In onze samenleving is het gebruik van drugs niet meer weg te denken. Aan de ene kant hebben we softdrugs zoals marihuana, hasjiesj en ‘pretpilletjes’ en aan de andere kant het hardere spul zoals coke, heroïne, LSD en dergelijke. Wat soft- en harddrugs gemeen hebben is de onverdeelde aandacht van justitie en criminelen. Het is een eeuwige machtsstrijd met als doel om mensen juist wel of juist niet aan het gebruik ervan te helpen. Je hoeft hier als gebruiker niet aan mee te werken. Ontsnap deze zomer uit het subcriminele circuit en ga bijvoorbeeld naar de Middellandse Zee, daar kan je gewoon en legaal in ieder visrestaurant de trip van je leven meemaken.


( Sarpa salpa )

Tenminste daar lijkt het op. Onlangs nog werden twee mannen in het ziekenhuis opgenomen nadat zij in een restaurant een populair visgerecht hadden gegeten. De mannen waren zwaar aan het hallucineren en totaal van de kaart. Onderzoek wees uit dat de mannen het algemeen voorkomende visje Sarpa salpa hadden gegeten. Normaal gesproken heeft het eten van dat visje geen bijwerkingen. Tenminste als je geen delen van de kop of sommige ingewanden eet. In het geval van de mannen was het visje kennelijk niet goed schoon gemaakt. De hallucinerende werking van de vis treedt al in na enkele minuten nadat hij gegeten is. De effecten kunnen dagen aanhouden en er zijn meestal geen bijwerkingen.

Op zich is de hallucinerende eigenschap van de vis niet onbekend. De oude Romeinen wisten al van de krachtige werking en gebruikte de Sarpa salpa als party drug. Er zijn meer vissoorten die bekend staan om hun hallucineerde eigenschappen. ‘Droomvissen’ worden ze ook wel genoemd en zonder uitzondering zijn het allemaal algenetende vissen. De effecten van deze vissen, waaronder sommige soorten mullet, goatfish en rabbitfish, zijn te vergelijken met LSD.

Hou je niet van vis maar wil je toch genieten van natuurlijke trip dan moet je wat verder reizen. In Brazilië leeft de bamboeworm in grote aantallen. Lokaal kennen ze het beestje beter als bicho de tacuara. Indianen gebruiken de worm onder andere om wonden te genezen.De kop gooien ze dan weg omdat die giftig is de rest van het beestje drogen ze. Een andere toepassing is om het beestje, eenmaal onthoofd (maar met ingewanden) en gedroogd, in zijn geheel door te slikken. Het effect is dan een diepe slaap en het gevoel van extase. Naar verluidt vergelijkbaar met het gebruik van opium. Eenmaal ontwaakt verhalen de gebruikers over de prachtigste dromen.

Is je reisbudget beperkt dan kan je natuurlijk ook proberen om bij de lokale dierenspeciaalzaak een pad te scoren. Met name de Bufo marinus (reuzenpad) schijnt eenmaal gelikt een behoorlijke hallucinerende werking te hebben. De meeste padden, kikkers en salamanders scheiden bij aanraking een huidsecreet af waarvan de werking in het gunstigste geval drogerend is en het slechtste geval dodelijk (denk bijvoorbeeld aan de Zuid-Amerikaanse gifkikkertjes). Het likken aan amfibieën is niet echt aan te bevelen. Zo was er eens een bioloog die voor zijn onderzoek proefondervindelijk aan allerlei salamanders likte om de effectiviteit van het huidsecreet te ervaren. Op een slechte dag vond hij in Zuid-Amerika een salamander die hij nog niet kende en na één likje raakte hij in een diepe coma die weken aanhield.

Aanvullende bron:
de Haro L, Pommier P (2006) - Hallucinatory fish poisoning (ichthyoallyeinotoxism): two case reports from the Western Mediterranean and literature review. Clin Toxicol (Phila). 2006;44(2):185-8.

wodansman: het gif van padden direct oplikken is killer.
ipv daarvan moet je het gif er af "schrapen", opvangen en er een aantal bewerkingen op uitvoeren voordat het bruikbaar is om in te nemen. op internet is makkelijk te vinden hoe je dat doet
Op 11-09-2008 11:15:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden