"Vindt u het niet wat aanmatigend te denken de wil van God te kennen?" De twee Jehova’s getuigen stonden met een mond vol tanden en ik maakte van de gelegenheid gebruik om de deur dicht te smijten. Eigenlijk verschil ik in de basis niet zo heel veel met de verkondigers van het 'ware' woord. Daar waar zij de eindtijd vrezen hoop ik er op. Daar waar zij de bijbel als bron aanhalen check ik gewoon nieuwsbronnen en de uitkomst lijkt hetzelfde. En daar waar zij menen dat God de aarde zal zuiveren van goddeloosheid meen ik dat het zuiveren gewoon door willekeur en toeval zal gebeuren. Samen zijn we het eens te denken dat we een 'blijde boodschap' bieden. Het licht kan nu eenmaal niet zonder de duisternis bestaan, toch?


(Meestal wint de aap met de grootste... euh bek)

Wie als doemdenker wil slagen zal buiten 'hel en verdoemenis' preken ook een ontsnapping moeten bieden. Jehova’s doen dat door mensen voor te houden dat alleen leden van die club van God mogen blijven bestaan. Wilders van de PVV predikt onze ondergang door de opkomst van de islamisering, de oplossing? Aanpassen of oprotten. Afhankelijk van welke doem-ideologie men aanhangt is er altijd wel een achterdeurtje waardoor men kan ontsnappen. Meestal bestaat dat 'achterdeurtje' uit een hoog gehalte van 'volg mij, doe wat ik zeg en alles komt goed'. En daar is het waar het bij mis gaat.


(Het kapitalisme is een bedreiging, Ik ben de redding. Mao)

Ik heb geen achterdeurtje of blijde boodschap behalve dan natuurlijk dat alles zal veranderen. Of dat goed is of slecht hangt natuurlijk van het individu af en zijn of haar persoonlijke voorkeur. Dat is natuurlijk wat te magertjes en ik krijg er zeker geen aanhang of geld voor. Misschien moet ik het wat slimmer aanpakken.

Ik zou natuurlijk een politieke partij kunnen oprichten. Iets in de trant van dat de bedreigingen (klimaatsverandering, allochtonen, economie, energie, schoon drinkwater, werkgelegenheid, oorlog, pandemieën en noem maar wat topics) alleen door mijn partij gestopt kunnen worden. Ik vraag dan buiten stemmen NATUURLIJK ook om donaties om de campagne in leven te houden. Eenmaal gekozen en hoog en droog op het pluche leun ik achterover in de wetenschap dat niemand ontsnapt aan veranderingen en spendeer ik zolang het duurt mijn leventje in weelde. Zo nu en dan kijk ik naar mijn aanhang en lach ze uit als ze driftig posters ophangen, van deur tot deur gaan en hevige debatten voeren over de gebakken lucht die ik ze voer.

Ik zou natuurlijk ook een sekte kunnen stichten en zeggen dat alle ellende veroorzaakt wordt door zedenlozen. Ik verzin een mooi verhaal of verdraai een bestaande doctrine naar eigen inzicht en beloof mijn aanhang dat als ze volgens de 'regels' leven ze gespaard zullen worden in deze wereld of het hiernamaals.

|
(Als ik het woord werken vervang door 'worshippen' dan kan ik ze productief laten aanbidden. Bhagwan)

De laatste optie heeft mijn voorkeur omdat een religieus verhaal nog meer mag rammelen dan een politiek betoog. Ik laat mij dan omringen door adepten die klakkeloos ieder woord van mij slikken en natuurlijk hun geld op mijn rekening storten. Zo nu en dan laat ik mijzelf dan zien en spreek ik mijn zegen uit over de gemeente. Om de boel bij elkaar te houden verzin ik een hele riedel aan maffe regels. Zo moeten alle leden in het groen gekleed gaan, mannen moeten hun bakkebaarden laten staan en de rest kaal scheren en vrouwen mogen alleen doorzichtige gewaden dragen. Natuurlijk is alles verboden wat menselijk is en ik laat de gelovigen door het stof kruipen en worstelen met hun gevoelens. Als ze gaan zeuren dan zeg ik gewoon dat we "onszelf moeten ontstijgen om in contact te komen met het goddelijke". Immers alleen voor de meest devote aanhangers wacht het paradijs.

In beide gevallen kan ik de aap op de top van de rots zijn en is mijn enige zorg de vraag wie ik nu weer eens zal onderwerpen aan mijn grillen of schofferen met mijn verzinsels. Er is natuurlijk wel één probleem en dat is de houdbaarheid van mijn beweging. Een bekend spreekwoord zegt:

"You can fool some of the people some of the time but you can't fool all of the people all of the time".

Vroeg of laat zullen er volgelingen de ogen openen en bedenken dat hun relatief korte leven te kostbaar is om op te offeren aan een idioot met een mooi verhaal. Ze zullen ontdekken dat ze zelf een leven hebben en een eigen mening. Als dat gebeurt is het hek natuurlijk van de dam. Ze zullen ontdekken dat het hier en nu belangrijker is dan een vaag idee van een toekomstige redding. Er zullen scheuringen komen en voordat je het weet slaan voor en tegenstanders elkaar de hersens in.

Als dat gebeurt komt de totale ondergang weer een stapje dichterbij en krijg ik in de basis toch gelijk. Natuurlijk zal ik het spinnen en de zelf veroorzaakte onlusten interpreteren als de wraak van een God of boze opzet van 'anderen' die ons bedreigen. Dat zal weer wat aanhang geven maar de teerling zou geworpen zijn. Natuurlijk zullen er in het tumult andere apen opstaan die ook op de top van de rost willen zitten. Zij maken hun eigen versie van een mooi verhaal en beginnen ook leden te werven.


(Ieder zot kan topaap worden, als het verhaaltje maar goed verkocht wordt)

Wie de aarde beschouwt ziet eigenlijk één grote apenheul. Er zijn grote en kleine rotsjes waar verschillende apen zichzelf op de borst slaan en hun volkje worsten voorhouden die ze nooit zullen krijgen. Zo nu en dan gooien de toprots apen stenen naar elkaar en in sommige gevallen lukt het ze om een tweede of zelfs derde rots te veroveren. Maar veel haalt het niet uit. Zodra er een nieuwe aap op de top staat zijn er altijd weer kleinere aapjes die aan de fundamenten gaan knagen. En zo gaat het van kwaad tot erger.

Van kwaad tot erger is dus mijn doemboodschap en een achterdeurtje heb ik niet, behalve dan de hoop dat men ooit eens zal inzien dat de apen op de top van de rosten alleen maar kunnen bestaan door de naïviteit van de kleine aapjes daaronder. Maar ik vrees dat die kans er klein is.

Mijn achterdeurtje is dus een schrale troost. Om u toch een blijde boodschap te geven beloof ik u dan dat als u aanhanger wordt van mijn doctrine ik zelf nooit op de top van de rots ga zitten. Stuur uw ziel en geld nu in.

todo: Meneer Vanslagmulders, wel met de moderne tijden meedoen hoor!
http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2009/06/ziel_als_onderpand_voor_lening.html
Op 26-06-2009 8:28:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik ize het niet slechter worden, ook niet beter, hooguit een beetje anders. De mensheid is nog even gewelddadig als duizenden jaren geleden. We hebben de gevaren van het leven in de natuur ingeruild voor de gevaren van de moderne techniek. We streven naar vrijheid en bouwen daarmee zelf een hek om ons heen.
'Don't forget rule number 6'
Op 26-06-2009 10:41:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Bij ons komt tegenwoordig een vrouw aan de deur van de jehova waardoor je je spontaan zou bekeren.....jammer alleen dat er dan altijd zo'n lelijke oude doos bij is
Carpe diem homo universalis
Op 26-06-2009 11:52:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Lanoe:

Bij ons komt tegenwoordig een vrouw aan de deur van de jehova waardoor je je spontaan zou bekeren.....jammer alleen dat er dan altijd zo'n lelijke oude doos bij is

Is het toevallig Gina Jehova?
'Don't forget rule number 6'
Op 26-06-2009 0:06:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
SunnyMe777: tja, wie weet gaat het al duizenden jaren zo..dieptriest ja, maar blijkbaar voelen mensen de behoefte OF om op een rots te staan OF om de rotsaap te aanbidden. wat doe je dr aan? niks, je kan dr hoogstens over filosoferen
Op 26-06-2009 13:15:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: U GAAT ZELF NIET AAN DE TOP VAN DE ROTS ZITTEN???!!!!! Dit is alleen eerder vertoond door het aannemertje uit Kaparnaum (J. Christus) en een paar Chinese leraren!!!
Op 26-06-2009 13:35:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik zit liever onder de boompjes een rots is zo kaal.
Op 26-06-2009 16:05:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Ach, een mooi verpakte drol blijft een drol.
Op 26-06-2009 19:48:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden