Bij een medische databank in de Amerikaanse staat Virginia is een grote hoeveelheid patiëntengegevens gestolen. De gegevens stonden op computers van de Prescription Medical Program, een instantie in Virginia die recepten voor zware pijnstiller en vergelijkbare zware medicatie beheert.

In totaal zou het gaan om de persoonsgegevens van meer dan 8 miljoen burgers, gecombineerd met wat voor medicijnen ze gebruiken. Ook zijn daarnaast maar liefst 35 miljoen kant en klare doktersrecepten in handen van de hackers. En om de hack helemaal compleet te maken zeggen de hackers dat ze de gehele database versleuteld hebben en in ruil voor 10 miljoen dollar de sleutelcode willen geven.

de losgeldbrief

(De boodschap die de hackers op de website achterlieten)

De digitale inbrekers willen dit bedrag binnen 7 dagen ontvangen, zo niet dan worden de gegevens verkocht aan de hoogste bieder. Die termijn is inmiddels al verstreken. De gouverneur van Virginia, Timothy Kaine, had al voor het verlopen van de deadline aangegeven niet te zullen betalen. Inmiddels zou een groot deel van de database alweer hersteld zijn, en zou de bewering van de hackers dat er geen backup was dan ook niet kloppen. Ook is de beveiliging inmiddels opgevoerd, en zou een tweede inbraak hierdoor niet meer mogelijk zijn.

Maar wat er kennelijk een beetje vergeten lijkt te worden: als de bewering van de hackers klopt dan hebben zij wel een gigantische hoeveelheid privégegevens in handen die een flinke cent waard kunnen zijn. Criminelen hebben er zeker meer voor over dan een dollar per dossier, en zodra de gegevens in de handen van indentiteitsdieven vallen dan kan dat flinke problemen opleveren voor de toevallige slachtoffers die hier zelf niets tegen kunnen doen in dit geval.

Het is niet de eerste keer dat hackers losgeld vragen voor gestolen persoonsgegevens. In oktober 2008 werd een vergelijkbaar bedrijf, Express Scripts, ook slachtoffer van een vergelijkbare zaak. Ook in dat geval is er nooit losgeld betaald, maar dat lijkt deze criminelen dus niet echt af te schrikken.

lemetje: Lang leve het EPD! Je gegevens te grabbel voor een ieder die je een hack wil zetten.
Da's pas aso!!!
Die lui mogen ze gerust levenslang geven als ze gepakt worden en het bedrag laten betalen die de hoogste bieder zou willen geven. Hoeveel mensen komen zo niet in de problemen? Onbetaalbaar!
Op 10-05-2009 19:39:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
lemetje:

Lang leve het EPD! Je gegevens te grabbel voor een ieder die je een hack wil zetten.
Da's pas aso!!!
Die lui mogen ze gerust levenslang geven als ze gepakt worden en het bedrag laten betalen die de hoogste bieder zou willen geven. Hoeveel mensen komen zo niet in de problemen? Onbetaalbaar!

Het EPD, sja. Het idee vind ik niet slecht. Dat alles aan het internet hangt baart me zorgen. Gezien de kwetsbaarheid en persoonlijkheid van de gegevens heeft de overheid met hun reputatie ook niet mijn zegen. Hoe meer dit soort dingen aan het internet worden gehangen hoe vaker je dit soort bericht kan gaan lezen. Ik wil niet zeggen dat ze de beveiliging van deze gegevens niet serieus nemen, maar de manieren die ze voor het beveiligen van de gegevens gebruiken kan vele malen beter.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 10-05-2009 22:39:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Morono: alles kan worden gehackt, zoveel is duidelijk
Op 10-05-2009 23:12:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Ik hoor Obama al zeggen: "So now, we need te regulate the internet even more."
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 11-05-2009 19:51:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden