Een nieuwe studie van de universiteit van Brits-Colombia (UBC) stelt dat onze hersenen veel actiever zijn als we dagdromen dan eerder gedacht. De studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, laat weten dat de activiteit in verschillende delen van de hersenen toeneemt wanneer we wegdromen. Bovendien zouden delen van de hersenen die verbonden zijn met het oplossen van complexe problemen - waarvan men vroeger dacht dat ze non-actief waren bij het dagdromen - in feite hoogst actief zijn tijdens deze perioden.

Dagdromen wordt meestal geassocieerd met negatieve kenmerken als verstrooidheid, luiheid en desinteresse. Maar Prof. Kalina Christoff, van de afdeling psychologie bij de UBC, zegt dat onze hersenen zeer actief zijn tijdens het dagdromen, zelfs actiever dan wanneer wij ons concentreren op de gewone routinezaken.

Christoff plaatste haar proefpersonen in een MRI scanner waar ze eenvoudige routinehandelingen, zoals op een knop drukken wanneer er nummers op een scherm verschijnen, moesten uitvoeren. Het team volgde de aandacht van de persoon door middel van hersenscans, bekeek de subjectieve rapportering van de proefpersoon en observeerde hun prestaties bij de routinehandeling.

De bevindingen van het onderzoek stellen dat dagdromen - dat tot een derde van de tijd die we wakker zijn kan inpalmen - een belangrijke cognitieve bezigheid is, waarbij we mogelijk onbewust onze aandacht verliezen om belangrijke problemen op te lossen. Tot nu toe dacht men dat het gedeelte van onze hersenen dat gelinkt wordt met eenvoudige routinewerkzaamheden en de mediale prefrontale cortex, de posterior cingulate cortex en de temporoparietal junction omvat, het enige deel van de hersenen was dat actief is bij het dagdromen.

Het onderzoek toont aan dat het gedeelte van de hersenen dat geassocieerd wordt met het oplossen van complexe problemen, met inbegrip van de laterale prefrontale cortex en de cingularis anterior cortex, ook geactiveerd wordt wanneer we dagdromen. Het is zelfs zo dat hoe minder de proefpersonen zich er van bewust waren dat ze aan het dagdromen waren, hoe actiever de twee gedeelten van de hersenen werden.

Voor Christoff was het een verrassende vaststelling dat de twee gedeelten van de hersenen parallel geactiveerd worden. Tot nu toe dachten wetenschappers namelijk dat beide delen van de hersenen onafhankelijk van elkaar geactiveerd werden, waarbij het ene gedeelte actief was en het andere op non-actief stond.

Werkgever: "Je zit verdorie de hele tijd te dagdromen."
Jij: "Nee, ik ben al uw problemen tegelijkertijd aan het oplossen."

Gerard: Ach, ach, die wetenschapperts toch. Ik wist dit allang, door goed op te letten wanner er een oplossing voor een probleem komt bovendrijven.
Het kan zo simpel zijn.....
'Don't forget rule number 6'
Op 20-06-2009 8:29:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Hadden de leraren op de basisschool het toch mis! Eat your heart out meester!
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 20-06-2009 11:51:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Heeeee hoe komen jullie aan mijn babyfoto ?!?
Op 20-06-2009 0:28:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros:
Gerard:

Ach, ach, die wetenschapperts toch. Ik wist dit allang, door goed op te letten wanner er een oplossing voor een probleem komt bovendrijven.
Het kan zo simpel zijn.....

Inderdaad, een beetje aandacht en voeling voor/met je eigen onderbewustzijn ipv. de hele tijd met debiliteiten als mobieltje of tv/pc kijken geoccupeerd zijn, en je eigen geest wordt een open boek en een welgeoliede zelfonderhoudende denkmachine.

Kijk in jezelf en begrijp ipv. naar anderen te kijken en hun verzinsels te geloven.
niets is iets, niet?
Op 20-06-2009 0:31:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Vaak als je over straat loopt kun je ook dagdromen en opeens kom je terug op aarde zeg maar en denk je bij jezelf 'huh ben ik hier al' en heb je dus een heel stuk gewandeld zonder er eigenlijk bewust bij te zijn..

Dit overkomt mij geregeld.
Op 20-06-2009 13:27:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Obnoxious: Bewustzijn en verstand hebben een negatieve uitwerking op je spirituele ontwikkeling. Hoe jonger je bent (en dus nog niet veel in aanraking bent gekomen met dingen van deze geweldige maatschappij) hoe logischer je denkt en hoe meer je aanvoelt. Hoe langer je in deze met name westerse maatschappij leeft hoe stommer je wordt, denk ik. Of dat dan bewust wordt gedaan van bovenaf (regering - niet god) is een tweede vraag...
A fairytale called 'life'.
Op 20-06-2009 14:43:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
todo:

Heeeee hoe komen jullie aan mijn babyfoto ?!?Dan was je wel een schatje als baby....Is dat in de loop der tijden nog hetzelfde gebleven?
Op 20-06-2009 15:39:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo:
C.:

todo:

Heeeee hoe komen jullie aan mijn babyfoto ?!?Dan was je wel een schatje als baby....Is dat in de loop der tijden nog hetzelfde gebleven?

Eens kijken... evenveel haar op de kop, maar het vet moet je wegdenken en dan een snor en een brilletje d'r bij.
Het rode petje past helaas al een tijdje niet meer.
Ik kan af en toe nog wel net zo gefascineerd uit m'n ogen kijken, inclusief de enthousiaste mimiek en de alerte lichaamshouding.
Vooral bij interessante topics... dan droom ik graag dag...
Op 20-06-2009 16:36:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: De kleuter moet in alle geval zijn haar nog niet kammen.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 20-06-2009 16:42:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje:
eoi:

Vaak als je over straat loopt kun je ook dagdromen en opeens kom je terug op aarde zeg maar en denk je bij jezelf 'huh ben ik hier al' en heb je dus een heel stuk gewandeld zonder er eigenlijk bewust bij te zijn..

Dit overkomt mij geregeld.


Dit kan ook komen omdat er (nog) een gedeelte van je hersenen slaapt. Vooral 's morgens wil het nog wel eens gebeuren. Je draait en werkt dan op de 'automatische' piloot. Letterlijk.
Op 20-06-2009 19:52:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden