IJdelheid, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, toorn en luiheid; dat zijn volgens de kerkelijke leer de zeven hoofdzonden waaraan men zich schuldig kan maken. Aangezien niets menselijks ons vreemd is, kan het voorkomen dat u en ik in meer of mindere mate één of meer van die zeven zonden begaan hebben. En wie dergelijke zonden begaat zou volgens de kerkvorsten wel eens na het overlijden in een lastig parket kunnen komen. We moeten volgens hen rekenschap afleggen en het is dan nog maar de vraag hoe vergevingsgezind de goedertierende God echt is. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen zorgt dat de zonden niet begaan worden of, indien men wel schuldig is, gaat als de wiedeweerga boete doen in de vorm van bidden, vasten en het leven beteren. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en in Amerika brachten geografen de zeven hoofdzonden in kaart zodat de hotspots van de hoofdzonden zichtbaar worden. Men zou de kaarten kunnen gebruiken onder het motto 'waar je niet mee omgaat kan je ook niet mee besmet raken' om een zondevrije locatie te kiezen. Misschien een ook idee voor Funda?


(De zeven zonden volgens Bruegel, klik hier voor groter plaatje)

Men gebruikte statistische demografie om te bepalen waar men zich in Amerika het meeste schuldig maakte aan welke hoofdzonden. Lust werd bijvoorbeeld gemeten aan de hand van het aantal geslachtsziekten. Toorn mat men aan de hand van de aantallen gewelddadige criminaliteit zoals verkrachting en moord. Om afgunst te berekenen keek men naar de aantallen diefstallen en inbraken en gulzigheid bracht men in kaart door de aantallen fast-food restaurants te tellen. Hebzucht plaatste men door de gemiddelde inkomens te vergelijken met die van mensen die onder de armoedegrens leven. Luiheid gaf een indexering door te kijken naar de aantallen mensen werkzaam in de recreatie. En ijdelheid, de wortel van al het kwaad, werd gemeten door een optelling van de overige zes zonden. Hoe de zonden er op een kaartje uitzien kunt u hieronder bekijken. Hoe roder hoe meer zonden er begaan worden en blauw geeft aan waar de minste zonden plaatsvinden.

hebzucht
(Hebzucht)

afgunst
(Afgunst)

lust
(Lust)


(IJdelheid)

luiheid
(Luiheid)

toorn
(Toorn)

gulzigheid
(Gulzigheid)

Mocht u naar Amerika gaan verhuizen dan weet u nu waar u het wel of juist niet moet zoeken. Het wachten is nu op een Nederlandse variant.

Ja Horus: Hm, die Bruegel kan ik niet zo plaatsen, in deze...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 19-06-2009 14:53:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Het grappige is dat als je het oude testament leest je een god ziet die ook niet vrij is van z'n eigen hoofdzonden. Hij is ijdel, wraakzuchtig en afgunstig.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 19-06-2009 15:04:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: verhuizen naar florida dus. daar zijn alle leuke dingen
Op 19-06-2009 15:24:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: "Hebzucht plaatste men door de gemiddelde inkomens te vergelijken met die van mensen die onder de armoedegrens leven. Luiheid gaf een indexering door te kijken naar de aantallen mensen werkzaam in de recreatie."

Als ze consequent waren geweest, dan was luiheid gemeten aan het aantal niet werkenden.
Op 19-06-2009 15:50:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Tetzmol:

Het grappige is dat als je het oude testament leest je een god ziet die ook niet vrij is van z'n eigen hoofdzonden. Hij is ijdel, wraakzuchtig en afgunstig.

Tetzmol.

Je bedoeld dat je go-den ziet met zulke kenmerken ja.
Op 19-06-2009 17:03:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Nederland is knalrood met een kleine blauwe riem
Nee, dank u.
Op 19-06-2009 18:54:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Nederland is knalrood met een kleine blauwe riem
Nee, dank u.
Op 19-06-2009 18:55:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:

Men zou de kaarten kunnen gebruiken onder het motto 'waar je niet mee omgaat kan je ook niet mee besmet raken' om een zondevrije locatie te kiezen. Misschien ook een idee voor Funda?


Ja, ideetje voor Funda...
Of misschien voelen mensen meer aan dan we denken, als ze een huis binnenwandelen. Mijn buren hadden hun huis 1 week te koop staan, en het is nu alweer verkocht. Ik ken ook wel voorbeelden van woningen die al heel veel langer te koop staan.

Zou het toch een bepaalde vibe zijn die er hangt?
Op 20-06-2009 1:07:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
tjerky:

Nederland is knalrood met een kleine blauwe riem

Volgens mij is Nederland blauw-wittig, met een rooie stip bij volendam , alhoewel de randstad aardig aan het bijkleuren is...
ALLES IS WAAR
Op 20-06-2009 2:37:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden