Stel u bent één van een tweeling. Na een tijdje komt u er via een DNA-test achter dat uw tweelingbroer of -zus, een halfzus of -broer blijkt te zijn. Nu zegt u vast: "Dat kan toch helemaal niet?!". De moeder van tweeling Justin en Jordan dacht waarschijnlijk ook dat dit niet mogelijk was. Maar ze vertrouwde het om een gegronde reden niet helemaal.

Nu lijken meer tweelingen niet op elkaar, omdat ze gewoonweg niet eeneiig zijn. Maar buiten de wetenschap dat de twee erg verschilden van elkaar, droeg hun moeder nog een geheim met zich mee. Ze had haar partner bedrogen. Ze had in dezelfde vruchtbare periode ook gemeenschap gehad met iemand anders. Moeder Mia liet daarom een vaderschaptest uitvoeren. Uit die test bleek dat de tweeling van twee verschillende vaders afstamde.

De kans dat zoiets voorkomt is klein. Het kan gebeuren doordat tijdens de ovulatie meerdere eitjes vrijkomen, die individueel door spermacellen van afzonderlijke partners worden bevrucht. Dit heet heteropaternal superfecundation. Bij mensen is dit heel zeldzaam. Bij dieren komt dat meer voor, bijvoorbeeld bij katten. Een nestje kittens kan van verschillende katers afstammen. Daarom zie je vaak verschillende kittens in een nestje. Bent u een tweeling en u vindt dat u wel erg verschilt van uw tweelingbroer of -zus, dan is een DNA-test misschien wel verhelderend.

Ivoryke^: Verbazend.
Moeten is een keuze...
Op 01-06-2009 13:32:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden