Het wordt zomerachtig weer dus de dames kleden zich weer schaarser. Ik mag er graag van genieten. Toch zijn er van die factoren die het soms verpesten. Lipstick bijvoorbeeld. Vaak, als ik een mooie meid met zonnebril zie langslopen, dan vallen de lippen extra op. Dat komt omdat ze meestal zijn voorzien van een kleurtje. Rood, roze, paarsig. Er zijn van die momenten dat lipstick me de verdere schoonheid doet vergeten en ik kriebelende beestjes over de lippen zie krioelen. De meeste rode en roodachtige lipstick dankt zijn kleur namelijk aan één van de ingrediënten: de schildluis ofwel Cochenilleluis, Dactylopius coccus Costa.

Lekkere lippen
Lekkere lippen
(Kusje?)

Natuurlijk staat er op lipstick of andere producten die het bevatten niets over geplette schildluis. Het is algemeen bekend en toch zijn er maar weinigen die het lijken te weten. Anders had ik dit blog niet geschreven, natuurlijk. De beestjes hebben om de een of andere reden een geringe marktwaarde. Toch worden ze voldoende gebruikt. Zelfs in de bekende drank Campari is schildluis verwerkt. Meestal vindt u de beestjes terug onder de naam karmijn, karmijnzuur of E120. Ze zijn ook geschikt als basis voor olie- en aquarelverf.

Er zijn 140.000 tot 155.000 luizen nodig om één kilo kleurstof te verkrijgen. Als verdediging tegen aanvallers maken de vrouwtjesluizen de kleurstof aan. De gekweekte insecten worden gedood door ze in heet water onder te dompelen. Daarna worden ze gedroogd. Andere technieken worden ook gebruikt: doden met sterk licht, met stoom of simpelweg in een oven. Afhankelijk van hoe de luizen worden gedood zal de kleur anders zijn.
Men haalt niet alleen het pigment uit het lichaam maar ook uit de eieren. Die verwerkt men dan in producten waarvan iemand vindt dat ze de verkeerde kleur hebben. Een lijst met daarin 48 voedingsmiddelen die schildluizen bevatten vindt u op goedgeweten.be. Het gaat van winegums tot yoghurt, van chocolade naar chips. Allemaal producten die uit zichzelf blijkbaar niet rood genoeg zijn...

Schildluis
(Boven het mannetje, onder het kleurafscheidende vrouwtje)

De gebruikte schildluis komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Daar werd het lang gebruikt door de Azteken en de Maya's in Midden- en Noord-Amerika. Vooral op bladcactussen kun je de beestjes aantreffen. Karmijn was een kostbaar handelsproduct en kostte ongeveer evenveel als goud. Net zoals goud was het een geldig middel om belastingen mee te betalen. De Spaanse plunderaars veroveraars hadden al snel door hoe waardevol de kleurstof was. Het was ook nog eens beter dan de kleurstoffen die men toen in Europa gebruikte. Meer interessants over de geschiedenis van Karmijn leest u op food-info.net.

Luis op cactus
(De luizen op een cactus. Straks op de lippen.)

Onderzoek is schaars, maar het ziet ernaar uit dat E120 niet of weinig schadelijk is. In enkele gevallen is een effect van hyperactiviteit bij kinderen beschreven. Sommige mensen zijn er allergisch voor en mogen geen cosmetische producten met karmijnzuur gebruiken. Een overdosis nemen wordt niet aangeraden. De acceptabele dagelijkse inname is 5 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Als er 155.000 luizen in één kilo gaan, dan zitten er in één gram 155 luizen. De acceptabele dagelijkse inname is 5 milligram per kilo, dus voor iemand van pakweg 75 kilogram is dat zo'n 58 luizen. Moet kunnen.

Sir Wicked III: Ik wist niet dat o.a. lippenstift op deze manier gekleurd werd, maar kijk er niet vreemd van op (eigenlijk ook nooit over nagedacht).
quark, dat is toch een zuivelproduct?
Op 08-05-2009 0:50:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:

Natuurlijk staat er op lipstick of andere producten die het bevatten niets over geplette schildluis. Het is algemeen bekend en toch zijn er maar weinigen die het lijken te weten.


Nee, was me totaal onbekend...Klinkt niet lekker.
Ik sier mijn lippen meestal met de kleur Amber van Max Factor. Een heel mooie diepe & warme kleur, een beetje terra/bruinrood. Geen prettig idee van die luizen....
Op 08-05-2009 0:57:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Haary50: In het rose van de ,,GLAZE KOEKEN,, zit ook schildluis verwerkt !!
en dit is geen geintje !!!
nog iemand trek in een koek ???
Op 08-05-2009 18:39:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik vind lipstick sowieso altijd al niet staan. Natuurlijke gezichten van vrouwen zijn toch mooi genoeg, al die rommel hoeft daar niet op. Sterker nog een vrouw met lippenstift op ziet er in mijn ogen hoerig uit.
Oogschaduw net zo goed.

Mascara kan wel mooi zijn overigens, mits het dun is.
Op 08-05-2009 18:43:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Wat is er nou raar of vies aan schildluizen die zijn gekookt en geperst en verwerkt? Niks mis mee.
Waarschijnlijk ook natuurlijker dan tartrazine, die andere rode kleur in het eten..

Overigens de kostbaarste en ook smerigste kleurstof (om te maken dan) is purper uit rottende slakken, zoek maar na op: http://www.webexhibits.org/pigments/. Kijk ook eens op de rode kleur scharlaken...
Op 08-05-2009 22:32:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: Mmmh.. zou dit een goeie openingszin zijn?

"Hoi jongedame, wat heb jij een mooie oase van 'schildluispuree' op je sensuele lippen"

" mag ik je wat te drinken aanbieden?"

een Campari? ooh eeeuh.. wist je...
(bericht gewijzigd op 9-5-2009 13:03:43)
Op 09-05-2009 0:53:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden