Welkom terug in deze korte reeks over de middeleeuwen. Vandaag bekijken we de zeden van die tijd. Zeden die tot op de dag van vandaag hun stempel drukken op de manier waarop onze cultuur met seksualiteit omgaat. De kerk bepaalde in die dagen in hoge mate de normen en waarden, seksualiteit viel daar ook onder en dat bleek niet altijd even eenvoudig. Hoewel voor de kerk seks een groot taboe was, bestaan er behoorlijk wat manuscripten waarin theologen tot in het kleinste detail stelling nemen tegen allerhande onzedelijke handelingen. De wijsheid uit de Bijbel dat "de geest gewillig is, maar het vlees zwak" werd meer dan eens bewezen. Met alle gevolgen van dien.


(Orale seks: een geslachtsziekte was nog je minste zorg)

Buitenechtelijke seks en overspel konden zwaar bestraft worden en soms werden de geilaards ter dood veroordeeld. Anderzijds stond de kerk prostitutie een geruime tijd toe als 'noodzakelijk kwaad' en mochten priesters een tijdlang gewoon trouwen en kinderen krijgen. Om het toch simpel te houden, gold het celibaat als hoogste ideaal en was seks iets dat alleen binnen een huwelijk - met voortplanting als doel - bespreekbaar was. Maar er waren altijd weer uitzonderingen en natuurlijk tegenstrijdigheden.

"Als prostitutie onderdrukt zou worden dan zal ongebreidelde lust de gemeenschap ondergraven", aldus St. Thomas Aquinas. Lange tijd meende de kerkvorsten dat hoeren het antwoord waren op zaken zoals homofilie en overspel. Een noodzakelijk kwaad dus.


(Prostitutie werd, indien volgens de regels bedreven, als respectabel gezien. Binnen bordelen was er niets aan de hand. Maar o wee de vrouw die ergens voor zichzelf begon of stiekem wilde bijverdienen: verminking of marteling was dan haar deel.)

Het idee van monogamie werd ook door de adel ondersteund, die hoopte er zo nog zekerder van te kunnen zijn dat hun erfgenamen daadwerkelijk van hen waren.

"Schandaal van de Tour de Nesle"

Toen Philip IV (Philip de Schone) in 1314 ontdekte dat zijn schoondochters zich hadden ingelaten met overspel, waren de rapen gaar. De schoondochters werden kaal geschoren, vernederd en opgesloten. De verleiders, de tweelingbroers Gauthier en Philippe d'Aulnay, werden op meer dan gruwelijke wijze gestraft door folteringen en uiteindelijk ter dood gebracht.

Toch was monogamie (net zoals nu) geen algemeengoed. Zeker op het platteland gaf men zich nogal eens over aan overspel of buitenechtelijke relaties. Als het ontdekt werd, probeerde de priester eerst om de zondaars tot een huwelijk te bewegen en als dat niet lukte of als men al getrouwd was, dan moest men jarenlang ter biecht gaan.

De kerk in bed

En als er dan toch de liefde bedreven werd, dan schreef de kerk voor hoe dat zou moeten. Het doel van seks was procreatie (voortplanting) en men werd geacht er geen plezier aan te beleven. Standjes zoals 'op z'n hondjes' werd als een zonde beschouwd. De positie van de vrouw boven op de man kon de kerk ook al niet waarderen omdat een dergelijke houding de 'natuurlijk man-vrouw rolverdeling' zou verstoren. Het spreekt voor zich, dat anale of orale seks zondig was en daarmee onbespreekbaar. Wie betrapt werd op standjes en orale of anale handelingen, kon rekenen op zware straffen waarvan boetedoening de mildste was.


(Voor wie niet kon lezen werd het nog eens uitgetekend... buik op buik)

Hoewel de kerk slechts de 'buik-op-buik' positie zonder verdere fratsen toestond, waren er ook progressievere geluiden te horen. Zo was er Albertus Magnus die vijf standjes wist te noemen in de categorieën acceptabel tot minst acceptabel.

1) buik-op-buik
2) naast elkaar liggend
3) zittend
4) staand
5) achterlangs of 'a tergo'

Ook Magnus bleef erbij dat de eerste de enige juiste was maar dat de overige vier, hoewel moreel bedenkelijk, geen doodzonde hoefde te zijn. In sommige situaties zoals bij zwaarlijvigen bleek 'a tergo' vaak de enige manier.

Sodomie

Homofilie was volgens de kerk net als masturbatie, gezamenlijke masturbatie, copuleren tussen de dijen en anale seks tegennatuurlijk handelen. Later zou St.Thomas Aquinas lesbische seks daar aan toevoegen. Met name in de twaalfde en dertiende eeuw begon de kerk een offensief tegen zondaars die de zeden aan hun laars lapten. Homofielen werden verminkt, verbrand en/of opgehangen.


(De peer was een martelwerktuig dat door aan de schroef te draaien open ging staan en was met uitstek geschikt om zij die seksuele uitspattingen hadden begaan te straffen. Bij de man anaal en de vrouw vaginaal ingebracht en open geschroefd veroorzaakte het ding helse pijnen tot verminking aan toe. De achterliggende gedachte was zondaars te straffen op de plek waar de zonde begaan was.)

Anderzijds zou koning Richard I (Leeuwenhart) zijn vrouw ontmoet hebben toen hij een seksuele relatie met haar broer Sancho VII had. Het schijnt dat Richard het ook erg goed kon vinden met Philip II. Een historicus uit die tijd zou geschreven hebben: "Ze aten van hetzelfde bord en sliepen in hetzelfde bed" en er zou volgens de scribent een "passionele liefde tussen hen zijn".

Kinky mode

En terwijl alles wat naar seks rook verdacht was, ontstond er een populaire modegril waarbij de heren een 'braguette' droegen. Dat was een soort schaamlap gevuld met lappen stof of zaagsel waardoor de indruk ontstond dat de drager een enorme erectie had.


(Kijken wie de grootste heeft)

Een andere manier om je potentie en kracht te tonen was door zogenaamde 'poulaines' te dragen. Dat waren lange puntige schoenen. Men had in die tijd het idee dat de grootte van de voet iets zou zeggen over de viriliteit van de man. Henry VIII liet zich graag afbeelden met goed gevulde schaamlap en puntige schoenen.

Tweedehands maagd

Maagdelijkheid was het hoogste goed in de middeleeuwen en hoewel velen er naar streefden, waren er maar weinigen die als maagd het huwelijk ingingen. Om toch de boel een beetje kloppend te maken konden vrouwen een 'herboren maagd' worden. Een fikse biecht en een jaar lang boetedoening, eventueel aangevuld met het dienen in een klooster, kon de zonde wegwassen.

Tweedehands vent

Als de man leed aan erectiestoornissen kon de kerk een 'speciale groep' sturen om het geslacht van de toch al geplaagde man te onderzoeken. De groep bestond meestal uit wijze vrouwen die vast moesten stellen of de man een misvormde piemel had of gewoon niet in staat was om het huwelijk te 'consumeren'. Als het oordeel voor de man negatief uitviel, werd het huwelijk ontbonden.

Tot op de dag van vandaag zijn zaken als homofilie, abortus, vrije seks en dergelijke in sommige kringen onbespreekbaar. Zaken die bij de Romeinen, de oude Grieken of heidenen heel normaal waren werden in de middeleeuwen in de taboesfeer gedrukt. En hoewel het bloed kruipt waar het niet gaan kan, is er eigenlijk nog steeds geen sprake van een seksuele bevrijding. Ook nu nog gruwen de paus en andere religieuze leiders van seksualiteit en zouden het liefst terug gaan naar middeleeuwse tijden.

Libertarian: Goede conclusie.

Het feit accepteren dat onze normen en waarden deels afkomstig zijn uit deze tijd is behoorlijk ingrijpend. het zegt iets over onze 'beschaving'.
Op 24-05-2009 18:39:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Libertarian:

Goede conclusie.

Het feit accepteren dat onze normen en waarden deels afkomstig zijn uit deze tijd is behoorlijk ingrijpend. het zegt iets over onze 'beschaving'.

en wat je ook al deels zegt, de huidige moraal lijkt niet heel erg anders te zijn, de gemiddelde burger is misschien ruimdenkender geworden, maar de tegenwoordige katholieke kerk leeft grotendeels nog steeds dezelfde normen en waarden na...

zou de kerk evenveel macht hebben als in die tijd dan zou het mij niet veel verwonderen dat men het ook nog steeds op dezelfde manier na zou leven ook nog...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 24-05-2009 19:50:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: In de toekomst konden kinderen wel eens leren, dat de m.e. van 500 tot 2500 duurden, wie zal het zeggen.....
Nee, dank u.
Op 24-05-2009 20:23:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fik2000: Dat we daarvan afstammen ... brr, nu ja, er gaan zo walgelijke filmpjes op het net rond, waar moslims omwille van het 'geloof' (lol) mensen op een walgelijke manier levend afslachten.. en dit is ook anno 2009.. Helemaal beschaafd zijn we toch nog niet.
Op 24-05-2009 21:47:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
tjerky:

In de toekomst konden kinderen wel eens leren, dat de m.e. van 500 tot 2500 duurden, wie zal het zeggen.....


De periode waarin we nu leven is niet eens zo gek anders. Alleen de staat van de technologie is verder. Beschaafd zijn we nog bij lange na niet. De echte beschaving komt pas, als we de overheid en het financiële stelsel kunnen controleren en de uitbuiting van het systeem stopt. Pas dan zullen oorlogen stoppen en mensen vrijer in het leven staan.
Op 24-05-2009 23:49:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Het valt mij altijd op dat de geestelijke leiders die de regeltjes maken (en vaak celibatair leven), zoveel van 'de daad' af schijnen te weten...
Cannot kill the Battery!!!
Op 25-05-2009 6:41:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky:
Fik2000:

Dat we daarvan afstammen ... brr, nu ja, er gaan zo walgelijke filmpjes op het net rond, waar moslims omwille van het 'geloof' (lol) mensen op een walgelijke manier levend afslachten.. en dit is ook anno 2009.. Helemaal beschaafd zijn we toch nog niet.

Ook de moordpartijen van christelijke regeringen zijn nog steeds zeer onverkwikkelijk. Je ziet hier enkel niet zoveel filmpjes van omdat het voor ons de goeien zijn.
Nee, dank u.
Op 26-05-2009 18:17:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden