Swaffelen was het woord van het jaar 2008 volgens het Genootschap Onze Taal, Van Dale Uitgevers en dagblad De Pers. Voor 2009 zou ik het woord 'verhuftering' willen nomineren. Nadat onze landsbestuurders in de jaren '70 dachten dat er zoiets bestond als een 'maakbare samenleving' is het nu in 2009 het omgekeerde gebleken. De pedagogische dromers van weleer die meenden dat de mensheid gebaat zou zijn met 'vrije opvoeding' krijgen nu de rekening gepresenteerd.

Om het tij te keren probeerde Balkenende en zijn kliek met een 'normen en waarde-debat' het ontspoorde volk weer op de rails te krijgen. De uitkomst daarvan is u bekend. De enige input van Balkenende waar het volk écht notie van nam was zijn oproep om de V.O.C. mentaliteit weer te herintroduceren. Sindsdien roven, kapen, onderdrukken en frauderen we weer alsof het een lieve lust is. Nu moderne V.O.C.'ers hun lusten ook al beginnen bot te vieren op gezagdragers en hulpverleners wil de Tweede Kamer nu een verregaande gedragsverandering bij de jeugd.

huftertje
(T.e.a.b. huftertje met gedragsproblemen)

Het jongetje rent heel hard rondjes en gilt 'kut, kut, kut' aan één stuk door. Zijn moeder staat er in haar trendy laarzen bij te kijken. Ze grijpt pas als zoonlief tegen een paar oudere jongens aan rost die hem logischerwijs wegduwen. "zachtjes hoor" roept ze tegen de jongens "anders raakt hij in paniek". De kleine etter laat zich gelijk als een profvoetballer ter aarde storten en krijst om zijn moeder. En terwijl moeder het kreng sust valt ze tegen de jongens uit; "zien jullie nou wel wat jullie gedaan hebben". De kleine etter kijkt me triomfantelijk aan over de schouder van zijn moeder en roept nog maar eens heel hard 'KUT'.

Getuigen van agressie of geweld tegen hulpverleners zouden dat met hun mobiele telefoon moeten fotograferen. Dat advies gaf minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 40 procent van de burgers wel eens getuige is van agressief of gewelddadig gedrag. Bron

Lagere school, groep 7. Lerares vraagt aan een jongetje of hij de troep die hij heeft gemaakt ook weer wil opruimen. "Ik ruim niets op, trut!" bitst het ventje terug.
"Laat je thuis ook alles liggen?" vraagt de lerares geduldig.
"Opruimen is vrouwenwerk, dat doet mijn moeder altijd," is het resolute antwoord van het prinsje. De troep werd niet door hem opgeruimd. Toen de moeder later werd aangesproken antwoordde zij: "is geen probleem, is geen probleem".

Zit je in de bios en heb je last van groepen agressieve en sfeerverlagende hangjongeren in de zaal? Dan hoef je bij Pathé niet meer de zaal uit om te klagen, want je kunt ook sms'en. Pathé komt met een hufteralarm per sms in zes zalen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een woordvoerder van Pathé: "Bezoekers durven hier vaak geen melding van te maken, bang als zij zijn voor represailles". Bron

Kermis in de stad. Knaapje fietst over de stoep door de menigte en raakt een oudere vrouw. Een oudere man vermaant de knul en zegt "hee, wat ben je voor een idioot om hier te fietsen, doe dat lekker ergens anders".
"Had je wat ouwe, wil je klappen?" is het antwoord. De man grijpt de jongen bij de schouder en duwt hem richting fietspad. De jongen heeft dan al een mobiele telefoon in handen en roept zijn matties. Enkele minuten later is de man het mikpunt van een groepje pubers en er vallen klappen over en weer. Als de politie arriveert wijzen de onschuldig kijkende knapen naar de man. De kinderen worden heengezonden en de man moet mee.


(Korte lontjes)

Het aantal geregistreerde wapens op scholen is de afgelopen drie maanden met 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat becijferde Iris VO (10/2007) op verzoek van BNR Nieuwsradio naar aanleiding van recente steekpartijen op scholen. Bron

Zomaar wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en dat is nog maar het topje van de ijsberg. De regering wijst naar de jeugd en maant opvoeders tot actie. Maar wat als de opvoeders zelf hufters zijn? De teerling is al lang geleden geworpen en de maatschappij is vervallen tot een 'ikke ikke ikke en de rest kan stikken'-cultuur. We willen van alles en we willen het nu. Wie in de weg staat kan agressie verwachten. In het verkeer zien we daar voorbeelden van en ook in drukke winkels of bij evenementen kan men dagelijks prachtige staaltjes van onfatsoenlijk tot ronduit asociaal gedrag observeren.

Ook in de top van het bedrijfsleven of bestuur is verhuftering norm en het is echt niet beperkt tot scooter rijdende capuchonnetjes of petjes dragende VW golf rijders.

Zo’n 44 procent van de personeelsfunctionarissen zegt dat zijn organisatie zich bezighoudt met het treffen van maatregelen voor het beheersen van onacceptabel gedrag tussen medewerkers. Nog eens een kwart gaat daar dit jaar mee van start.
Dit komt naar voren in het jongste HRpraktijk Panel-onderzoek waar 526 P&O’ers aan hebben deelgenomen. “Het gaat hier om zaken als pesten, agressie, seksuele intimidatie, discriminatie enzovoort,” reageert Hans van der Heijden, hoofd Arbeidsvoorwaarden & Regelingen bij Rabobank Nederland. “De moeilijkheid is waar je precies de grens legt. Wanneer wordt een grapje pesten?” Bron

Via de media krijgen we voorbeelden van hoe het moet. Falende managers die nog even vet graaien, lachende criminelen die fluitend de rechtbank uit lopen en draaiende bestuurders met slappe maatregelen en kopjes thee. Om een flatscreen of meer te winnen offeren mensen in TV shows hun zelfrespect op en kan je alleen winnen door de grootste hufter te zijn. Het publiek smult ervan en kopiëren klakkeloos het gedrag. Hufterigheid levert op.

(Winnen, daar gaat het om. Het gelijk aan je kant krijgen desnoods met geweld)

Een bezorger is vrijdagmiddag in Zaandam een vingertop kwijtgeraakt omdat hij niet voldoende wisselgeld bij zich had. Een 52-jarige man bij wie hij medicijnen kwam afleveren, werd zo boos dat de bezorger niet kon wisselen, dat hij de deur hard dichttrok terwijl de hand van het slachtoffer er nog tussen zat. Bron

Verregaande gedragsverandering

De Tweede Kamer wil nu dus een verregaande gedragsverandering bij de jeugd en ik ben benieuwd welke oekaze uit de pet van de hooggeleerde leiders komt. Verplicht 'U' tegen leraren zeggen? Opvoeders een brochure geven 'hoe voed ik mijn nageslacht op'? Of zouden we weer gewoon een ouderwets educatieve klap voor de kop mogen geven? Ik wacht met spanning de Postbus 51 spotjes af, al heb ik niet de hoop dat er iets constructiefs uitrolt.

Hoe stop je verhuftering? Legers sociologen, pedagogen, gedragswetenschappers en hulpverleners hebben geen uitkomst gebracht. Initiatieven als een 'buro Halt' of meer 'blauw' op straat hebben hun uitkomsten kennelijk ook gemist. Moeten we weer aso-kampen gaan invoeren waar complete gezinnen een heropvoeding krijgen of moeten we juist meer geduld en respect opbrengen?

Is verhuftering wel te stoppen? Misschien zit het wel in de menselijke aard. Het archetype Ciske de Rat toont ons dat ontspoorde jeugd en falende opvoeders honderd jaar geleden ook al bestonden. En wie zich een paar honderd jaar geleden 's avonds laat in de binnenstad van bijvoorbeeld Amsterdam ophield kon er donder op zeggen hufters te ontmoeten.

Ik ben benieuwd wat u als vrije geest daarover te zeggen heeft. Tijd voor discussie.

Feng Shui: Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet....

zo simpel......
Onderschriften zeggen niets
Op 13-05-2009 0:06:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Feng Shui:

Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet....
zo simpel......


Mjah.. maar hoe zorg je ervoor dat die wijsheid zover doordringt tot de botte hersens van de hufters dat ze er ook naar handelen?

Ikzelf denk dat verhuftering niet is te stoppen door een cursus, boete of foldertje. Er zal iets ingrijpends moeten gebeuren wil een complete cultuur een omslag maken... misschien kan 2012 uitkomst bieden... of een échte varkens-- mexicaanse.. A H1N1 griep?

Op 13-05-2009 0:40:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
Ganzfeld:

Feng Shui:

Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet....
zo simpel......


Mjah.. maar hoe zorg je ervoor dat die wijsheid zover doordringt tot de botte hersens van de hufters dat ze er ook naar handelen?

Ikzelf denk dat verhuftering niet is te stoppen door een cursus, boete of foldertje. Er zal iets ingrijpends moeten gebeuren wil een complete cultuur een omslag maken... misschien kan 2012 uitkomst bieden... of een échte varkens-- mexicaanse.. A H1N1 griep?


Deels heeft het maken met de hedendaagse voeding, tv, media, en het potje ganzebord gezamelijk waar vele ouders geen tijd en of energie meer voor hebben,..

Wil je het in goede banen hebben dan zou de veeleisende ouder die tig leningen heeft en dus veel moet werken om alles te kunnen betalen water bij de wijn doen, gewoon na schooltijd de kan thee op tafel, de dag doornemen, heel simpel, ook erg construktief.

Kids vragen nu eenmaal om bevestiging en aandacht, krijgen ze die niet dan zoeken ze ernaar, dus negatieve andacht ligt op de loer,...

Veel kids gaan ook nog eens na ieder schooldag naar de bso, tja, hoe wil je in godsnaam nog een band hebben met je kid,...De kinderen vragen er niet om, tis veelal het gedrag vd ouders die ze zo ver zien te krijgen,..
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 13-05-2009 0:50:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Dit probleem heeft een wijde oorzaak, en die oorzaak is voornamelijk bij onze cultuur te vinden. Kinderen horen een voorbeeld te krijgen, en het enige wat ze zien is leugens, bedrog en asociaal gedrag. Dus handelen zij daar ook naar. Verharden zij zelf. En niemand die ze op de vingers tikt want mensen zijn van zelfverantwoordelijke wezens naar schaapse consumenten veranderd. Inderdaad een zaak van winnen is belangrijk tegenwoordig, competitie en niet in de zogenaamde aso wereld, maar in de maatschappij. En mensen die steeds verder onderop vallen, de minima etc moet steeds creatiever worden om de kop boven te houden. En je zult ook zien dat dit soort mensen er ook niet mooier op worden, dat doen de jaren stress en last wel met je.

Er worden hier dus dingen door elkaar gehaald. Sommige ouders kunnen niet meer opvoeden door alle stress, en de kinderen doen toch wel wat ze willen want ze zitten onder de harddrugs en dealen waarschijnlijk zelf ook nog. Wat kan een ouder dan nog doen.

Het laatste waar mensen mee gebaat zijn is de politiek die spuitelf komt spelen, hun hebben zelf de condities verzorgd dat het de mist in ging. Hun hebben eigen bijdrages geintroduceert, hun hebben belastingen verhoogd, hun hebben mensen belet hun kinderen een corrigerende tik te verkopen. Hun bedriegen en liegen zelf de hele godganse dag door verdomme nog aan toe en dan willen ze nu de goede here spelen? Met een oplossing? Zet die malloten zelf in opvoedings kampen en introduceer eerst maar gelijkheid van levenskwaliteit voordat je aan de slag gaat met problemen in het sociale cirquit want daar ligt het crux.
Op 13-05-2009 13:40:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Motek from Spac: Balkenende & Co én de omhooggelikte partijen geven al jaren het voorbeeld in het ontlopen van verantwoordelijkheid. Bedrijven idem dito. Het mea culpa gehalte gaat over jaren verspreid niet verder dan een afgewongen nietszeggende tekst "sorrie". Gedragverandering van bepaalde jeugd wil men nu gaan bewerkstelligen via het huis voor jeugd en gezin? Laten we maar gewoon stellen dat bepaalde doelgroepen de kinderen al uit handen zijn genoemen ivm werk-werk-werk, geboren werden de sleutelkinderen. Maar al;s we het hier over hufterig gedrag gaan hebben weet ik nog wel wat voorbeelden te geven van machtsgeile types met hoog salaris die het met de waarheid niet zo nauw nemen.
En wat dacht je over die zogenaamde önafhankelijke commissies die voor de opdrachtgever werken en een burger laat verrekken? Mooie voorbeelden voor bepaalde jongeren.
Op 13-05-2009 13:59:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Waar ligt Spac?
(bericht gewijzigd op 13-5-2009 14:21:13)
United as one. Divided by zero.
Op 13-05-2009 14:21:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jokero: Ik denk dat het hufterige voortkomt uit de individualisering van de samenleving. Deze wordt op haar beurt veroorzaakt doordat alles tegenwoordig steeds moeizamer gaat. Alles wordt duurder terwijl we naar verhouding minder te besteden hebben. Nu heb ik hier zelf gelukkig geen last van. Waar ik bijvoorbeeld wel last van heb zijn de files. Ja, ook autorijden wordt steeds irritanter met de alsmaar langer wordende files. Doordat dingen als die ik noemde steeds moeizamer gaan, raken mensen geïriteerd en in paniek en gaan ze egoïstischer handelen.

En meer aandacht van de ouders is ook bijna niet mogelijk. Als je tegenwoordig een fatsoenlijk huisje wil kopen, moet je toch echt tweeverdiener zijn of luilekker goedbetaalde baan bij de overheid vinden. Ik verstrek derhalve m'n eigen broer een hypotheek omdat de bank hem niks wil lenen. Nou ja, niks, € 155.000. Daar koop je tegenwoordig niet eens een schoenendoos voor.
Op 13-05-2009 14:31:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Motek from Spac: Zit wat in; door stress krijg je "hufterig" gedrag, kortere lontjes.

Peuten willen dit nog wel eens vertalen in " je moet grenzen kunnen stellen". Wat leuk gevonden is natuurlijk. Tegenwoordig vrij moelijk ivm het jachten en jagen ( geld-status vasthouden of het minimale beschermen wat er nog rest)
Er bestaan nog weinig zekerheden tegenwoordig, laat staan perspectief.
Op 13-05-2009 15:30:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Motek from Spac:
Stefaan:

Waar ligt Spac?


Áchter SMAC
Op 13-05-2009 15:31:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru: Ik denk dat de verhuftering komt door de tolerantie en het gedoogbeleid op vele vlakken. Mensen komen met veel te veel hufterig gedrag weg en dat onder de ogen van hen die zich wel gedragen. Dan komt er een moment dat de 'nette burger' ook denkt "fuck allemaal nou op".
Er hoeft niet meer blauw op straat maar het gezag moet eenduidig en strikt zijn. Niet star maar wel duidelijk. Ze moeten wat minder met zich laten sollen en ze moeten daarin gesteund worden door de politiek.
Den Haag hoeft niet meer te gaan regelen of controleren maar wat ze doen moeten ze goed doen. Niet half slap, tolerant, gedogend, etc. Dat creëert gefrustreerde burgers die ze dan ook nog eens te kijk zetten met een stomme 'korte lontjes' campagne. Die korte lontjes hebben ze zelf gecreëerd omdat ze voor de 'burgers' bepaald hebben wat ze allemaal moeten pikken, tolereren en gedogen.
Op 13-05-2009 15:51:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: "Nadat onze landsbestuurders in de jaren '70 dachten dat er zoiets bestond als een 'maakbare samenleving' is het nu in 2009 het omgekeerde gebleken. De pedagogische dromers van weleer die meenden dat de mensheid gebaat zou zijn met 'vrije opvoeding' krijgen nu de rekening gepresenteerd. "

Ik snap deze zin niet zo in de context van verhuftering. De maakbare samenleving is inderdaad geprobeerd en heeft faliekant gefaald. Wat dit met vrije opvoeding te maken heeft snap ik niet. Is het niet zo dat het onderwijs nog steeds gecontroleerd en gedomineerd wordt door de overheid en de giga-bureaucratie?
Op 13-05-2009 17:25:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antoine: De hedendaagse mens wordt nergens meer geleerd om grenzen te hebben. Dus kent hij ook geen grenzen meer... Ons systeem, waarbij concurrentie nog altijd als zaligmakend aangeprezen wordt, werkt agressie simpelweg in de hand.Het lijkt wel een beetje de keuze tussen Sparta en Athene (Wie kent er zijn geschiedenis nog?) Onze samenleving kiest duidelijk voor het Spartaans model, met alle gevolgen van dien. Als je overal mensen "pusht" om koste wat kost "winnaar" te zijn, dan kan je niets anders verwachten. Als mensen hun identiteit bovendien enkel nog laten afhangen van hun sociale status, ja, kom dan niet klagen als het mis loopt.
Het echte probleem zit hem niet enkel in het voorgaande. Dieper bekeken, is het feit dat het model dat we tegenover onszelf projecteren "van hoe we zijn", geheel verschillend is van wie we werkelijk zijn. Er is een te diepe kloof tussen wie we zijn (en dat valt af te meten aan ons gedrag) en het ideaalbeeld van wie we denken dat we zijn. (We beweren democratisch te zijn, terwijl een kleine club alle beslissingen neemt, we beweren tolerant te zijn, terwijl we dat helemaal niet zijn, enz... Dit zorgt voor een diepliggend schisma in onze samenleving. Een scheuring die we keer op keer en overal en altijd onder verschillende vormen opnieuw tegenkomen. Al zijn we ons daar zelden van bewust. Om dat te kunnen zien focussen we iets te veel op dat wat er lijkt te zijn en worden we ietsje pietsje teveel bestookt met doorgaans voor de meerderheid onhaalbare ideaal beelden. We worden hier zo door verblindt dat we niet langer zien wat er echt speelt.
Remedie? Mensen massaal bewust maken van identificatieprocessen, de betekenis van eigenwaarde, hun relatie tot status. Van op zeer jonge leeftijd "reclameopvoeding" geven om hen te leren hoe met reclame, en alle vormen van manipulatie om te gaan. Dat zou al helpen. Al is een verandering van het systeem ten gronde wellicht de enige oplossing. Voor alle duidelijkheid: ik pleit niet voor het communisme of zo he
Op 13-05-2009 17:50:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Whaa! Die eerste foto... das gewoon Chucky incarnated!
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 13-05-2009 18:21:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pizza: Ik merk de verhuftering dagelijks, op de skatebaan lopen hangjongeren nu al al messenspelend rond. Overal in de weg zitten, als je ze beleeft vraagt aan de kant te gaan meteen grote bek opzetten. DIt zijn jongeren van 16,17 jaar. Maar zelfs 12,13 jarige zetten tegenwoordig direct een grote bek op als je hun iets beleefd vraagt. Ik zou daar niet aan denken toen ik zo oud was. Ook zie ik dat ouders bewust hun kinderen leren niks aan te trekken van wat anderen zeggen. voorbeeldje, op de skatebaan zit een 8 jarig meisje bovenop het obstakele waar echt iedereen bij moet, ik vraag of ze even aan de kant wil gaan en op het daar vor bedoelde bankje wil gaa zitten, ht meisje doet net of ze niks hoord en blijft zitten, later vragen nog 10 anderen beleeft of ze aan de kant wil en ze veroerd zich nog niet, wat blijkt, de moeder van het kind, die aan de kant stond had haar ingefluisterd niks aan te trekken van wat de oudere jeugd tegen haar zei.

Vanwaar alle skatebaan voorbeelden? Omdat ik hie dagelijks mee te maken heb als 18-jarige skateboarder. Het wordt ons skaters gewoon onmogelijk gemaakt om op de daarvoor bedoelde plekken ons gang te gaan, zowel door leeftijdsgenoten als door de ouders van de jongere kinderen op de baan. Ik moet zeggen dat dit behoorlijk wat stress opleverd en ik moet zeggen blij te zijn met mijn angermanagment skills:p, maar waar gaat dit heen? Kan iedereen niet gewoon weer normaal met elkaar omgaan, mensen beleefd iets vragen lijkt de laatste tijd wel gelijk te staan aan vragen om problemen.
Op 13-05-2009 18:40:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
pizza:

Ik merk de verhuftering dagelijks, op de skatebaan lopen hangjongeren nu al al messenspelend rond. Overal in de weg zitten, als je ze beleeft vraagt aan de kant te gaan meteen grote bek opzetten. DIt zijn jongeren van 16,17 jaar. Maar zelfs 12,13 jarige zetten tegenwoordig direct een grote bek op als je hun iets beleefd vraagt. Ik zou daar niet aan denken toen ik zo oud was. Ook zie ik dat ouders bewust hun kinderen leren niks aan te trekken van wat anderen zeggen. voorbeeldje, op de skatebaan zit een 8 jarig meisje bovenop het obstakele waar echt iedereen bij moet, ik vraag of ze even aan de kant wil gaan en op het daar vor bedoelde bankje wil gaa zitten, ht meisje doet net of ze niks hoord en blijft zitten, later vragen nog 10 anderen beleeft of ze aan de kant wil en ze veroerd zich nog niet, wat blijkt, de moeder van het kind, die aan de kant stond had haar ingefluisterd niks aan te trekken van wat de oudere jeugd tegen haar zei.

Vanwaar alle skatebaan voorbeelden? Omdat ik hie dagelijks mee te maken heb als 18-jarige skateboarder. Het wordt ons skaters gewoon onmogelijk gemaakt om op de daarvoor bedoelde plekken ons gang te gaan, zowel door leeftijdsgenoten als door de ouders van de jongere kinderen op de baan. Ik moet zeggen dat dit behoorlijk wat stress opleverd en ik moet zeggen blij te zijn met mijn angermanagment skills:p, maar waar gaat dit heen? Kan iedereen niet gewoon weer normaal met elkaar omgaan, mensen beleefd iets vragen lijkt de laatste tijd wel gelijk te staan aan vragen om problemen.


Mooi ( helaas ) een heldere weergeving van het hier en nu,.

Vraag me weleens af waarom de problematiek bij de boerenkindren vh platteland 0,0 tot nihil is,..Daar maak je zulke acties niet mee, die kids krijgen waarschijnlijk ter stond met de bats een flinke tik tegen hun achterste,.. Denk dat voeding Nr 1 is van het opgefokte gedrag, plus alle prikkels van buitenaf, rivaliteit onder elkaar staat hoog in het vaandel bij hen,..
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 13-05-2009 19:19:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hano: We leven in de tijd van het ikkisme (copyright Hano).
Er zijn mensen die het grote geheel nog steeds overzien. Niet verbaasd zijn wat zich thans voltrekt. Wie oren heeft die hore...
De mens heeft het einde van zijn kunnen bereikt. Overal breken elastiekjes. Doelbewust? Echt wel.
Gepland? Echt wel. Nieuw? Echt niet. We gaan nog barre tijden krijgen. Een ieder zal voor zichzelf moeten zoeken naar zijn waarheid en wijsheid. Bij sommigen valt het kwartje al, ik zie hier veel wijsheid op dit forum. Nu nog alles samenvoegen. Zoekt en gij zult vinden... (ik ben atheist)
Op 13-05-2009 19:36:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: In mijn optiek komt het neer op:

Teveel van hetgeen je niet nodig hebt en te weinig van hetgeen je wel nodig hebt.

Iedereen kan dit verder invullen, maar
niet nodig:
-Constante prikkels die niet voeden
-Waardeloos voedsel
-Stress en angst
-regels
etc

wel nodig:
- affectie
- sturing /scholing /opvoeding
- vrijheid
- kennis (van wat dan ook)
etc.

Veel van deze scheefgegroeide zaken zijn onbewust erin geslopen met de groeiende welvaart (=prestatiedrang), maar veel zaken zijn er ook bewust ingestopt door voordeel- en aandeelhebbers die onder het mom van economisch of politiek gewin de mensheid kapot maken. De simpele ziel heeft geen invloed, maar merkt alleen de gevolgen.

De oplossing ligt uiteraard niet alleen bij de hufters, maar ook bij de genen die niet handhaven, niet durven aan te geven wat hun eigen norm is. Doordat de schreefgroei zo ver gevorderd is voelt men zich inderdaad gedwongen af te zakken naar het peil van hetgeen men probeert te bestrijden, waardoor de zin helemaal wegglijdt en de mens in passieve shocktoestand probeert te focussen op de gedeeltes van zijn leven waar hij/zij wel nog invloed heeft.

Daarmee is het cirkeltje rond.

ALLES IS WAAR
Op 13-05-2009 20:05:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Ik kan je rijtje kort samenvatten:

Niet nodig:
Denken met de denkgeest (je ego, via je linkerhersenhelft, ik)
(Schuld,
Angst/schaamte,
Oordelen,
Onverschilligheid)

Wel nodig:
Denken met het hart (de ziel, via je rechterhersenhelft, eenheid)
(Vergissing,
Omarming/openheid,
Gelijkheid,
Liefde)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 13-05-2009 20:37:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: de energiedrink generatie he.

anyway ik ben trots op jullie allemaal, serieus. Ik zie heel veel bewuste reacties. Het is alleen jammer dat mensen als ons zwaar in de minderheid zijn althans.. dat idee heb ik. Ik weet het ook niet. Ik houd me bezig met katjes aaien en kleine beestjes fotograferen op bladeren atm.
(bericht gewijzigd op 13-5-2009 20:50:18)
Op 13-05-2009 20:47:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Dit is het resultaat van de 'moderne' opvoeding in de jaren 70. Elk kind mocht doen wat hij wilde en zeggen wat hij wilde. Met andere woorden; geen discipline. De ouders kun je het niet kwalijk nemen, ze weten niet beter.
Ik ben een voorstander van dat een kind al in de wieg moet leren dat alles op zijn tijd komt en niet als het kind het wil, dat zal later heel veel problemen voorkomen.
Het is nu zo dat de grootste schreeuwerd 'het' wint en de rest mag opkrassen of die schreeuwerd ook kan wat er vereist wordt is niet belangrijk; hij kan zich laten gelden en daar gaat het om.
Op 13-05-2009 20:59:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Veel jongeren van nu eisen directe behoeftebevrediging, ze willen in niets tegengewerkt worden, en dat is thuis begonnen. Ik las laatst dat kinderen later zindelijk worden dan vroeger. Logisch, ouders van nu vinden het zielig om hun kind op een potje te zetten, als ze daar niet om vragen. Een ijsje per dag moet kunnen (hoor ik dagelijks).
Wii? moet kunnen enz. En dan hoor je op straat kinderen tegen hun moeder schreeuwen en moeder kijkt alleen maar weg. Gewoon negeren, zegt ze dan.
Kom nou....
Ik ben leerkracht en moeder/oma. Pik geen grote mond, geen asociaal gedrag en geen gedraai als het om de huiselijke taken gaat.
Op Curacao waren we heel strak in de klas. Grote mond, asociaal gedrag? Straf.
Nu hebben ze het schoolsysteem veranderd, veel vrijer gemaakt en in drie jaar tijd waren de gevolgen zo afschuwelijk (grote mond, pesten, ongezeggelijkheid en achteruitgang in prestaties (geen straf meer) dat ik blij was dat ik weg kon. En wat denk je? Hier in Nederlnd hebben mijn kleinkinderen in drie maanden tijd geleerd een grote mond tegen de leerkracht te hebben. Alleen noemt de leerkracht het niet brutaal, maar "vrij en spontaan".
Ouders van nu hebben of geen tijd of proberen hun kind gewenst gedrag aan te praten door met ze te redeneren. Maar iedere pedagoog kan je vertellen dat pakweg de eerste tien twaalf jaar een mens het beste leert van concrete voorbeelden en van directe straf en beloning benadering.
En daar mankeert het aan. Kinderen worden behandeld als volwassenen, maar zijn niet in staat als volwassenen te denken. Tegen de tijd dat ze het wel kunnen is ongewenst gedrag al ingeslepen.
Op 13-05-2009 21:34:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: @ThoTh

waardeloos voedsel.... dat is zoooo waar.
Veel van ons voedsel zit zo bomvol chemische troep, dat zeg ik al jaren en jaren tegen ouders van kinderen met gedragsproblemen. Ze krijgen volop pilletjes tegen agressief en druk gedrag, maar proberen om gezond eten op tafel te brengen is te omslachtig. Maar veel van die toevoegingen maken kinderen agressief. Er was een tijd dat de meeste ouders probeerden wat minder suiker aan kids te geven, maar ik merk wel dat dat uit de mode is geraakt. Jammer, in de klas merken we het direct als er zoetigheid is gegeten in de pauze op zelfs 's morgens vroeg (cornflakes met bergen melk of zo of erger cruesli)
Op 13-05-2009 21:42:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik heb ook een leuk voorbeeld trouwens, dag of 2 geleden.. ik loop door de dracht (stadsweg in heerenveen) en een vrouw met een kind aan de hand loopt daar, dat kind gooit een plastic verpakking op de grond, de moeder zegt "pak je dat ook weer op" terwijl ze doorliep met dat kind aan de hand en gewoon recht vooruitstarend.

Ik geloofde mn ogen bijna niet, alsof het een casettebandje was dat even commentaar gaf maar gewoon dat kind verder meesleurde zonder enige werkelijke aandacht.
Op 14-05-2009 0:01:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pizza: Ik moet zeggen dat ik zelf een hele vrije opvoeding heb(gehad). Maar ik heb wel altijd respect leren hebben voor andere mensen. Maar misschien kwam dat wel door de karate lessen die ik van m'n 8e tot 16e heb gevolgd. Daar leer je wel discipline en respect (anders dan op school), en kom je jezelf wel tegen. Maar jammergenoeg sta je er als beleefd persoon vaak in je eentje voor. De meeste mensen (ongeacht leeftijd) lijken vaak alleen maar conflicten proberen te zoeken, geen discussies maar ruzies. Niet naar argumenten luisteren en goede tegenargumenten geven maar de oren stijf dicht houden als de ander spreekt.

Eoi zei het al, we lijken zwaar in de minderheid te zijn.

Aan de ene kant moet ik zeggen dat ik voor een deel wel begrijp waarom de jeugd van tegenwoordig(mijn generatie) moeite heeft met respect op te brengen voor ouderen die constant tegenstrijdige signalen uitzenden en niemand het gezegte practise what you preach nog lijkt na te leven. Een tijdje terug fietste ik door de stad waar een chafeur van een postauto tegen mij begon te schreeuwen dat ik daar niet mocht fietsen terwijl hij zelf midden op dat (volgens hem) voetpad geparkeerd stond zodat je er niet eens fatsoenlijk langs kon.
Op 14-05-2009 1:06:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Het woord "verhuftering" impliceert dat het hier over een hedendaags en relatief nieuw fenomeen gaat.
Geloof me: hufters hebben altijd en zullen altijd bestaan.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-05-2009 1:50:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi: Okey okey, laat iemand over deze gehele reactiereeks even een samenvatting maken, ... veel goede inbrengen!, die wellicht worden opgepikt door degene die hier iets mee te maken hebben, voedsel - industrie, ouders ,prikkel- industrie etc etc ... En daar iets mee kunnen doen,...

Daarna nemen we een nieuw soort pedagogisch methodiek, deze word gehandhaaft, resultaat zal komen, ongeacht,..

Ahum, laten we het hopen,... ( dit blog leeft trouwens wel, gezien de reacties )
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 14-05-2009 2:30:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Nee die kunnen hier niks mee want het brengt geen winst op en daar gaat het in de wereld om.
Op 14-05-2009 3:50:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Goed voorbeeld doet goed volgen, wedden dat slecht voorbeeld slecht doet volgen?
Nog een ding: Wil men dat deel van de jeugd dat ongewenst gedrag vertoont aanspreken, doe dat dan niet als een wereldvreemd figuur met wereldvreemde uitspraken: Balkenende met zijn normen en waarden, die hij zelf politiek gezien met voeten treedt!
Mensen opvoeden vereist liefde, geduld, inlevingsvermogen.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-05-2009 6:15:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antoine: In de "rat race" voor meer geld wordt aan 1 van onze grootste basisbehoeften voorbij gegaan: Liefde en aandacht.
Dat eis zijn tol. De Beatles zongen het al in de jaren 60: "All You need is love". Wordt nu wellicht als naïef afgedaan, maar het is dus wel nog altijd waar. Hoeveel tijd wordt er aan opvoeding besteedt in onze scholen in verhouding to de uren dat mensen met enorme hoeveelheden kennis volgepropt worden? Als ik zie wat die jonge gasten nu al vroeg dienen te leren, dan zie ik dat de hoeveelheid te kennen leerstof enkel maar toegenomen is. Mensen worden zo al van jongs af aan een soort "stressrobots". En dan vragen we ons af wat er verkeerd gaat? De vraag is: Ten bate van wie of wat organiseren wij dat allemaal zo? Waarom doen we elkaar dit aan? Is het echt enkel en alleen uit hebzucht, oneindige hebzucht?
Men vroeg aan Einstein wat er oneindig was? Hij zei: De ruimte en de domheid van de mensheid. Maar van dat eerste ben ik het nog niet eens zeker.
Om even bij stil te staan. Want kijk om je heen: datgene wat mij het meeste schrik aanjaagt is de snel toenemende domheid en onwetendheid. Niet in de vorm van kennis (alhoewel, als ik sommigen zie schrijven...), maar vooral de sociale en maatschappelijke domheid groeit exponentieel. Zulen we dan toch in 2012 moeten gaan geloven? Of willen we daar meer en meer op gaan hopen, in de hoop dat zo onze problemen opgelost raken?
Op 14-05-2009 7:15:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: De zaadjes van liefde en intelligentie worden door de ouders gelegd, of niet. Opvoeding door de ouders is onmisbaar, want de enige die gebaseerd is op een band die nergens anders te vinden is.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-05-2009 9:46:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Goed doordachte en bewuste reacties hier. Dat doet me deugd dit te lezen.

Alles hangt zo overduidelijk met elkaar samen. Hoe kinderen worden opgevoed door hun ouders is natuurlijk ook weer afhankelijk van hun eigen opvoeding, hoe de maatschappij in elkaar steekt is weer afhankelijk van tijdsgeest, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Alles is weer een "product" van patronen e.d.

Ik denk dat de basis toch het bewust kijken en onderzoeken is. Soms doen mensen maar wat: opvoeden, gedragingen, consumeren etc. zonder dat ze stilstaan waarom en wat ze er nu eigenlijk van vinden. Heel vaak, te vaak hoor je: ik ben nu eenmaal zo of zo ben ik opgevoed. Maar wat goed of gewoon was in andere tijden kan nu wel volledig de plank misslaan.

Het moet nu ook allemaal snel, snel, snel. De balans ontbreekt vaak. Ik denk ook dat het gebrek aan rust en ergens de tijd voor nemen zorgt voor stress, druk, frustratie en "hufterig" gedrag. Overvolle agenda's, drukke levens: en kinderen nemen dat ook gewoon van hun ouders over. Dat legt ook weer een basis voor hen, die straks de regeringsleiders, leraren, opvoeders, consumenten e.d. zijn.
Op 14-05-2009 13:18:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hoff: Als je geleerd wordt dat alles onderhandelbaar is wordt er dus altijd onderhandeld, niet goedschiks dan wel kwaadschiks.

En dat is inderdaad de opvoeding , kinderen die gewend zijn dat zeiken en agressie helpt(daar heb ik nou effe geen zin in dus laat maar) blijven dat doen.

En pa en ma hebben geen tijd meer omdat ze die 1300 pleurie p/m voor de hypotheek moeten ophoesten , en dus allebei moeten werken.

En pa en ma zijn ook niet van de ontberingen ..dus na een lange werkdag moet er op de bank gelegen worden en/of gaat men op zijn eigen m2 aan de gang.

en dat soort lui en onverantwoordelijk gedrag kweekt nog grotere watjes.
en onze regering lost dat op met een foldertje..

Op 14-05-2009 19:43:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha: Goed voorbeeld geven en er zelfs willen voor sterven. Ik zie geen andere uitweg. Een beetje Jezus-wise.
Op 14-05-2009 20:02:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi: Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben dan denk ik dat ( afgezien van alle sterke punten die hier genoemd worden ) dat het niet meer goed komt, tenminste met een zeer groot deel van de jeugd ...

Ik ben geen zwartkijker, maar zie het letterlijk om me heen, ook in mijn werkveld, de wachtlijsten groeien enorm voor kids die in een instelling moeten gaan wonen, ook het bijzonder onderwijs loopt te kampen met een giga wachtlijsten, ... de groei neemt vors toe. De gedragsproblemen nemen toe,... alles verdubbeld in rap tempo..

Neen, ik zie de toekomst wat dat betreft niet rooskleurig in,...

Gezien de reacties hierboven, en wat daar aan gesleutelt moet worden door ouders om de kids weer op de rails te krijgen...neen, ik weet niet wat er wel moet gebeuren, kan wel tig punten opnoemen, maar of het haalbaar is is een tweede,...De situatie is gewoon fucked-up...

Reddeloos alom.

(bericht gewijzigd op 14-5-2009 20:42:33)
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 14-05-2009 20:40:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: hoop ...

bergen zelfs... en realistisch.
Want het is zo simpel....

...begin bij jezelf ( en dat zeg je dus niet tegen anderen )
ALLES IS WAAR
Op 14-05-2009 20:55:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
ThoTh:

hoop ...

bergen zelfs... en realistisch.
Want het is zo simpel....

...begin bij jezelf ( en dat zeg je dus niet tegen anderen )


Hoop is een mooi woord, hoop word vaak b
gebruikt voor diverse doeleinden,..maar zoals we nu de stand van zaken bekijken,.. is hoop te abstract,..enne, het lijkt simpel, via een zijlijn,..En beginnen bij jezelf?,... Ja, dat zou erg mooi zijn, maar ik denk dat menig ouder dat ook wel wil, maar simpelweg niet kan, de lasten, in alle opzichten liggen te hoog, .. Tis een gedane zaak.
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 14-05-2009 21:06:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
Mehdi:

Hoop is een mooi woord, hoop word vaak b
gebruikt voor diverse doeleinden,..maar zoals we nu de stand van zaken bekijken,.. is hoop te abstract,..enne, het lijkt simpel, via een zijlijn,..En beginnen bij jezelf?,... Ja, dat zou erg mooi zijn, maar ik denk dat menig ouder dat ook wel wil, maar simpelweg niet kan, de lasten, in alle opzichten liggen te hoog, .. Tis een gedane zaak.


Sterkte dan
ALLES IS WAAR
Op 14-05-2009 21:20:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
ThoTh:

Mehdi:

Hoop is een mooi woord, hoop word vaak b
gebruikt voor diverse doeleinden,..maar zoals we nu de stand van zaken bekijken,.. is hoop te abstract,..enne, het lijkt simpel, via een zijlijn,..En beginnen bij jezelf?,... Ja, dat zou erg mooi zijn, maar ik denk dat menig ouder dat ook wel wil, maar simpelweg niet kan, de lasten, in alle opzichten liggen te hoog, .. Tis een gedane zaak.


Sterkte dan(bericht gewijzigd op 14-5-2009 21:29:13)
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 14-05-2009 21:27:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi: Misschien zie ik het te pessimistisch, dat kan, maar kan niet anders,..
Heb voor een aantal jaren terug me redelijk verdiept in het begrip nieuwe tijds kinderen,.. Kweet, het is weer een term, maar sommige punten kan ik wel verweven met het gedrag van de huidige jeugd,
heb hier een link ( let niet op dat irritante muziekje, tenzij je het mooi vind ),.. ;-)

http://people.zeelandnet.nl/yong/Website_Bea/nieuwetijds_kinderen.htm

,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 14-05-2009 21:28:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi: Nog een link van skepsis toendertijd,...

http://www.skepsis.nl/indigo.html

,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 14-05-2009 21:34:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: @Mehdi

Ik kan me voorstellen dat je het pessimistisch inziet, maar (gelukkig) deel ik je mening niet. Kinderen nemen eerst hun ouders als voorbeeld, maar ergens zullen ze zich ook afzetten tegen hun ouders: that's part of the game.

Op gegeven moment zullen ouders ook van hun kinderen gaan leren, mits ze daar open voor staan. En soms moeten ze wel als het uit de hand loopt en ze hun kinderen toch een toekomst willen bieden: dan moeten ze weer leren communiceren en luisteren, hun kinderen prioriteit en aandacht geven. Dan moeten ze zelf ook inzien dat een kind wellicht blijer is met echte aandacht i.p.v. met de nieuwste spelcomputer.

Liefde en aandacht kan alleen worden gecompenseerd met materie, nooit vervangen.
(bericht gewijzigd op 15-5-2009 0:31:56)
Op 15-05-2009 0:28:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sax: Uitstekend en raak geschreven artikel!
Op 15-05-2009 9:43:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Funzel: Wat dachten jullie ervan iedereen eens een jointje te geven.
Men wordt rustiger, voelt zichzelf beter aan, ziet de positieve dingen in het leven en wat andere leuke bijwerkingen.
Op 15-05-2009 10:43:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Motek from Spac: Waar heel veel mensen opeen leven komen de ogen op elkaar ook dichterbij. Het platte land heeft dat in mindere mate echter het "platte land" wordt al volgebouwd en het hufterig gedrag is in veel vormen te vinden. Méér inbraken, méér tasjesdieven, méér aanvallen op straat. Maar aan de andere kant gaat hufterig gedrag ook voort; personeel kan in ambtelijke functies het eigenbelang borgen door "fouten" intern af te laten dekken. En neem de "sociale" woningcoorporaties eens: menig jongere of andere huurder moet tegenwoordig wonen in een woning die lekkage heeft. In deze sector laat men bewust de boel verslierten maar steekt wél een veer in de eigen togus om aan te tonen dat men zoveel % sociale huurwoningen heeft. Jongeren komen in hun jonge leven vaak zaken tegen waarover dat stukje onrechtvaardigheid opgeslagen wordt. Men ziet niet alleen de ouder(s) die de kop boven water trachten te houden maar ook de hoeveelheid aan bon-boekjes verschijnen. Een natuurlijke groei is daardoor soms amper mogelijk. Hángplekken, het woord alleen al, krijg je als je niet meer in bomen mag klimmen maar op een steriele wand tegen entree. De natuurlijke omgeving wordt bijna onder je voeten weggehakt, zekerheden heb je niet meer. Carpe Diem want morgen is alles anders kan daardoor geboren worden. En op een kleine ruimte botst je dan al snel tegen een gelijkvoelende aan. Hufterig gedrag is niet alleen weggelegd voor jongeren, menig "oudere" heeft dat ook. En die laatsten kunnen behoorlijk de dienst uit gaan maken omdat men "de jongeren" niet begrijpt. Generatiekloof? Angst?

De extremen onder de jongeren zijn een andere groep; crimineel gedrag is een andere sector. Evenals zich klem drinkende jongeren; alles heeft een reden en moet niet onder één paraplu gezet worden.
Op 15-05-2009 11:26:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Mehdi:


Mooi ( helaas ) een heldere weergeving van het hier en nu,.

Vraag me weleens af waarom de problematiek bij de boerenkindren vh platteland 0,0 tot nihil is,..Daar maak je zulke acties niet mee, die kids krijgen waarschijnlijk ter stond met de bats een flinke tik tegen hun achterste,.. Denk dat voeding Nr 1 is van het opgefokte gedrag, plus alle prikkels van buitenaf, rivaliteit onder elkaar staat hoog in het vaandel bij hen,..


op het platteland gebeurt het ook wel hoor, maar wel veel minder, zal waarschijnlijk ook wat te maken hebben met dat je in een klein dorp of stad wel wat uit kan vreten, maar dat de kans ook veel groter is dat iemand je kent, dat wil niet zeggen dat dit het probleem geheel oplost maar je past wel eerder op te ver te gaan, want als iedereen je kent dan weten ze je ook te vinden, zeer zeker...

ik moet wel zeggen dat ik op school ook dingen uitgevreten heb die echt niet konden, maar in die tijd werd het afgedaan als kattekwaad en verder niets. nu hoor ik van leerlingen op dezelfde school dat elke gein die wij uitvraten nu voldoende is om van school getrapt te worden, terwijl wij hooguit ons even bij de directeur moesten melden, dus om te zeggen dat er minder streng opgetreden word, heel veel is juist veel strengen geworden, en wie weet is de jeugd daar ook harder door geworden?

en de no-nonsense opvoeding zal ook zeker zn deel hebben, als ik de voorbeelden in het artikel lees dan denk ik echt "dat hoefde ik niet eens te proberen", dat stond garant voor een draai om de oren, en ikzelf denk er eigenlijk ook hetzelfde over, het krijsende adhdertje uit het eerste voorbeeld had van mij allang een draai om de oren. als het mijn kind zou zijn, wel te verstaan, het is beter om van een ander zn kinderen af te blijven, hoe jammer dat soms ook is, denk weer even terug aan het voorbeeld...

(oja, ik ben 28 jaar, dus zo lang is het voor mij ook nog niet geleden
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 15-05-2009 0:37:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: @Ron B.

Broekie....
Op 15-05-2009 19:04:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
C.:

@Ron B.

Broekie....

nu zou ik iets kunnen zeggen over ouderen, maar gelukkig voor jou heb ik nog een heel klein beetje manieren meegekregen
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 15-05-2009 19:38:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Ron B.:

C.:

@Ron B.

Broekie....

nu zou ik iets kunnen zeggen over ouderen, maar gelukkig voor jou heb ik nog een heel klein beetje manieren meegekregenHeel netjes, hoor...
Ik ben trouwens geen "oudere", voel me ook niet zo. Maar ben de 28 wel gepasseerd....

Sorry voor het zijweggetje mensen, maar weer on-topic...

Op 15-05-2009 19:54:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden