Uw GW-man live in Sardinië. Of er iets (grens)wetenschappelijks te beleven is? Reken maar! De komende twee weken ga ik op ontdekkingstocht naar het prehistorisch verleden van dit eiland. Ik ga onder andere op zoek naar nuraghi, necropolen, Tomba dei Giganti én als kers op de Italiaanse torta: een piramide.

Nuraghe Santu Antine en Monte Tiscali.

Nuraghe Santu Antine 09

Nuraghe Santu Antine

Één van de interessantste en best bewaard gebleven nuraghi bevindt zich op het grondgebied van Torrolba. Recente archeologische opgravingen dateerden de nuraghe van Santu Antine op 1.500 voor Christus. Toch is men zich er van bewust dat de constructie in twee fasen verwezenlijkt werd. De nuraghe bestaat uit een centrale toren die omgeven is door drie kleinere.

Nuraghe Santu Antine 01

De belangrijke centrale toren heeft drie verdiepingen die ontworpen zijn volgens het principe van evenveel gestapelde 'tholossen'. De drie torens rond de nuraghe zijn door een stevige muur - waar twee inwendige gangen helemaal doorheen lopen - aan elkaar verbonden. De grootte van de bouwstenen in deze constructie moet maar net onderdoen voor de blokken die gebruikt werden voor sommige Egyptische piramiden. En dat wekt niet alleen verbazing, het stemt ook tot nadenken.

Nuraghe_Santu_Antine_02

Het binnenplein van de constructie wordt afgebakend door de zuidelijke muur, waar zich naast de belangrijkste ingang tot het fort, ook de ingang van de centrale toren bevindt. De hele constructie is bijna 39 meter breed en bijna 18 meter hoog.

Nuraghe Santu Antine 03

De buitenste muren zijn opgetrokken met blokken basalt met vrij regelmatige afmetingen. Hoe hoger, hoe verfijnder de vorm van de blokken. Tegelijk beginnen ze lichtjes naar binnen toe te hellen. In de centrale toren zijn ook nog iets kleinere bewerkte stenen te zien die qua vormgeving zijn aangepast om de cirkelvormige aard van de toren te volgen.

Nuraghe Santu Antine 04

De grootste ruimte in de nuraghe heeft aan de basis een diameter van 5,25 meter. Na 21 lagen nauwkeurig gestapelde stenen - en net geen 8 meter hoger - wordt het plafond bereikt. De stenen blokken verkleinen van de bodem naar het plafond toe, en zijn minder regelmatig in vorm dan de stenen die gebruikt werden aan de buitenkant van de nuraghe.

Nuraghe Santu Antine 05

Een gang omringt het inwendige van de nuraghe en geeft via vier openingen toegang tot evenveel ruimtes. In iedere ruimte is een inwendige schroefvormige trap die je naar de hogere niveaus brengt.

Nuraghe Santu Antine 06

Het tweede niveau heeft een cirkelvormige ruimte met een basisdiameter van 4,5 meter en een hoogte van 5,3 meter. De kamer op het derde niveau werd in 1866 deels afgebroken. De bouwstenen werden 'hergebruikt' voor de bouw van een publieke fontein in Torrolba. Vandaag de dag blijven nog maar 5 lagen gestapelde stenen over.

Nuraghe Santu Antine 07 

Nuraghe Santu Antine 08

Monte Tiscali

Iets meer dan een eeuw geleden reisden enkele houthakkers door de bergketen die de Lannuitvallei domineert. In het noorden van het Barbagiamassief, in de buurt van het dorpje Dorgali, ontdekten ze een nuraghische nederzetting, verborgen in een enorme kloof in de Monte Tiscali. Het dorp Tiscali, dat bewoond was tot de tijd van de Romeinse invasie, bestaat uit een aantal ronde woningen met architraven van jeneverbeshout rond de deuren en daken.

Monte Tiscali 01

Tiscali is vooral bekend doordat de berg vanbinnen hol is. De bovenkant van de berg is namelijk ingestort, en daardoor konden de bewoners van Sardinië zich in de berg vestigen. Daarmee onttrokken ze zich aan het oprukkende Romeinse leger, en konden zo uiteindelijk de Romeinen ontvluchtten. In de berg moet het lastig geweest zijn om te overleven, alleen al omdat er geen water of watervoorziening is.

Monte Tiscali 02

Jaren van verwaarlozing leidde tot het gedeeltelijke verval van de plek, maar het blijft een van de opwindendste nuraghische vondsten op Sardinië, en zeker wat betreft de unieke ligging. In Tiscali is momenteel een archeologisch onderzoek gaande naar de restanten van de bebouwingen. In de Tiscali stonden nuraghe, huizen en stallen van verschillende formaten. Archeologen zoeken nog altijd uit hoe de bewoners hier hebben kunnen leven zonder een natuurlijke bron van water (er staan binnen in de Tiscali wel fruitbomen).

Monte Tiscali 03

De klim naar Tiscali gaat over rotsige grond en vereist soms ook (te veel) echt klimwerk, afhankelijk van welke route men kiest (Tiscali is enkel en alleen te voet bereikbaar). Doordat alle routes slecht aangegeven zijn, er geen deftige rustplaatsen te vinden zijn, en de Sardijnse zon in de zomer erg heet is, kan de tocht van minimum twee uur gevaarlijk en vermoeiend zijn.

Monte Tiscali 04

Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat doordat er van de bebouwing weinig overgebleven is, de tocht naar Tiscali eigenlijk interessanter is dan de archeologische plaats zelf is. Goed om weten is ook nog dat het telefoonbedrijf Tiscali - waarvan de oprichter in de hoofdstad van Sardinië (Cagliari) woont - genoemd is naar deze berg.

Plakband: Leuk stuk.
ech?
Op 08-07-2009 14:31:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian: Aan het druipsteen te zien was er wel water.
.......
Op 09-07-2009 7:46:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
1SB: erg leuk stukje!

Draconian
aan de omvang van de stalactieten en het ontbreken van stalagmieten (of nog beter complete zuilen), kan je juist wel stellen dat er nooit veel water in de berg heeft gezeten. (althans niet na de stormvloed laat maar zeggen..)
Op 09-07-2009 10:30:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden