Er vallen buiten ons zonnestelsel nog veel belangrijke planeten te ontdekken. Sinds het onderzoek naar planeet X in het begin van de twintigste eeuw begon, heeft de mogelijkheid van een hypothetische planeet, die voorbij de Kuipergordel rond de zon cirkelt, veel 'dag des oordeels'-theorieën en speculaties van de nodige brandstof voorzien, waarbij planeet X eigenlijk de tweelingbroer van de zon zou zijn. Van waar komt de vrees over de combinatie van planeet X met de dag des oordeels? Planeet X is toch maar enkel een onbekend en hypothetisch object waar niets onheilspellends aan is?

In juni van vorig jaar kwamen Japanse onderzoekers met het nieuws dat hun theoretisch onderzoek naar een grote massa in het buitenste deel van ons zonnestelsel resultaten heeft opgeleverd. Volgens hun berekeningen kan er een planeet bestaan die misschien een beetje groter is dan een plutoïde, maar zeker kleiner dan de Aarde die op meer dan 100 AE (de astronomische eenheid is een afstandsmaat die vrijwel gelijk is aan de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon, ongeveer gelijk aan 150 miljoen kilometer) van de zon cirkelt.

Voor alle duidelijkheid: dit is niet Nibiru, dit is geen bewijs voor het einde van de wereld in 2012. Het is gewoon een nieuwe en zeer opwindende ontwikkeling in het onderzoek naar minder belangrijke planeten voorbij de Kuipergordel.

Niburu Sumerisch letterlijk: "Dat wat heen en weer gaat - veerboot". Duiding volgens de wetenschap: "Mythisch vervoermiddel dat heen en weer voer om de geesten van de aarde naar hemel te brengen."

Uit een nieuwe theoretische simulatie hebben twee Japanse onderzoekers kunnen afleiden dat het buitenste gedeelte van ons zonnestelsel een tot nu toe onontdekte planeet kan bevatten. Patryk Lykawka en Tadashi Mukai van de Kobe University hebben een document gepubliceerd in het Astrophysical Journal waarin zij geloven dat een minder belangrijke planeet interacteert met de mysterieuze Kuipergordel.

Kuipergordelobjecten

De Kuipergordel omvat een reusachtig gebied in de ruimte, op ongeveer 30 tot 50 AE van de zon. De gordel bevat miljarden uit ijs, steen en metaal bestaande objecten. Het grootste bekende object is de dwergplaneet (plutoïde) Eris. Het is al lang bekend dat de Kuipergordel een paar vreemde kenmerken heeft die het signaal kunnen zijn van de aanwezigheid van een ander groot planetarisch object voorbij de Kuipergordel.

Een van die eigenschappen is de 'Kuiper Cliff' die zich manifesteert op 50 AE. Dit is het abrupte einde van de Kuipergordel en er zijn zeer weinig objecten van de Kuipergordel waargenomen voorbij dit punt. Deze 'cliff' kan niet aan orbitale resonanties met massieve planeten zoals Neptunus worden toegeschreven en schijnt niet om het even welke waarnemingsfout te zijn.

Veel astronomen geloven dat zulk een plotse en scherpe scheiding in het aantal Kuipergordelobjecten kan toegeschreven worden aan een nog niet ontdekte planeet die misschien wel een even grote massa heeft als de aarde. Dit is het object waarvan Lykawka en Mukai geloven dat zij het bestaan ervan theoretisch berekend hebben.

Dit Japanse onderzoek voorspelt een groot object met 30 tot 70% van de massa van de Aarde dat op een afstand van ongeveer 100 tot 200 AE van de zon cirkelt. De aanwezigheid van dit object kan ook helpen verklaren waarom sommige Kuipergordel- en transneptunische objecten enige vreemde orbitale kenmerken (zoals de planetoïde Sedna) hebben.

Sinds Pluto in 1930 ontdekt werd, hebben astronomen naar een ander massiever object gezocht dat de orbitale storingen kon verklaren die in de banen van Neptunus en Uranus worden waargenomen. Dit onderzoek werd bekend onder de naam 'Search for Planet X' wat eigenlijk betekent: de zoektocht naar een tot hiertoe niet geïdentificeerde planeet.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werden de afwijkingen in de orbitale banen van Neptunus en Uranus afgedaan als waarnemingsfouten. Daarom is het moderne wetenschappelijk onderzoek van vandaag naar planeet X, het onderzoek naar een groot Kuipergordelobject of een minder belangrijke planeet. Hoewel planeet X niet groter zou kunnen zijn dan de massa van de Aarde zijn onderzoekers nog zeer geprikkeld om meer Kuipergordelobjecten te vinden. Objecten met de massa van een plutoïde, misschien een beetje groter, maar zeker niet veel groter.

Wordt vervolgd in deel 2.

Salomé:
Voor alle duidelijkheid: dit is niet Nibiru, dit is geen bewijs voor het einde van de wereld in 2012. Het is gewoon een nieuwe en zeer opwindende ontwikkeling in het onderzoek naar minder belangrijke planeten voorbij de Kuipergordel.


Maar wie weet wat ze nog ontdekken.. De meeste ontdekkingen in de kosmologie zijn per toeval gedaan. Ze waren eigenlijk op zoek naar iets totaal anders. Dus wie weet...
Op 23-05-2009 15:36:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden