In Tibet werd de kunst om de toekomst te voorspellen al voor de komst van het boeddhisme gepraktiseerd. Toch wordt waarzeggerij niet beschouwd als een vreemde eend in de bijt binnen het globale boeddhistische kader. De kunst om de toekomst te voorspellen werkt immers samen met andere boeddhistische principes, zoals karma. In de Tibetaanse maatschappij maakt waarzeggerij deel uit van het dagelijkse leven, maar wat houdt het eigenlijk in?

In dit eerste deel brengen we algemene informatie over Tibetaanse waarzeggerij.

De doelstelling van Tibetaanse waarzeggerij is, door in de toekomst van een persoon te kijken, een specifieke situatie te beoordelen. Daarna zal de voorspeller adviseren hoe men door middel van positieve krachten moet omgaan met de voorgeschreven rituele remedie. Het resultaat zal ervoor zorgen dat de toekomst van een persoon fortuinlijker wordt. De rituelen zouden het karma van een persoon niet veranderen, maar een onzichtbaar positief potentieel veroorzaken om in te grijpen op de oorzaak van datgene wat door de voorspeller als nakend ongeluk werd waargenomen.

De doeltreffendheid van een ritueel hangt nauw samen met de hoeveelheid diensten, voedsel en geld die de betrokken persoon aan de uitvoerende monnik of deskundige toevertrouwd. Door deze giften wordt de verdienste verworven om latente krachten die bij een persoon of anderen sluimeren, naar een potentieel hoger niveau te tillen. Men wendt de verdienste niet aan om buiten de wetten van de handelspraktijken te treden, maar men gebruikt de verdienste om krachten van zijn persoonlijk - of iemand anders - karma wakker te maken.

Wanneer iemand bijvoorbeeld relatief ziek is of de handelszaken achteruit gaan, kan de persoon beroep doen op een gekwalificeerde waarzegger om te weten te komen welk ritueel het nuttigst is om de condities te verbeteren. Het succes van het ritueel hang af van de sterkte van het karma van de persoon in kwestie. Maar als het karma of de neiging om ziek te worden sterker is dan het latente positieve potentieel van de zieke persoon dan kan de ziekte niet overwonnen worden en zal geen enkel ritueel positief resultaat opleveren.

Waarzeggerij voor zieke personen wordt meestal als vrij vervelend ervaren. Khamtrul Rinpoche, een Tibetaanse Lama zegt hierover: "Als we een patiënt aanraden om Tibetaanse of Westerse medicijnen te nemen, en we voor iedere vraag een voorspelling moeten praktiseren, dan heb ik het gevoel dat, wat we ook doen, het belangrijk blijft dat de patiënt zelf de beslissing neemt omdat er dan minder ruimte is voor spijt achteraf. Als de patiënt dan niet kan - of probeert te doen - en toch nog nood heeft aan advies, is de volgende stap het streven naar een gids die hem of haar doorheen een voorspelling kan begeleiden."

Men zegt dat de Chinese invasie in Tibet op verschillende manier voorspeld werd en dat dienovereenkomstig veel rituelen uitgevoerd werden. Maar omdat het negatieve karma bij de Tibetaanse bevolking te sterk aanwezig was hebben de rituelen niet het beoogde positieve resultaat opgeleverd.

 

Waarzeggerij behoord tot het dagelijkse leven van de Tibetaanse maatschappij en wordt door de verbannen gemeenschap verder gepraktiseerd. Belangrijke beslissingen in het dagelijkse leven, zoals een huwelijk of een handelsovereenkomst, worden pas genomen na raadpleging van een of andere vorm van waarzeggerij. In de meeste gevallen consulteren Tibetanen hun favoriete Lama. In nomadische omstandigheden, waar de bevolking onderworpen is aan de grillen van de natuur, worden voortekens, voorgevoelens en voorbodes ernstig onderzocht. De nomaden interpreteren en profeteren hierbij zelf de tekenen aan de wand.

Bij het praktiseren van waarzeggerij betrouwd het individu op de krachten die een bepaalde goddelijkheid in hem investeert. De kracht kan door een verbinding met de goddelijkheid al in een vorig leven verworven zijn en wel een miljoen keer versterkt worden door het steeds weer opnieuw reciteren van een mantra, een identificatie van het individu met de goddelijkheid door diepe concentratie en generaties van goddelijke trots. Er zijn veel manieren om waarzeggerij uit te voeren met betrekking tot de magische praktijken van de verschillende goddelijkheden.

De motivatie voor het uitvoeren van een waarzegging moet zuiver zijn. Iedereen kan een verbinding met een goddelijkheid verwerven door intensieve mantra en zo bepaalde krachten verwerven, op voorwaarde dat ze niet gebruikt worden voor verderfelijke doeleinden. Anders worden de verworven krachten teruggekaatst zodat ze een ongelukkige wedergeboorte in de hand zullen werken.

wHiTeHaT: Het van te voren weten dat Tibet ahw bezet zou worden door de chinezen , deed mij denken aan de indianen die ook al wisten dat de blanke man er aan kwam.
Via hun sjamanen.
Op 31-05-2009 10:31:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
carpin: Hoe was het leven van de bevolking onder een Theocratie, voor de Chinese inval?
Niet bepaald rozengeur en manenschijn.
Stond op het niet groeten van een geestelijke de doodstraf?

(bericht gewijzigd op 31-5-2009 15:56:20)
Op 31-05-2009 15:43:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
carpin:

Hoe was het leven van de bevolking onder een Theocratie, voor de Chinese inval?
Niet bepaald rozengeur en manenschijn.
Stond op het niet groeten van een geestelijke de doodstraf?


hoe was het hier in de middeleeuwen? was ook niet bepaald rozegeur en maneschijn hoor...

zelfs als dat waar zou zijn, dan nog lijkt het mij geen excuus, zeker als het onder de nieuwe dictator nog steeds niet vreemd is dat je verdwijnt voor het geven van je mening, andere tijden misschien maar dat wil niet automatisch zeggen betere tijden...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 31-05-2009 16:37:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
carpin: 1950 is niet bepaald de middeleeuwen, en de tirannieke theocraat leeft nog.

En over de Tibetaanse waarzeggerij. vind ik allemaal lariekoek en hocus pocus.
Op 31-05-2009 22:09:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden