Regelmatig zie ik bij mensen thuis afbeeldingen of beeldjes afkomstig van hindoeïstische tradities. Buiten diverse Boeddha's
kom ik ook regelmatig ook (half)goden tegen zoals Ganesha, de god met het hoofd van een olifant, of de veelarmige Shiva verwikkeld in haar kosmische dans. Stuk voor stuk prachtige artefacten die gekozen werden om de schoonheid die ze uitstralen. Desgevraagd weten sommige mensen het figuur te benoemen en soms weten ze iets van de dieperliggende achtergronden. Maar wie kent de betekenissen van de vele details die zorgvuldig in dergelijke kunstwerken zijn verwerkt? We kijken graag naar de representaties van de hindoeïstische goden, maar wat zien we eigenlijk?(Hoeveel verborgen boodschappen zijn er verwerkt in de symboliek?)

Hierboven zien we een rijkelijk versierde prent van Ganesha. Ganesha is de halfgod van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. In de legenden is Ganesha de zoon van Shiva en Parvati. Omdat Shiva ten strijde trekt, ziet hij zijn zoon niet opgroeien en als hij na vele jaren thuiskomt, herkent hij Ganesha niet meer en denkt dat hij een indringer is. Shiva aarzelt geen moment en hakt het hoofd van zijn zoon af, om tot de ontdekking te komen dat hij zijn eigen nageslacht heeft vermoord. Snel geeft hij zijn dienaren opdracht om het hoofd te brengen van het eerste de beste wezen dat ze tegenkomen. Niet veel later keren de dienaren terug met het hoofd van een olifant en Shiva plaatst dat op het levenloze lichaam van zijn zoon. Hierna komt Ganesha weer tot leven.

Een andere, minder gewelddadige, versie van het verhaal is dat Shiva zich een lange tijd had teruggetrokken voor meditatie en dat Parvati zelf een zoon maakte. De uitkomst is echter hetzelfde. Shiva kwam weer terug en schrok van de 'vreemdeling' in zijn huis, hakte het hoofd af en liet het vervangen door de kop van een toevallig passerende olifant.
Enfin, Ganesha is getrouwd met Siddhi (mystieke kracht) en Buddhi (inzicht) en sommige zien in hem de 'Heer van de Yoga'.

Hieronder gaan we wat dieper in op de houding en attributen van Ganesha. Er bestaan wel 90 verschillende verschijningsvormen en de uitleg van bepaalde details wil per streek nog wel eens verschillen.

In dit stuk beperken we ons tot de meest gangbare en pretenderen niet 100% accuraat te zijn. Uw aanvullingen zijn welkom in de comments.


Olifantenhoofd symbool Ohm

Ohm (Aum) is een 'heilige klank' en geschreven in Sanskriet of het Tamil is met wat goede wil in de belettering een kop van een olifant te zie zien.

Ohm (Sanskriet voor 'ja, zo zij het', alternatief gespeld als Aum) is voor Hindoes, boeddhisten en sikhs een mystiek woord of mantra. Ohm wordt als symbool beschouwd van de Opperste Werkelijkheid en wordt soms "de moeder van de mantra's" genoemd. Het wordt vaak aan het begin van gebeden, mantra's en geschriften als woord van aanroeping en bewondering uitgesproken.

In het hindoeïsme symboliseren zij drie fenomenen uit het Sanskriet (omgezet a, u, en m): het drietal van Brahma de schepper, Vishnu de behoeder, en Shiva de vernietiger, of de drie niveaus van bewustzijn: ontwaakt, dromend, en diepe slaap. In het boeddhisme wordt het vaak gebruikt als symbool voor het ware "lege" karakter van werkelijkheid, zoals die waarheid door diverse historische boeddha's en, direct, door het ware karakter van werkelijkheid zelf (zie sunyata) is meegedeeld. Voor sikhs is het de voornaamste Goddelijke Naam.

Ohm
(Sommigen herkennen in het Ohm symbool een olifant, in deze prent is die verduidelijking aangebracht)

De dikke buik van Ganesha symboliseert het universum. Zijn vriendelijk voorkomen is een beetje tweeslachtig. Enerzijds is er bezinning, wijsheid en ontstijging en anderzijds lijkt hij te zeggen dat de aardse geneugten geen belemmering hoeven te zijn voor diepere inzichten.

Meestal zit hij op een lotus (of een troon die de lotus symboliseert.) De lotus neemt een centrale plek in in zowel het boeddhisme als hindoeïsme. De stengel verwijst naar het feit dat al het leven uit het water ontstaan is. Het blad stelt de vruchtbare aarde voor. De bloem kan gezien worden als moederschoot. Als de bloem nog in knopvorm is, komt maagdelijkheid de hoek omkijken en is de bloem geheel geopend, dan verwijst het naar de zon. Totaal en in z'n algemeenheid staat de lotus voor schoonheid, eeuwigdurende vernieuwing en geluk.

Afgebroken slagtand

Als we naar de prent zelf kijken vallen nogal wat zaken op. op de eerste plaats zien we dat een van de slagtanden is afgebroken. Dit detail verwijst naar het afhakken van de kop van de olifant, waarbij er een slagtand brak.

Voetjes van de vloer

Verder zien we Ganesha doorgaans zitten met één voet op de grond en zijn andere been opgetrokken. Het ene voetje op de vloer staat voor de verbondenheid met de aarde. Soms danst Ganesha, dan symboliseren de schommelende beweging van de voeten het verdwijnen en verschijnen van de aarde.

Allemaal armen

Doorgaans zien we Ganesha met twee, vier en soms tien armen. De hoeveelheid ledematen zelf heeft geen betekenis, het gaat erom welke attributen of gebaren hij ons in of met zijn handen toont. Er zijn ongeveer 57 verschillende symbolen die men in de handen van (half)goden kan aantreffen.

Bijl

Een bijl staat voor het wapen dat de duisternis (onwetendheid) overwint en daarmee de mens bevrijdt van de banden met wereldse aangelegenheden.

Koord

Het (vang)koord of 'Pasha' stelt Ganesha in staat om het kwaad en de onwetendheid te vangen. Soms wordt het koord ook uitgelegd als binding met aardse zaken.

Voedsel

Meestal toont Ganesha ons een schaal zoetigheden, wat slaat op de gelukzaligheid van de gerealiseerde innerlijke rust en zelf.

Knuppel

De knuppel of knots biedt de drager bescherming en is tevens symbool voor de allesvernietigende macht van tijd en natuurwetten.

Opgeheven rechterhand

Ganesha toont ons bijna altijd de handpalm van zijn rechterhand. Dit slaat op zegening, bescherming en geruststelling.

Rat

Soms is er een ratje afgebeeld. Het beestje is het vervoermiddel van Ganesha.


(Familiekiekje: papa Shiva, mama Parvati en natuurlijk de kleine Ganesha. Ook hier weer symbolen zoals de drietand en trommel in handen van Shiva. De drietand staat voor de kenmerken van een ware godheid: schepper, behouder en vernietiger. De trommel staat symbool voor de oerklank die het begin is van alles, het ritme van de pulserende kracht van de schepping)

Zoals gezegd kent men in de hindoeïstische traditie vele verschijningsvormen van de (half)goden en misschien staat er bij u thuis een beeldje of hangt er een prent waar (ook) andere details op te zien zijn. Zo heeft Ganesha soms een parasol, wat staat voor bescherming, vreugde en geluk. Maar ook zijn kleding en sieraden vertellen ons wat. Misschien is niet ieder detail even interessant voor ons maar u weet nu in ieder geval dat de uiterst gedetailleerde reproducties niet toevallig of lukraak zijn gekozen.

Welbeschouwd zitten dergelijke representaties vol met subliminale boodschappen en dat geeft weer te denken.

Voor wie meer wil weten: kijk bijvoorbeeld hier of hier. In boekvorm zou u wellicht het boek "De Beeldentaal van het Hindoeïsme" van Eva Rudy Jansen kunnen raadplegen.

Voor wie Ganesha in al zijn verschijningsvormen wil aanschouwen hebben we voor u hieronder een videootje.

randell: Geweldig artikel en het komt akelig synchroon voor mijn snuffert ter inzage. Ik was eergisteren namelijk een artikel begonnen te schrijven naar aanleiding van de AUM graancirkel die op 7-7-2007 in Wiltshire verscheen.
Ontdekte via google afbeeldingen dat het AUM symbool soms verweven wordt met Ganesh. Dat was nieuw voor me. En nu dit informatieve stuk. Cool.

Misschien wel aardig om te weten is dat het Christelijke AMEN dezelfde betekenis heeft als AUM.
Op 17-05-2009 0:01:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer: Ja, interessant artikel wel. Ook ik heb me trouwens pas geleden nog eens voorgenomen om me wat meer in de Veda's te verdiepen. Waarbij ik op een interessante thread op ATS stuitte:
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread458070/pg1

Wat me daarbij boeit zijn ook de raakvlakken met Griekse, Romeinse, Germaanse, etc. Pantheons. Voorbeeldje: de driepuntige speer (oud inwijdingssymbool btw) zie je ook terug bij Neptunes, Poseidon en Wodan (alhoewel hij bij de laatste geen drie punten meer heeft).
Ik zou wel eens willen weten hoe die godsdienst die aan die verschillende varianten vooraf ging er precies uit heeft gezien.
God... Dat ben je zelluf!
Op 17-05-2009 13:39:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Wow! Heel mooi blog, interessant!
Dat smaakt naar meer.
Op 17-05-2009 13:53:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan:
randell:


Misschien wel aardig om te weten is dat het Christelijke AMEN dezelfde betekenis heeft als AUM.


Verschillende bronnen vertellen dat Jezus in zijn kinderjaren in India is geweest en daar het een en ander geleerd heeft.
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 17-05-2009 14:03:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Maan:

randell:


Misschien wel aardig om te weten is dat het Christelijke AMEN dezelfde betekenis heeft als AUM.


Verschillende bronnen vertellen dat Jezus in zijn kinderjaren in India is geweest en daar het een en ander geleerd heeft.

O, dus Jezus heeft het woord 'amen' gangbaar gemaakt?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 17-05-2009 15:04:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Destiny5D:
Maan:

randell:


Misschien wel aardig om te weten is dat het Christelijke AMEN dezelfde betekenis heeft als AUM.


Verschillende bronnen vertellen dat Jezus in zijn kinderjaren in India is geweest en daar het een en ander geleerd heeft.

amen is van amon-ra !
Op 17-05-2009 19:08:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Destiny5D:

amen is van amon-ra !

Man wat lul je.. amen betekend letterlijk 'het zij zo'
Op 17-05-2009 19:29:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
eoi:

Destiny5D:

amen is van amon-ra !

Man wat lul je.. amen betekend letterlijk 'het zij zo'

zo zal het zijn, zo is het goed, dat het zo mag zijn, enz enz...
het is een wens/verzoek van oorsprong.
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 17-05-2009 19:47:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: meer, meer
Op 17-05-2009 20:31:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: De verwijzingen naar de oude goden, (in zo'n beetje alle religies) zijn over het algemeen allemaal te herleiden naar onze turbulente geschiedenis van onze planeten...

De theorie hierachter wordt in deze docu(serie) met zeer sterke argumenten naar voren gebracht:Op 18-05-2009 1:25:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nahinder: Een ander verhaal over de olifanten hoofd zoals mij dat vertelt is

Is dat nadat Shiva de hoofd van zijn zoon heeft afgehakt hij zijn drietand naar beneden werpte (richting de aardse wereld) en zei dat het eerste schepsel dat hij zou raken zijn nieuwe hoofd zou zijn.
Op 18-05-2009 11:38:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Zonder plaatjes heeft het verhaal van ganesh een paar interresante overeenkomsten met lucifer.
Op 18-05-2009 13:42:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
robert: Aardig artikeltje, maar ...... in mijn tijd in India (3 jaar) werd Ganesha beleefd en geconnoteerd als de 'Remover of Obstacles.' Dat mis ik een beetje in dit verhaal.
En wat betreft het voorgaande. Overeenkomsten met Lucifer? Dat zou ik eens een paar Hindoeisten voorleggen. Klinkklare onzin; hij is nog eerder het tegenovergestelde. RF
Op 18-05-2009 13:59:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
robert:

Aardig artikeltje, maar ...... in mijn tijd in India (3 jaar) werd Ganesha beleefd en geconnoteerd als de 'Remover of Obstacles.' Dat mis ik een beetje in dit verhaal.
En wat betreft het voorgaande. Overeenkomsten met Lucifer? Dat zou ik eens een paar Hindoeisten voorleggen. Klinkklare onzin; hij is nog eerder het tegenovergestelde. RF

Ik denk dat jij mij verkeerd begrijpt, lucifer is juist 'de remover of obstacles' de god van wijsheid en verlichting. De rebel, de gevallene god die de mensen hielp tegen het genocide van de andere goden op de mens. (de grote vloed).
Op 18-05-2009 15:13:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
robert:

Aardig artikeltje, maar ...... in mijn tijd in India (3 jaar) werd Ganesha beleefd en geconnoteerd als de 'Remover of Obstacles.' Dat mis ik een beetje in dit verhaal.
En wat betreft het voorgaande. Overeenkomsten met Lucifer? Dat zou ik eens een paar Hindoeisten voorleggen. Klinkklare onzin; hij is nog eerder het tegenovergestelde. RF

Google maar 's op
Enki.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 22-05-2009 0:54:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Ja Horus:


Google maar 's op
Enki.


Inderdaad.
Op 22-05-2009 3:54:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
eoi:

robert:

Aardig artikeltje, maar ...... in mijn tijd in India (3 jaar) werd Ganesha beleefd en geconnoteerd als de 'Remover of Obstacles.' Dat mis ik een beetje in dit verhaal.
En wat betreft het voorgaande. Overeenkomsten met Lucifer? Dat zou ik eens een paar Hindoeisten voorleggen. Klinkklare onzin; hij is nog eerder het tegenovergestelde. RF

Ik denk dat jij mij verkeerd begrijpt, lucifer is juist 'de remover of obstacles' de god van wijsheid en verlichting. De rebel, de gevallene god die de mensen hielp tegen het genocide van de andere goden op de mens. (de grote vloed).

yup, haal niet de duivel uit de bijbel en lucifer door elkaar, sowieso is de duivel uit de bijbel een sterk naar smaak van de toenmalige heersers aangepaste god/engel/whatever, en kan je beter naar de onderliggende overeenkomsten uit sumerische geschriften kijken...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 22-05-2009 19:48:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: De duivel komt voornamelijk van cernunnos, satan komt weer van shaitan welk een kwaadaardige djinn is. Beiden hebben niks te maken met lucifer. 'for the record.
Op 22-05-2009 20:15:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
robert: Lucifer, het lichtwezen, de val, Enki, de duivel, djinns: .... er wordt heel wat bijgesleept en door elkaar gehusseld. Religieuze wijsheid van de koude grond! Dus : Ganesha heeft in het Hindoeisme de betekenis/kracht van Remover of Obstacles en heeft verder niets met Lucifer te maken. Hoogstens zijn beiden lichtwezens die de mens in zijn/haar beperking helpt of dat in het verleden getracht heeft te doen. Wat blijft: die spirituele betekenis van Ganesha was dus onderbelicht in het artikel. Verder aardige poging, meer niet. RF
Op 02-06-2009 21:47:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: lichtwezens... zucht... sorry robert je weet niet waar je over praat en ik in dit geval wel.
Op 02-06-2009 22:28:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Niet zo onaardig doen eoi
We zouden openstaan voor andere ideeën weet je nog?
ALLES IS WAAR
Op 03-06-2009 0:43:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Daar heb ik niet mee ingestemd. En daarnaast doet hij uit de hoogte met zn 'aardige poging' in onkennis terwijl ik hiervoor geleerd heb. Laat ook maar, het is tijdverspilling om mensen nog te onderwijzen in deze generatie.
Op 03-06-2009 1:57:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Of we ontdekken plotseling dat we ook nog NU kunnen leven, je weet wel ademhalen en zo.
Alle weten (mentale processen) scheiden ons af van wat we werkelijk zijn.
'Don't forget rule number 6'
Op 03-06-2009 6:21:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
robert: Ik heb met veel van de wezens die je noemt gewerkt, ook al zul je dat niet direct bevatten. Niet uit de hoogte dus, maar geput uit 'practische' kennis. Wilde alleen maar wat wijsheid toevoegen en je krijgt die onzin over je heen. EOI staat niet open en is veel te gemakkelijk op zijn teentjes te trappen. Niet de moeite waard hier nog op artikelen te reageren. Succes, RF
Op 05-06-2009 9:49:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden