit was. Dit in schril contrast met het consequent vergeten van de trouwdatum of andere, voor vrouwen, belangrijke trivialiteiten. Als vrouwen al een fotografisch voetbal geheugen blijken te bezitten, dan is het aan de hand van het fraaie achterwerk van één van de spelers.

Het voetbal heeft een belangrijke functie in de ontwikkeling van het mannelijk ego. Voetbal verhoogt het zelfvertrouwen van de man. De reden hiervoor ligt in het feit dat elke man uitgaat van zijn eigen onwankelbare kennis over voetbal en dat te pas en te onpas etaleert.

Vrouwen hebben hun eigen logica als ze naar voetbal kijken: “Waarom trekken ze die sokken toch zo onmodieus omhoog; waarom voetballen ze in het wit, dat wordt zo snel vies, etc.”
Voetbal als een ‘spelletje’ betitelen in een kamer vol mannelijke oranjefans, staat gelijk aan zelfmoord (tuurlijk zullen er wel uitzonderingen zijn in de mannen- en vrouwenlogica over voetbal, maar overdrijving is veel leuker in het schrijven).

Met één ding zult u het wel met me eens zijn: voetbal is een uiterst serieuze zaak voor de mannelijke bevolking. Ik durf het nog sterker te stellen: zonder voetbal zou een groot deel van de Nederlandse mannelijke bevolking opeens in een diep donker gat vallen en niet meer weten hoe zijn leven invulling te geven.

Maar liefst 37 procent van alle Nederlandse mannen zet toch de televisie aan wanneer hun echtgenote jarig is en het Nederlands elftal toevallig op dezelfde dag speelt. Dat blijkt uit een enquête van Intomart, in opdracht van het KRO TV-programma 'Wat zou jij doen?'.

Het verjaardagsfeest moet maar verschoven worden of het bezoek moet meekijken, aldus de mannen. Uit de enquête blijkt tevens dat één op de zes mannen een avond voetbal kijken verkiest boven een romantisch avondje. Eén op de tien mannen zou zelfs zijn trouwdag verschuiven wanneer het Nederlands elftal op die dag zou spelen. Uit een ander onderzoek van het Engelse Social Issues Research Centre (SIRC) blijkt dat twee derde van de voetbalfans in Nederland een voetbalwedstrijd verkiezen boven een lekkere vrijpartij.

Als je dan ook weet dat driekwart van de Nederlanders wel eens naar Studio Sport kijkt en dat de vrouwen (30 procent) vaak ’verplicht’ met hun partner meekijken, dan is het toch maar droevig gesteld met het Nederlandse seksleven. Gelukkig ervaart die van mij onze seks nog alsof ‘we’ in de finale van the Champion League zitten. Op zondagavond rond een uur of zeven, trek ik gewoon mijn kleren uit...

adenis: ik ben het volledig met het artikel eens.

voetbal is maar een bijzaak.... maar wel de belangrijkste bijzaak

voetbal is iets nationalistisch, maar wel legaal dan. Want duitsers zijn aardige mensen en ik kan het goed met ze vinden, maar tijdens een WK of EK is de oorlog weer begonnen.

hetzelfde geldt voor italianen, fransen en roemenen.

Maar ook de spanning die het mee brengt, de vreugde, het verdriet. alles om het voetbal heen, maakt het zo mooi. Daar zitten de emoties van de man. Een man die huilt is een mietje, maar als hij huilt omdat we tegen rusland verloren hebben, dan was hij een echte supporter, dus een echte man.

wel erg leuke blogs. ik hoop dat je inspiratie hebt tot deel 20
Op 24-04-2009 11:05:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Je kan het beter stellen waarom voor mannen het bekijken van een sport zo belangrijk is? Hier in Europa en Zuid-Amerika is het vooral voetbal, das onze cultuur. In de USA heb je weer honkbal, hockey en american football. Canada hockey. India en Pakistan croquet. Zuid-oost Azië vechtsporten. Ik noem zo maar even wat op, misschien klopt het niet helemaal.
Misschien is het wel omdat sex al vaker is gedaan en altijd erna nog kan. Zelfde met die verjaardag ed. Die ene wedstrijd kan je daarna niet meer kijken. En nee, een herhaling of opnemen op video is geen optie. Voetbal moet je live op tv kijken.
Vraag me af wat er uit een enquete kom als je zou vragen of mannen liever die wedstrijd kijken of sex met de vrouw van hun dromen hebben? Waarbij het waarschijnlijk ook nog eens uit kan maken of het een reguliere wedstrijd is of een klassieker of finale. En wat maakt leeftijd uit in zo'n enquete?
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 24-04-2009 14:25:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Wat nou 'verplicht' meekijken. Als rechtgeaard niet-voetbal-freak durf ik toch echt te beweren dat er een tweede tv in huis aanwezig is. Mocht de dame een dermate drang hebben om per se tegen een kerel aan te leunen(dame is uitgedost in jogginbroek op de - leren? - bank en wil/moet van zichzelf tegen die kerel aanleunen), dan heb je een heel ander probleem. Dus: Waarom altijd die conformatie van vrouwen om hun man te behagen wbt meekijken naar iets wat ze voor geen meter interessant vinden maar toch willen snappen? Doe je ding en als je partner iets met veel passie bekijkt wat jij toch echt niet leuk vindt, kijk dan naar een ander programma...op een andere tv misschien?
(bericht gewijzigd op 27-4-2009 17:20:25)
ech?
Op 26-04-2009 19:04:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden