Emotionele intelligentie (EQ) zegt iets over hoe u in contact staat met uw gevoelens en of u in staat bent die van anderen te herkennen. Als u zich bewust bent van uw eigen emoties en van die van anderen, en deze duidelijk kan projecteren via communicatie, bent u waarschijnlijk beter in staat om moeilijke problemen op te lossen. U zult ze niet gauw uit de weg gaan. EQ werd door verschillende onderzoekers onderzocht en beschreven. Met een beetje Googlen vindt u algauw wat interessante werken voor de liefhebber.

Daniel Goleman bracht in 1995 het boek ' Emotionele Intelligentie' uit. Daniel Goleman was de eerste wetenschappelijke schrijver die het begrip EQ in de wereld bracht. In dit boek beschrijft hij de vijf belangrijke elementen van EQ. En hoe belangrijk die vijf elementen zijn om succesvol in het leven staan.
Andere schrijvers die de term EQ (emotionele intelligentie) in de spotlight brachten zijn o.a.: Hendrie weisinger; een gediplomeerd klinisch psycholoog en organisatorische consulent. Hendrie weisinger schreef het boek 'Emotionele intelligentie op het werk'. Hij beschrijft hoe u het EQ-vermogen kan ontwikkelen en hoe u deze kan gebruiken tegenover andere mensen in een werksituatie. Robert K. Cooper & Ayman Sawaf schreven in 1996 het boek 'Werken met EQ'. Tijdens het schrijven van het boek vond Sawaf een vrijwillige Stichting voor Opvoeding in Emotioneel Alfabetisme. De stichting zoekt al jarenlang naar het verband tussen EQ en leiderschap.

EQ heeft al heel wat leesvoer opgeleverd voor de liefhebbers. Zo heeft het ook weer heel wat inspiratie opgeleverd voor menig schrijver en onderzoeker. Toen Daniel Goleman het begrip EQ de wereld ingooide, zijn door vele onderzoekers van diverse instituten verschillende EQ testen ontwikkeld. Onderzoekers houden zich namelijk ook graag bezig. De wetenschappers staan niet allemaal op de zelfde lijn. Door verschillende onderzoeken zijn verschillende definities ontstaan. Psychologen bespreken en analyseren vele uiteenlopende theoretische modellen.
Zo zijn ze er nog niet over eens of EQ al bepaald is vanaf de geboorte of later nog kan worden aangeleerd en verhoogd. In het bedrijfsleven wordt ondanks de verschillende interpretaties, gretig gebruik gemaakt van deze testen, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. De sociale vaardigheden en het functioneren van de toekomstige werknemers kan op deze manier, volgens de onderzoekers, bepaald worden.

Er worden speciale EQ testen ontworpen voor verschillende psychologische onderzoeksgebieden. Een tijdje geleden stuurde reagluurder C. een nieuwsbericht in met de titel slimme vrouwen hebben beter seksleven. Het ingestuurde nieuwsartikel ging over een onderzoek dat de psychische verbinding tussen seksuele ervaringen en emotionele intelligentie onderzocht. Hoewel de titel - slimme vrouwen hebben beter seksleven - anders doet vermoeden, heeft emotionele intelligentie (EQ) eigenlijk niets te maken met slimheid of met uw IQ.

Het onderzoeksteam van professor Tim Spector, de directeur van "The Twin Research Department at King's College London", heeft onderzoek gedaan onder 2.000 vrouwelijke tweelingen. De studie werd gedaan via een vragenlijst, afgestemd op hun seksuele ervaringen en emotionele intelligentie. Het onderzoekt wees uit dat vrouwen die beter in staat waren hun gevoelens en emoties te herkennen en projecteren, duidelijk de sleutel hadden tot betere seks. Waarschijnlijk is er nog een connectie tussen het vrouwelijk vermogen tot fantaseren en het EQ.

Zoals de discussie onder het nieuwsbericht bewijst bestaan er hele verschillende opvattingen over EQ. Kun je met een psychologische EQ-test écht de essentie van de menselijke emotionele geest goed onder de loep nemen? Vooral omdat de menselijke geest van emoties juist zo onvoorspelbaar kan zijn. Ikzelf ben een gevoelsmens die vrij empatisch is. Doordat ik op gevoel leef kan ik juist erg impulsief en onvoorspelbaar zijn. Ik leef op het moment. Hoe ik me dan voel zult u me ook te zien krijgen, zoals meneer Hive Queen dagelijks ervaart. Als hij denkt dat hij me door heeft sla ik net weer een andere weg in. Maar naar mijn mening ligt het EQ midden op het pad van het hart en onze gezond verstand.

eoi: Prachtig mooi plaatje. Maar tegenwoordig is er nog weinig echte emotie in de wereld, de echte mensen verstoppen zich en wat overblijft zijn de persona. (vandaar dat ik dat plaatje er ook wel mooi bij vind staan)
Op 30-05-2009 23:45:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Goed Artikel, die testen op het internet vind ik altijd leuk om te doen. alleen jammer dat je voor de goede dan weer moet betalen..

123 EQ test:
http://www.123test.nl/eq-test/

Goodfeeling EQ test:
http://www.goodfeeling.nl/health.html

IQ-tester EQ test:
http://www.iq-tester.nl/eqtest.htm

(heb de laatste twee nog niet gedaan :3)

Op 05-06-2009 14:59:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Op de eerste scoorde ik hoog, op de 2e gemiddeld en de 3e extreem laag, ja vind je het gek.. de derde heeft allemaal maatschappelijke vragen, met antwoorden waar uitgaan in voorkomt, of bellen, of speeches.

Hoe kan ik daar nou op antwoorden..
Op 05-06-2009 15:42:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden