Vorsers van de universiteit van Auckland (Nieuw Zeeland) kwamen erachter dat planten en dieren sneller evolueren in tropische gebieden. In koudere gebieden, rondom de polen, lijkt de evolutie dan weer trager te verlopen. Het onderzoek is gebaseerd op de studie van 45 tropische planten. De groeiprocessen van die selecte groep zijn afgewogen tegen gelijkaardige planten uit koelere streken.

Deze nieuwe resultaten onderstrepen de theorie uit 1992 van Klaus Rohde dat het klimaat van belangrijke invloed is voor het ontstaan van nieuwe soorten bij zowel fauna als flora. De reden hiertoe zou volgens de wetenschappers zijn dat het metabolisme versnelt. Dat komt doordat de stofwisseling ontstaat door chemische processen en deze afhankelijk zijn van de omgeving.

Een nadeel van de versnelde groei is het vrijkomen van vrije radicalen, ook wel biochemische terroristen genoemd. Deze beschadigen andere moleculen door er elektronen uit los te trekken.  Dat betekent dat ze zowel op de gewone proteïnen hun werking laten gelden als op DNA, wat eigenlijk ook slechts een verzameling moleculen is.

Een tropische omgeving zorgt er dus voor dat ons DNA, verstopt in de chromosomen, sneller zijn boodschap doorkopieert. Een gevolg hiervan is dat er meer fouten tijdens het kopiëren optreden en er sneller grotere evolutionaire wijzigingen plaats vinden.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden