We slaan de krant op en we lezen: "De omzet van de Nederlandse horeca is in het eerste kwartaal met 6,1 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat het zo’n daling nooit eerder heeft gemeten". Kennelijk heeft u de horeca de rug toegedraaid en het blijft gissen naar het waarom... alhoewel, in dezelfde krant staan ook de antwoorden.(Uitgaan goed voor u)

"De stadsparken van Amsterdam worden steeds vaker bezocht door de Amsterdammers zelf. Vorig jaar gingen bijna twee keer zo veel hoofdstedelingen naar een park dan in 1996. Dat blijkt uit het Grote Groenonderzoek 2008 van de gemeente dat donderdag werd gepresenteerd". Zou men het eindelijk doorhebben dat met wat drankjes uit de winkel en zelf klaargemaakte versnapering op een parkbankje het tig keer leuker is dan op een te duur terras te hangen achter een bedenkelijk bordje bittergarnituur?

Maar waarom blijven de hotels dan leeg? Kredietcrisis? Welnee, wederom staat het antwoord in dezelfde krant:

"In de binnenstad van Amsterdam moeten 26 coffeeshops de deuren sluiten. Dit moet binnen drie tot zes jaar gebeuren", zo meldt Het Parool. "De plannen staan in de definitieve versie van de gemeente voor de binnenstad, het zogeheten 1012-project". En wat krijg je dan?

"Twintig procent van de toeristen laat Amsterdam links liggen wanneer de helft van de coffeeshops op en rond de Wallen dicht gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam". Voila, actie-reactie.

Uitgaan betekend letterlijk er eens lekker uit gaan, uit het keurslijf, uit de sleur en voor sommige zelfs uit de band springen. Het laatste wat men dan wil is weer in het gareel gedwongen te worden waar men juist zo uit wilde ontsnappen. Helaas hebben de betweters, fatsoensrakkers en ambtenaren van het uitgaan een politiek correcte en zwaar belaste bezigheid gemaakt.

Horeca valt in ons collectieve brein onder het kopje 'gezellig en leuk'. Men verwacht dus bijna instinctief bij een horecabezoek het naar de zin te hebben. Maar diep in onze genen is 'gezellig en leuk' kennelijk ook gekoppeld aan 'vrijheid blijheid'. Er is immers niets leukers dan te doen wat je wil. En als dat kan en iedereen respecteert dat, dan wordt het vanzelf weer gezellig.

Horeca is al lang niet meer het domein van 'gezellig en leuk', het is tegenwoordig als een verzamelplaats van gemeentelijke, landelijke en Europese wetten en regels. Je mag niet buiten staan met je drankje, je mag niet binnen roken, muziek mag niet te hard en in Urk mag de horeca geen workshop paaldansen geven. Nergens is de bureaucratie zo merkbaar als in de horeca.

En dan zijn er nog de tegenstrijdige regels waaraan uitbaters moeten voldoen. Daar wordt men niet vrolijk van en we lezen vervolgens weer in de krant dat de horeca steeds onvriendelijker wordt.


(Verdwijnende horeca is misschien niet eens zo een slecht idee - tenzij u een liefhebber bent van karaoke natuurlijk)

Horeca te duur zegt u? Ja ook, en hoewel er altijd graaiers zijn ligt dat ook aan de stijgende kosten. De horeca is van oudsher een zeer gewild target van de belastingdienst en gemeenten. Aan leges vergunningen, verordeningen, belastingen en ga zo maar door, zit er voor een beetje sfeermaker niets anders op dan de prijzen op te pompen. En dan zijn er natuurlijk ook andere roofdieren die op de inhoud van uw uitgaansportemonnee jagen: Marieke van Doornick, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, wil de parkeertarieven in de stad verdubbelen.

Misschien moeten we gewoon accepteren dat de herbergen, restaurants en cafés van weleer passé zijn. In Trouw stond te lezen dat clubs en discotheken steeds meer concurrentie krijgen nu huisfeestjes bezig zijn met een comeback. Het uitgaanspubliek snakt naar sociaal contact en exclusiviteit, aldus de krant.

Een picknick in het park en thuis feesten is niet eens zo een slecht idee. Goedkoop, gezellig en geheel volgens eigen regels en inzicht. We moeten alleen afspreken dat we er niet publiekelijk over gaan spreken, voordat je het weet staan de graaiers en regelneven op de stoep en we weten nu waartoe dat leidt.

Enfin, voor de allerlaatste keer hieronder de oproep van kroegtijger Hazes die profetisch bleek.

Proost.

Bounty: Volgens mij is dit louter en alleen het gevolg van het rookverbod. Ik merk het aan mezelf (roker) dat ik het niet meer gezellig vind in horeca gelegenheden als ik niet lekker mn sigaretje kan roken onder het genot van een pilsje. Even wat drinken is er niet bij, tenzij dit op een terrasje is (en het weer dus meezit) Veel vrienden en vriendinnen van mij(niet rokers) vinden de horeca minder gezellig omdat de rokers er niet meer zijn. Het is minder druk binnen en veelal gezelliger op straat (mits het weer dus meezit).

Maarja genoeg over mijn verslavingen ik vraag me echt af wanneer de overheid nu eens wakker gaat worden. Het leven in Nederland wordt er niet leuker op, op deze manier.
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 09-06-2009 16:18:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ioannes: naast bovengenoemd feit zijn de prijzen in de nederlandse horeca bijzonder hoog, was twee weken geleden in Munchen waar de prijzen van het bier 20% lager liggen dan de nederlandse.
Meteen gemerkt toen ik van de week een paar biertjes bestelde, 14.50 (3 bier en een rode wijn). In Duitsland zou mij diezelfde bestelling rond de 12.00 euro kosten en dan heb ik nog geeneens over het feit dat er meer bier in een bierglas gaat.
Op 09-06-2009 16:54:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: @Ioannes:
Je moet dan ook niet bij dure horeca gelegenheden gaan zitten. Eigen schuld lijkt me dan. Ik werk zelf in de Horeca en bij ons kost een glas bier 2.20 en een glas wijn 2.90. Veel goedkoper dan de 12.00 euro in Duitsland lijkt me.

Bovendien als horeca medewerker weet ik dat wij wel aardig zijn tegen de gasten. Het zijn de gasten die ons het leven zuur maken. Er zijn zat gasten die hun boosheid op ons afreageren. Anderen staan uitgebreid in de weg als je bestellingen hebt. Een paar keer "mag ik er even langs aub" roepen helpt echt niet. Ze kijken je gewoon aan en gaan door met hun gesprek. Pas als ik zeg dat als de drankjes vallen ze die zelf moeten gaan betalen, gaan ze wel uit de weg.
Andere gasten kijken je niet aan als ze iets willen bestellen en weer anderen hebben letterlijk opmerkingen over alles tot de decoratie nog aan toe. Als je 3 zulke gasten hebt op een avond, dan wordt het moeilijk voor je om nog positief te denken. Al lukt het mij altijd wanneer er weer gezellige mensen komen opdagen met wie je kunt lachen.

Dus niet altijd de schuld zoeken bij de horeca medewerkers. De gasten zelf kunnen er ook wat van.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 09-06-2009 17:41:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: In de kroegen drinken, roken en praten mensen met elkaar. Dit is niet de bedoeling. Je moet braaf gaan werken, en je vrije tijd liefst voor de t.v. doorbrengen, zodat het volk niet meer bestaat, en er slechts robot-achtige individuen overblijven.
Nee, dank u.
Op 09-06-2009 17:59:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje:
tjerky:

In de kroegen drinken, roken en praten mensen met elkaar. Dit is niet de bedoeling. Je moet braaf gaan werken, en je vrije tijd liefst voor de t.v. doorbrengen, zodat het volk niet meer bestaat, en er slechts robot-achtige individuen overblijven.

Dan mogen de zenders wel interessantere programma's gaan geven, want zo wordt je hersendood idd; robot-achtige individuen.
Het weer wordt mooier, dus lang leve de buurtbbq! Op z'n amerikaans; iedereen brengt iets mee. Laat de horeca uit de buurt de drank verzorgen, dan heeft die er ook nog iets aan. Kosten worden gedeeld, vanzelf. Het moet wel gezellig blijven, toch?
Op 09-06-2009 19:41:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Pak een rieten mandje gevuld met stokbrood jam en een flesje wijn en een zitkleedje, stap op de fiets en ga naar het platteland of het bos in ofzo, deden ze vroeger ook.
Jezelf dom zuipen en dan roepen dat je het leuk hebt, tja.. gelukkig weten veel mensen wel beter.
Op 09-06-2009 20:30:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje:
eoi:

Pak een rieten mandje gevuld met stokbrood jam en een flesje wijn en een zitkleedje, stap op de fiets en ga naar het platteland of het bos in ofzo, deden ze vroeger ook.
Jezelf dom zuipen en dan roepen dat je het leuk hebt, tja.. gelukkig weten veel mensen wel beter.

Je hoeft jezelf niet dom te zuipen, tenzij je dat al bent om zo te doen.
Een picknick op een kleedje in het bos of park kan heel leuk en gezellig zijn met vrienden. Je neemt Twister en tijgerbalsem mee en je hebt meteen goede beweging. Picknicken in het zwembad of op het strand kan natuurlijk ook. Wie heeft eigenlijk de horeca nodig? Op een bankje in de stad gaan zitten en mensen kijken, doe je op het terras ook! Je haalt een broodje bij bakker Bart of Het Stoepje en je hoeft geen honger te lijden.
Op 09-06-2009 20:42:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Mee eens, beste eoi en lemetje....Heerlijk buiten, het bos of park in, stukje fietsen, en zelf zorgen voor je natje en je droogje mag ik ook graag doen.

En toch..., zo nu en dan een avondje lekker op een terrasje hangen, of heerlijk uit eten gaan met een stelletje leuke mensen om me heen: ook dat kan ik zeer waarderen. Dan mag ik gerust de bob(k) zijn en moeten rijden, ook zonder drank vermaak ik me prima.

Doe mij maar een beetje van dit en een beetje van dat.
En bij het uitgaan mag er in horecabedrijven dan best wel wat sfeer zijn.....
Op 09-06-2009 22:00:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
boingbumtschak: het tweede plaatje is van beth ditto. de zeer voluptueuze maar fantastische zangeres van de fijne discopunkband the gossip.

luister er eens naar en dan is dat wel even anders dan flauwe karaoke.

verder vind ik het jammer dat de horeca teloorgaat, niet iedereen kan iedere willekeurige avond een groep mensen bij elkaar krijgen om een leuke avond te hebben.

de service in nederland is waardeloos, en het "jong" argument gaat mijns inziens niet op. wellicht is het vaste loon een argument. wellicht is onervarenheid een argument. maar geen van die dingen is een excuus om met regelmaat af te sluiten voor sluitingstijd (zonder goedkeuring van de manager), kauwgom kauwen,
het roken op de werkplek, algemene ongeinteresseerdheid omdat een interessanter iemand je aandachtszieke neigingen bevredigt.
iedere persoon die in de horeca werkt is verantwoordelijk om de klant te bedienen voor de exorbitant hoge "service"prijzen.
als je loon daar niet in verhouding toe staat, moet je daar dus niet werken.

werken in de horeca betekent dat je moeite doet voor een klant.
doe eens die moeite.
Op 10-06-2009 0:56:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Goed artikel ik ervaar zelf ook dat horeca minder leuk is dan lekker thuis zijn ik heb dat pas echt gemerkt nu ik niet meer in de rand(zige)stad woon.
Eigenlijk is er thuis gewoon meer privacy en je kan er ook gewoon een joint of tabak roken.
Vrienden zijn tegenwoordig via telefoon en internet ook gemakkelijker op te trommelen voor een spontaan avondje.
Verder is het beleid van onze politiek zoals altijd volledig tegendraads waar het om de weed gaat.
Weed is het culturele toeristische handels merk van ons land en Amsterdam draait dat nu inderdaad vakkundig de nek om.
Amsterdam zou juist meer hoeren en coffeeshops moeten openen om de toenemende vraag te voorzien en legaliseren zodat met de belasting inkomsten en verminderde politie inzet en stroomdieftal kosten alleen al dat metro gat drie keer gedicht kan worden.
Stroom moet vloeien.
Op 10-06-2009 1:57:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
boingbumtschak:

het tweede plaatje is van beth ditto. de zeer voluptueuze maar fantastische zangeres van de fijne discopunkband the gossip.

luister er eens naar en dan is dat wel even anders dan flauwe karaoke.

verder vind ik het jammer dat de horeca teloorgaat, niet iedereen kan iedere willekeurige avond een groep mensen bij elkaar krijgen om een leuke avond te hebben.

de service in nederland is waardeloos, en het "jong" argument gaat mijns inziens niet op. wellicht is het vaste loon een argument. wellicht is onervarenheid een argument. maar geen van die dingen is een excuus om met regelmaat af te sluiten voor sluitingstijd (zonder goedkeuring van de manager), kauwgom kauwen,
het roken op de werkplek, algemene ongeinteresseerdheid omdat een interessanter iemand je aandachtszieke neigingen bevredigt.
iedere persoon die in de horeca werkt is verantwoordelijk om de klant te bedienen voor de exorbitant hoge "service"prijzen.
als je loon daar niet in verhouding toe staat, moet je daar dus niet werken.

werken in de horeca betekent dat je moeite doet voor een klant.
doe eens die moeite.


Dat betekent niet dat je dan een slaaf ben voor de klant. Zoals een medewerker me vertelde: De klant is koning, maar jij bent de keizer. Je doet alles om het de klant naar de zin te maken, maar als de klant een nukkige gast is die alleen maar uit is om een hel van je avond te maken, dan mag ik die gast gerust de waarheid zeggen. Evenals de gasten die je niet aankijken wanneer ze bestellen, door elkaar bestellingen zitten te roepen en nog meer.

Dat ik me bont en blauw betaal aan belastingen betekent nog niet dat de overheid het me naar mijn zin moet maken. Vind jou kijk op horecamedewerkers wel een beetje verontrustend.

Maar om te weten waar ik het over heb, mag je gerust een week lang in de horeca gaan werken. Dan merk je het vanzelf wel...
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 10-06-2009 8:27:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden