Onlangs werd bekend dat er een grootschalige hack is geweest bij twee aan de Joint Strike Fighter verbonden bedrijven. Onbekende hackers wisten letterlijk terabytes aan informatie te stelen, waaronder hoogstwaarschijnlijk ook bouwtekeningen. Het 300 miljard kostende JSF-project krijgt hiermee een flinke klap te verduren, ook omdat meerdere landen nog helemaal niet een volledige toezegging gedaan hebben. Zo is bijvoorbeeld in Nederland nog steeds overleg gaande over de aankoop van de eerste twee testtoestellen.

nu in de aanbieding - de JSF
(Nu in de aanbieding - de JSF)

Ook zijn andere overwegingen zoals beloofde baangaranties en de vraag wie de JSF uiteindelijk moet gaan bouwen nog steeds niet van tafel. Tel daar nu deze hack bij op en het jubelverhaal van de JSF begint steeds meer te smaken als een Betuwelijn. Reken er ook maar op dat er enkele bedrijven peentjes zweten momenteel, de namen van deze gehackte bedrijven worden nu ook nog angstvallig geheim gehouden.

En deze geheimzinnigheid is niet voor niets, want het niveau van de hackers is ook niet zomaar het niveau van de gemiddelde script kiddies. Om een klein beetje een idee te geven, er is over een periode van twee jaar meerdere terabytes (1000 gigabyte) aan informatie gestolen, en deze gegevens werden ook nog eens gecodeerd voordat ze verzonden werden. Samengevat, de lui die dit gedaan hebben weten wat ze doen, en zijn dan ook hoogstwaarschijnlijk goed betaalde professionals.

Intern zullen er ook zeker harde woorden gevallen zijn, vooral op het punt van beveiliging bij de betrokken bedrijven. Een mogelijke reden voor de sluier van geheimhouding die er deels over hangt, zou kunnen zijn dat de betrokken bedrijven veel meer hooggeplaatste klanten hebben, en ook andere geclassificeerde projecten voor de regering onder hun dak hebben. Een lek bedrijf waar zomaar de plannen van de meest moderne straaljager via een internetlijntje wegdruppelen geeft nou juist niet een zo veilig gevoel bij de meeste mensen...

Callan: Kleine correctie: het zijn teRabytes (enkel 'r').
Op 21-04-2009 23:30:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The Boognish: De eventuele aanschaf door het CDA eh Nederland van deze toys for the boyz is er weer een van het onzuiverste water. Jack de Vries lijkt wel op full time missie om deze aankoop er doorheen te jassen. Maar hebbe we die dingen nog wel nodig? Nee. Op NG of Disc was pas geleden en documantaire serie te zien over Amerikaanse vliegdek schepen. Nota bene de piloten (F18 gevechtsvliegtuigen) twijfelden aan hun eigen toekomst. In huidige strijdtonelen zoals Afghanistan en Irak zijn vliegtuigen compleet achterhaalt. Operationele kosten vs gevechtsefficientie is compleet in onbalans. Persoonlijk mag van mij het hele leger afgeschaft worden, maar als je dan toch oorlogje wil spelen in lande als Afghanistan, heb je veel meer aan raketsystemen met grondtoepen die doelen middels laser aanlichten. Vele malen goedkoper, maar wel minder stoer. Maar de Nederlandse belastingbetalers schijnen volgens het CDA de aangewezen mensen om het handelstekort van de VS te repareren. Is het niet via de wapenindustrie (GIJ ZULT NIET DODEN!) met deze killing machines dan wel via de medicijn industrie met hun fantasie vaccins tegen elke mogelijke ziekte. Het lijkt wel of er een PR team achter zit wat elk jaar weer een nieuwe dreiging moet verzinnen om ons bang te maken en receptief te maken voor het laten inspuiten/slikken van allerlei middeltjes die op z'n zachts gevaarlijk zij. Ondanks sussende worden van het Nederlands Vaccin Instituut dat kwik helemaal niet gevaarlijk is!!!!!!!!!! Het staat echt op hun site.
Op 22-04-2009 10:49:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Wat is de overeenkomst tussen de JSF en de Betuwelijn?

Ze zijn beide achter de schermen geregeld met het Pentagon!

Toen in 1991 Koeweit werd bezet door Irak, bereidde de US Army zich voor op een grootschalige oorlog (de eerste golfoorlog). Het grootste contingent Amerikaanse troepen en materieel zat toen nog in Duitsland, en dat moest allemaal in een paar weken over de weg naar de Rotterdamse haven worden getransporteerd, waar de ECT Home Terminal was ongevormd tot een heus militair fort.

Hoe krijg je in zo'n korte tijd zoveel materieel (tanks, hummers, pantservoertuigen, raketten, lanceerinrichtingen etc.) over de weg, zonder de kans op demonstranten, aanslagen en ander ongewenst oponthoud, nog los van de ontelbare films en foto's die zijn gemaakt door nieuwsgierige voorbijgangers en belangstellende spionnen?

Door een non-stop treinverbinding aan te leggen, zonder spoorwegovergangen, voorzien van viaducten en tunnels met een waanzinnige doorrijdhoogte, met bruggen van onvoorstelbaar draagvermogen en op strategische punten voorzien van hekwerken en betonnen borstweringen.

Kijk naar de constructie van de Betuwelijn en zie een militair object.

Kijk naar de fanatieke doordrammerij om hem aan te leggen en zie een achterkamertjesbelofte van Den Haag aan Washington.

Luister vanavond naar Jack de Vries en hoor.... dezelfde drammerigheid omdat een paar mensen "belangen" hebben die niets met de noodzaak en alles met een achterkamertjesafspraak te maken heeft. Een tweede Lockheedaffaire. Komt ook wel een keertje uit.
Op 22-04-2009 21:49:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Zerek: Olav, interessant, zo had ik er inderdaad nog niet eerder naar gekeken.
Op 23-04-2009 20:29:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix: Naast alle andere overwegingen om de JSF niet aan te schaffen - welke vijanden hebben we die we onchristelijk moeten bestoken met zware aanvalswapens? - is het uitermate onverstandig om miljarden te steken in een vliegtuig dat razendsnel afgeschreven zal zijn.
De prognoses zijn dat de olievoorraden rond het midden van deze eeuw (vrijwel) op zullen zijn. Sommige experts hebben het zelfs over omstreeks 2030. Dit betekent dat als de JSF rond 2020 bij de Nederlandse luchtmacht operationeel is die dingen al 10 jaar later niet meer de lucht in kunnen bij gebrek aan, of onbetaalbaarheid van de, brandstof (kerosine) die ze vreten. En dan is er geen mens die ze nog van ons wil kopen. Miljarden door de gootsteen. Die in feite hard nodig zijn om wat aan de neergang van het onderwijs en de zorg te doen. Stoppen dus met die onzin!
Op 26-04-2009 17:01:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix: Het is een bekend gegeven dat in vredestijd wapens worden ontwikkeld voor oorlogen die geweest zijn. Het ontbreekt de mens aan de fantasie die nodig is om zich toekomstige oorlogen in detail voor te stellen. Hoe fantasieloos moet iemand dan wel zijn om plannen voor zulke wapens te stelen. Of die wapens te willen kopen.
Op 28-04-2009 22:50:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden