Uw GW-man live in Sardinië. Of er iets (grens)wetenschappelijks te beleven is? Reken maar! De komende twee weken ga ik op ontdekkingstocht in het prehistorisch verleden van dit eiland. Ik ga onder andere op zoek naar nuraghi, necropolissen, Tomba dei Giganti én als kers op de Italiaanse torta: een piramide.

Necropolis Anghelu Ruju en Tomba dei Giganti Coddu Vecchju.

Necropolis Anghelu Ruju 01

Necropolis Anghelu Ruju

De pre-nuraghische necropolis van Anghelu Ruju bevindt zich zo goed als onder de aanvliegroute van de luchthaven van Alghero, juist naast de weg uit de richting van Porto Torres. Eigenlijk een prachtige laatste tussenstop vooraleer de vakantie definitief af te sluiten. Maar aangezien ik pas eind volgende week én van de luchthaven van Olbia vertrek, is dit zeker niet mijn laatste halte, eerder mijn eerste.

Necropolis Anghelu Ruju 02

Deze prehistorische site werd in 1903 per toeval ontdekt nadat de eigendom door een lokale wijnboer was aangekocht. Tijdens de archeologische opgravingen in de periode 1904 tot 1908, 1936 en 1937 werden 38 ondergrondse grafkamers blootgelegd die eigenlijk het beste voorbeeld zijn van de alomtegenwoordige 'domus de janus' of 'elfenhuisjes' in Sardinië.

Necropolis Anghelu Ruju 03

De necropolis dateert uit het late neolithicum tot de vroege kopertijd (5.500-3.300 voor Christus). Volgens de plaatselijke archeologische berichtgeving moet de einddatum van de vroege kopertijd echter gerekt worden naar 2.700 voor Christus en werd deze necropolis ook nog rond 1.500 voor Christus hergebruikt. Voorgenoemde data worden bevestigd door een grote hoeveelheid teruggevonden artefacten van de Ozieri-cultuur die in dezelfde periode zijn hoogconjunctuur beleefde.

Necropolis Anghelu Ruju 04

In de necropolis van Anghelu Ruju werden twee types - door de stijl van de ingang - van graven gevonden. De onregelmatig uitgegraven 'pozetto' in de vorm van een kleine, smalle opening en de recentere 'open passage', graftombes die T-vormig uitgegraven zijn. Beide bestaan uit verschillende met elkaar verbonden kamers die voorzien zijn van pijlers, trappen, valse deuren, friezen en alkoven. De wanden waren beschilderd met stierenkoppen, stierenhoorns en geometrische figuren, waarvan een goed getraind oog er vandaag nog steeds de vage resten kan herkennen.

Necropolis Anghelu Ruju 05

Verschillende graven vertonen sporen als van massagraven, maar in de meeste graven werden resten gevonden van overledenen de op hun rug begraven werden. Van een paar teruggevonden skeletten was het vlees vóór de begrafenis ofwel handmatig verwijderd ofwel door vleesetende dieren opgepeuzeld en sommigen vertoonden zelfs tekenen van een semicrematie.

Necropolis Anghelu Ruju 06

De necropolis van Anghelu Ruju is één van de belangrijkste archeologische begraafplaatsen van Sardinië, omdat het één van de grootste en oudste complexen van handmatig gehouwen graftomben bevat die in een periode van circa 3.000 tot 1.500 voor Christus door opeenvolgende beschavingen werden gebruikt (zoals de Bonnanaro-cultuur in de vroege bronstijd - 1.800-1.600 voor Christus). Misschien ook wel omdat de necropolis zich op een kleine heuvel in de nabijheid van een klein riviertje, de Rio Filibertu, bevindt.

Necropolis Anghelu Ruju 07

De heuvel uit kalksteenachtig zandsteen was ideaal voor het uithakken van graftombes met rudimentaire pikhouwelen, maar de matige dikte van de steenlaag was een beperking voor de hoogte van de graftombes.

Necropolis Anghelu Ruju 08

De graven moesten een weerspiegeling van de eigenlijke woonstede tijdens het leven voorstellen. De domus de janus of elfenhuisjes werden afgesloten door stenen platen en in verschillende werden tot 30 skeletten teruggevonden. In sommige graftombes werden offers gevonden en aan de ingang van het graf de resten van maaltijden.

Necropolis Anghelu Ruju 09

Necropolis Anghelu Ruju 10

Necropolis Anghelu Ruju 11

Necropolis Anghelu Ruju 12

Necropolis Anghelu Ruju 13
(Nog iemand een fles wijn? Anders gaat de winkel dicht!)

Tomba dei Giganti Coddu Vecchju

De Tomba dei Giganti zijn vanaf 2.300 voor Christus gebouwd. Het grootste gedeelte van de teruggevonden graftomben dateert echter van 1.800 tot 1.300 voor Christus. Het zijn gezamenlijke grafplaatsen die getuigen van het religieuze gevoel en de Sardische relatie met de wereld van de doden ten tijde van de Nuraghe-bevolking.

Tomba dei Giganti Coddu Vecchju 02

In het midden van het grafmonument staat een stèle van 4 meter hoog die omringd wordt door een halfcirkelvormige muur van platte stenen die in de grond verankerd zijn. Het voorhof van de Tomba dei Giganti in Coddu Vecchju is meer dan 12 meter breed en bestaat uit 11 stenen platen, de grafkamer is bijna 10 meter lang.

Tomba dei Giganti Coddu Vecchju 03

Achter de stèle - die waarschijnlijk als fallussymbool moet doorgaan - bevindt zich de eigenlijke graftombe. De kleine vierkante opening onderaan die gebruikt werd als offerplaats was afgesloten met een steen.

Tomba dei Giganti Coddu Vecchju 04

De Tomba dei Giganti van Coddu Vecchju was origineel een massieve structuur toen het graf volledig bedekt was met aarde. Deze archeologische site toont veel gelijkenis met de Tombe dei Giganti van Li Lolghi (die ik later nog zal bezoeken), maar de grote centrale stèle van deze graftombe heeft een boord met een boog in bas-reliëf.

Tomba dei Giganti Coddu Vecchju 05
 
De dodenrituelen zouden binnen de halfcirkelmuur zijn uitgevoerd. Van boven gezien lijkt de Tomba dei Giganti op een stierenkop, waardoor men veronderstelt dat de Nuraghe-cultuur de stier vereerde als de levensbrenger op aarde. Jammer genoeg heeft de Tomba dei Giganti van Coddu Vecchju over een lange periode een aantal slecht uitgevoerde en amateuristische opgravingen moeten doorstaan.

Tomba dei Giganti Coddu Vecchju 06

milano1311: Hi, leuk dat je over Sardinië schrijft. Complimenten voor de stukjes en de foto's.
Op 02-07-2009 18:44:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden