Omdat er de laatste jaren zo hard aan de privacy geknaagd wordt, hebben we in juli 2008 besloten er een maandelijks item van te maken. Elke maand kunt u op GW nieuwe privacyschendende of -behoudende wetten en nieuws hieromtrent vinden.

We zijn nu juni 2009, dus hierbij het rijtje zaken die ons in mei 2009 opvielen:

 • Firefox 3.5 krijgt ingebouwde locatiefunctie - Mozilla's Firefox en de mobiele versie Fennec krijgen een ingebouwde locatiefunctie. Met die functie kan de browser aan een website doorgeven waar de eigenaar zich bevindt. Dat moet het zoeken in de buurt makkelijker maken.
 • 'Blauwe envelop gaat er uit' - De jaarlijkse belastingaangifte gaat verdwijnen. Alle belastingbetalers krijgen een eigen beveiligde pagina op internet, waarop ze hun gegevens kunnen inzien en aanpassen.
 • 'VS moet leger aanpassen voor digitale oorlogsvoering' - De Amerikaanse krijgsmacht moet snel legereenheden in het leven roepen die zich richten op digitale oorlogsvoering. Dat stelt luitenant-generaal Keith Alexander, hoofd van de Cyber Command-afdeling van het Pentagon, in een rapport.
 • Mailadressen klanten Tele2 op straat - De e-mailadressen van ruim 100.000 klanten van Tele2 Zakelijk zijn jarenlang makkelijk voor buitenstaanders te benaderen geweest. Het lek is opvallend, omdat deze al in 2003 is ontdekt.
 • Amerikaans wetsvoorstel cyberbullying bedreigt vrijheid van meningsuiting - Bloggers en juristen zijn niet te spreken over een Amerikaans wetsvoorstel om online pesten tegen te gaan. Het voorstel, opgesteld naar aanleiding van de MySpace-zelfmoordzaak, zou de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen.
 • Dagblad zet adressenbestand online - Alle mailadressen van degenen die zich hadden aangemeld voor de nieuwsbrief van het Dagblad van het Noorden hebben open en bloot op internet gestaan.
 • Elke maand kwart miljoen verzoeken om gegevens telecom-gebruikers - Maandelijks vragen opsporingsdiensten een kwart miljoen keer naw-gegevens, ip-adressen en e-mailadressen op bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie. Dat is fors hoger dan aanvankelijk werd verwacht.
 • Agency denies internet spy plans - The UK's electronic intelligence agency has taken the unusual step of issuing a statement to deny it will track all UK internet and online phone use.
 • Rechter VS staat politie toe auto's met gps te volgen - Een hof van beroep in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat de politie het recht heeft om auto's te voorzien van apparaatjes die vastleggen waar deze zich bevinden. Een veroordeelde man vond dat dit tegen de grondwet was.
 • Schijven met raketgeheimen en patiënteninfo op eBay - Onderzoekers van British Telecom hebben een heleboel gevoelige informatie ontdekt op tweedehandse harde schijven die ze kochten op veilingsites. Dat meldt de Telegraaf.
 • klachtenafhandeling na misbruik epd-gegevens slecht geregeld - De Consumentenbond stelt dat de aansprakelijkheid bij misbruik van privégegevens uit het elektronisch patiëntendossier onvoldoende is geregeld. De Bond wil dat het ministerie van VWS de aansprakelijkheid per wet gaat regelen.
 • Google gaat Japan opnieuw fotograferen - Google gaat foto's van Japanse steden voor zijn dienst Street View opnieuw nemen. Om aan privacybezwaren tegemoet te komen, wordt de camera lager gezet.
 • Ziekenhuismedewerker misbruikt patiëntengegevens - Een medewerkster van een Amerikaans ziekenhuis heeft de gegevens van mogelijk 10.000 patiënten misbruikt om identiteitsfraude mee te plegen. Zeker 31 mensen zijn slachtoffer van de vrouw geworden, die voor haar werk toegang tot de informatie had.
 • Zweden wil providers dwingen gebruikersdata te bewaren - De Zweedse regering is van plan om de internetproviders in het land te verplichten om gebruikersgegevens minstens een half jaar te bewaren. Een wetsvoorstel dat dit regelt is voorgelegd aan de Raad voor de Wetgeving.
 • 'Websites bewaren verwijderde foto's' - Foto’s die gebruikers reeds verwijderd hebben kunnen op vele sociale netwerksites nog steeds gevonden worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.
 • Humanisten zetten nieuwe privacywaakhond op poten - Het Humanistisch Verbond heeft zondag de aftrap gegeven voor het burgerrechtenplatform 'De Gescande Mens'. Dat moet helpen om mensen bewust te maken van privacy-aantasting, en indien nodig rechtszaken tegen de staat voeren.
 • D66: kunnen we nog van dataretentie af? - D66 voelt zich beetgenomen nu EU-maatregelen om internet- en telefoongegevens te bewaren na 3,5 jaar nog niet zijn goedgekeurd door alle EU-landen. Ook Nederland heeft nog niet ingestemd met de maatregel in de strijd tegen terrorisme.
 • Google gaat Japan opnieuw fotograferen - Google gaat foto's van Japanse steden voor zijn dienst Street View opnieuw nemen. Om aan privacybezwaren tegemoet te komen, wordt de camera lager gezet.
 • Groot-Brittannië introduceert elektronisch kinddossier - In het Vererenigd Koninkrijk is dinsdag ContactPoint gelanceerd, een database met gegevens over alle kinderen tot 18 jaar. Er is gekozen voor centrale opslag, wat met het Nederlandse digitale kinddossier in ieder geval voorlopig niet gebeurt.
 • Britse gezondheidszorg verliest tienduizenden dossiers - De Britse gezondheidszorg is in de eerste vier maanden van dit jaar bij 140 incidenten de medische dossiers van tienduizenden mensen verloren. Het aantal incidenten is hoger dan dat van alle andere overheidsinstanties en lokale overheden bij elkaar opgeteld.
 • Onderzoekers kapen TAN-code met mobieltje - Onderzoekers van webwereldbeveiligingsbedrijf Ultrascan zijn erin geslaagd met een gehackte mobiele telefoon een zogeheten TAN-code te onderscheppen. Zo'n code is nodig bij internetbankieren om transacties goed te keuren.
 • 'Moederbedrijf Last.fm gaf gebruikersgegevens aan RIAA' - CBS heeft begin dit jaar gebruikersgegevens doorgestuurd naar de RIAA, en niet de oorspronkelijk beschuldigde muzieksite Last.fm, dat eigendom is van het Amerikaanse mediabedrijf. Dit meldt TechCrunch op basis van anonieme bronnen.
 • Hacker kraakte Australische censuurlijst - De Australische censuurlijst voor internetproviders die onlangs op het internet uitlekte, is daar door het werk van een hacker terechtgekomen. Naar aanleiding van het verschijnen van de blacklist (...) voor de eigen bevolking te censureren.
 • Protest tegen naaktscanners in VS - Een coalitie van Amerikaanse burgerrechtenorganisaties is begonnen met een protestactie tegen de voorgenomen invoering van verplichte naaktscans op Amerikaanse luchthavens. Dat maakte de zogeheten Privacy Coalitie dinsdag bekend.
 • Australische regering krabbelt terug bij plan internetfilter - De Australische minister van Communicatie Stephen Conroy heeft (...) verklaard dat het internetfilterplan wellicht op vrijwillige basis zal plaatsvinden. Conservatieve christenen hebben hiertegen geprotesteerd.
 • Kinderen moeten identiteitskaart kopen - Vanaf volgend jaar is het niet meer toegestaan om kinderen in het eigen paspoort bij te schrijven en moet iedereen tot 14 jaar een eigen identiteitskaart kopen. Bijschrijvingen van kinderen in het paspoort blijven geldig tot halverwege juni 2012, daarna moeten ze over een eigen reisdocument beschikken.
 • Per 28 juni vingerafdrukken inleveren - Het is bijna zover, per 28 juni 2009 moet iedereen die een nieuw reisdocument aanvraagt twee vingerafdrukken inleveren. Dit gaat volgens de richtlijnen van de EU waarin staat dat elke lidstaat zijn reisdocumenten met vingerafdrukken moet voorzien.
 • Biometrische scanner verslikt zich in kankerpatiënt - Een Singaporese kankerpatiënt is in Amerika vier uur door douanebeambten vastgehouden omdat ze zijn vingerafdrukken niet konden controleren. Die waren door het medicijngebruik van de man verdwenen.
 • Vodafone en T-Mobile laten onterecht sms'jes lezen aan politie - Telecomproviders T-Mobile en Vodafone laten sms'jes van klanten lezen aan de politie zonder toestemming van een rechter-commissaris.
 • Test laptop met gegevens 109.000 mensen gestolen - Een Brits pensioenfonds heeft 109.000 mensen gewaarschuwd dat hun gegevens op straat zijn komen te liggen, nadat een dief een laptop voor testdoeleinden wist te stelen.

 

Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.

#: Je kan je er super druk over maken natuurlijk, maar je houdt het toch niet tegen lijkt me.
Alles wat nu digitaal via internet gaat, zal vroeg of laat aan elkaar gekoppelt worden.
Je bankzaken --> wat heb je waar gekocht --> Wat was je locatie toen je de bestelling deed --> enz.enz.
zeg maar U
Op 02-06-2009 11:31:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
#:

Je kan je er super druk over maken natuurlijk, maar je houdt het toch niet tegen lijkt me.
Alles wat nu digitaal via internet gaat, zal vroeg of laat aan elkaar gekoppelt worden.
Je bankzaken --> wat heb je waar gekocht --> Wat was je locatie toen je de bestelling deed --> enz.enz.

dat gebeurt al, of is op zn minst mogelijk...
maar ik zie niet in dat omdat het gebeurt of gaat gebeuren we het er maar gewoon mee eens moeten zijn, of er aan mee moeten werken...

en verder maak ik mij er ook niet druk over, maar ik zie de trend wel degelijk...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 02-06-2009 11:50:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: De geschiedenis leert ons, dat we sinds de komst van de Romeinen altijd in een dictatuur geleefd hebben, maar gelukkig is de geschiedenis zomaar opgehouden zichzelf te herhalen, zodat onze democratische vrijheid eeuwigdurend is..
Nee, dank u.
Op 02-06-2009 18:46:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
tjerky:

De geschiedenis leert ons, dat we sinds de komst van de Romeinen altijd in een dictatuur geleefd hebben, maar gelukkig is de geschiedenis zomaar opgehouden zichzelf te herhalen, zodat onze democratische vrijheid eeuwigdurend is..


Ja maar, maar, maar, wij zijn toch veul slimmer als toen?!
Op 02-06-2009 20:17:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
#:
Libertarian:

tjerky:

De geschiedenis leert ons, dat we sinds de komst van de Romeinen altijd in een dictatuur geleefd hebben, maar gelukkig is de geschiedenis zomaar opgehouden zichzelf te herhalen, zodat onze democratische vrijheid eeuwigdurend is..


Ja maar, maar, maar, wij zijn toch veul slimmer als toen?!

Omdat wij misschien meer weten, betekend nog niet dat wij veel slimmer zijn.
zeg maar U
Op 02-06-2009 21:38:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
w.w.w.: Peter R. de Vries en zijn informatiebronnen
Sander van Betten, redactioneel ondersteunend medewerker van Peter R. de Vries, die een vergunning van justitie heeft voor het exploiteren van een recherchebureau vertelt aan Michel Kraay: “Ik krijg natuurlijk die informatie niet die u aan mij vraagt, dat moet weer via bronnen en informanten, als u begrijpt wat ik bedoel. Wij hebben een vrij ruim netwerk van personen die bij bepaalde instanties betrokken zijn en kunnen raadplegen tegen een x bedrag. Daar krijgen we dan de informatie van, want normaal gesproken kun je natuurlijk niet aan saldo informatie van de buurman komen”.
Geluidsfragment 3

http://www.michelkraay.nl/michel-kraay-geluidsfragmenten.php

Op 03-06-2009 10:12:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: het wordt steeds en steeds erger
Op 11-06-2009 19:28:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden