De opvolger van Windows Vista zit er aan te komen. Binnen nu en een half jaar komt Windows 7 alweer op de markt, en het ontvangt nu al veel positief commentaar. Maar er dreigt toch een eigenaardigheidje, want het lijkt erop dat Windows 7 in Europa zonder internetbrowser geleverd gaat worden. Een internetbrowser is het programma dat u gebruikt om ook dit blogje te lezen op uw computer, en naast Internet Explorer zijn er nog andere bekende browsers zoals Mozilla Firefox, Apple's Safari en Google Chrome.

Maar in plaats van meer keuze te bieden lijkt Microsoft er nu dus voor te kiezen om nog minder keuze aan te bieden door helemáál geen browser meer mee te leveren. Dit is op z'n minst onhandig te noemen, want zelfs wanneer een gebruiker Firefox wil gebruiken, zal men die eerst wel moeten downloaden, en om dat te kunnen doen heb je een browser nodig. Het doel van Neelie Kroes was juist dat er een soort keuzescherm aangeboden zou worden, waarin de gebruiker zelf zijn favoriete en vertrouwde browser kan kiezen.

Eurocommissaris van concurrentie Neelie Kroes probeert Microsoft al een tijdje aan te zetten tot meer keuzevrijheid op het gebied van browsers zoals Internet Explorer, en mediaspelers zoals Windows Media Player (WMP). Nu zijn deze programma's vaak zo diep in overige software genesteld dat verwijderen of vervangen eigenlijk nooit geheel mogelijk is, en vaak ook nog eens onnodige problemen met zich meebrengt.

Het lijkt er dus op dat Microsoft helemaal geen zin heeft om enige vrijheid aan te bieden en daarom kiest voor een tegemoetkoming die eigenlijk gewoon niet werkbaar is, en daardoor een kleine kans heeft ooit werkelijkheid te worden. Eerder in 2005 kwam er echter al een Windows XP N-editie op de Europese markt, een versie zonder WMP, nadat Microsoft in maart 2004 een boete van €497 miljoen opgelegd kreeg door dezelfde Europese Commissie voor concurrentievervalsing.

Door het monopolie van Microsoft denk een groot deel van de computergebruikers vaak dat internetten gelijk is aan Internet Explorer, en muziek of video's afspelen voorbehouden is aan de Windows Media Player. Maar dat is zeer zeker niet zo, bijna 20% van alle internetters gebruikt Firefox, wat te boek staat als veiliger, of Google's Chrome, wat bekend staat om zijn snelheid in vergelijking met de concurrenten. Op dezelfde manier zijn er vele mediaspelers op de markt zoals Winamp en VLC Player, die bijvoorbeeld veel meer verschillende soorten muziek en filmpjes kunnen afspelen dan de standaard WMP.

todo: Ik vind het een briljante move van Microsoft. Ze doen exact wat de EC wil, net zoals met de mediaplayer is geëist. Het publiek zal zich tegen de EC keren en vragen om een bijgeleverde browser.
En terecht: ik wil ook een compleet product, met browser en player en codecs en noem maar op. Daarnaast is de browser een essentiëel onderdeel van Windows, het verbod van de EC komt neer op een beperking van funktionaliteit.

Apple levert toch ook alles samen met hun OS? Zelfs een gratis Ubuntu heeft een browser bijgeleverd. Meten met twee maten, dit.
Op 17-06-2009 8:14:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Ik vind het inderdaad ook een slechte zet van de EC. Omdat je inderdaad dan met 2 maten meet. De rest van de OS komen ook met een vol pakket aan programma's die je misschien niet wilt. !Het! grote verschil met OS van microsoft is echter, dat je bij Apple en Linux wel zelf invulling kunt geven aan je programmalijst, en je makkelijk programma's kunt verwijderen.

En dat lijkt me dan ook eerder een redelijke eis richting Microsoft dan het leveren van Windows zonder browser. Zorg dat mensen zelf kunnen kiezen, zonder dat ze daar in werking van pc op achteruit gaan.

Zowiezo is een keuzemenu gaan maken in Windows of welke andere OS dan ook voor de browser geen optie. Dit zou grote onrust veroorzaken in browser-land, want niemand wil uit die lijst gelaten worden. En welke criteria hou je dan aan voor plaatsing in de lijst? En zijn degenen die buiten de boot vallen dan geen slachtoffer van "cijferdiscriminatie"?

Moeten is een keuze...
Op 17-06-2009 9:05:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Microsoft heeft in 2004, toen er gedoe was over de monopoly positie van Windows Media Player, ook Windows XP N uitgebracht. Een Windows XP versie zonder Windows Media Player. Het aantal keer dat deze verkocht is is volgens mij op 1 hand te tellen. Ik ben deze versie in ieder geval nooit tegen gekomen.
Het hele probleem zit het nu in aandeel in de internet browser markt. Microsoft heeft altijd volgehouden dat Internet Explorer een essentieel onderdeel van Windows is, deze twee zitten als het ware door elkaar geweven. Grotendeel klopt dit ook, maar er waren al tools om Internet Explorer uit Windows te halen. Soms kreeg je hier en daar wat lege stukken, omdat normaal gesproken in dat stukje iets via Internet Explorer werd getoont, maar het kon al wel!
De EC wilde nu dat Internet Explorer geen essentieel onderdeel meer van Windows(7) werd en Microsoft heeft de verwovenheid van deze twee nu losgekoppeld. Alleen wilde de EC nu dat men bij de installatie een keuzemenu kreeg om uit verschillende aanbieders van internets browser te kiezen. Microsoft heeft nu gekozen om elke versie van Windows 7 die in Europa verkocht gaat worden zonder internet browser(s) mee te leveren danwel een keuzemenu om een internet browser te kiezen in te bouwen. Wij krijgen nu dus Windows 7 zonder internet browser. Je zal dus zelf moeten zorgen dat je deze op een andere PC download en bijvoorbeeld via een USB stick op je nieuwe Windows 7 installeer. Voor de iets gevorderde gebruikers is dit geen probleem, omdat je vaak via FTP je internet browser ook wel kan downloaden.
Opzich zoals hier boven ook al gesteld is een briljante zet. Al is het maar afwachten wat dit met hun aandeel van Internet Explorer in Europa doet. Een klein percentage, ik dacht van rond de 7%, van Windows wordt los verkocht, de rest dus bij een compleet systeem waarop Windows en de nodige tools al op voorgeïnstalleerd zijn, de bouwer zal nu bepalen welke internet browser er geleverd wordt.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 17-06-2009 11:59:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Persoonlijk vind ik het ook een briljante zet, maar ik ben benieuwd hoe de EC hierop gaat reageren. Ze waren in ieder geval al 'not amused' over dit besluit, dit had de EC niet in gedachten. Het is dan ook afwachten of de EC de eisen gaat aanpassen dat ze een keuzemenu willen.
Misschien had Microsoft beter een versie van Windows zonder allerlei tools uit kunnen brengen en een versie met wel alle tools, dan heeft de consument de keus of hij Windows met of zonder tools wilt.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 17-06-2009 0:04:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan: Ik had eerder al gehoord dat er op aangedrongen werd de Internet Explorer en Windows Media Player uit hun OS te halen. (was dat nu XP Vista?)

Ik weet niet of ooit het OS is verschenen zonder deze software. In ieder geval gebruik in geen IE maar Firefox omdat het inderdaad stukken veiliger is, en Media Player Classic (niet van Micro$oft) voor films en dergelijke. Ik gebruik over het algemeen veel gratis software en in veel gevallen doet dat zeker niet onder dan voor commerciële software.

Windows 7 zonder IE en Mediaplayer? (en andere overbodige software)
Nou GRAAG. Het beste zou zijn dat er twee versies komen, een zonder deze dingen en één (misschien iets wat duurdere) met.

(bericht gewijzigd op 17-6-2009 15:19:10)
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 17-06-2009 15:15:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Morono: De boetes zijn prima, dat overleeft MS toch wel, maar voor de rest vind ik het allemaal een beetje onzin. Als je per se een andere browser wil dan is dat toch mogelijk. Ik gebruiik zelfs trouwens Winamp om muziek te luisteren, maar ik gebruik WMP om films te kijken, vanwege de mooie interface in de fulscreen functie.
Op 17-06-2009 16:07:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: @Maan
Er werd inderdaad op aangedrongen om al ten tijde van Windows XP een versie zonder Internet Explorer en zonder Windows Media Player uit te brengen. Omdat Microsoft toen zei dat Internet Explorer er niet uigehaald kon worden doordat deze door elkaar gewoven waren is er alleen een versie zonder Windows Media Player gekomen, Windows XP N. In de Vista tijd hield Microsoft nog steeds vast dat Internet Explorer er niet uitgehaald kon worden, zodoende nog steeds Internet Explorer, maar wel weer versies zonder Windows Media Player.
Nu met de komst van Windows 7 is de code aardig op de schop genomen om alle oude compatibiliteit er uit te halen en het gebruik van Internet Explorer door Windows zelf heen. Om toch compatibel te blijven met de oude programma's, welke problemen gaven met Vista, is er nu een gevirtualiseerd Windows XP omgeving aan toegevoegd, welke gebaseerd is op Microsoft Virtual PC 7, en heet Windows XP Mode, XPM in het kort. Deze zal gebaseerd zijn op Windows XP Service Pack 3. De Windows XP Mode zal als update gratis te downloaden zijn via Windows Update voor Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate.

Windows Media Player Classic is inderdaad heel relax, en vooral licht en geen poespas er omheen, om te gebruiken, vooral de Windows Media Player Classic Home Cinema is zeer geschikt voor Windows Vista omdat deze EVR rendering gebruik. Onder andere zit deze in de codec packs K-Lite Codec Pack en Combined Community Codec Pack. Aanrader ja!
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 17-06-2009 16:30:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: @Morono
Het probleem is dat een hoop mensen niet eens weten dat er andere browser zijn, internetten = Internet Explorer. Laat staan dat ze weten waar deze te vinden, te downloaden en ook nog eens te installeren, pfff, ze worden al moe bij de gedachte en Internet Explorer werkt toch ook, waarom dan die andere gebruiken? Op deze manier misbruikt Microsoft dus zijn besturingssysteem monopoly om ook het grootste stuk van de internet browser markt te bemachtigen door Internet Explorer met zijn besturingssysteem te leveren. Het hele probleem zit hem in het monopoly gebruik, daarom klagen andere internet browser bouwers.
Ik ben het wel eens dat je heus wel een totaal compleet besturingssysteem mag leveren met al je eigen tools. Maar er moet dan, voor de eerlijk concurrentie tussen deze tools, ook wel een versie van het besturingssysteem komen zonder al deze eigen Microsoft tools.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 17-06-2009 16:37:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Wat zoeken mensen die dat allemaal niet weten uberhaupt op het internet? Programma's installeren kan zelfs de gemiddelde kiwi.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 17-06-2009 16:47:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Tetzmol:

Wat zoeken mensen die dat allemaal niet weten uberhaupt op het internet? Programma's installeren kan zelfs de gemiddelde kiwi.

Tetzmol.

dan leef jij zeer zeker in een onrealistische wereld, want het overgrote deel van alle computergebruikers zijn gewone mensen, en het overgrote deel daarvan zijn computerleken die al helemaal in paniek raken als het pictogram van Word niet op de desktop staat, maar ergens tussen de lijst met programma's...

en voor internet hetzelfde, internetten is die blauwe E, wat een browser is hebben ze nog nooit van gehoord, enz...

de gemiddelde kennis word wel beter, maar dat komt grotendeels omdat de kinderen in huis die kloof voor hun ouders overbruggen...

stellen dat gewone mensen niets op het internet te zoeken hebben is op zn minst beledigend, jij doet jou werk waar je voor geleerd hebt en zij doen wat hun geleerd hebben, en niet iedereen is opgeleid als ICT expert
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 17-06-2009 19:38:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Demosthenes: Heeft de auteur wel eens van wget gehoord ? Het is heel simpel op te lossen om aan een browser te komen.

Overigens is het onjuist dat 20% firefox gebruikt. Het is altijd lastig om vast te stellen hoeveel mensen welke browser gebruiken omdat het misschien wel de heel veel browsende mens is die firefox gebruikt ipv IE of andersom en ook individuele IP's helpen niet omdat daar een heel netwerk achter kan zitten met duizenden clients en verschillende browsers.

Maar toch menen de geleerde dat FF iets minder dan 30% van de markt voor zijn rekening neemt en de trend is opwaarts.

Voor wat betreft de "briljante move" van MS om geen browser mee te leveren. Ongetwijfeld veroorzaakt het even wat ergernis maar grote kans dat op zijn minst een deel niet te spreken is over de service van Microsoft. Ook zullen mensen wellicht de voorkeur geven aan een custom editie of een pirated editie uit de VS en het is allerminst zeker dat mensen IE zullen downloaden en niet een andere browser zoals Chrome, Opera, Firefox, etc.
(bericht gewijzigd op 18-6-2009 16:40:51)
Op 18-06-2009 16:37:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: ik gebruik normaal firefox en gebruik alleen IE als ik mijn mail aan klik via msn
IE is te traag en minder overzichtelijk.
Op 18-06-2009 23:48:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Ron B.:

Tetzmol:

Wat zoeken mensen die dat allemaal niet weten uberhaupt op het internet? Programma's installeren kan zelfs de gemiddelde kiwi.

Tetzmol.

dan leef jij zeer zeker in een onrealistische wereld, want het overgrote deel van alle computergebruikers zijn gewone mensen,(...)

Je hebt nu eenmaal trottoirs; fietspaden; secundaire- en hoofdwegen; auto- en snelwegen - en dat is in de virtuele wereld niet zoveel anders, behalve dat iedereen zonder rijbewijs meteen wel om het hardst wil rijden.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 19-06-2009 1:35:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Demosthenes:

Heeft de auteur wel eens van wget gehoord ? Het is heel simpel op te lossen om aan een browser te komen.

Overigens is het onjuist dat 20% firefox gebruikt. Het is altijd lastig om vast te stellen hoeveel mensen welke browser gebruiken omdat het misschien wel de heel veel browsende mens is die firefox gebruikt ipv IE of andersom en ook individuele IP's helpen niet omdat daar een heel netwerk achter kan zitten met duizenden clients en verschillende browsers.

Maar toch menen de geleerde dat FF iets minder dan 30% van de markt voor zijn rekening neemt en de trend is opwaarts.

Voor wat betreft de "briljante move" van MS om geen browser mee te leveren. Ongetwijfeld veroorzaakt het even wat ergernis maar grote kans dat op zijn minst een deel niet te spreken is over de service van Microsoft. Ook zullen mensen wellicht de voorkeur geven aan een custom editie of een pirated editie uit de VS en het is allerminst zeker dat mensen IE zullen downloaden en niet een andere browser zoals Chrome, Opera, Firefox, etc.

ja, alle oplossingen zijn zo simpel, voor een computerexpert

en dat is ook het hele probleem, lees je eigen reactie eens na en probeer dit vanuit de kennis van een leek te doen, en ineens is jou reactie niets anders dan een verzameling tech-talk die het overgrote deel van de leken niets zegt

(en er zijn wel degelijk redelijk accurate cijfers over hoeveel procent van de internetters welke browser gebruikt, want elke website die geladen word in je browser "moet" weten welke browser dit voor geladen moet worden, want niet alle browsers verwerken bepaalde zaken op dezelfde manier, en dat gebeurt dus op browsernivo en niet op IP-adres)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 21-06-2009 17:23:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik gebruik firefox (oudere versie) en opera.
Op 21-06-2009 17:28:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
eoi:

Ik gebruik firefox (oudere versie) en opera.

raad ik je toch aan te updaten, firefox 1 en 2 zijn zeker niet meer volledig veilig...

versie 3 geeft bij mij ook geen problemen, ziet er alleen een beetje anders uit, verder niet...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 21-06-2009 17:36:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden