Uw GW-man live in Sardinië. Of er iets (grens)wetenschappelijks te beleven is? Reken maar! De komende twee weken ga ik op ontdekkingstocht naar het prehistorisch verleden van dit eiland. Ik ga onder andere op zoek naar nuraghi, necropolen, Tomba dei Giganti én als kers op de Italiaanse torta: een piramide.

Basilica della Santissima Trinità, Necropolis Li Muri, Nuraghe Palmavera en de piramide van Monte d'Accoddi.

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 02

Basilica della Santissima Trinità

De Basilica della Santissima Trinità di Saccargia (Basiliek van de Heilige Drievuldigheid van Saccargia) is een kerk uit de twaalfde eeuw in Codrongianos, een leefgemeenschap in het noorden van Sardinië. Het is de belangrijkste site in Romaanse stijl op het eiland.

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 03

De kerk is volledig gebouwd uit lokale steensoorten - de zwarte stenen zijn basalt, de witte kalksteen - in de typische Toscaans-Romaanse stijl. De kerk werd gebouwd op de ruïnes van een klooster. In 1116 was de bouw volledig klaar zodat op 5 oktober van hetzelfde jaar de kerk als de Basilica della Santissima Trinità ingezegend kon worden.

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 05

Het was de hertog van Torres die de opdracht gaf om de kerk te bouwen. De werken werden toevertrouwd aan de camaldulenzer monniken die ook een abdij oprichtten. Later werd de kerk vergroot in Pisaans-Romaanse stijl, samen met de bouw van de lange klokkentoren.

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 04

Het portiek aan de voorgevel is waarschijnlijk ook een recente toevoeging, die wordt toegeschreven aan arbeiders uit Lucca. In de zestiende eeuw werd de kerk verlaten tot ze in het begin van de twintigste eeuw gerestaureerd en weer opengesteld werd.

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 06

Op een kapiteel in de kerk staan duivelse beeltenissen waarvan de oorsprong te zoeken is bij de Orde van de Tempeliers. In de linkermuur, net voor de kruising, is op zo'n twee meter hoogte een beeltenis van een menselijk gezicht ingemetseld. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat ergens in de kerk de stoffelijke resten van een belangrijk persoon - bijvoorbeeld een koning - te vinden zijn.

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 08

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 10

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 11

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 07

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 09

Basilica della Santissima Trinità di Saccargia 12

Necropolis Li Muri

In 1939 ontdekte Michele Ruzzittu, een leraar in Arzachena, de stenen cirkels van Li Muri. Professor Puglisi zorgde van 1940 tot 1941 voor de archeologische opgravingen van deze voor Sardinië zeer unieke necropolis. De vier stenen cirkels zijn allemaal samengesteld uit 'cista litica', kleinere stenencompartimenten die oorspronkelijk met platte stenen waren afgedekt. Rondom de compartimenten staan een reeks kleinere platte stenen verticaal in de grond, die de eigenlijke cirkels vorm geven. Het doel van de constructie was ofwel een tumulus, ofwel een begraafplaats bestaande uit aarde en stenen.

Necropolis Li Muri 01

Het originele aspect van de necropolis waren vier kleine hopen - elk gemarkeerd door een menhir - met meerdere kleine stenencompartimenten tussen de verschillende graven die dienst deden als offerplaats. De vier graftomben boden plaats aan één of twee overledenen. In de graftomben werden verschillende artefacten gevonden waarvan we alleen maar kunnen veronderstellen dat ze ontworpen waren voor overledenen die tijdens hun leven een bepaalde rang hadden bekleed: vuurstenen handgereedschap, kleine bijlen uit gladgemaakte steen, ovalen parels, een zeepstenen kop met staafhandvatten, verschillende ceramische fragmenten en bolvormige handvatten in groene zeepsteen. De hoeveelheid en verscheidenheid aan artefacten vertegenwoordigen waarschijnlijk een bepaalde macht of kracht.

Necropolis Li Muri 02

Binnen de stenencompartimenten, met inbegrip van de compartimenten die als offerplaats gebruikt werden, werd rode oker gevonden. De rode oker zou - net als de aan de overledenen meegegeven artefacten - zinspelen op het idee van een wedergeboorte in het verdere leven. De weinige overgebleven beenderen van de overledenen bestonden slechts uit lange fragmenten en zijn te schaars om de juiste positie en houding waarin de overledene opgebaard werd te bepalen.

Necropolis Li Muri 03

De menhir had mogelijk dezelfde functie als onze grafstenen, of misschien werd de menhir beschouwd als de troon van God. De menhir kon ook een hulpmiddel vertegenwoordigen die de ziel van de overledenen toeliet om de weg naar zijn graf (terug) te vinden.

Een supplementair vijfde graf onderscheidt zich van alle anderen door zijn afwijkende vorm. Het graf is door een onvolledige cirkel omringd met een grote opening naar de vier andere graftomben, wat mogelijk opeenvolgende of veelvoudige begrafenissen impliceert.

Necropolis Li Muri 04

De necropolis van Li Muri kan vergeleken worden met gelijkaardige monumenten in Corsica, het zuiden van Frankrijk en Spanje. Recent archeologisch onderzoek dateert de stenen cirkels van Li Muri op circa 4.000 voor Christus. De necropolis werd gecatalogeerd als een autonoom cultureel fenomeen dat gedefinieerd wordt als de 'Cultuur van Gallura'.

Nughare Palmavera

De nuraghe van Palmavera is een complexe structuur die omringd wordt door een huttendorp. De nuraghe heeft een centrale toren bovenop een bastion waar in een volgende fase een binnenplaats en een tweede toren met indrukwekkende inwendige gangen aan werd toegevoegd.

Nuraghe Palmavera 01

De belangrijkste toren heeft op dit ogenblik nog een hoogte van 8 meter en is een van de weinige volledig intact gebleven 'tholossen'. Binnenin zijn nog twee intacte grote kamers met bijhorende nissen en een imposante trap naar de enige kamer op de eerste verdieping - een kamer waar vandaag de dag bijna niets meer van overblijft.

Nuraghe Palmavera 05

Het bastion, dat eigenlijk de vervolmaking van het bouwwerk vormt, heeft twee ingangen: een ingang die uitgeeft op de binnenplaats, en een tweede, die directe toegang geeft aan de nuraghe, waar naast een heleboel gangen ook een rasterhek in de vloer (uit de twintigste eeuw) u beschermt om niet in een - nu lege - metersdiepe put te vallen.

Nuraghe Palmavera 02

Rondom de nuraghe bevinden zich nog een massa funderingen van hutten die u niet in één-twee-drie kan overzien, laat staan er doorheen lopen. Eén van de hutten - de 'hut van de reünie' - heeft nog steeds een preekaltaar, of zo u wil een preekstoel, en was origineel ook nog omringd door twee kleinere torens. In een andere hut staat nog altijd iets dat veel gelijkenis vertoont met een Romeinse fontein. Wat het moet voorstellen blijft nog steeds een mysterie.

Nuraghe Palmavera 04

Nuraghe Palmavera 03 

Piramide van Monte d'Accoddi

De piramide van Monte d'Accoddi is centraal in een grote vlakte gelegen. 7000 jaar geleden zou deze plaats al een heilige plaats geweest zijn. De piramide is véél ouder dan de Egyptische piramiden en naast deze zekerheid is het een meer dan een indrukwekkend gegeven.

Monte d'Accodi 07

Net omdat er inhoudelijk zoveel te vertellen valt over wat sommigen een OOPart constructie noemen zal ik dit - na mijn terugkeer uit Sardinië - in een apart blog gieten. Binnen een paar dagen komt u dan alles te weten over de piramide van Monte d'Accoddi op het eiland Sardinië.

Plakband: 1 van de betere blogs in de reeks. Met veel plezier gelezen. Erg benieuwd naar de kers op de torta. Li Muri doet trouwens erg aan 'Lemurie' denken. Maar 'muri' zal ongetwijfeld een Italiaanse/Latijnse taalvorm ivm 'muur' zijn?
Enneh...meneer Renneboog: Is het een idee om eens een kleine videocamera met statief mee te nemen op uw reizen? Of vindt u dat teveel rompslomp?
(bericht gewijzigd op 12-7-2009 14:01:40)
ech?
Op 12-07-2009 14:00:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden