Uw GW-man live in Sardinië. Of er iets (grens)wetenschappelijks te beleven is? Reken maar! De komende twee weken ga ik op ontdekkingstocht naar het prehistorisch verleden van dit eiland. Ik ga onder andere op zoek naar nuraghi, necropolen, Tomba dei Giganti én als kers op de Italiaanse torta: een piramide.

Oliena, Tomba dei Giganti Li Lolghi en Porto Cervo.

Porto Cervo 03

Oliena

Tijdens de rit naar Oliena stelde ik plots vast dat ik doorheen een miloenen jaren oude krater aan het rijden was. Sardinië is namelijk zo'n 600 miljoen jaar geleden door vulkanisme gevormd. Ik vormde die conclusie toen ik de basaltzuilen aan de bovenrand van de krater opmerkte.

Oliena Krater 01

Oliena Krater 02

Oliena Krater 03

Oliena zelf staat bekend om zijn goede wijn, sieraden, gebak en misschien wel het meest voor de aparte klederdracht van de vrouwen: zwart van kop tot teen. Het landschap rond Oliena is bedekt met wijngaarden van de Grenache noir voor de productie van de beroemde - en na een paar flessen beruchte - Sardische wijn 'Cannonau' (u krijgt er na overconsumptie gegarandeerd een sardonische lach van). In de smalle steegjes en straten van het stadje staan nog een aantal originele huizen die rond binnenhoven met externe trappen, pergola's en kleurige kamers gebouwd zijn.

Oliena Krater 04

Tomba dei Giganti Li Lolghi

Deze graftombe is in het begin van vorige eeuw ontdekt. Het duurde tot 1959 eer de tombe door archeologen werd uitgegraven en naar beste vermogen werd hersteld. In 1965 werd de graftombe een tweede keer door archeologen onder handen genomen. De graftombe moet waarschijnlijk geassocieerd worden met de nuraghe van Lu Naracu - waar nog maar weinig van overblijft - die zich op zo'n afstand van 1.500 meter bevindt.

Tomba dei Giganti Li Lolghi 01

De voorkant van de graftombe bestaat uit 14 stenen platen die vertikaal in de grond verankerd zijn en minder hoog worden naar de buitenkant toe. De halfcirkelvormige voorzijde van de tombe is het kenmerk van een dodencultus die 'esedra' genoemd wordt. De grote centrale stele in het midden was oorspronkelijk uit één stuk en heeft een boord in bas-reliëf zodat de oppervlakte in twee visuele stukken gedeeld wordt. Het zou een majestueuze ingang naar het verdere leven kunnen voorstellen.

Tomba dei Giganti Li Lolghi 02

De Tomba dei Giganti van Li Lolghi is het resultaat van twee bouwfasen. In de eerste fase, die dateert uit de Vroege Bronstijd (3.000-2.000 voor Christus), werd de eindsectie van de graftombe voltooid en vormde een 'allée couverte'- een graf met een verlengde vorm die samengesteld is uit twee rijen verticale stenen platen die met horizontale stenen platen afgedekt werd. De tombe is omringd door een ellipsoïde perimeter van kleine stenen die een 'peristalite' genoemd wordt. De functie van de peristalite is het opvullen van de ruimte voor de vormgeving van de oorspronkelijke tumulus.

Tomba dei Giganti Li Lolghi 03

In de tweede fase, aan het einde van de Midden B Bronstijd (1.500-1.100 voor Christus), werden de lange gang en de esedra aan de graftombe toegevoegd. De verlengde gang werd met grote stenen platen gemaakt die verticaal in de grond verankerd werden en geïntegreerd werden met de bestaande muren. Op het einde van de gang bevindt zich een horizontale stenen plaat die waarschijnlijk dienst deed als een soort van ornament. Het is de enige horizontale afdekplaat die het vandalisme doorheen de tijden overleefde.

Tomba dei Giganti Li Lolghi 04

In het oudste gedeelte van de Tomba dei Giganti van Li Lolghi werden tijdens de archeologische opgravingen fragmenten van vazen en ronde koppen teruggevonden. Deze artefacten werden gedateerd naar de Midden A Bronstijd (1.800-1.500 voor Christus).

Porto Cervo

Prins Karim Aga Khan IV maakte in de jaren 60 van vorige eeuw de Costa Smeralda beroemd, die vandaag één van de meest luxueuze bestemmingen van Europa is. Sommigen noemen dit het St-Tropez van Sardinië of het walhalla voor de rijken van Europa. Porto Cervo is het belangrijkste toeristische centrum van de Costa Smeralda. Tony Blair had er een optrekje, maar Vladimir Poetin heeft zich daar met bemiddeling van Silvio Berlusconi eigenaar van gemaakt. Ook Flavio Briatore pleegt er soms vakanties door te brengen. Als hij aanwezig is in zijn ‘stulpje’ lacht Briatore de hele kustlijn middels een reuzengroot zelfportret toe.

Porto Cervo 02

De Costa Smeralda is het bekendste ontwikkelingsgebied in het noordoosten van Sardinië dat in 1962 werd opgezet door een consortium financiers, waaronder Aga Khan IV. In de loop van 40 jaar veranderden maar weinig delen van Sardinië als de noordoostelijke kustlijn. Bijna overal verrezen villa's en dure hotels, en kleine haventjes veranderden in luxejachthavens.

Porto Cervo 01

Prins Karim Aga Khan IV stond aan het hoofd van het Consorzio Costa Smeralda dat in 1962 werd opgericht. De rijke en charismatische prins - die aan Harvard studeerde - was toen een jaar of 26. Naar het schijnt zou hij meer dan een miljard dollar opgehoest hebben voor de ontwikkeling van een speelplaats voor de rijken der aarde - compleet met jachthavens, luxehotels, villa's en elegante restaurants langs de Gallura -, waarbij alles harmonieerde met het rustige Sardijnse landschap.

Porto Cervo 04

Na het uitroeien van malaria - met DDT nota bene - werd het project een megasucces: Porto Cervo en de nabijgelegen dorpen werden populaire vakantiebestemmingen, vooral voor de zeer rijken die men tijdens de zomermaanden op de kaaien van Porto Cervo kan zien flaneren en paraderen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden