Hoe zou het zijn als iedereen om u heen tegen u liegt? Als men bewust bezig is om u in een waan te laten zodat u gelooft wat u dient te geloven? Hoe zou het zijn als u wist dat uw ouders, familie en vrienden u met veel goede wil geïndoctrineerd hebben met eeuwenoude fabeltjes die voor echt worden versleten. Dat de leugens dermate verstrengeld zijn met het erfgoed dat het normaal is om eraan mee te doen? Bedoeld om eventjes in te geloven, totdat je geacht wordt oud genoeg te zijn om de waarheid te horen. Dan gaat het om een waarheid die initieel nooit een leugen had hoeven zijn. Hoe zou het zijn om zó voorgelogen te worden?

Sinterklazen
(Sinterklazen)

Zoals u in een eerder topique kunt lezen, word ik over een goeie 8 maanden - als ik geluk heb - vader. Het is niet mogelijk om in dat geval te ontsnappen aan reflecties uit de eigen jeugd en opvoeding. Al snel kwam ik bij Sinterklaas, hetgeen aanvoelde als de grootste leugen van mijn leven, al kwam de ontdekking dat mijn moeder ooit prostituee was aardig dicht in de buurt. En natuurlijk de eierstrooiende klokken van Rome, samen met de eipoepende paashaas. Al zijn eerstgenoemden niet echt bekend in Nederland.

Ik weet het wel, voor zowat iedereen is de Sint een onschuldig gegeven waar je je niet al te druk moet over maken. De constructie met hulpsinterklazen en meer Zwarte Pieten dan er Smurfen zijn is perfect zolang je er niet in detail over nadenkt. Sinterklaas hoort gewoon bij de cultuur, een essentieel onderdeel voor kinderen onder de zes jaar. Zes jaar lang moeten ze ver weg worden gehouden van het feit dat er niet zoiets bestaat als de bebaarde man in bisschopskostuum die samen met zijn wandelende roetmop en hun paard op de daken ka-tjokt om cadeautjes in schoorstenen te stoppen. Waarom is me onduidelijk.

Zie ginds komt de stoomboot

Er is echter een probleem. Stel ik leer mijn kind hoe de mythe rondom Sinterklaas echt zit. Dat het eigenlijk de bisschop Nicolaas van Myra was die een symbool was voor de hoop op betere tijden. Prima dat mijn kleuter weet hoe het zit en hopelijk ondertussen nog even dankbaar kan zijn omwille van de geschonken giften. Kinderen zwijgen niet. En terecht, maar hoe met die andere kids die plots een verstoord wereldbeeld hebben omdat eentje niet voorgelogen wordt? Hoe nadelig zou dat uitwerken voor de vrucht mijner lenden? Eerlijkheid, zo leerde het leven me, wordt alleen beloond als je de gevolgen voor lief neemt. Zou de Sint er ook zo over denken en me blijven belonen met zoets, zelfs al gelooft mijn kind nooit in de leugen rondom zijn naam? Of dien ik gewoon het spel mee te spelen en moet ik mezelf - omwille van dom cultureel gedoe - met een schuldgevoel opzadelen, omdat ik nu al weet wanneer ik zal liegen tegen mijn kind? Want een leugen blijft het, hoe het ook gewend of gekeerd wordt. Of wordt een leugen kleiner als iedereen eraan meedoet?
Ganzfeld: Hoe weten we zeker dat sinterklaas en aanverwante artikelen niet bestaan? Misschien is de hele poespas wel 1 grote cover-up. De snode grijsaard heeft gewoon ooit eens hele slimme truuk bedacht zodat hij één keer peer jaar tussen al zijn dubbelgangers ongestoord zijn werk kan doen.

Op 28-06-2009 9:13:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer: Ik las pas ergens de zin: 'De schimmel (het witte paard) was in de Indo-europese cultuur bij uitstek het dier van de dodenwereld.'

Als je nou in je achterhoofd houdt dat 'De Sint' (eigenlijk 'Wodan') een soort reflectie is van de tijd van het jaar; het seizoen waarin de natuur tijdelijk 'sterft'... Een periode waarin we oog in oog staan met de dodenwereld.., met de eindigheid van het leven... Dan is de leugen nog niet zo groot dunkt me? Het is juist een levensles... Wijsheid!!!
Dan kun je je er zelfs in verheugen dat je deel bent van een heeeeeeeeeele lange traditie!

En... Gun je zoon/dochter ook zijn/haar pleziertje...

Carpe Diem!
(bericht gewijzigd op 28-6-2009 9:46:30)
God... Dat ben je zelluf!
Op 28-06-2009 9:14:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Ik weet nog hoe ondersteboven ik was toen ik het grote nieuws kreeg over de leugen die me zoveel jaar was voorgehouden.

Toch heb ik er geen trauma aan over gehouden, Sinterklaas is voor mij altijd nog een leuke, gezellige tijd. En de jaren dat ik er nog gelovend aan mee deed waren ook fijn.

Zoals mijn oma altijd zegt, Een leugen(tje) om bestwil mag best =]
Op 28-06-2009 9:40:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tigron: Ik kan me de spagaat van Tim goed voorstellen, heb hetzelfde gevoel gehad toen mijn kids nog piep waren. Maar hoe zit het met de chistelijke leugen dat je kids gedoopt moeten worden om de "erfzonde" weg te spoelen, dat moest zo vroeg mogelijk gedaan worden omdat ze anders bij voortijdig overlijden niet in de "hemel" konden worden opgenomen. En hoe zit het met de leugens op school tijdens b.v. geschiedenisles
waar wij onze koters vrijwillig aan onderwerpen. En de leugens die ons voortdurend worden verteld door de staat. Sinterklaas is slechts het begin.......
Op 28-06-2009 0:08:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Ik heb nooit de meerwaarde ontdekt van het Sinterklaasverhaal en het effect op kinderen. Wellicht komt dat omdat ik -doordat ik op 6 december jarig ben- al in de eerste kleuterklas door mijn ouders op de hoogte ben gebracht van de waarheid.

Ze vonden namelijk 2x zo snel achter elkaar cadeaus niet slim en wellicht verwarrend. Ze hebben erbij verteld dat andere kinderen dit niet wisten en dat ik het beter niet kon vertellen. Alhoewel dat van kind tot kind zal verschillen, ben ik er altijd goed mee omgegaan en heb het niet verpest voor de andere kinderen.

Wel verpest zijn veel andere kinderen geweest, die door de jaren heen steeds grotere cadeaus kregen, ook lang nadat ze allang wisten hoe de vork in de steel zat en wellicht schuilt daar dan ook het grotere gevaar van dit verhaal: Aangezien we onze kinderen niet meer ECHT bang willen maken voor sint en piet en veel ouders te weinig tijd hebben voor hun kinderen, proberen ze dit af te kopen met cadeaus.
Andere ouders willen dan niet onderdoen voor die andere ouders en de wedloop voor het grootste cadeau is begonnen, want stel je voor dat je kind zich achtergesteld voelt en begint te krijsen, wat doe je dan?
Ook een bekend dilemma in veel families zijn de cadeaus van opa en oma, want als deze groter zijn dan het cadeau dat je zelf hebt gekocht zou het ook wel een mis kunnen gaan. Maarja moet je de (schoon)ouders daar dan op aan spreken, of vragen eerst met je te overleggen voor ze iets kopen? Spreek je een bedrag af? En wellicht voel je jezelf dan weer benadeeld door het bedrag wat ze wel nu overhebben voor jouw kind, maar nooit aan jou hebben besteed.

Opsommend zie ik in het consumptiepatroon rond dergelijke feesten een groter gevaar dan het je kind niet vroeg genoeg de waarheid vertellen, maar zie ik ook in het in vertrouwen nemen van je kind over dit verhaal een meerwaarde t.o.v. het een leugen voorhouden.

Succes met jouw keuze.
ALLES IS WAAR
Op 28-06-2009 0:29:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nemesis: Toen mijn zusje en ik het vroeger zo ontzettend oneerlijk vonden dat de sint bij buurmeisjes ( die echt niet lief waren geweest ) en toch veel meer kregen dan wij , heeft onze moeder het verteld.
Ze vertelde eerst dat ouders moeten meebetalen aan de kadootjes en ze niet veel geld had en toen wij dat nog steeds oneerlijk vonden heeft ze het verteld.
Ik had als 6-7 jarige zoiets van : zie je nu wel!
Ik was er blij om! Want als arm gezin in de jaren 60(er was toen nog "steun" en geen uitkering) wist ik nu dat mijn moeder er alles aan deed om ons zoveel ze kon te geven.
Ik zelf heb mijn kinderen de middenweg verteld: Over de legendes,de ouders die de sint moeten helpen en kinderen vinden alles goed.Ook al zien ze iemand zich omkleden als sinterklaas,ze blijven het leuk vinden.
Op 28-06-2009 0:32:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Wij hebben er niet aan meegedaan en gewoon de waarheid verteld.
Wij liegen niet tegen ons kind.
Hoe andere ouders dat doen bij hun kind, is hun pakkie aan en niet mijn verantwoording.
Er zijn ook nooit ouders naar ons toegekomen om te zeggen dat wij wel moeten liegen tegen ons kind
Wij vallen ons kind zowiezo niet lastig met religieuze feesten.
We maken er gewoon altijd een gezellige vakantie van.
Ons kind mag zelf bepalen wat ie al dan niet doet met religie en wij reageren enkel op vragen die hij heeft en willen onze eigen ideeen over religie niet aan hem opdringen.
Mn vriendin is atheïst en ik hou me er mee bezig maar volg geen stroming en benader het vanuit het filosofische standpunt.
Nu vind ik het voor hem zowiezo nog veel te complexe materie (wij volwassen komen er nog niet eens uit en kunnen het nog niet bevatten).
Doe wat je hart je ingeeft, Tim, dat is je beste raadgever voor je kind.
Als het niet goed voelt, dan zit het meestal ook niet goed
Carpe diem homo universalis
Op 28-06-2009 13:00:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Sorry hoor, maar dom cultureel gedoe is het niet, het is zoals je zelf zegt een spel, kinderen hebben ook schijnwerelden voor zichzelf, noem je kinderen ook leugenaars wanneer ze een krokodil onder hun bed wanen?

Bedoel maar.

Het enige wat er in en in fout is aan sinterklaas is hoe het vercommercialiseerd wordt. Vroeger maakte je veelal zelf presentjes en waren gekochtte artikelen minimaal.

Ik weet nog mijn eerste sinterklaas (was nog in amsterdam), toen had mijn moeder een stokpaard gemaakt met wol gebreid etc, prachtig ding was het.
Mijn 2e sinterklaas was in heerenveen(toen was ik geloof ik 3, en woonde ik nog niet in hveen maar waren mn moeder en ik bij mijn vader op bezoek), toen hadden ze een sinterklaas op paard en zwartepiet erbij van 'PAPIER' geknutseld, zo groot als een baby en heel erg gedetaileerd.

De sint/pieten werden gespeeld door buren, zelfs een keer werd er heel hard boven op het raam gebonst (wij zaten beneden) terwijl dat niet kon want dat was 3 meter boven de grond!
Dus ik bezeten naar boven rennen en de deur open en ja hoor er stond een grote 'jutenzak' in de kamer (toen nog de werkkamer van mijn vader, dus kwam er eigenlijk nooit) Ik heb in mijn kindertijd nooit begrepen hoe dat kon, tot ik zelf hoorde van mijn moeder dat sinterklaas eigenlijk gespeeld was, ik weet nog precies dat ik reageerde dat ik dat eigenlijk al dacht, maar ik was dolblij dat ik nu kon meedoen met het spel om het leuk te maken voor mijn 5 jaar jongere broertje.

Hoe het met dat 3meter hoge raam zat? Buren hadden een ladder gebruikt

Wat ze nu doen is een bezopen nep sint inhuren en elkaar mobiele telefoons en ipods etc geven.

Dus tim, het glas is halfvol etc.
Op 28-06-2009 13:59:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Weetje, waar ik me aan irriteer is dat het sinterklaasverhaal zo wordt verdraaid en denken kleine kinderen dat Sinterklaas een spanjaard was terwijl Sint Nicolaas een Turk was.
Na zijn dood zijn zijn botten naar Spanje overgebracht.

Het ware sinterklaasverhaal is te lang om hier ff snel neer te zetten.

Gezien ik fan ben van GW en ik in 2007 naar Mira(Turkije) was geweest lijkt het mij leuk om eens een gast artikel + minidocu in "high-definition!!!"(heb een goede HDV-camcorder met groothoeklens) te maken over het ware sint nicolaas verhaal.

Ik heb de kathedraal waar het oorspronkelijke lege graf van sint nicolaas zich bevindt haarscherp en in kleur op de band staan in hd formaat zelfs. Ook het graf staat erop uiteraard evenals de info borden(overtyoen en vertalen dus).
Ik was van plan om hier een leuke documantaire van te maken, het is niet alleen leerzaam, de beelden van de schitterende omgeving spreken boekdelen.

Als GW dit een leuk idee vind, dan ga ik de komende tijd er mee aan de slag en nog voor de nationale st Nicolaas viering (In NL 5 december, België 6 december) hoop ik het gereed te hebben.

ENNE Als kinderen intelligent genoeg zijn om dit dan te lezen, dan hebben die kinderen het recht op de waarheid.

Dat sinterklaasleugentje is nou presies hetzelfde waar de bijbel mee vol staat

Om de wereld te verbeteren begin je dus van kleins af aan met de waarheid en niet met leugens, van leugens worden mensen stiekum, schijnheilig, egoïstisch en vooral hebzuchtig van
(bericht gewijzigd op 28-6-2009 15:27:25)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 28-06-2009 15:21:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
Chris de Boden:

Gezien ik fan ben van GW en ik in 2007 naar Mira(Turkije) was geweest lijkt het mij leuk om eens een gast artikel + minidocu in "high-definition!!!"(heb een goede HDV-camcorder met groothoeklens) te maken over het ware sint nicolaas verhaal.


Lijkt me leuk
ALLES IS WAAR
Op 28-06-2009 15:36:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Er is een groot verschil tussen fantasie en bedrog hoor.
Op 28-06-2009 15:38:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
ThoTh:

Chris de Boden:

Gezien ik fan ben van GW en ik in 2007 naar Mira(Turkije) was geweest lijkt het mij leuk om eens een gast artikel + minidocu in "high-definition!!!"(heb een goede HDV-camcorder met groothoeklens) te maken over het ware sint nicolaas verhaal.


Lijkt me leuk

Daar zijn we het mee eens. Mail ons gerust om zaken af te spreken of taken te verdelen.
(bericht gewijzigd op 28-6-2009 15:51:19)
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2009 15:51:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
eoi:

Sorry hoor, maar dom cultureel gedoe is het niet, het is zoals je zelf zegt een spel, kinderen hebben ook schijnwerelden voor zichzelf, noem je kinderen ook leugenaars wanneer ze een krokodil onder hun bed wanen?

Natuurlijk hebben kinderen een eigen wereld vol zelfgemaakte sprookjesfiguren. Dat is geen leugen, maar fantasie. En fantasie waarin je als kind gelooft is hoogstens zelfbedrog, als je het al een negatieve benaming wil geven. Dus waarom extra verhalen als waarheden vertellen als de kinderen uit zichzelf al fantasie zat hebben?
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2009 15:53:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Een sprookje is idd een verzinsel en puur fantasie, het sinterklaasverhaal zijn daarintegen verdraaide feiten, want sint Nicolaas heeft wel echt bestaan. Van kleins af aan dus al met false info bestookt in principe.

Dat van dat gastartikel en minidocu.
Ik neem ter zijner tijd iig contact op met de redactie en dan gaat het helemaal goed komen.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 28-06-2009 16:13:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
3.14po:

eoi:

Sorry hoor, maar dom cultureel gedoe is het niet, het is zoals je zelf zegt een spel, kinderen hebben ook schijnwerelden voor zichzelf, noem je kinderen ook leugenaars wanneer ze een krokodil onder hun bed wanen?

Natuurlijk hebben kinderen een eigen wereld vol zelfgemaakte sprookjesfiguren. Dat is geen leugen, maar fantasie. En fantasie waarin je als kind gelooft is hoogstens zelfbedrog, als je het al een negatieve benaming wil geven. Dus waarom extra verhalen als waarheden vertellen als de kinderen uit zichzelf al fantasie zat hebben?

Ik vind dat jullie je belachelijk druk maken om iets dat heel leuk kan zijn voor een kind, of ben ik nu speciaal geweest dat het mij niet uitmaakte of sinterklaas nu wel of niet echt bestond, zolang het maar een leuke periode in het jaar gaf.

Hebben jullie het weleens aan kinderen zelf gevraagd of ze zich voorgelogen voelden? Dacht ik al.

p.s. gooien jullie ook duizend bommen en granaten dat ze vroeger vertelden dat als kinderen lief waren de oschter haws gekleurde eitjes zouden leggen?


(bericht gewijzigd op 28-6-2009 17:01:32)
Op 28-06-2009 16:57:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
eoi:

3.14po:

eoi:

Sorry hoor, maar dom cultureel gedoe is het niet, het is zoals je zelf zegt een spel, kinderen hebben ook schijnwerelden voor zichzelf, noem je kinderen ook leugenaars wanneer ze een krokodil onder hun bed wanen?

Natuurlijk hebben kinderen een eigen wereld vol zelfgemaakte sprookjesfiguren. Dat is geen leugen, maar fantasie. En fantasie waarin je als kind gelooft is hoogstens zelfbedrog, als je het al een negatieve benaming wil geven. Dus waarom extra verhalen als waarheden vertellen als de kinderen uit zichzelf al fantasie zat hebben?

Ik vind dat jullie je belachelijk druk maken om iets dat heel leuk kan zijn voor een kind, of ben ik nu speciaal geweest dat het mij niet uitmaakte of sinterklaas nu wel of niet echt bestond, zolang het maar een leuke periode in het jaar gaf.

Hebben jullie het weleens aan kinderen zelf gevraagd of ze zich voorgelogen voelden? Dacht ik al.

p.s. gooien jullie ook duizend bommen en granaten dat ze vroeger vertelden dat als kinderen lief waren de oschter haws gekleurde eitjes zouden leggen?

Maak je het zelf niet wat bombastischer?
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2009 17:05:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik? Jullie roepen dat het leugens zijn, en hoe erg dat wel niet is boehoehoe, terwijl voor kinderen zelf het juist hardstikke leuk is.

Goh wat erg dat er een feest is waarin aan kinderen iets verteld wordt niet echt waar is, wie schaad je er mee? Kinderen een realiteit forceren is veel schadelijker, juist een kind met fantasie in aanraking laten komen is goed voor hun ontwikkeling als mens.

Op 28-06-2009 17:11:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
eoi:

Kinderen een realiteit forceren is veel schadelijker, juist een kind met fantasie in aanraking laten komen is goed voor hun ontwikkeling als mens.

Beetje tegenstrijdig in het geval van Klaas en Piet, he? Dit gaat om een realiteit forceren. Met fantasie komen kids sowieso in aanraking, dus waarom de realiteit van sint en piet forceren? Zijn daar al geen sprookjes voor?
(bericht gewijzigd op 28-6-2009 19:26:38)
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2009 19:26:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Ik wil openheid met mijn kind, geen leugens, geen geheimpjes en dat geld net zo goed voor mij als voor hem.
Met als gevolg dat hij nu gewoon verteld als hij iets uitgevreten heeft (we hoeven er niet eens naar te vragen).
Hij weet dat ie door eerlijk te zijn al de helft wint bij mij en daarna praat ik erover met hem.
Daarbij vraag ik me ook af, hoe serieus je je genomen voelt als kind als de ouders denken dat het ok is om hun kind voor de gek te houden?
Je maakt zo ook een grijs gebied, wanneer is liegen dan wel ok en wanneer niet?
Eenieder mag het van mij zelf weten natuurlijk, maar ik heb een hekel aan liegen, geheimpjes en al dat achterbakse gedoe.
Eerlijkheid en openheid is iets moois waar je heel zuinig op mag zijn.

(bericht gewijzigd op 28-6-2009 19:51:05)
Carpe diem homo universalis
Op 28-06-2009 19:47:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Lanoe:

Ik wil openheid met mijn kind, geen leugens, geen geheimpjes en dat geld net zo goed voor mij als voor hem.
Met als gevolg dat hij nu gewoon verteld als hij iets uitgevreten heeft (we hoeven er niet eens naar te vragen).
Hij weet dat ie door eerlijk te zijn al de helft wint bij mij en daarna praat ik erover met hem.
Daarbij vraag ik me ook af, hoe serieus je je genomen voelt als kind als de ouders denken dat het ok is om hun kind voor de gek te houden?
Eenieder mag het van mij zelf weten natuurlijk, maar ik heb een hekel aan liegen, geheimpjes en al dat achterbakse gedoe.
Eerlijkheid en openheid is iets moois waar je heel zuinig op mag zijn.

Eens.
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2009 19:50:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Nou sorry hoor ik vind dit echt in het belachelijke getrokken.
Sinterklaas feest achterbaks naar een kind toe? Jezus man.. hebben jullie allemaal hier een klote jeugd gehad met sinterklaas? Kwam er een bezopen klaas met wietresten in zijn baard op bezoek?

Ik ken echt niemand van uit mijn kindertijd die slechte ervaringen hadden met het sinterklaasfeest, en al helemaal niet dat ze zich bedrogen voelden, of vonden dat hun ouders gelogen hadden.

Ik mag hopen dat jullie geen kinderen hebben om dat aculturele op over te brengen. *nee schudt*
Op 28-06-2009 20:10:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
eoi:

Nou sorry hoor ik vind dit echt in het belachelijke getrokken.
Sinterklaas feest achterbaks naar een kind toe? Jezus man.. hebben jullie allemaal hier een klote jeugd gehad met sinterklaas? Kwam er een bezopen klaas met wietresten in zijn baard op bezoek?

Ik ken echt niemand van uit mijn kindertijd die slechte ervaringen hadden met het sinterklaasfeest, en al helemaal niet dat ze zich bedrogen voelden, of vonden dat hun ouders gelogen hadden.

Ik mag hopen dat jullie geen kinderen hebben om dat aculturele op over te brengen. *nee schudt*


Nou, eoi, dan doe je het wel, jouw kind, jouw verantwoording
Ow en ik laat me geen zgn "cultuur" opdringen.
Ik ben ik en ik liegt niet, punt!
Wij maken er gewoon een leuke avond van en mijn kind heeft het tot kinderdag gebombardeerd, omdat er ook een vader en moederdag is.

(bericht gewijzigd op 28-6-2009 20:25:58)
Carpe diem homo universalis
Op 28-06-2009 20:17:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Stel dat je kids een hond hebben waar ze stapelgek op zijn. Het beest krijgt een ongeluk en sterft onder helse pijnen . Nadat je kind is uitgehuild, vraagt ze je : Heeft hij veel pijn geleden? (ze was er niet bij)
Wat zeg je dan? Ben je eerlijk of vertel je een wit leugentje?
SInterklaas is een verrukkelijk feest en de spanning is een fijne spanning.
Een leugen? Kom nou.....
Op 28-06-2009 21:38:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
sufi:

Stel dat je kids een hond hebben waar ze stapelgek op zijn. Het beest krijgt een ongeluk en sterft onder helse pijnen . Nadat je kind is uitgehuild, vraagt ze je : Heeft hij veel pijn geleden? (ze was er niet bij)
Wat zeg je dan? Ben je eerlijk of vertel je een wit leugentje?
SInterklaas is een verrukkelijk feest en de spanning is een fijne spanning.
Een leugen? Kom nou.....

Een appel is groen, een citroen is geel. Waarom, om schijnbaar een punt te halen, komen mensen met iets totaal anders?

Ik zou de waarheid zeggen: "ja, hij heeft even veel pijn geleden, maar nu is het over en is hij/zij in ruste."

Wat is er zo moeilijk aan de waarheid? Wie neem je in bescherming, jezelf of je kind?
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2009 22:46:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Tis een kwestie van tact, ik vind het ook niet de beste vergelijking maar jullie maken een mug van een olifant hier. misplaatste princiepes.
Op 28-06-2009 23:26:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
3.14po:

sufi:

Stel dat je kids een hond hebben waar ze stapelgek op zijn. Het beest krijgt een ongeluk en sterft onder helse pijnen . Nadat je kind is uitgehuild, vraagt ze je : Heeft hij veel pijn geleden? (ze was er niet bij)
Wat zeg je dan? Ben je eerlijk of vertel je een wit leugentje?
SInterklaas is een verrukkelijk feest en de spanning is een fijne spanning.
Een leugen? Kom nou.....

Een appel is groen, een citroen is geel. Waarom, om schijnbaar een punt te halen, komen mensen met iets totaal anders?

Ik zou de waarheid zeggen: "ja, hij heeft even veel pijn geleden, maar nu is het over en is hij/zij in ruste."

Wat is er zo moeilijk aan de waarheid? Wie neem je in bescherming, jezelf of je kind?


Idem hier, de waarheid is altijd het mooist, hoe lelijk die ook is.
Eerlijk en open zijn maakt het leven een stuk eenvoudiger, geen aparte en geheime hokjes in je hersens, des te meer plaats is er voor waarheid.

Hoe ver zijn we eigenlijk afgegleden als mensheid als je je tegenwoordig moet verdedigen omdat je niet wil liegen?
Carpe diem homo universalis
Op 29-06-2009 1:01:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Francis: Toen ik als kind ontdekte dat Sinterklaas niet bestond, was ik zo teleurgesteld, voelde me zo bedrogen, dat ik me voornam mijn kinderen dat nooit aan te doen.
Dat heb ik dan ook niet gedaan.Wel het feest natuurlijk, maar geen "bedrog" in het spel.De pret hoeft er toch niet minder om te zijn?
Op 29-06-2009 2:15:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Wat een stampij en jullie proberen het nog goed te praten ook 'ik moet me verdedigen omdat ik niet lieg'

En maar vasthouden aan dat het bedrog is of leugens terwijl het gewoon een culturesk feest is, ze hadden welke goedheiligman dan ook kunnen uitkiezen om dit feest op te bouwen, stelletje aanstellers... allemachtig zeg.
Op 29-06-2009 5:00:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Als volwassene herhaalt dit zich als je er achter komt dat je door het onderwijssysteem, en de media grotendeels voorgelogen bent. Ik zou diegenen die mij voor komplot-gek uitmaken dan ook aanraden om gewoon weer overtuigd in Sinterklaas te gaan geloven.
Nee, dank u.
Op 29-06-2009 7:54:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Link:
tjerky:

Als volwassene herhaalt dit zich als je er achter komt dat je door het onderwijssysteem, en de media grotendeels voorgelogen bent. Ik zou diegenen die mij voor komplot-gek uitmaken dan ook aanraden om gewoon weer overtuigd in Sinterklaas te gaan geloven.


Tegenwoordig moet je wel blind zijn om geen 'komplot-gek' te worden :p

Ik krijg mijn vrouwtje niet zo ver om het sinterklaas verhaal te laten vallen. Zij wil niet dat ons kind diegene is die in de kleuterklas gaat vertellen dat die grijsaard niet bestaat. Ik heb me er bij neergelgt, mijn vaccinatie verhaal heb ik toch kunnen doordrukken,.. win some,... lose some (diplomatiek in aktie :p)
Op 29-06-2009 9:27:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
tjerky:

Als volwassene herhaalt dit zich als je er achter komt dat je door het onderwijssysteem, en de media grotendeels voorgelogen bent. Ik zou diegenen die mij voor komplot-gek uitmaken dan ook aanraden om gewoon weer overtuigd in Sinterklaas te gaan geloven.


Lol
Carpe diem homo universalis
Op 29-06-2009 9:28:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rob: Hoezo is het erg om kinderen in sinterklaas te laten geloven?

Ik heb het altijd leuk gevonden om sinterklaas te vieren en denk dat ik het niet zo leuk gevonden zou hebben als ik wist dat hij niet bestaat.

Toen ik zes jaar was zei ik tegen mijn ouders dat het niet kan dat een man in een nacht heel Nederland afgaat om cadeaus rond te brengen, toen hebben mijn ouders mij verteld dat sinterklaas niet bestaat.

Dat andere mensen hierboven zeggen dat ze dan verdrietig, boos of teleurgesteld waren, was ik juist blij. Ik wist dat het verhaal van sinterklaas niet waar kon zijn en was blij dat ik de waarheid rond sinterklaas weet.

Op 29-06-2009 9:50:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Ik vind het heel triest om de kinderen de spannende geheimzinnigheid, het liedjes zingen enz. af te pakken. Heb tientallen kinderen gekend die op een gegeven moment niet meer geloofden (meestal rond de 8 jaar), maar er krampachtig aan bleven vasthouden voor nog een jaartje omdat ze het zo leuk vinden.
En dan op een gegeven moment zijn ze er over heen gegroeid.
Ik ken een jongen van tien, die nog steeds denkt, dat zijn ouders liegen, als ze zeggen dat hij echt niet bestaat. Op school vertelde hij me dat hij het heus wel weet, maar het is zo leuk....
Op 29-06-2009 18:34:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi:
Francis:

Toen ik als kind ontdekte dat Sinterklaas niet bestond, was ik zo teleurgesteld, voelde me zo bedrogen, dat ik me voornam mijn kinderen dat nooit aan te doen.
Dat heb ik dan ook niet gedaan.Wel het feest natuurlijk, maar geen "bedrog" in het spel.De pret hoeft er toch niet minder om te zijn?

Natuurlijk wel, enig idee hoe leuk het is om schoentje te zetten, zo hard mogelijk te zingen zodat die goede man het vooral maar zal horen.
Anders wordt het gewoon net een verjaarsfeest, kado's uitdelen en klaar is kees.
Ik vind het maar sneu en ik ben er van overtuigd, dat ze wel een klein beetje jaloers zijn op de kinderen die wel al die geheimzinnige lol hebben van het sintfeest.
Op 29-06-2009 18:38:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Waarom leg je het initiatief niet gewoon bij het kind zelf? Als het kind komt met de vraag... is sinterklaas echt? lijkt mij een goed antwoord.... als jij denkt/vindt dat hij echt is, is hij echt. Op deze manier stimuleer je de fantasie, of realiteitszin, maar net welke keuze er gemaakt wordt.

Zo gauw als een kind een beetje kan praten komen dit soort vragen al, en eerder zal het de soeha om sinterklaas wss niet begrijpen. Mijn advies, aan iedereen wat dit betreft, is je vooral niet te laten leiden door je omgeving, maar door wat het beste werkt binnen jouw gezin. Want de thuishaven telt.
(bericht gewijzigd op 29-6-2009 19:29:07)
Moeten is een keuze...
Op 29-06-2009 19:28:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi:
Ivoryke^:

Waarom leg je het initiatief niet gewoon bij het kind zelf? Als het kind komt met de vraag... is sinterklaas echt? lijkt mij een goed antwoord.... als jij denkt/vindt dat hij echt is, is hij echt. Op deze manier stimuleer je de fantasie, of realiteitszin, maar net welke keuze er gemaakt wordt.

Zo gauw als een kind een beetje kan praten komen dit soort vragen al, en eerder zal het de soeha om sinterklaas wss niet begrijpen. Mijn advies, aan iedereen wat dit betreft, is je vooral niet te laten leiden door je omgeving, maar door wat het beste werkt binnen jouw gezin. Want de thuishaven telt.


ja dit is een goeie
Op 29-06-2009 19:44:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: De helft van de Nederlandse kinderen gaat naadloos over van geloven in Sinterklaas in geloven in een of andere godheid.

En daar komen de ouders niet uiteindelijk met de waarheid op de proppen.

Dat vind ik pas gevaarlijk. Geloven is gevaarlijk.
Op 29-06-2009 21:03:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Olav:

De helft van de Nederlandse kinderen gaat naadloos over van geloven in Sinterklaas in geloven in een of andere godheid.

En daar komen de ouders niet uiteindelijk met de waarheid op de proppen.

Dat vind ik pas gevaarlijk. Geloven is gevaarlijk.

Geloven is de drijfveer van het leven. Alles is altijd in beweging, alles is transitioneel. Aannemen dat alles vast en onveranderlijk oftewel definieerbaar en feitelijk is is juist gevaarlijk, is belachelijk en onrealistisch daar realiteit relatief, subjectief en dimensioneel is.
Zonder geloof komen wij nergens vandaan, zijn wij nergens en gaan wij nergens heen.
Op 29-06-2009 21:11:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
eoi:

Olav:

De helft van de Nederlandse kinderen gaat naadloos over van geloven in Sinterklaas in geloven in een of andere godheid.

En daar komen de ouders niet uiteindelijk met de waarheid op de proppen.

Dat vind ik pas gevaarlijk. Geloven is gevaarlijk.

Geloven is de drijfveer van het leven. Alles is altijd in beweging, alles is transitioneel. Aannemen dat alles vast en onveranderlijk oftewel definieerbaar en feitelijk is is juist gevaarlijk, is belachelijk en onrealistisch daar realiteit relatief, subjectief en dimensioneel is.
Zonder geloof komen wij nergens vandaan, zijn wij nergens en gaan wij nergens heen.


Vertel dat eens tegen die gelovige
Carpe diem homo universalis
Op 30-06-2009 9:37:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
3.14po:

sufi:

Stel dat je kids een hond hebben waar ze stapelgek op zijn. Het beest krijgt een ongeluk en sterft onder helse pijnen . Nadat je kind is uitgehuild, vraagt ze je : Heeft hij veel pijn geleden? (ze was er niet bij)
Wat zeg je dan? Ben je eerlijk of vertel je een wit leugentje?
SInterklaas is een verrukkelijk feest en de spanning is een fijne spanning.
Een leugen? Kom nou.....

Een appel is groen, een citroen is geel. Waarom, om schijnbaar een punt te halen, komen mensen met iets totaal anders?

Ik zou de waarheid zeggen: "ja, hij heeft even veel pijn geleden, maar nu is het over en is hij/zij in ruste."

Wat is er zo moeilijk aan de waarheid? Wie neem je in bescherming, jezelf of je kind?

Alsof er geen gele appels en groene citroenen bestaan.
In een ideale wereld zou Sinterklaas echt bestaan en wat is er mis met eventjes te geloven in een ideale wereld..?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 30-06-2009 9:51:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Ja Horus:

In een ideale wereld zou Sinterklaas echt bestaan en wat is er mis met eventjes te geloven in een ideale wereld..?

Ik weet niet? Zal ik het even aan de Smurfen vragen?
United as one. Divided by zero.
Op 30-06-2009 9:59:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
3.14po:

Ja Horus:

In een ideale wereld zou Sinterklaas echt bestaan en wat is er mis met eventjes te geloven in een ideale wereld..?

Ik weet niet? Zal ik het even aan de Smurfen vragen?

Dat zal helaas ook al niet meer gaan...

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 30-06-2009 10:13:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Djo: Goede eerlijke kennismaking met mensen zou ik zeggen.
Op 30-06-2009 18:18:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Het is ook wel goed, als je als kind gefopt wordt. Zo heb ik als kleintje nog serieus geloofd, dat wanneer je met een kruiskopschroevendraaier aan je navel zou draaien, dat dan je billen er af zouden vallen. (want dat had mijn opa me verteld). Men kan niet vroeg genoeg leren dat je niet alles moet geloven wat je verteld wordt.
Nee, dank u.
Op 30-06-2009 21:32:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
tjerky:

Het is ook wel goed, als je als kind gefopt wordt. Zo heb ik als kleintje nog serieus geloofd, dat wanneer je met een kruiskopschroevendraaier aan je navel zou draaien, dat dan je billen er af zouden vallen. (want dat had mijn opa me verteld). Men kan niet vroeg genoeg leren dat je niet alles moet geloven wat je verteld wordt.


,.. Spijker zijn kop, ( of in kont ) ;-),..
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 30-06-2009 22:15:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
tjerky:

Men kan niet vroeg genoeg leren dat je niet alles moet geloven wat je verteld wordt.

Precies. Dus waarom als ouders zelf ook meedoen aan het verkondigen van onwaarheden? Kinderen leren het sowieso wel, want mensen bedotten en beliegen elkaar nu eenmaal. Daar heb je geen sinterklaas voor nodig.
United as one. Divided by zero.
Op 30-06-2009 22:32:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: ...*denkt: vervang in al het bovenstaande 'sint niklaas' door 'god'...*
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 04-07-2009 14:33:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden