Hoewel er op internet (en altijd op dezelfde plaatsen) verwacht wordt dat de brokstukken van komeet 73P/Schwassmann-Wachman 3 de Aarde zullen raken, spreekt NASA dat stellig tegen. Rond 13 mei nadert de om de 5 jaar terugkomende komeet de Aarde tot op 11,7 miljoen km. Astronomisch gezien is dat dichtbij, maar astronomisch gezien is zowat alles dichtbij.

Toch is NASA dubbel qua boodschap. Terwijl ze melden dat veel van de fragmenten op 8 miljoen kilometer van ons verwijderd zullen blijven, zeggen ze niet of álle brokstukken uit onze buurt blijven. Hoogstwaarschijnlijk omdat dit onmogelijk te voorspellen is. Wel wordt de nadruk gelegd op het feit dat we niet met een unicum te maken hebben, de Aarde is wel vaker 'bedreigd' door dit soort stellaire knikkers. Of dat indicatief is voor de huidige langkomende komeet valt niet zeggen.

De vereniging voor sterrenkunde Midden-Limburg heeft op de website enkele Hubble-foto's staan van de betreffende komeet. De geruchten van een vernietigende impact zijn hoofdzakelijk afkomstig van een luchtverkeerleider en vliegveldmanager die een eigen onderzoek naar de 73P/Schwassmann-Wachman 3 heeft gedaan. Volgens hem heeft NASA een fout gemaakt tijdens het simuleren van de baan en worden niet alle losgeslagen fragmenten in de gaten gehouden.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden