De koningin bezoekt dit jaar Apeldoorn. Samen met haar familie zal ze wuivend door de stad schrijden, terwijl de leden van het koninklijke gezin tijdelijk in een regressie schieten en koekhappend en zaklopend het Nederlandse volk zullen vermaken. En het Nederlandse volk smult daarvan.

Dat is hetzelfde volk dat zich 's morgens vroeg - en dan bedoel ik echt héél vroeg, op het tijdstip waarop minder koningsgezinde mensen zich nog een keer lekker in hun bedje omdraaien - naar de looproute spoedt om daar hun klapstoeltje neer te zetten, hun koffie uit meegebrachte thermoskannen op te drinken en de zelf gesmeerde boterhammen op te peuzelen, om ondertussen Oranjewetenswaardigheden uit te wisselen met hun mede Oranjefans. U kunt ze vanaf een grote afstand herkennen, want ze zijn unaniem getooid in foeilelijke oranje kledij, met oranje schmink om hun eigen onvolkomenheden te verbergen en vergezeld van oranje vlaggetjes en andere attributen.

De liefhebbers die niet in de gelegenheid zijn om zichzelf aan het koninklijke gevolg te vergapen, kunnen de live uitzending van de NOS volgen. Altijd weer goed voor zo'n 2 miljoen kijkers. En waarschijnlijk hebben ze thuis ook een beter zicht op Hare Majesteit en haar familie dan de Oranjefans achter de dranghekken die – de naam zegt het al - zich moeten verdringen om een glimp van onze koningin op te vangen.

Nederland telt een heleboel Oranjegezinde mensen. Zo ook in een klein plattelandsdorpje. Daar wonen Hans en Grietje, en ik verzeker u, ze heten écht zo. Het piepkleine huisje van Hans en Grietje bevat geen peperkoek en marsepein, maar louter en alleen Oranjeattributen.

Het huisje staat bomvol met Oranjehebbedingetjes, van koekblikjes tot beeldjes en van lepeltjes tot een muur vol prenten en kalenders - want elke jaargang wordt bewaard en opgehangen. Hans en Grietje nemen hun Oranjehobby uiterst serieus en besteden al het geld van hun schamele inkomen om de Nederlandse Oranjebiznis te spekken. En Hans en Grietje zijn hier uiterst gelukkig mee. De koninklijke familie geeft een mooie invulling aan hun leven.

Het kan ook anders. Een aantal koninginnedagen geleden bereikte de Oranjegekte wat mij betreft zijn hoogtepunt.
Midden in de koninginnenacht bezocht ik een oude kampeerboerderij, waar een grote familie een reünie vierde met twee familieleden die tig jaar geleden naar Amerika waren verhuisd. Dit echtpaar deed na al die jaren Holland weer eens aan en waarschijnlijk heeft de aanblik van hun vaderland de sluimerende gekte van mevrouw doen ontsporen.

Mevrouw had zich in een slaapkamertje boven aan de trap verschanst. Voor haar deur had ze wat meubelstukken geschoven. Toen ik eroverheen klom om haar te bezoeken, hoorde ik vanuit haar slaapkamer: “Don`t cross the border!”
Er zat zoveel gezag in haar stem dat ik boven op een, door mij moeizaam beklommen tafel, bleef steken. Ik probeerde een gesprek met haar aan te gaan vanuit mijn benarde positie maar ze liet me al snel weten dat ze daar niet van gediend was, want “she was the queen of Holland” en ik was maar een gewone staatsburger. Met het op de televisie zien van al die voormalige landgenoten die de koningin kwamen toejuichen en zingen, had haar waandenkbeeld bezit van haar genomen: Zij was de koningin van Nederland.

Een waan is het koesteren van denkbeelden die niet overeenkomen met algemeen geaccepteerde opvattingen en/of ideeën waarvan de persoon niet af te brengen is met logisch redeneren. Dit dient niet te worden verward met hallucinaties: de persoon ziet en hoort tijdens een waan precies hetzelfde als iedereen, maar verbindt hier conclusies aan die volstrekt uit de pas lopen met de werkelijkheid of algemeen geaccepteerde opvattingen. Een persoon met logisch redeneren op andere gedachten brengen helpt niet: hij zal slechts denken dat iedereen het bij het verkeerde eind heeft of gek is, behalve hij.
 
Er bestaan verschillende soorten wanen. De belangrijkste of meest bekende zijn:

  • Betrekkingswaan, waarbij de persoon meent dat gebeurtenissen, voorwerpen of andere mensen voor hem een speciale betekenis hebben (meestal negatief). In feite zijn alle wanen als een vorm van betrekkingswaan te zien;
  • Achtervolgingswaan, waarbij de persoon zich lastiggevallen of bedreigd voelt of samenzweringen vermoedt.
  • Grootheidswaan, waarbij de persoon gelooft dat hij een talent of toekomstig machthebber is. Zoals deze Amerikaanse mevrouw.

De avond liep triest af voor deze familiereünie. De surrogaatkoningin werd in de ambulance afgevoerd naar een psychiatrisch ziekenhuis, ondertussen gillend en krijsend: “Let me go, I`m the queen of Holland.”

Koninginnedag is daarna voor mij nooit meer hetzelfde geweest. Als ik al die duizenden in het oranje geklede mensen infantiel zie wuiven en met vlaggetjes zwaaiend achter de hekken zie staan, bekruipt me soms het gevoel dat Nederland in de ban is geraakt van een massapsychose waar ik geen deel van uitmaak.

Olav: Kennelijk heerst mij een groot deel van de mensheid de hang naar het symbool van een pappa of mamma die oppermachtig alles in de hand heeft en alle narigheid oplost.

Hieronder valt natuurlijk het fenomeen religie, maar ook koningsgezindheid. Onder het laatste versta ik het adoreren van personen die niet door eigen kracht en prestatie, maar slechts door afstamming een vader- of moederrol hebben gekregen voor alle inwoners van een land, of dat nou wederzijds gewenst is of niet.

Kennelijk heeft men een dergelijk klank- en lichtspel nodig.

Niet dat de betreffende persoon (koning, keizer, paus, ayatollah) ook maar iets van wijsheid prevelt, de mensheid voor onheil behoedt of bovenmenselijke prestaties levert. Integendeel. Ons Oranje koningshuis hangt al twee eeuwen aan elkaar van huwelijksschandalen, bastaardkinderen, geslachtsziekten, omkoping, zelfverrijking, wereldvreemdheid, vluchtgedrag en geheimzinnigheid.

Ik ga morgen naar de vrijmarkt. De koningin redt zichzelf wel, die heeft mijn vlaggetje niet nodig.
Op 29-04-2009 22:05:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Nu we het over de "koningin"hebben wil ik even vertellen dat dat hele rotzooitje (Beatrix van de Bilderberg groep) van mij opgeruimd mag worden !
Laat ze maar van hun geld gaan leven in Mozambique (laatste vakantie huis wat gekocht is ) Ik sta iedere ochtend om 6 uur op om te werken en dan zie je in de krant staan dat ze 17 maal op vakantie gaan in het regerings vliegtuig wat ik betaal ! Dat moest ik even kwijt heb het helemaal gehad met die lieden en morgen maar lachen en denken kijk die belachelijke mensen ons eens toejuichen en wat hebben wij het toch goed we hoeven maar even koek te happen en het gepeupel is weer tevreden.
Nou ik niet en met mij vele anderen.
Zo dat was het ben het even kwijt nu.

groetjes van Pietje en een fijne koninginnedag (tenminste houden we er een vrije dag aan over ) lever het liever in voor een president !
Op 29-04-2009 22:40:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jeebee: Sneu hoor; klein tegenwindje, ik hou wel van dit soort tradities, is de resultante van een rijke geschiedenis.
Op 29-04-2009 23:06:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Geschiedenis van bedrog en je meer voelen als een ander en niet als je moeder je mevrouw laten noemen maar majesteit !
Wordt wakker en denk na waar je voor betaal of misschien betaal jij niet ??
Op 29-04-2009 23:11:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jeebee: Ik heb gelukkig een wat minder cynische inslag.
Op 29-04-2009 23:46:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Fijn voor jou zit je in de bijstand ???

Op 29-04-2009 23:47:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jeebee: Nee; ik werk hard voor m'n geld. Ik hou alleen niet van mensen die cynisch en zwartgallig reageren. Word de wereld niet mooier van.
Op 29-04-2009 23:56:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Die Oranjeklanten moeten ophoeren! ( ja zowel de Oranje-nassautjess als de dwepers )

Willem van Oranje was een terrorist die met hulp van een buitenlandse mogenheid (.. ben ik van Duitse bloed... weet u nog) Het land gejat heeft van een andere despoot uit Spanje.

(en zo kwam NL van Romaans-Spaanse grijpvingers in Frans-Duitse klauwen)

Willem kon geen kinderen krijgen en het koningshuis weigert DNA af te staan... dus genetisch hebben die kermisklanten geen poot om op te staan als het gaat om 'rechten op de troon'.

Het kost klauwen vol met geld, ze bemoeien zich met politiek en zijn niet zo aaibaar als de Story of Prive ons doet geloven. Het zijn machthebbers met overeenkomstige doelen en principes. Zie historie en zoek naar de grote gemene deler van wat ALLE machthebbers doen.

Maar ja.. zo lang het klootjesvolk niet verder denkt dan oranje vlaggetjes en gezellig Maxima knuffelen zullen we onder het juk blijven.
En zo winnen de Tokkies alweer.... (zowel de Oranje's als de dwepers )

(bericht gewijzigd op 30-4-2009 0:08:33)
Op 30-04-2009 0:02:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jeebee: Ook weer zo'n reactie die weinig intelligentie verraadt; de grote makke van internet dat iedereen maar raak kan roepen en daar intens veel bevrediging uithaalt.
Op 30-04-2009 0:14:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Jeebee:

Ook weer zo'n reactie die weinig intelligentie verraadt; de grote makke van internet dat iedereen maar raak kan roepen en daar intens veel bevrediging uithaalt.

't Is net het echte leven.
(bericht gewijzigd op 30-4-2009 0:57:55)
United as one. Divided by zero.
Op 30-04-2009 0:57:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Inderdaad, het kost "ons" handenvol geld: het Koningshuis. Ik zal er ook niet wakker van liggen als het verdwijnt en het is misschien niet meer van deze tijd, maar ik vind het wel wat hebben.

Ik zou niet graag in hun schoenen willen staan, want als lid van het koningshuis heb je amper vrijheid en dat is mij veel waard.

Koninginnedag op zich kan gewoon gezellig zijn. Vind het juist grappig als iedereen zich als een idioot uitdost. Het is gewoon een feestje, waar doen we moeilijk over.

Nederland heeft nu eenmaal een koninklijke familie. Ook ik heb zo'n vreselijk grote Oranje hoed, een keer aangeschaft toen de koninklijke familie in mijn woonplaats langskwam en ik betrokken was bij de organisatie van een kinderactiviteit waar WA zijn medewerking aan verleende.

Oubollig? Not done? Dat zal allemaal wel. Ik kan erg genieten van het plezier dat vooral kinderen op zo'n dag hebben. Gewoon ongecompliceerd een dag feest.

En die hoed? Ach, die zet ik wel weer een keer op als Oranje weer speelt...
Op 30-04-2009 1:00:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Jeebee:

Ook weer zo'n reactie die weinig intelligentie verraadt; de grote makke van internet dat iedereen maar raak kan roepen en daar intens veel bevrediging uithaalt.


Gelukkig kom je met goede argumenten om de boel weer in perspectief te plaatsen
Op 30-04-2009 4:34:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Onderzoek: Prins Bernhard vuistdiep in wapenhandel

“Dit is het broodnodige tegenwicht tegen al die juichverhalen over Prins Bernhard”,

Aan het woord is de historicus Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) over zijn nieuwe boek ‘De prins kan mij nog meer vertellen’.

http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/mensen/onderzoek-prins-bernhard-vuistdiep-in-wapenhandel/

Op 30-04-2009 10:45:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Je niet infantiel mee laten voeren op de grote Oranjegekte is wat anders dan een hartgrondige hekel hebben aan het koningshuis.

Ik zal nooit lyrisch drie maal hoezee roepen maar ik zi ook niet genoeg reden om "ze" te haten.

Ieder het zijne, wat als we een repubiek waren en we moesten Balkenende aanbidden...?

Brrrrr........
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 30-04-2009 0:04:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi: Nou, het feest vandaag valt behoorlijk in duigen,... zie tv nu.
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 30-04-2009 0:29:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Ik stap zo in mijn zwarte Swift richting Apeldoorn. Duidelijk gaan maken dat de monarchie niets voor mij is.

(of is het nog te vroeg voor grapjes?)
(bericht gewijzigd op 30-4-2009 12:30:12)
United as one. Divided by zero.
Op 30-04-2009 0:30:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi: Rijd jij terug in de tijd Stefaan? Of rijd je in je achteruit de tijd tegemoet,..in een Swift maakt je binnen no time een shift,...

Genoeg stof weer voor de complot sites,...
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 30-04-2009 0:36:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi: Tis wel erg kloten dat er slachtoffers zijn gevallen, man, sta je daar met je goede gedrag, ...
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 30-04-2009 0:39:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 30-04-2009 13:01:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
FTNWO: Het is 1 grote poppenkast. Gezellig met zijn alle in de bus, yea right. Vooropgezet plan. Allemaal netjes gepland. Lekker angst zaaien. En wij maar belasting betalen voor die onzin.
Op 30-04-2009 15:45:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Een paar vragen: met een ototje een aanslag op een bus: zinloos toch?. Waarom zoveel slachtoffers maken onder de belangstellenden? Ik zie in de hele actie weinig dreiging voor passagiers van de bus.
'Don't forget rule number 6'
Op 30-04-2009 17:06:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Jullie vergeten hoeveel geld het koningshuis Nederland oplevert. Staatsbezoekjes e.d. zijn goed voor handelsbetrekkingen. Het koningshuis kost ons 110.000.000 per jaar maar per staatsbezoek halen ze gemiddeld 1.2 miljard aan opdrachten binnen dus meteen roepen dat het koningshuis moet worden afgeschaft omdat het geld kost is niet verder kijken dan je neus lang is.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 01-05-2009 20:12:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
Ganzfeld:

Die Oranjeklanten moeten ophoeren! ( ja zowel de Oranje-nassautjess als de dwepers )

Willem van Oranje was een terrorist die met hulp van een buitenlandse mogenheid (.. ben ik van Duitse bloed... weet u nog) Het land gejat heeft van een andere despoot uit Spanje.

(en zo kwam NL van Romaans-Spaanse grijpvingers in Frans-Duitse klauwen)


Dit heeft trouwens niets met Duitsland te maken zie onderstaande link.

http://www.onzetaal.nl/advies/duitsch.php
Religion, a placebo which causes damage.
Op 01-05-2009 20:22:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden