Ieder van jullie lezers zit waarschijnlijk achter een PC of laptop dit bericht te bekijken en een deel daarvan zal daarbij gebruik maken van groene energie. Maar hoeveel lezers kunnen echt met zekerheid zeggen dat ze geheel op zonne-energie zitten te genieten van deze website? Een hele grote kans van niemand...

Maar dat is vanaf nu verleden tijd, want Infinity Systems (Spaans) introduceert de eerste laptop met ingebouwd zonnepaneel. Alhoewel, heel strikt genomen is het een netbook, een tegenwoordig populaire variant op laptops. Wat netbooks onderscheidt van gewone laptops is het formaat, wat al snel de helft is van een beetje standaard laptop waardoor ze een stuk lichter en handzamer zijn.

Waar de netbook-markt al grotendeels verzadigd is en de meeste types zich slechts op kleine verschillen onderscheiden, daar is de iUnika GYY zeker een grote uitzondering. Niet alleen wat betreft het zonnepaneel, maar ook de verdere uitrusting is redelijk uniek te noemen. Geen Intel Atom processor maar een XBurst-cpu van Ingenic Semiconductors, geen harde schijf maar flashgeheugen voor de opslag van gegevens. En de behuizing is van gerecycled plastic gemaakt en is dus geheel milieubewust.


(Hier is het zonnepaneel goed zichtbaar)

Ook hoeft de gebruiker geen Microsoft Windows te verwachten, maar staat er een op Linux gebaseerd besturingssysteem op geinstalleerd. De keuze daarvoor zal wat te maken hebben met de snelheid en de hoeveelheid geheugen van het netbook, maar ook zeker met het betaalbaar houden van dit apparaat. Want al met al heb je een werkende iUnika GYY met zonnepaneel voor rond de 160 euro, en vergeleken met de gemiddelde netbook die vanaf de 250 euro begint is dat helemaal niet gek...

Oke, eerlijk is eerlijk, verwacht niet dat u de bedrijfscomputer hiermee vervangt, of dat MS Word er op zal werken, en verwacht al helemaal niet de meest snelle en luxe machine, want daarvoor is de opbrengst van het zonnepaneel gewoon te laag. Maar wat u wel mag verwachten is een handzaam draagbaar apparaat waarmee prima te internetten en e-mailen valt.

Dit netbook is voornamelijk bedoeld voor ontwikkelende markten zoals Afrika, waar computers en internet meestal nog een luxe zijn. Een vergelijkbaar project is OLPC (One Laptop Per Child), wat ook probeert een vergelijkbaar apparaat te ontwikkelen, genaamd de OLPC XO-1. Het doel van de OLPC was in eerste instantie een "100 dollar laptop" te ontwikkelen, maar die prijs is inmiddels verdubbeld. Wat de OLPC XO-1 wel weer heeft is een dynamo om 'm op te kunnen laden.


(De OLPC XO-1 in de uiteindelijke versie)

De OLPC was in eerste instantie niet voor de Westerse markt bedoeld, maar later werd dit teruggedraaid en kwam er een "koop 1 geef 1" actie, waarbij voor elk verkocht netbook ook 1 exemplaar naar een ontwikkelingsland ging. Helaas gold die actie alleen in Noord-Amerika. Vorige maand werd de OLPC nog gekozen tot het meest energie-efficiënte(PDF) apparaat in het onderwijs, volgens een test van Computer Aid International.

En nu is er dus een collega voor de XO-1 en vooral het model met zonnepaneel zou best wel eens een grote concurrent van de 100 dollar laptop kunnen worden. Wat prijs betreft is de winnaar in ieder geval al bekend. De iUnika GYY's komen in tegenstelling tot de XO-1 wel voor de gewone markt beschikbaar en zullen vanaf juni 2009 voor een prijs vanaf 140 euro te koop zijn.

sufi: Eindelijk, hier zat ik op te wachten. Zogauw ze op de markt komen, koop ik er een.
Nu nog een draagbare dvdspeler op zonne-energie......
Op 21-06-2009 0:56:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: huh.. dus dat is een netbook? Ik dacht dat dat een tas was ofzo waar de laptop in ging... :l

Nou weet ik dat ook weer niet dat ik zoiets hoef ofzo.
Op 21-06-2009 15:32:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden