Volgens een nieuwe studie van Ari Matmon en zijn collega's bij de Hebrew University van Jeruzalem is de oudste oppervlakte ter wereld Negev (ook vaak Negeb genoemd), een 'desert pavement' in Israël. De uitgestrekte vlakte zou daar volgens Matmon al 1,8 miljard jaar liggen... te liggen. De American Association for the Advancement of Science schrijft op hun website dat de steenwoestijn van Negev met die ouderdomsbepaling vier keer ouder is dan de nu tweede oudste 'desert pavement' in Nevada.

De oppervlakte van de aarde is in geologische termen nog 'vers' te noemen. Nu is het wel zo dat erosie door wind en water en steeds weer bevriezen en ontdooien zijn tol eiste. Op langere termijn is dat vulkanische activiteit en het verschuiven van de aardplaten, de tektonische activiteit die er voor zorgt dat de oppervlakte van vandaag zich onder andere verplaatst naar het binnenste gedeelte van morgen. De constante modellering van onze planeet is het traagst in (tektonisch inactieve) woestijnen en het snelst in de bergen.

De recent gedateerde 'desert pavement' van de Negev in Israël vertegenwoordigt niet het oudste materiaal ter wereld, maar heel wat individueel gesteente dat gevonden werd komt aardig in de buurt. In het Livescience-magazine dateerde Matmon en zijn team de geomorfische structuur van de steenvlakte op 1,8 miljoen jaar oud. De nieuwe resultaten tonen aan dat in gebieden met lage tektonische activiteit, die dor en uiterst vlak zijn en gesteente hebben dat goed tegen erosie bestand is, de originele oppervlakte miljoenen jaren bewaard blijft. En dat is iets waar wetenschappers tot nu niet helemaal zeker van waren.

De datering van de vlakte gebeurde door de concentraties van de isotoop 10Be te meten. Deze isotoop komt enkel aan de oppervlakte voor en geeft een indicatie van hoelang iets is blootgesteld aan externe variabelen. "De oppervlakte die we dateerden komt overeen met grote gebieden in de Sahara en de Grote Arabische Woestijn. Ook daar gaan we materiaal verzamelen om de precieze omvang van de 1,8 miljard jaar oude vlakte in kaart te brengen," aldus een enthousiaste Matmon.

Libertarian: Spot de verschillen:

"In het Livescience-magazine dateerde Matmon en zijn team de geomorfische structuur van de steenvlakte op 1,8 miljoen jaar oud."

"Ook daar gaan we materiaal verzamelen om de precieze omvang van de 1,8 miljard jaar oude vlakte in kaart te brengen," aldus een enthousiaste Matmon."
Op 20-05-2009 15:42:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Maar eens graven in die vlakte dus, wie weet wat je vind.
Mischien wel oude ruimteschepen.
Op 20-05-2009 17:59:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden