De Indonesische autoriteiten vrezen nog steeds voor een uitbarsting van de stratovulkaan Merapi in het midden van het eiland Java. De Merapi heeft sinds 1548 zo'n 68 historische uitbarstingen gehad. De meest recente uitbarsting vond plaats in 1987. De bewoners rond de berg moeten zich klaar houden en zijn in staat van alertheid.

De autoriteiten schatten dat meer dan 29.000 mensen in veiligheid moeten worden gebracht als de vulkaan uitbarst. Men acht dit als zekerheid, mede door lessen in het verleden. In 1930 kwamen bij een uitbarsting van de Merapi bijna 1.400 mensen om het leven. Meer recent, in 1994 stierven 66 mensen in een lavastroom.

Dit keer is de kans voor een supervulkanische reactie aanwezig. Dat betekent dat de ene aardbeving of uitbarsting de andere opwekt. De grote vragen die meerdere grenswetenschappers bezig houden zijn: gebeuren er nu meer aardbevingen of uitbarstingen dan vroeger? En wat zijn de gevolgen voor ons als de Merapi uitbarst zoals de Krakatau dat heeft gedaan?

Even wat factuals: Indonesie bestaat uit meer dan 13.000 eilanden verspreid over een gebied zo groot als de VS. Er wonen ongeveer 183 miljoen mensen.

Er loopt een grote breuk van Sumatra tot de Bandazee (ong. 3000 km) Op deze breuk liggen zo'n 76% procent van alle indonesische vulkanen. Indonesie heeft ook de twijfelachte eer de meeste historisch actieve vulkanen te herbergen (76 stuks).
Tot nu toe zijn er 1.171 gedocumenteerde vulkaanuitbarstingen in Indonesie te tellen geweest. 4/5 deel van deze gedocumenteerde gevallen hebben in de afgelopen 100 jaar plaats gevonden. Ter vergelijking: Japan heeft 1.274 gedocumenteerde uitbarstingen.

Vulkaanuitbarstingen in Indonesie gaan meestal gepaard met verlies van levens en veel schade. Vaak volgen op de uitbarstingen landverschuivingen en tsunami's. Toen de Krakatau in 1883 explodeerde veroorzaakte dit op de andere eilanden meerdere geweldadige vulkaanuitbarstingen. Die situatie vreest men nu ook. Wie het zich afvraagt, de cijfertjes hebben we uit Imkin, T., and Siebert, L., 1994, Volcanoes of the World, 2nd
edition: Geoscience Press in association with the Smithsonian Institution Global Volcanism Program, Tucson AZ

Zijn er nu steeds meer aardbevingen en uitbarstingen van vulkanen? Als we de historische cijfertjes mogen geloven is er een toename. Vorig jaar maakte men zich bijvoorbeeld nog zorgen om Yellowstone (USA) en ook op de Canarische Eilanden bespeurt men vulkanische activiteit. Dat gebied kwam vorig jaar in het nieuws omdat een uitbarsting een vloedgolf zou veroorzaken die Marokko van de kaart zou vegen en in Florida voor natte voeten zou zorgen. (Nog) niets gebeurd en meestal zijn de gevaren van uitbarstingen minder extreem, als we het Volcano Hazards Program mogen geloven.

Dan kunnen we ons nog afvragen wat de gevolgen voor ons zouden zijn als de Merapi uitbarst á la Krakatau:

  • Vervelende inzamelingsacties en zeurliedjes van BN'ers die weer een kans ruiken om in het nieuws te komen.
  • Moslims die er een straf van Allah in zien omdat onlangs de eerste Playboy in indonesie uitkwam.
  • Mogelijk een temperatuursdaling van 1 a 2 graden door de grote hoeveelheid stof die zo'n vulkaan in de atmosfeer blaast.
  • Reeksen van aardbevingen en of vulkaanuitbarstingen langs de breukvlakken (domino effect), die bij ons mogelijk alleen maar economische schade geeft.
  • Voorproefje van 2012?

Hoe dan ook, vooralsnog geen zorgen om ons zorgen te maken. Business as usual in Indonesie. Natuurlijk kan een beetje astroide, als die tegen de Aarde knalt, als een lont in een kruitvat werken. 16 mei komt er weer eentje gevaarlijk dicht langs de Aarde. En dan hebben we nog de brokstukken van 73P/Schwassmann-Wachman 3, spannende tijden...

Update: De Merapi schijnt 10 meter in drie dagen te zijn gegroeid. Er liggen inmiddels veel lavavijvers in de krater en de dorpelingen staan nog steeds paraat voor een evacuatie.

Update 2: De stratovulkaan spuwt pyroclastische wolken. Dit zijn heel hete wolken die steen, gas en as bevatten. Verwacht wordt dat deze een af

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden