"Aambeien zijn uitgerekte en opgezette bloedvaatjes, die zich in een kluwen in het kanaal voor de anus bevinden. Als het kluwen is uitgezakt spreken we van uitwendige aambeien," aldus de Kringapotheek. De mensheid wordt al sinds mensenheugenis geplaagd door aambeien (hemorroïden of aarstulpen) waarbij het niet uitmaakt of men boer is of koning. Het is een doorgaans pijnlijke aandoening waar men tegenwoordig in de vorm van smeerseltjes of chirurgische ingrepen antwoord op heeft. Maar hoe ging men vroeger eigenlijk met aambeien om en kunnen we daar in onze verlichte tijden misschien nog wat van leren?

aambei
(Middeleeuwse visie op de behandeling van aambeien)

Het woord 'Hemorroïden' kan men herleiden naar het Grieks waar het zoveel betekent als 'bloed stromen'. De oude Grieken kenden de kwaal maar al te goed en de oervader van de huidige geneeskunde Hippocrates van Kos (ca. 460-370 v. Chr.) had zo zijn remedies.

De vriendelijkste manier was het insmeren van de aarstulpen met een mengsel van aluin, ganzenvet en urine. Misschien bracht het mengsel enige verlichting maar échte genezing zal het niet gebracht hebben.
Hippocrates stelt voor om in zwaardere gevallen de 'druif' tussen duim en wijsvinger te pakken en van de geplaagde anus te trekken. Deze ingreep zou volgens Hippocrates niet moeilijker zijn dan het villen van een schaap. De hevig bloedende wond moest daarna wel behandeld worden met een oplossing van gal in droge wijn.

Mocht de patiënt weinig voelen voor het grofweg afrukken van de aambeien dan kon als alternatief gekozen worden voor de gloeiende pook om de vermaledijde aambeien weg te schroeien. Volgens Hippocrates was deze behandeling alleen maar succesvol indien alle aarstulpen weggebrand werden. De patiënt moest goed in bedwang worden gehouden en zo luid mogelijk schreeuwen. Volgens Hippocrates zou door het uitschreeuwen de anus wat meer uitstulpen wat de behandeling zou vereenvoudigen.

aarstulp
(Dat het altijd erger kan toont deze aambei-patient ons)

De aambeien van Mozes

Als we de bijbel open slaan op Deuteronomium 28.27 (Statenvertaling) dan lezen we hoe Mozes het volgende zegt:

De HEERE zal u slaan met zweren van Egypte, en met spenen, en met droge schurft, en met krauwsel, waarvan gij niet zult kunnen genezen worden.

Slaan met spenen slaat natuurlijk nergens op, maar in de Engelse King James vertaling staat in plaats van spenen 'emerods' en volgens sommige exegeten bedoelde Mozes daar aarstulpen mee, waarmee de uitspraak een stuk begrijpelijker wordt.

China: sambal aambei bij?

In het oude China worstelde men ook al met aambeien. Buiten de remedie die de oude Grieken voor ogen hadden, kenden zij ook nog het baden in de verse urine van kinderen. De gedachte daarachter was dat de plas van jongelingen verjongend zou werken. In het oude Chinese medische standaard werk 'Su Wen Sheng Qi Tong Tian Lun' zou te lezen staan dat vraatzucht schade aan de bloedvaten geeft, wat zou leiden tot aambeien.

Aambei-heilige

In de Middeleeuwen was er de Ierse monnik Fiacre die later de patroonheilige werd van zowel tuinders als aambeipatiënten. Hoewel het Vaticaan tegenwoordig in de uitleg over Sint Fiacre met geen woord rept over de aambeien gaat de legende als volgt: door al het tuinieren kreeg de monnik aambeien. Hij was ten einde raad. De monnik besloot op een steen te gaan zitten en tot god te bidden. Een mirakel voltrok zich en de monnik werd op miraculeuze wijze verlost van zijn aarstulpen. Naar verluidt zouden later hordes lotgenoten de gang naar de steen gemaakt hebben om van hun aambeien af te komen.
Wie in de middeleeuwen leed aan de 'vloek van St. Fiarce', als bidden geen uitkomst was, kon natuurlijk ook nog vertrouwen op de eeuwenoude remedie van de gloeiende pook tussen de billen.

aambeien
(Buiten dezelfde behandeling zoals Hippocrates die bedacht kende de Arabische geneesheren nog een smeersel van kastanje en aloë vera)

Rambam Maimonides, (1135-1204) kwam met een homeopathische oplossing en dacht dat een behandeling met Wijnruit (Ruta graveolens) een goede remedie was tegen die pijnlijke aambeien. Klink al een stuk vriendelijker.

En dus blijven we er op zitten

Voor zover ik weet is de moderne behandelwijze niet veel anders dan die uit reeds lang vervlogen tijden. Smeerseltjes bestaan nog steeds en hoewel we niet meer met de vingers de aambei wegrukken, komt het plaatsen van bijvoorbeeld een elastisch bandje om de aambei om het af te laten sterven daar dicht bij in de buurt. In duizenden jaren tijd zijn we wat preciezer en genuanceerder geworden, maar veel verder dan dat zijn we niet gekomen.

Tetzmol: Op naar de kringspierapotheek!

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 20-05-2009 8:35:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bounty: @ plaatje> Dit was toch niet de hamburger die ik in gedachten had zo op de vroege morgen.
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 20-05-2009 8:41:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sun: Nux Vomica D4 en eventueel indien mogelijk naar binnen duwen!
Op 20-05-2009 11:11:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: In het repertorium staat een hele lijst waaronder inderdaad Nux. Maar het hangt af van de patiënt welke het beste bij de persoon past. Inderdaad is Nux-V een mogelijkheid.

Tetzmol.
(bericht gewijzigd op 20-5-2009 11:43:43)
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 20-05-2009 11:43:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Gadverdamme.. wat een plaatje.. dat het zover kan komen!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aambei
Quote: "De ontlasting soepel houden door een vocht- en vezelrijk dieet is een basispijler van de behandeling en preventie."
En poepen wanneer je moet, niet wanneer je wilt kan ook schelen..


Eetsmakelijk voor de mensen die dit artikel met een boterhammetje zaten te lezen..
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 20-05-2009 13:19:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik ga poepen wanneer ik voel dat ik moet, ik eet vezelrijk en vocht neem ik ook voldoende tot me.

Toch heb ik er af en toe ook last van.

Mijn remedie, mits de aambeien niet te erg zijn:

Ff een ijsklontje ertegen en hij slinkt weg, poepertje droogvegen, klaar!
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 20-05-2009 14:26:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Aarsbeien zijn erg vervelend (denk ik); ik heb ze zelf praise the Lord nog nooit gehad!
Op 20-05-2009 15:01:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Plastisch plaatje trouwens....eet smakelijk!!!
Op 20-05-2009 15:02:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
janh: even eerlijk, is dit artikel speciaal geschreven om dat plaatje te laten zien?
Op 20-05-2009 22:51:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
janh: _|
| , /__ /
<|:-|D~[___] q
| ' \ /_
|

poepend mannetje
Op 20-05-2009 22:57:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
janh: nou ja nie echt dus.
Op 20-05-2009 22:58:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: op school liet iemand een filmpje van iemand met een aarstulp zien.
het leek net een soort slang die in en uit kon rollen.
ongeveer net als een condoom maar dan binnenste buiten.
Op 21-05-2009 10:29:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Waar ik me mateloos aan dood-irriteer is dat we in 2009 nog steeds te maken hebben met middeleeuwse behandel methodiek terwijl er bij sommige behandelingen al lang een veel modernere oplossing is gevonden.

Ik denk alleen al aan mijn gebit:
100 jaar terug bij kiespijn werd het gat geboord en gevuld
Nu bij kiespijn wordt nog steeds het gat geboord en gevuld terwijl er al lang een pijnloze manier bestaat met behulp van lasers(o.a. in Scandinavie), neen, het mag niks kosten.

En dit allemaal omdat artsen bang zijn anders niet genoeg te verdienen, stelletje misselijke varkenskoppen, ik mag hopen dat dergelijke artsen zelf een arts nodig hebben.

En artsen borduren steeds weer puur op symtoonbestrijding ipv bron bestrijding.
Ik ging een half jaar terug naar de dokter omdat ik af bleef vallen en het eerste waar hij over begon is een medicijnkuur, ik werd woedend en eiste een bloedproef, die kreeg ik en ik had het bij het juiste eind: Oorzaak van het af blijven vallen was zoals ik zelf al vermoedde stress en spanningen, mijn bloedbeeld was uitstekend, ik had een sportman kunnen zijn zelfs.

Aambeien is een kwaal die puur alleen op de ouderwetse manier(in moderne vorm) te bestrijden is, maar aambeien zijn nog makkelijker te voorkomen.
Maar als je elke dag bier zuipt en daardoor bijna constant aan de dunne ben en daardoor minstens 8x naar de wc moet dan is dat er om vragen, ik drink nu al haast 3,5 jaar geen alcohol meer en de klachten zijn aanzienlijk afgenomen en heb inmiddels een normale stoelgang en met een ijsklontje kan ik me verders prima redden gezien ik verders geen klachten meer heb zoals jeuk, pijn en bloed.
Bij mij was de oorzaak dus drank, zou ik helemaal nooit hebben gedronken, dan zou ik ook aanzienlijk minder kans op aambeien hebben gehad omdat ik dan jaren een normale stoelgang gehad zou moeten hebben.

Ik heb dit probleem onbewust zelf opgelost door het bij de bron te bestrijden, dus door met drinken te stoppen
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 21-05-2009 17:10:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
janh:

even eerlijk, is dit artikel speciaal geschreven om dat plaatje te laten zien?

Denk het niet. Ik heb zelf aambeien en kon genieten van dit artikel. Goeie nieuwe info. Aambeien zien er nu eenmaal niet lekker uit.
United as one. Divided by zero.
Op 21-05-2009 17:37:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Steenslagen:
Tetzmol:

In het repertorium staat een hele lijst waaronder inderdaad Nux. Maar het hangt af van de patiënt welke het beste bij de persoon past. Inderdaad is Nux-V een mogelijkheid.

Tetzmol.
Welk repertorium gebruik je?
In dat van Roger van Zandvoort staan meer (en andere) middelen dan in dat van Schroyens en dat is weer uitgebreider dan dat van Kent.

Doordat ik meestal met het handzamer repertorium van Schroyens werkte, miste ik ooit de juiste aambeienremedie, die in capitals door Van Zandvoort werd vermeld en weggelaten door Schroyens.
Op 21-05-2009 21:57:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Ik gebruik de rooie van Schroyens inderdaad. Ik gebruikte ooit die van Kent, maar omdat dat al een tweedehandsje was viel ie op den duur bijna uit elkaar. Ik heb de Kent nog wel maar bewaar 'm met gepaste eerbied. Ik vind de Schroyens vaak wat omslachtiger, Kent was meer straight to the point.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 21-05-2009 22:09:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Steenslagen:
Tetzmol:

Ik gebruik de rooie van Schroyens inderdaad. Ik gebruikte ooit die van Kent, maar omdat dat al een tweedehandsje was viel ie op den duur bijna uit elkaar. Ik heb de Kent nog wel maar bewaar 'm met gepaste eerbied. Ik vind de Schroyens vaak wat omslachtiger, Kent was meer straight to the point.

Tetzmol.


Het uit elkaar vallen van die Indiase edities van Kent is helaas een steeds terugkomend verhaal! 25 jaar geleden hadden we een boek met aanvullingen op Kent van Vithoulkas. Die zijn vrijwel allemaal opgenomen in Schroyens repertorium, maar het repertorium van Roger van Zandvoort is nóg uitgebreider. Als ik enkele jaren geleden niet Van Zandvoort had overgeslagen had ik een patiënte een paar weken heftige pijn door aambeien kunnen besparen.
Op 21-05-2009 22:25:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Wat was het middel dat je gevonden hebt voor haar? Waarschijnlijk een niet zo'n veel gebruikt middel.
Zelf probeer ik ook altijd rubrieken te vinden met zo weinig mogelijk middelen. Maar daar is een goede onbevooroordeelde anamnese voor nodig.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 21-05-2009 22:57:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Steenslagen:
Tetzmol:

Wat was het middel dat je gevonden hebt voor haar? Waarschijnlijk een niet zo'n veel gebruikt middel.
Zelf probeer ik ook altijd rubrieken te vinden met zo weinig mogelijk middelen. Maar daar is een goede onbevooroordeelde anamnese voor nodig.

Tetzmol.

Het ging om Kali Muriaticum dat door Van Zandvoort als hét middel (van de 65) wordt aangeduid in very painful HEMORRHOIDS op p. 1272. Roger van Zandvoort was eraan gekomen via de 'New Remedies' van Kent. Kent's echtgenote had dit symptoom van Kali Muriaticum niet opgenomen in het repertorium van haar man en Schroyens vermeldt het ook niet.

(bericht gewijzigd op 21-5-2009 23:16:08)
Op 21-05-2009 23:14:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Dan denk ik er toch eens over het repertorium van van Zandvoort op de kop te tikken. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat 't bestond. Ik werk al lange tijd met met Schroyens maar ben er niet altijd tevreden over.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 21-05-2009 23:42:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Erger dan een plaatje kan deze praat zijn:
http://www.meetingpoint.nl/nl/dreactie/164/6722/
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 22-05-2009 0:32:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Devi: Bedankt voor je fijne linkje, Jahorus! Dat, in combinatie met bovenstaande foto doet mijn onderkant zich sluiten als een pasontluikend tulpje...;-D
As above, so below.
Op 23-05-2009 23:59:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden