Omdat er de laatste jaren zo hard aan de privacy geknaagd wordt, hebben we in juli 2008 besloten er een maandelijks item van te maken. Elke maand kunt u op GW nieuwe privacyschendende of -behoudende wetten en nieuws hieromtrent vinden.

We zijn nu mei 2009, dus hierbij het rijtje zaken die ons in april 2009 opvielen:

 • Dorp blokkeert Google Street View - Het Britse dorp Broughton blijft vooralsnog een witte vlek in Google Street View. Toen de auto met camera van het internetbedrijf door de straten reed, vlogen de dorpsbewoners naar buiten om de auto te stoppen en belden ze de politie.
 • Invoering patiëntendossier stilgelegd na kraken inlogpas - Minister Klink heeft de Tweede Kamer gemeld dat een kwetsbaarheid in de toegangspas voor het EPD is gevonden, en dat de invoering tot ongeveer augustus is opgeschort. Ook zijn er meer bezwaarschriften dan verwacht.
 • Hyves-vrienden op locatie te vinden met mobieltje - Hyves heeft donderdag een nieuw programma gelanceerd voor mobiele telefoons. De sociale netwerksite introduceert nieuwe snufjes zoals plaatsbepaling, foto's uploaden en chatten.
 • Airport Body Scans Reveal All - New airport security scanners could become a popular alternative to body searches, but have also prompted some privacy concerns.
 • KvK verkoopt privégegevens BN'ers aan Google - Adressen en geheime telefoonnummers van diverse bekende Nederlanders en duizenden ZZP'ers zijn eenvoudig via Google Maps en andere websites te vinden, zo meldt Radio Online. De gegevens uit het Handelsregister zijn door de Kamer van Koophandel aan deze sites verkocht, zonder dat de BN'ers hier weet van hadden.
 • Site Geschillencommissie was jarenlang lek - Mensen die een klacht hadden voorgelegd aan de Geschillencommissie, een onafhankelijk orgaan dat bemiddelt in conflicten tussen bedrijven en consumenten, hebben jarenlang niet alleen documenten over hun eigen zaak, maar ook vertrouwelijke gegevens van andere klagers kunnen inzien.
 • Ziekenhuis verliest schijf met gegevens 200.000 mensen - Een ziekenhuis in Florida is een harde schijf met de persoonlijke gegevens van 200.000 bezoekers verloren. Op de gestolen datadrager stonden kopieën van rijbewijzen en andere identiteitspapieren.
 • 'Topman MIVD laat privé-informatie achter op Hyves' - De directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, generaal-majoor Pieter Cobelens, zou gegevens over zijn privéleven op Hyves hebben prijsgegeven.
 • Google Street View schikt zich naar Belgische privacywetgeving - Google heeft zijn Street View-dienst aangemeld bij de Belgische privacycommissie CBPL. Het bedrijf zal onder andere een contactpersoon aanstellen die klachten over de schending van privacy behandelt.
 • 'Hackers breken in op Amerikaans stroomnet' - Computerhackers hebben ingebroken in het Amerikaanse stroomnet en programma's achtergelaten die de stroomvoorziening kunnen verstoren. De computerinbraken zouden zijn gepleegd door spionnen ''uit China, Rusland en andere landen'', die op een missie zouden zijn om het Amerikaanse elektriciteitsnet te sturen.
 • Google Street View auto ruziet met fotograaf - Een Britse bestuurder van een Google Street View auto kreeg deze week ruzie met een fotograaf, omdat die een foto van hem maakte. Een lokale fotograaf uit Wool ontdekte de Google auto in zijn dorp en schoot een aantal foto's, tot groot ongenoegen van de bestuurder. "Toen ik de Google auto zag, dacht ik in mezelf dat nog niemand een fatsoenlijke foto ervan heeft, dus stapte ik in mijn bus en maakte een aantal foto's."
 • Brussel wil privacy internetgebruiker beschermen - Internetgebruikers in de EU moeten het recht hebben zelf te bepalen hoe hun persoonsgegevens worden gebruikt. De Europese Commissie zal altijd actie ondernemen, als EU-lidstaten er niet voor zorgen dat dat recht wordt gewaarborgd.
 • Yahoo voorziet slimme reclameborden van camera's - Yahoo gaat in Japan "slimme reclameborden" met camera's gebruiken, om zo de leeftijd en het geslacht van voorbijgangers vast te stellen, waardoor het gepersonaliseerde advertenties kan tonen. Aan de hand van de informatie kan men meer specifieke reclame laten zien.
 • YouTube omzeilt strenge Koreaanse identiteitswet - YouTube werkt niet mee aan de nieuwe Zuid-Koreaanse wet die grote sites verplicht om de identiteit van gebruikers te verifiëren. Ingezetenen mogen geen video's meer uploaden en commentaar plaatsen, maar die maatregel is gemakkelijk te omzeilen.
 • Politie monitort G20 demonstranten via sociale netwerken - De Britse politie houdt sociale netwerken zoals Twitter en FaceBook nauwlettend in de gaten om te zien wat demonstranten tijdens de G20-top van plan zijn. De top vindt de komende dagen in Londen plaats.
 • Afluisterpraktijken NSA overstijgen gestelde limieten - De National Security Agency heeft de afgelopen maanden meer e-mails en telefoongesprekken van Amerikaanse staatsburgers onderschept dan op grond van de FISA Amendments Act of 2008 is toegestaan.
 • Ook DNA van onschuldigen vanaf heden in database - Rechtshandhavingsinstanties in de VS zijn met rap tempo hun DNA collectie aan het uitbreiden. Niet alleen de DNA van veroordeelden wordt afgenomen, maar ook van mensen die enkel gearresteerd zijn of vastgehouden worden, en dus achteraf onschuldig kunnen zijn.
 • Iris-webcam houdt Big Brother in de gaten - Mensen die via camera's het publiek in de gaten houden worden nu zelf gemonitord om te controleren dat ze geen belangrijke incidenten missen. Vanwege het grote aantal schermen blijkt dat camerabeheerders al na een paar minuten zaken missen.
 • Google wil gebruikers verleiden om profielen aan te maken - Google geeft, in ruil voor een persoonlijk profiel, mensen de mogelijkheid om in de zoekresultaten te verschijnen wanneer gezocht wordt op de eigen naam. De zoekgigant hoopt op die manier Google Profile meer naar voren te schuiven.
 • Ambtenaar verliest laptop met gegevens 1 miljoen mensen - Een ambtenaar van het Ministerie van Sociale Zaken van de Amerikaanse staat Oklahoma is een laptop met de persoonlijke gegevens van meer dan een miljoen mensen verloren, de data was niet versleuteld. Het ging om namen, adresgegevens, geboortedata en Social Security nummers
 • 'Ook nieuwe rijkspas wordt gekraakt' - De nieuwe toegangspas voor de rijksoverheid is veilig, maar zal op enig moment worden gekraakt. Dat zei voorzitter van de Stuurgroep Rijkspas Peter Welling dinsdag tijdens de presentatie van de nieuwe pas.
 • Britse regering: providers moeten communicatiedata bijhouden - De Britse regering wil dat providers bij gaan houden wie met elkaar communiceren. Dat doen ze al voor email en telefonie, maar dit moet worden uitgebreid naar bijvoorbeeld sociale netwerken. Plannen voor een centrale database zijn geschrapt.
 • 'Beveiliging Amerikaanse cyberspace bar slecht' - De bescherming van de internetsystemen van de Amerikaanse regering is bar slecht. Dat hebben deskundigen gesteld in een door president Barack Obama gevraagde beoordeling
 • Massale laptopcontroles Schiphol leveren niets op - De Marechaussee op Schiphol heeft vorig jaar meer dan duizend maal gecontroleerd op digitale gegevensdragers. Geen enkele keer leidde het onderzoek volgens het Openbaar Ministerie tot een rechtszaak.


Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.

FTNWO: Ok, that's it! Hyves is not done anymore.
Op 02-05-2009 18:07:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Destiny5D: Internet 2.0 met al die conspiracy's en Complotjes gaan jullie eens gauw slapen !!
Op 02-05-2009 18:09:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: LOL je gaat je toch geen zorgen maken over hyves?! maak je beter zorgen over dat je uberhaupt een mobieltje hebt.
Op 02-05-2009 19:24:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Destiny5D:

Internet 2.0 met al die conspiracy's en Complotjes gaan jullie eens gauw slapen !!

of word jij eindelijk eens wakker en kijk verder dan je neus lang is, het is maar net van welke kant je het bekijkt
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 03-05-2009 17:25:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Destiny5D:

Internet 2.0 met al die conspiracy's en Complotjes gaan jullie eens gauw slapen !!

Welke complotten en conspiracies? Ik lees alleen nieuwsberichten die over feiten gaan?
United as one. Divided by zero.
Op 03-05-2009 17:45:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden