Full warp speed! De Tricorder die gebruikt werd in de Star Trek afleveringen vanaf het midden van de jaren 60 van vorige eeuw ruilt sciencefiction voor werkelijkheid. Professor William D. Richard heeft samen met een team computeringenieurs bij de universiteit van Washington een kleine handbediende ultrasone sonde ontwikkeld. Die kan samen met een op Windows gebaseerde mobiele telefoon gebruikt worden om bijvoorbeeld de nieren, lever, blaas en prostaat via digitaal beeld te screenen. Ay, sirr. It's rrealy happening...


(It's life, Jim)

De ultrasone probe wordt met een USB-compatible mobiele telefoon verbonden en kan onmiddellijk ultrasone beelden van inwendige organen op het kleine scherm genereren. Richard ziet een directe toepassing van zijn draagbare 'Tricorder' in ziekenwagens en spoedafdelingen: klein, handig en overal inzetbaar.

Mensen die zich regelmatig naar het ziekenhuis moeten verplaatsen, en vooral de niet zo mobiele personen, zouden thuis door een zorgverlener kunnen gescreend worden waarbij de resultaten simpelweg doorgestuurd worden naar de behandelende specialist voor analyse of diagnose.

Mobiele handapparaten voor zorgverleners en artsen zijn al een hele tijd geen medische sciencefiction meer (zie hier en hier). Er worden zelfs in het ISS gelijkaardige apparaten getest die buitenaardse levensvormen zullen moeten vinden op plaatsen where no man has gone before. Meer informatie hier.

3.14po: Dát is gaaf!!
United as one. Divided by zero.
Op 29-04-2009 15:24:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Eigenlijk is de star trek tricorder uit de eerste series al dik ingehaald door de gsm.
In die eerste serie was het nog een veredelde walkie talkie.
Moderne telefoons hebben kleuren scherm gps radio TV spelletjes en er zijn ook al telefoons met ingebouwde video beamer.
Stroom moet vloeien.
Op 29-04-2009 15:36:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OneDayFlie: en voor uitvergroting een gwone tv
Op 29-04-2009 15:38:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wHiTeHaT: Gisteren nog over gedroomd. Echt waar.
Op 29-04-2009 16:03:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden