Het herdersmatje werkt allang niet meer. Computers worden steeds beter in schaken, zo meldt de Bulgaarse grootmeester Veselin Topalov. Zelfs een zeer geoefend schaker bereikt (als hij geluk heeft) slechts enkele dagen per jaar het geestelijk niveau om een computer zoals Big Blue van IBM de baas te kunnen.

De reden hiervoor is eenvoudig: een psychologische oorlog voeren heeft geen zin, een computer werkt heel berekenend en put uit veel bibliotheken vol zetten uit andere games. De PC weet hoe de mens denkt en schaakt, twijfel bestaat niet, maar omgekeerd is er minder helderheid. Niet voor niets dat schaakgrootmeesters doorgaans blij zijn met een gelijkspel.

Schaakcomputers maken dus nooit grote fouten die een geroutineerd schaker kan uitbuiten, het is eerder omgekeerd. Niet alsof het spel hierdoor minder populair is geworden. Op sites als gameknot.com en gamesquare.nl neemt het aantal regelmatige schakers alleen maar toe.
Het is net dankzij schaaksoftware dat de gemiddelde speler beter wordt. In oude tijden moest je je nog door moeilijke dikke boeken ploegen om enigszins goed te worden in het spel. Tegenwoordig kun je via internet al ver komen en kan iedereen van op de luie zetel meedoen aan toernooien.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden