Mijn vrouw rijdt bijna dagelijks voor haar werk over de N205 (Drie Merenweg) naar en van Haarlem. Op zich niks bijzonders, ware het niet dat zij regelmatig op een klein gedeelte van die weg auto's in de berm en soms zelfs sloot ziet liggen. Auto's die allemaal om de een of andere reden van de weg zijn geraakt. En dat is wonderlijk want op het bewuste gedeelte is de weg vlak, recht met af en toe een wijde bocht en voert door heel overzichtelijk polderlandschap.

In het verleden hebben we al eens eerder vergelijkend materiaal opgediept van autowegen waar mensen op een bepaald punt zonder aanwijsbare reden verongelukken. Destijds leek het erop dat gravitale anomalieën mogelijk een rol spelen. Zou zo een anomalie ook gewoon in onze polder bestaan of is er iets anders aan de hand?(Sloot langs N205 heeft aantrekkingskracht, foto www.nu.nl )

'Auto belandt in water langs N205' lezen we in het Haarlems Dagblad. Een onopvallend artikeltje zoals die wekelijks wel ergens in de regionale kranten te lezen valt. Maar als we even doorlezen vinden we tussen de reacties deze melding:

"Er gaat elke week wel iemand daar het water in. Waarom staat daar geen vangrail? De hele N205 staat vol met vangrails, behalve op het stuk waar elke keer auto's uit de bocht vliegen." Geplaatst door Rene van Haarlem op 09:20, 12 mei 2009.

Kennelijk was het 'Rene' ook al opgevallen dat er onevenredig veel ongelukken op het kleine stukje N205 plaats vinden. Een snelle zoekactie leert dat de (lokale) media inderdaad relatief vaak melding van ongelukken op die weg maakt:

"Veegwagen raakt van N205 en belandt in sloot. Een veegwagen raakte door nog onbekende oorzaak vrijdagmiddag op de N205, tussen Haarlem en Hoofddorp, van de weg en belandde in de sloot."

"Dode bij ongeval op Drie Merenweg. Vooralsnog lijkt het er op dat de bestuurder zijn auto de sloot in gereden heeft, nadat hij de berm aan de andere kant van de weg geraakt heeft."

"Twee gewonden bij ongeval Drie Merenweg. Over de oorzaak van het ongeval is nog niks bekend."

"Voertuig te water Drie Merenweg / N205 Zwaanshoek."

"Auto in de sloot."

"Twee auto's te water.
"

(Opsomming is indicatief en niet compleet, aan een compleet overzicht wordt gewerkt)

En de bovenstaande zijn dan nog alleen de recente meldingen die de kranten gehaald hebben. Opvallend is dat al deze voertuigen op het stukje weg van de A9 tot aan de kruising Vijfhuizerweg hebben plaatsgevonden. Grofweg praten we over een traject van ongeveer twee kilometer, of exacter tussen hectometerpaaltjes 13.7 en 15.0.


(Weer één in de sloot langs de N205)

Er zijn een paar opvallende details. De ongelukken gebeuren doorgaans op het gedeelte dat naar de N201 leidt en hoogstzelden of nooit op het gedeelte richting Haarlem. Oostelijk van het bewuste stukje weg ligt de zogenaamde 'Polder' of Vijfde baan. Dat is een landingsbaan voor het vliegverkeer van en naar Schiphol.

Er zijn lieden die menen dat de mensen van de weg raken omdat ze afgeleid waren door de in- en uitgaande vliegtuigen. Maar rijdend richting N201 is het start- en landingsproces amper te zien. Richting Haarlem geeft de weg wél een mooi uitzicht op de luchtmastodonten die landen en stijgen, en zoals gezegd zijn er op die banen zelden tot nooit van de weg geraakte voertuigen.


(Omcirkeld is het stuk waar automobilsten een verhoogde kans hebben van de weg te raken)

Tot zover een eerste kennismaking met de N205 (Drie Merenweg). Het verhaal is nog lang niet compleet en voor de geïnteresseerden zullen we dit deel blijven bijwerken. Stay tuned.

UPDATE: 24 oktober 2009

Bij de Schipholweg/N205 in Vijfhuizen zijn zaterdagochtend tegen tien uur twee auto's te water geraakt. In een van de voertuigen bevond zich een baby. Een getuige die langsreed toen het ongeval net gebeurd was, aarzelde geen moment, sprong in het water en bevrijdde de in totaal drie inzittenden.

Geen van de inzittenden raakte gewond. Hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden is nog niet bekend.

Omdat de laatste weken vaker soortgelijke ongevallen gebeuren op de N205, doet de politie uitgebreid onderzoek op de plek van het ongeval. De N205 vanaf de A9 richting Haarlem is voorlopig
afgesloten. Het onderzoek zal nog enige tijd duren. Bron

Buddah67: Duidelijk verhaal. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat water golfballen aantrekt. (bunkers doen dat ook, maar we weten nog niet waarom ;o)

Op 05-06-2009 9:48:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sun: Dankjewel voor dit interessante verhaal!
Op 05-06-2009 9:53:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru: Het lijkt me interessant om eens het relaas van zo'n bestuurder te horen.
Op 05-06-2009 9:54:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Het is inderdaad wel vreemd dat het op het zelfde stuk, tussen die genoemde hectometer paaltjes, gebeurt. Maar jammer dat er niet bekend is, voor ons dan, welke reden de bestuurders op gaven, de politie vraagt altijd wat er gebeurd is.
Ik heb ook wel eens op een weg gereden, tussen Zoetermeer en Rotterdam, ergens bij Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, dat ik ook op een provinciale weg ree en dat er gewoon een bord stond om normaal te rijden omdat er vorig jaar in de 90 ongelukken waren gebeurd, redelijke ongeluksweg dus..
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 05-06-2009 0:58:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
frans: Waarom water auto's en bunkers ballen aantrekken? Hicks noemt dat de Wet van Aantrekking. Het is iets wat mensen middels hun gedachten creëren. Mss een wat te simpele uitleg voor mensen, omdat het voor het grootste deel in ons onderbewuste gebeurt. Dat maakt het lastig te 'bewijzen'. Alleen, het feit dat het gebeurt, is ook een bewijs. Honderd procent fool proof.
Op 05-06-2009 13:04:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sir Wicked III: Check google maps maar ff op de volgende locatie; 52.363642, 4.712188

Dan raak je wel afgeleid ;-)
quark, dat is toch een zuivelproduct?
Op 05-06-2009 15:48:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje:
Sir Wicked III:

Check google maps maar ff op de volgende locatie; 52.363642, 4.712188

Dan raak je wel afgeleid ;-)


jah idd, half vliegtuig zie je niet iedere dag

edit: wat is dit trouwens voor leuks?
52.334723, 4.668975
(bericht gewijzigd op 5-6-2009 16:17:52)
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 05-06-2009 16:15:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sint Joris: Een halve topic en geen geweldloze game op vrijdag..
Jammer, hopelijk volgende week beter..
It would have been better if Newton had contemplated how the apple got up there in the first place
Op 05-06-2009 17:08:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
playable_daniel: Dit is echt heel interessant, keep up the good work
Op 05-06-2009 19:29:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wHiTeHaT: Vandaag een wichelroede loper gesproken en hem het verhaal van deel 1 verteld.
Hijzelf zei dat het kan , en het zou vooral op plekken gebeuren waar de waterwegen (ondergronds) zich kruisen.
Ik moet zeggen dit is een zeer interessante man , hij gebruikt niet de gebruikelijke wichelroede , maar een in de vorm ( dat vind ik dan) als het aids-symbool , die lus.
Deze man is ook bezig met een boek ( die man is over de 80 jaar) , heeft al verschill;inde universiteiten aangeschreven over zijn onderzoeken.Hij schijnt ook veel te weten over allerlei protonen-neutronen-qwarksen(?)-ionen etc etc en hij zegt het is allemaal electriciteit.
Deze man kwam op mijn werk als klant.. had geen tijd meer om verder met m te lullen.
Op 05-06-2009 23:57:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Castilio: Ik rij daar zelf ook regelmatig, misschien kijken de mensen achterom als ze een vliegtuig horen/zien aankomen en raken ze zo van de weg daar deze niet recht is maar een bocht maakt.
Op 06-06-2009 8:30:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
studentje:

edit: wat is dit trouwens voor leuks?
52.334723, 4.668975

Ik denk iets van de Floriade, want als je hier 52.334995, 4.671834 kijkt zie je Floriade in het gras staan

Edit: Ik dacht eerst iets van een pyramide waar de oppergolfer van de Haarlemmermeersche golfclub begrafen zou worden...
(bericht gewijzigd op 6-6-2009 13:41:39)
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 06-06-2009 13:38:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Ik kan mij niet voorstellen dat er echt iets mis is met de zwaartekracht op die plek maar een dikke dosis radiogolven kan je er mogelijk wel op lopen van grond radar of geleidings bakens.
Als het landings bakens zijn, dan is het interessant de auto ongevallen naast de tijden te leggen dat die baan gebruikt is voor landingen.
De zwaartekracht is volgens de recente metingen iig niet noemenswaardig verstoord en omdat onze meet methodes nagenoeg 100% accuraat zijn voor olie gas en andere geologie denk ik dat we echt de oorzaak in een ander soort kracht moeten vinden.
Het is iig het onderzoeken waard omdat dit meer dan toeval is.
Stroom moet vloeien.
Op 06-06-2009 22:26:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Overgens praat ik wel over gegevens die we twintig jaar geleden gemeten hebben maar ik ga er van uit dat onder onze voeten de boel binnen deze periode niet noemenswaardig is veranderd.
Zwaartekracht niet te verwarren met magnetisme
Stroom moet vloeien.
Op 06-06-2009 22:31:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Machinedrum: Zelf woon ik hier een kilometer vandaan (Vijfhuizen) en rij hier sinds de opening van de Drie Merenweg. Het is mij al eerder opgevallen, dat als ik door de desbetreffende bocht rij, geneigd ben om naar rechts te sturen. Eén keer kwam ik met mijn rechterwiel een stukje in de berm. Verder niets aan de hand. Een paar jaar geleden is daar een oudere meneer met zijn twee kleinkinderen verongelukt, en sindsdien let ik wat beter op in deze bocht. Iets wat mij al opviel, is dat het begin van dit stukje, meteen na de stoplichten minder scherp is dan dat het lijkt. Aan het gedeelte van de N205 vlak na de Haarlemmerhout in Haarlem, zit ook zo'n bocht die als je er voor het eerst rijdt, voor sommige misschien lastiger is in te schatten.
Op de Drie Merenweg lopen wel erg vaak dieren en het uitzicht kan precies op dat stukje wel fenomenabel zijn!
Maar goed, ik zal is ff kijken of ik wat aardstralen kan sensen daar....
Wie weet..... ;-)
Groeten uit de polder!
Dat iets er geloofwaardig UITZIET, zegt niks anders dan dat het er geloofwaardig uitziet. - CC®2011
Op 07-06-2009 22:29:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Robjes: Ik woon in Hoofddorp en ga elke dag heen en weer over deze weg om naar mn werk te komen. Wat ik vaak merk als ik terugrij [van de A9 naar Hoofddorp N201] is dat er op dat betreffende stuk weg behoorlijk veel wind staat. Omdat het natuurlijk een en al akkerland en start/landingsbaan is eromheen heeft de wind daar vrij spel, dat merk je al snel in het sturen. Daarbij komt dat na de strepen van de rijbaan er weinig ru8imte is tot de middenberm [op de linkerbaan] dus wanneer je een grote windvlaag tegenkomt kan je al snel de middenberm in rijden waarna je door een foute corrigerende beweging al richting de sloot rijd. Je hoort ook wel bij de berichten over een auto te water dat ze de middenberm hebben geraakt, dus lijkt het me een redelijke conclusie.
Dat de andere kant op [Hoofddorp naar A9] minder wind staat komt volgens mij door de vangrail die aan die kant wel staat en omdat de 5e baan redelijk afgeschermd wordt [in de bocht dan] door paaltjes met rode pijlen erop.
Op 09-06-2009 13:57:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mnakkie: Robjes zit er waarschijnlijk het dichtste bij. Want sterke wind in combinatie met mogelijke turbulentie en wervels van de vliegtuigen. Niet voor niets moet er een behoorlijke ruimte zitten tussen twee vliegtuigen die willen landen / opstijgen. Een flinke zijwind samen met het genoemde berm-aantikken en je bent zo de macht over het stuur kwijt. Radarstraling vind ik ook een leuke
Op 12-06-2009 14:18:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden