Uw GW-man live in Sardinië. Of er iets (grens)wetenschappelijks te beleven is? Reken maar! De komende twee weken ga ik op ontdekkingstocht in het prehistorisch verleden van dit eiland. Ik ga onder andere op zoek naar nuraghi, necropolissen, Tomba dei Giganti én als kers op de Italiaanse torta: een piramide.

Landschap, fauna en flora.

Sardinië is nog steeds een van de wildste en meest afgelegen delen van Europa, met een vreemde bevolking en een mysterieus verleden. Er hangt nog altijd een oud geheim in de atmosfeer en over de beboste hellingen van de Monti Gennargentu, zoals dat bestaat in sommige druïdeplaatsen. Het mysterie van een onontwikkeld volk op een eiland met de strikte regels van de barbaren en het felle geweld van instinctieve hartstochten.

Landschap

Sardinië ligt ongeveer 190 kilometer van het Italiaanse vasteland en ongeveer 180 kilometer van Noord-Afrika. Het eiland ligt net onder Corsica waarvan het door de 11 kilometer brede Straat van Bonifacio gescheiden is. Met een oppervlakte van 24.089 vierkante kilometer is het na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Van noord naar zuid meet het 270 kilometer en in de breedte zo'n 145 kilometer. Het landschap is woest en ongerept.

Sardinië is een bergachtig eiland met diepe dalen en brede hoogvlaktes. De rotsen van graniet of kalksteen hebben in de loop der tijden merkwaardige vormen gekregen. De bergtoppen bereiken hoogtes tussen de 1.500 en 1.800 meter. Het hoogste gebergte is het Gennargentu gebergte met als hoogste toppen de Punta La Marmora (1.834 meter) en de Monte Bruncu Spina (1.829 meter).

Ongeveer 6.000 vierkante kilometer van Sardinië bestaat uit bossen en wouden. Vooral de bergen in het binnenland zijn dicht begroeid met kastanjes, eiken en pijnbomen. In de dalen zijn er de platanen en de eucalyptusbomen. De kusten hebben een subtropische vegetatie met sinaasappel- en citroenbomen, dadelpalmen en amandelbomen. De meest typische begroeiing van het eiland is de macchia, een geurend en kruidig struikgewas.

Macchia
(Macchia struikgewas in overvloed)

Fauna

Een inheemse diersoort in Sardinië is de moeflon, een bedreigde kleine schapensoort met gekromde horens die hoog in de bergen leeft. De moeflon kwam oorspronkelijk in heel Europa voor, maar is nu nog enkel op Sardinië, Corsica, Cyprus en het Atlasgebergte te vinden. Het is zeer moeilijk om moeflons te zien te krijgen. De meeste kans om ze te spotten maak je in de vroege ochtend wanneer ze naar lagere delen komen om te drinken.

Een ander dier dat zich zelden laat zien is de 'blue marino'. Deze zeehond - die vroeger veel langs de kusten voorkwam - heeft zich teruggetrokken in de vrijwel onbereikbare grotten aan de Cala Gonone, ten zuiden van Orosei aan de oostkust. Het is nutteloos om ze te zoeken, want door het onregelmatige getij zijn de grotten levensgevaarlijk.

Dieren waar je op Sardinië letterlijk èn figuurlijk niet omheen kunt zijn schapen. Naar schatting lopen er maar zo'n 5 miljoen stuks van rond op het eiland. Duizenden fotografen vergeten dan meestal om ook uit te kijken voor de wilde herdershonden.

... 96, 97, 98, 99, 100!

En dan is er nog de Podarcis muralis, de muurhagedis. Het krioelt hier werkelijk van deze 15 tot 20 centimeter kleine reptielen. Ze leven grotendeels van insecten, komen eigenlijk in vrijwel heel Europa voor (met uitzondering van hoge bergen en hele koele gebieden), maar zijn zeer kleurrijke en fotogenieke verschijningen - als het om de mannetjeshagedissen gaat - die zich niet direct laten afschrikken.

Muurhagedis

Flora

De meest karakteristieke gewassen die op Sardinië groeien zijn de kurkeik en de macchia. De schors van de kurkeik, die het meest voorkomt in de Gallura, wordt veel gebruikt voor allerlei souvenirs. De macchia is een altijd groene - vaak meer dan manshoge - moeilijk doordringbare heestersoort met veel doornen. De heesters zijn prachtig om te zien, maar kunnen een lastig obstakel zijn tijdens wandeltochten. Ze groeien dikwijls langs de kust waardoor onontdekte stranden moeilijk bereikbaar blijven.

In de bergen zijn veel dennen, steeneiken, kastanjebomen en diverse varensoorten te vinden. Opvallend in de bossen zijn de - door de invloed van de mistral - scheef naar het zuidoosten toe groeiende bomen. De wilde roos die op grotere hoogte groeit, is buitengewoon prachtig. Op de lagere, warmere delen komen enorm veel wilde olijfbomen, eucalyptusbomen en - vooral in het zuiden - palmbomen voor.

In het voorjaar zijn de uitgestrekte velden sterk begroeid met de meest uiteenlopende veldbloemen, waaronder klaprozen, margrieten, lavendel en mirte. Een ander veel voorkomend gewas is de mastiek, een struik of boom die een kostbaar hars levert die onder andere gebruikt wordt voor schildervernis. De Romeinen gebruikten dit hars als een soort kauwgom.

Radiation: Ik hoop dat Thomas deze keer zijn bril meegenomen heeft, anders zit het er dik in dat hij weer spoken ziet. :-)
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 28-06-2009 11:51:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Ja, maar wat nou met die geheimen en mysteries ?
Nee, dank u.
Op 28-06-2009 21:17:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rob:
tjerky:

Ja, maar wat nou met die geheimen en mysteries ?


Dat wil ik ook wel weten.
Op 28-06-2009 21:27:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: En hebben ze daar ook sardienen in tomatensaus?

Prangende vragen...
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2009 23:10:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Heb jaren op sardinie gewoond iets buiten cagliari is een mooi eiland maar geeft niets prijs aan zijn geheimen !
Mensen zijn gesloten net als de friesen hier in nederland erg stug en in de bergen wonen mensen die nog nooit hun spieren ontwikkeld hebben om te kunnen lachen daar is nog een dokumetaire over geweest ! Wens je gelukt het is zeker een magisch eiland maar moeilijk te ontdekken wens je succes ga ook naar één of andere pater die al eeuwen ligt in een bad van één of andere vloeistof je kunt hem vinden in cagliari in het castello dat is het kasteel wat cagliari omringd ! Succes Hoop van je te horen want na al die jaren daar gewoond te hebben weet ik nog niets ja de nuraghi gezien en vele andere dingen maar toch eigenlijk niets heb veel plezier het is ontzettend mooi en wild geniet !!!
\Pietje
Op 29-06-2009 22:34:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Oh ja vergeet ik Heb er 8 jaar gewoond en dat is alles wat mooi was, was , de natuur zo ongerept en ongeschonden ! Tot nu toe ga naar het archeologisch museum in cagiari in het Castello daarna naar Sasseri ook veel te zien en ga ook naar Alghero ook veel te zien als ze het toestaan ! Veel plezier groetjeses van pietje !
Op 29-06-2009 22:42:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden