Er zijn van die geleerden die zich geroepen voelen om afbraak te doen aan de (on)menselijk vermogens die beschreven worden in mythen en legendes. Gelukkig zijn er van die heldere geleerden die via een academische scriptie ons op de hoogte willen stellen dat sommige kundes gewoonweg niet mogelijk zouden zijn. Dit onderzoek hebben ze geheel gedaan volgens de aardse, menselijke logische formules van de fysica en wiskunde.

De twee fysici Costas Efthimiou en Sohang Gandhi hebben een academisch schrijfsel gepubliceerd genaamd 'Bioscoop Fictie tegen Fysica Realiteit', waarin zij aantonen dat het geheel onmogelijk is dat er daadwerkelijk vampiers, geesten en zombies zouden bestaan. Iedereen die de Amerikaanse film Salem's Lot uit 2004 van regisseur Mikael Salomon heeft gezien, weet dat als er eenmaal een vampier zich bij u in de omgeving gevestigd heeft, u en uw naaste bewoners het risico lopen binnen de kortste keren in een buurt te wonen die veranderd is in een bloedzuigende vampierenclan.

Dan hoeft u alleen maar te kunnen vermenigvuldigen. De vampier bijt twee mensen en die twee bijten ieder op hun beurt er twee etc, etc. Dan zouden we op zijn minst nu toch wel een redelijke vampierenexplosie moeten zien? Binnen een aantal jaren zou de menselijke populatie van de aardbodem zijn verdwenen. En daarmee ook de voedselbron van de vampiers. Eigenlijk zouden we met z'n allen uitgestorven moeten zijn.

Costas Efthimiou en Sohang Gandhi plaatsen het als volgt: op 1 januari 1600 stond de eerste vampier op in een populatie van 536.870.911 mensen. Aangenomen dat de vampier zich een keer per maand voedde en zijn slachtoffer veranderde in een vampier, dan heb je al op 1 februari twee vampiers bij 536.870.910 mensen. Op 1 maart zou je dan vier vampiers en op 1 april acht vampiers hebben. Met een beetje doorrekenen is de vampier binnen hooguit drie jaar al door zijn voedselbron heen. Al zou je de menselijke populatie per maand verdubbelen, dan zou de menselijke bevolking nog binnen de kortste keren uitsterven. Vampiers hebben geen bestaansrecht.

Maar als u mijn Vampierenreeks heeft gevolgd, weet u dat de vampierlegende sinds Lilith al bestond onder een andere naam. En daarmee zou de mensch eigenlijk nooit tot ontwikkeling zijn gekomen, aangezien in die tijd de aarde waarschijnlijk nog dunbevolkt was. Aangezien de vampiers ondood zijn, hadden ze tijd genoeg om zich aan te passen aan de omgeving, of de omgeving aan te passen naar hun hand door genetische manipulatie. Alles kan.

En om de geesten kunnen we niet heen

Via Isaac Newtons wetten van beweging demonstreren Costas Efthimiou en Sohang Gandhi dat geesten niet in staat zouden zijn om door muren te lopen. Vaak zien we geesten die eruit zien als mensen. Ze lopen op vloeren en pakken of verschuiven voorwerpen. Om te kunnen lopen zouden zij een bepaalde kracht op de vloer moeten uitoefenen die een gelijke en tegenovergestelde tegenkracht oplevert. Maar de bekwaamheid van geesten om door muren en mensen te lopen laat nu juist zien dat zij geen tegenwerkende kracht kunnen produceren.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik me daar ook al eens over verwonderd heb. Ik ben een verslaafde kijker van Ghost Whisperer. Hierin speelt Jennifer Love Hewitt als Melinda Gordon iemand die aardsgebonden geesten helpt bij nog onafgemaakte aardse zaken en dan naar het licht stuurt. Hierin zien we geesten zich driftig staand, lopend, rennend en leunend over allerlei verdiepingen gaan. De geesten zouden dan op zijn minst door de vloer moeten zakken en volgens mij door de gehele aardbol. Maar doordat het verhaal meestal ontroerend eindigt - waarbij ik een doos tissues krijg aangereikt van meneer Hive Queen - vergeet ik alles weer.


(Melinda Gordon help een geest met een probleem. Snik.)

We kennen de zombiefilms wel. Niet mijn favoriete genre. Maar de mythe van zombies is veelal afkomstig uit Haïti, waar vandaag nog steeds voodoopriesters het geheim bezitten om met voodookrachten mensen te bezweren tot eeuwige zombies. Efthimiou en Sohang Gandhi hadden hier ook een praktische verklaring voor. Alleen is dit geen nieuwe verklaring: zie hier voor het blog van collega Bert Vanslagmulders.

Ik weet niet wat u ervan denkt. Ik ben blij dat er nog knappe, heldere, verlichte geleerden bestaan die dit allemaal uitzoeken en er een heel interessant academisch document mee weten te vullen. Zouden ze tijdens de berekening ook rekening hebben gehouden met Van Helsing en de werkelijke ghost whisperer Derek Ogilvie?

Ja Horus: Die berekening is onjuist: niet elk slachtoffer van een vampier wordt zelf een ondode bloedzuiger. Daartoe moet de vampier eerst zelf doneren.
Slechts wanneer je vampierenbloed drinkt word je zelf deel van Lestat's incrowd en aangezien ze dat graag een elitaire aangelegenheid houden (alleen voorbehouden aan mooie vrouwen, bijvoorbeeld) is de groei van de groep navenant.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 25-05-2009 8:51:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Ghostwhisperer is wel leuk.
Medium ook.


(bericht gewijzigd op 25-5-2009 9:08:27)
United as one. Divided by zero.
Op 25-05-2009 9:08:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ja Horus:

Die berekening is onjuist: niet elk slachtoffer van een vampier wordt zelf een ondode bloedzuiger. Daartoe moet de vampier eerst zelf doneren.
Slechts wanneer je vampierenbloed drinkt word je zelf deel van Lestat's incrowd en aangezien ze dat graag een elitaire aangelegenheid houden (alleen voorbehouden aan mooie vrouwen, bijvoorbeeld) is de groei van de groep navenant.

Tja wetenschappers.
In het weekend nog underworld gekeken.


Evolutie door genetische manipulatie,
(bericht gewijzigd op 25-5-2009 9:53:05)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 25-05-2009 9:51:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Zo jammer dat al die series zo ontzettend 'versoapt' zijn wat betreft de dramatische verhaallijntjes en zo...kan er nauwelijks tot niet naar kijken. Peppie- en kokkiegeleuter van het niveau driestuiver-roman.
(bericht gewijzigd op 25-5-2009 12:54:41)
ech?
Op 25-05-2009 11:12:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden