Toen ik de eerste keer deze berichtgeving zag, dacht ik dat de ultieme grens van het oneindige heelal gevonden was; de plaats waar het heelal ophoudt te bestaan. Verkeerd gedacht, het gaat over de grens tussen de aardse atmosfeer en de ruimte. Toen me dat duidelijk geworden was, vroeg ik me af waarom wetenschappers die grens nu per se willen vastleggen. Om buitenaardse bezoekers het recht op een vrije vlucht binnen de aardse atmosfeer te ontzeggen? Om territoriale conflicten met aliens te vermijden? Of misschien wel om nationale overvliegrechten op te eisen voor passerende satellieten en ander ruimtetuig boven het grondgebied en binnen de aardse atmosfeer?

U zult het maar geweten hebben: wetenschappers hebben definitief de rand van de ruimte - de grens tussen de aardse atmosfeer en de ruimte - gevonden én officieel vastgelegd. Door gebruik te maken van een instrument, dat door wetenschappers van de universiteit van Calgary (Canada) ontwikkeld werd, hebben wetenschappers bevestigd dat de ruimte op 118 kilometer boven het oppervlak van de aarde begint. Een verwarrende vaststelling als je 't mij vraagt, zeker als mensen zich astronaut mogen noemen van zodra ze de 80 kilometergrens voorbij (geweest) zijn.

De grens met de ruimte is door het gros van de ruimte-industrie vastgelegd op 100 kilometer. Het was Theodore von Kármán, een Hongaars-Amerikaanse wetenschapper, die berekende dat op die afstand de aardse atmosfeer zo dun is dat ze verwaarloosbaar is en dat conventionele vliegtuigen niet meer functioneren, omdat ze niet voldoende snelheid voor een aerodynamische lift kunnen maken.


Deze 100 kilometergrens is ook goedgekeurd door de Federation Aeronautique Internationale (FAI), die de luchtvaartnormen bepaalt. De Verenigde Staten hebben echter nooit officieel eender welke ruimtegrensnorm goedgekeurd. En dat heeft te maken met de kwestie van overvliegrechten van satellieten en ander rondcirkelend tuig, wat volgens NASA de zaak alleen maar ingewikkelder zou maken.

De Amerikaanse vluchtleiding gebruikt 122 kilometer als grens tussen atmosfeer en ruimte, omdat dat de hoogte is waar de shuttle overschakelt van raketsturing naar luchtweerstandmanoeuvres. Anderen zeggen dat het bord 'Warning! You are about to enter space' - met of zonder Kilroy Was Here - een heel eind verder thuishoort, namelijk op 21 miljoen kilometer van het aardoppervlak, want daar ligt de grens waar de aantrekkingskracht van de aarde niet meer domineert.

Vijfdelige reeks 'The Universe: The Edge of Space' (circa 45 minuten):

BeyondPerceptio: Dat is zéker GRENSwetenschap...
Op 02-05-2009 21:29:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
BeyondPerceptio:

Dat is zéker GRENSwetenschap...


...Met een paar flinke kwantumsprongen kom je er zo achter,..rolmaatje mee en opmeten maar,..
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 02-05-2009 22:49:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Space. The Final Frontier...
Cannot kill the Battery!!!
Op 03-05-2009 14:00:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:

Anderen zeggen dat het bord 'Warning! You are about to enter space' - met of zonder Kilroy Was Here - een heel eind verder thuishoort, namelijk op 21 miljoen kilometer van het aardoppervlak, want daar ligt de grens waar de aantrekkingskracht van de aarde niet meer domineert.


Lijkt me een typische beredenering. Volgens 1 van Newton's wetten is de kracht van beide objecten gelijk aan elkaar. Ik vermoed dat er bedoeld wordt dat de invloedsfeer van een lichaam zo groot als de aarde amper effect heeft.

http://en.wikipedia.org/wiki/Newton%27s_law_of_universal_gravitation
(bericht gewijzigd op 3-5-2009 14:11:13)
ALLES IS WAAR
Op 03-05-2009 14:10:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden