Uw GW-man live in Sardinië. Of er iets (grens)wetenschappelijks te beleven is? Reken maar! De komende twee weken ga ik op ontdekkingstocht in het prehistorisch verleden van dit eiland. Ik ga onder andere op zoek naar nuraghi, necropolissen, Tomba dei Giganti én als kers op de Italiaanse torta: een piramide.

Nuraghe Albucciu en Alghero.

Nuraghe Albucciu 10

Nuraghe Albucciu 

Het grootste gedeelte van de nuraghe zijn afgeplatte, kegelvormige stenen torens met binnenin een kamer. Naarmate de diameter van de stenen muren binnenin de nuraghe kleiner wordt, vormt zich uiteindelijk een 'valse koepel' of de zogenaamde 'tholos'. De nuraghe met gangen zijn verschillend, omdat hier de stenen muren quasi in een rechte lijn naar elkaar toelopen om een spitsvormig plafond te vormen. In beide gevallen werd bij de bouw van de nuraghe enkel en alleen gebruik gemaakt van grote, kleine en platte stenen.

Nuraghe Albucciu 02

De nuraghe van Albucciu is een van de weinige nuraghe waar béide bouwstijlen gecombineerd zijn. Ook de uitwendige subrechthoekige vorm wijkt af van de traditionele afgeplatte kegel. Deze nuraghe is met middelgrote tot grote granietblokken gebouwd bovenop een heuvel die de vlakte van Arzachena overziet. De uit granieten stenen opgebouwde structuur leunt tegen een natuurlijke rotsmassa aan, zodat ze een onderdeel van de nuraghe geworden is en ook bijdraagt tot de rechthoekachtige - met afgeronde hoeken - vorm.

Nuraghe Albucciu 03

De ingang van de nuraghe is naar het oosten gericht en staat licht excentrisch met betrekking tot de lange rechte voorzijde. De ingang van de nuraghe wordt door een balk overspannen die nog steeds de sporen van vakmanschap draagt. Op het hoogste gedeelte van de muur aan de voorzijde zijn ook nog altijd acht kraagstenen te zien. Op deze kraagstenen (en andere die het niet hebben overleefd) stond origineel een houten balustrade gebouwd die gebruikt werd voor verdedigingsdoeleinden.

Nuraghe Albucciu 01

Een deuropening met twee lateibalken en twee treden geeft toegang tot een kleine gang. Binnen zijn er twee ruimten: aan de rechterkant een brede en vrij comfortabele ruimte, en aan de linkerkant een lage en smalle gang.

Nuraghe Albucciu 04

De eerste ruimte is elliptisch van vorm met muren die naar boven toe versmallen en eindigen met uitspringende stenen die een vlakke steen als plafond dragen. Aan de achterzijde van de ruimte is een nis, die gevormd wordt door de natuurlijke rotsmassa waar de nuraghe tegen leunt. Deze nis geeft toegang tot een lage en smalle doorgang tussen twee rotsmassa's die ooit naar een opening aan de noordelijke kant van de nuraghe leidde.

Nuraghe Albucciu 05

Aan de linkerkant van de kleine gang is een nieuwe gang die via een niet zo comfortabele ingang toegang biedt aan een smalle en kromlijnige ruimte. De stenen platen aan het plafond komen zo laag dat u er enkel op handen en voeten doorheen kan. Om die reden werd deze ruimte mogelijk als provisiekamer gebruikt. Op het einde van de hoofdgang is er een trap die naar de bovenliggende verdieping leidt. Deze eerste trap bestaat uit stenen platen die geleidelijk omhoog gaan en eindigen bij een kleine overloop.

Nuraghe Albucciu 06

De tweede trap heeft geen plafond en slechts een paar treden leidden naar het terras. De kleine overloop geeft ook toegang tot een andere ruimte die op zijn beurt toegang geeft tot de grootste ruimte van de nuraghe. Met uitzondering van de westelijke kant van de nuraghe - die uit natuurlijke rots bestaat - is deze subcirculaire ruimte door grote granieten blokken begrensd. Een deel van het terras was vroeger waarschijnlijk ingesloten in deze ruimte. Tussen het hogere en lagere gedeelte zou er een middenvloer geweest zijn, maar daar is vandaag niets meer van te merken.

Nuraghe Albucciu 07

Op het terras zijn nog steeds sporen van verschillende ruimten zichtbaar: een eerste ruimte, de vorm van een tweede ruimte en opnieuw het hoger gelegen gedeelte van de eerder vermelde grote ruimte. Op de natuurlijke rotsmassa die in de nuraghe verwerkt is zijn nog de onderste stenen van de muren van een kamer zichtbaar. Deze kamer biedt zicht op waar de twee trappen zijn.

Nuraghe Albucciu 08

De eerste trap biedt een moeilijke toegang tot het binnenste gedeelte van de nuraghe en eindigt bij een klein venster dat een uitzicht op het noorden biedt. De tweede is een smalle en steile trap die het hogere gedeelte van de nuraghe verbindt met een kleine kamer die zowat helemaal vernietigd is. Bewijsmateriaal toont aan dat de nuraghe als een versterkte woonplaats gebruikt werd.

Nuraghe Albucciu 09

Alghero

Alghero werd in 1102 gesticht door de aristocratische familie Doria uit Genua. Later werd de stad veroverd door Peter I van Aragon, gevolgd door een bezetting van de Catalanen in 1354. Lange tijd was Alghero de residentie bij uitstek van de Aragonese bezetters, als een klein Barcelona dat verboden was voor vreemdelingen. Vandaag is de Spaanse invloed nog steeds merkbaar, niet enkel in de architectuur van de gebouwen, maar ook in het locale dialect en in de straatnamen van het historische centrum die sinds 1970 zowel in het Italiaans als Catalaans geschreven zijn.

Alghero 01

Naast de Bastei de Magellano en Portal del Mar (stadsvesting) en de vele torens uit de Spaanse periode is er de kathedraal St. Maria uit de zestiende eeuw, gebouwd in gotisch-Catalaanse stijl.

Alghero 02

Alghero is ook bekend om zijn koraal en de wondermooie juwelen die ermee vervaardigd worden. Het koraal komt echter niet meer uit de streek - dat is nu verboten -, maar wordt geïmporteerd uit Azië, waar het oogsten van koraal blijkbaar (nog) niét verboden is.

Alghero 03

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden