Heeft u een obsessieve belangstelling voor een ander? Kunt u die ander niet loslaten? Denkt u dat die ander uw exclusieve eigendom is? Bent u er absoluut van overtuigd dat die ander zijn of haar leven met u moet delen? Volgt u de ander daar waar u kan? Stuurt u kaarten, brieven, sms'jes en schroomt u er niet voor om bij de ander voor de deur te posten? Indien u alle vragen met een ja kan beantwoorden dan bent u hoogstwaarschijnlijk een zogenaamde stalker. En met het onderwerp stalken (besluipen) gaan we u vandaag lastig vallen.

Bijna iedereen die vrijers heeft gehad kent wel een ex-vriendje of vriendinnetje dat na het beëindigen van de relatie bleef aandringen. Vervelend maar meestal niet onoverkomelijk. Anders is dat bij echte stalkers. In hun wanen kunnen dergelijke lieden erg opdringerig zijn. In sommige gevallen hoeft er niet eens een relatie aan het stalken vooraf te zijn gegaan. Sommigen richten zich helemaal op een bepaald bekend persoon. Stalkers kunnen een gevaar voor zichzelf of anderen opleveren en soms met fatale gevolgen.

De daders van stalking zijn soms uit op wraak. Vaak wil de dader het slachtoffer in zijn greep houden door het slachtoffer te bespieden of voortdurend angst aan te jagen. Dit komt vooral voor na een afgebroken relatie. Meestal betreft het echter psychisch of emotioneel labiele mensen, waarbij vaak een psychische stoornis of dwangmatig handelen in het spel is. Een stalker kan zich een liefdesrelatie inbeelden, of kan een liefdesrelatie met zijn of haar slachtoffer achter de rug hebben. In dit laatste geval is het vaak de laatste die de relatie heeft verbroken, wat de stalker niet kan verwerken. Bij zowel ingebeelde als verleden liefdesrelaties denkt de stalker bij iedere reactie van de gestalkte: "maar eigenlijk houdt hij/zij van mij". Bekende personen worden soms het slachtoffer van stalkende 'fans'. (Bron wiki)


Twee jaar van terreur eindigde in een bloedbad toen een vrouw na twee jaar gestalked te zijn dood werd geschoten door haar ex-vriendje die daarna de hand aan zichzelf sloeg. Zomaar een persbericht waarvan er helaas vele zijn. Berichten over stalkers halen meestal pas de pers als er doden vallen maar stalken komt vaker voor dan men zou denken. Beroemde mensen en hun stalkers halen vaker de pers. Enige tijd geleden konden we in de krant lezen dat de ABBA-zangeres Agnetha werd gestalkt door een Nederlandse fan. In 1999 werd de Engelse televisiepresentatrice Jill Dando vermoord en twee jaar later werd de man die haar had gestalkt voor deze moord veroordeeld. Tien jaar eerder werd de Amerikaanse actrice Rebecca Shaeffer vermoord door een fan die haar twee jaar lang had gestalkt. In Nederland wordt de gitarist Harry Sacksioni al meer dan twintig jaar gestalkt door een “fan”. Ook andere beroemdheden zoals David Beckham, Julia Roberts en Koen Wouters (Clouseau) kampen met stalkers (Bron).


Geschat wordt dat 8-25 procent van de mensen ooit in het leven het slachtoffer zal worden van stalking. In de meeste gevallen (90%) is het slachtoffer een vrouw en is de dader een man (87%). De meeste slachtoffers kampen met nogal wat economische en sociale gevolgen van het stalken. Veel slachtoffers durven nauwelijks hun deur nog uit te gaan en worden daardoor sterk belemmerd in hun dagelijkse uitjes. Daarnaast worden veel slachtoffers zeer wantrouwend of argwanend, nerveus, boos, paranoïde en depressief, en kampen veel van hen met angst, chronische slaapproblemen, overmatige vermoeidheid, eetlustproblemen, regelmatige hoofdpijn en voortdurende misselijkheid. Onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam liet zelfs zien dat maar liefst driekwart van de slachtoffers van stalking lijkt te voldoen aan de criteria voor een psychiatrische diagnose. De meeste diagnoses die bij de slachtoffers te stellen zijn, zijn de posttraumatische stressstoornis, depressie en de gegeneraliseerde angststoornis. Bovendien blijkt ongeveer een derde van de slachtoffers regelmatig rond te lopen met gedachten aan zelfdoding. Slachtoffers van stalking hebben dus meestal ernstige problemen. Bron: Blaauw & Sheridan. De macht van de stalker. Psychologie, 2001

Blaauw & Sheridan definiëren in hun stuk 'De macht van de stalker' http://www.blaauwrr.nl/stalking.htm verschillende typen;
 
- Verliefde belagers of romantische belagers (infatuation harassers)
- Ex-partner stalkers door sommige ook wel 'Simple Obsession Stalkers' genoemd.
- Obsessionele waan-stalkers of psychotische stalkers (delusional fixation stalkers)
- Sadistische stalkers of psychopathische stalkers (sadistic stalkers)De helft van alle stalkers behoort tot de categorie 'ex-partners' en de rest is min of meer gelijkmatig verdeeld. Het vervelende is dat er geen eensluidend psychologisch- of gedragsprofiel bij stalkers te onderkennen is. Dat maakt het moeilijk om vooraf de risico's te bepalen en om effectieve strategieën te ontwikkelen om dergelijk gedrag aan te pakken. Toch zijn er wel enkele handvatten:

Ex-partner (Simple Obsession Stalkers)

- Vertonen sociaal onaangepast en ongerijmd gedrag.
- Zijn emotioneel onvolwassen.
- Lijden aan gevoelens van machteloosheid.
- Zijn niet in staat op een sociaal acceptabele manier relaties aan te gaan.
- Zijn jaloers, grenzend aan paranoia.
- Zijn extreem onzeker over zichzelf en hebben een lage zelfwaardering. Bron.

De evolutie van het denkpatroon van de stalker gaat ongeveer als volgt: 'Als ik maar zou kunnen bewijzen hoeveel ik van je houd', tot 'Ik kan maken dat jij van mij houdt', tot 'Als ik je niet kan krijgen, dan zal niemand anders je krijgen'.

Gelukkig is het zo dat niet alle stalkers doorslaan en alle controle verliezen. Anderzijds kan een stalker je leven goed verzieken zo weet ik uit eigen ervaring. Ongeveer 20 jaar geleden had ik een kortstondige relatie met een frisse jongedame. U kent het wel: 'boy meets girl', de zon scheen en de romance kwam net zo snel als die weer ging. Alhoewel, de dame in kwestie dacht daar beduidend anders over.

De dame bleef aandringen op contact en aanvankelijk deed ik dat ook, gewoon keurig op een terras wetenswaardigheden uitwisselen en nogmaals benadrukken dat de relatie toch echt ten einde was. 'Ja, natuurlijk' lachte ze dan. Maar dan. Brieven in de bus, telefoontjes, briefjes via collega's over laten dragen tot kaarten en brieven aan mijn werkgever met het verzoek om die mij ter hand te stellen. Van duizenden hartjes, 'ik hou van jou'tjes' tot bloemen en presentjes. Hoe meer ik haar en haar poststukken negeerde, hoe meer ze stuurde; soms wel 10 tot 15 verschillende items per dag thuis en op het werk.

Ze maakte in haar schrijven duidelijk hoe zij een lang en gelukkig leven voor ons tweeën zag en dat zij voor mij de ware was. Immers niemand kon zoveel van mij houden als zij dat deed. En zo ging het maar door. Ikzelf vond het allang niet meer leuk, maar wist me verder geen raad met de situatie. Ik hoopte dat het zou doodbloeden. Na ongeveer anderhalf jaar van hardnekkig negeren werd het eindelijk stil en verscheen er nog maar sporadisch een kaart of briefje. Toen was het over.

Wat te doen tegen stalkers? Dat is natuurlijk de hamvraag en helaas bestaat er geen pasklaar antwoord. Het beste is om een 'zaak' op te bouwen. Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal en ga natuurlijk niet in op liefdesbetuigingen, bedreigingen, uitnodigingen en presentjes. Het is voor stalkers niet ongebruikelijk om via naasten tot de persoon van zijn obsessie te komen, licht daarom je omgeving in zodat niemand onverwachts wordt geconfronteerd. Laat je niet verleiden tot interactie met je stalker. Dreig niet, praat niet en blijf zo veel mogelijk onbereikbaar.

Zoek hulp bij lotgenoten en licht de politie in. In sommige gevallen kan een rechter een straatverbod opleggen. Ik geef toe dat het slechts lapmiddeltjes zijn tegen een echte stalker maar het is in ieder geval iets. Het belangrijkste is om je niet te laten intimideren of tot paranoia te laten drijven.

Anti stalking info (Be)
Stichting criminaliteitsbestrijding

lotus: omg, gelukkig ben ik (nog) nooit gestalkt x'D
Ita est :)
Op 15-07-2009 10:01:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Wat een dom gejank zeg...
Dit krijg je dus als mensen niet oprechte relaties krijgen en bij elkaar blijven tot aan het graf. Lang leve de oppervlakkige date maatschappij
Op 15-07-2009 0:37:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: ik voel me extreem eenzaam, een stalkster, of ook maar iemand die interesse zou vertonen voor een man als ik die niets van voetbal, wielrennen of rallysport weet zou eigenlijk een geschenk uit de hemel zijn, dit vind ik momenteel (tijdens deze melige bui) een luxeprobleem
niets is iets, niet?
Op 15-07-2009 13:24:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Hé....laat me nu toch eens met rust!!!
Op 15-07-2009 20:06:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hano: Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik een jaar of 6 geleden ook een paar maanden stalker ben geweest. Het boek "Als Liefde een obsessie wordt" van Susan Forward hielp me er snel vanaf. Geen idee wat me mankeerde in die tijd. Het was wel zo dat ik na een scheiding verliefd werd op een vrouw en enkele maanden een relatie had met haar. Ze was zelf redelijk labiel en was niet in staat om duidelijkheid te geven over haar gevoelens. Vrouwen zijn vaak bang om duidelijkheid te geven uit angst om te kwetsen. Het worden dan onduidelijke, vage woorden als "ik weet het niet wat ik voel "etc.
Mocht u een slachtoffer zijn dan kan ik maar 1 ding aanbevelen. Wees 500% duidelijk dat de relatie over is en verschuil je niet achter vaagheden. Ik denk dat dit de trigger was bij mij. De ene dag was er wel hoop en de volgende dag weer niet. Zo werd ik heen en weer geslingerd tussen emoties en onduidelijkheden. Nu achteraf heb ik geen idee wat me bezield heeft. Daarvoor en na die relatie heb ik er nooit meer last van gehad. Ik kan me toch niet onttrekken aan het idee dat de rol van het slachtoffer wel erg bepalend is in hoeverre iemand over gaat tot stalken. En laten we eerlijk zijn, in de film lukt het de man wel om een vrouw te veroveren door haar eindeloos briefjes te schrijven en duizend uitgeknipte hartjes toe te sturen. Dan is het ineens liefde en romantiek. Hele moeilijke materie, maar onderschat de rol van het slachtoffer niet.
IK denk dat je wel een onderscheid moet maken in het daderprofiel. Stalken van een filmster is iets heel anders dan stalken van een ex-geliefde waar ook daadwerkelijk een relatie mee is geweest.
Het is trouwens voor de dader net zo,n drama als voor het slachtoffer.
Ik heb na enkele jaren mijn excuses gemaakt aan de bewuste vrouw.
Op 16-07-2009 8:18:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
hano:

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik een jaar of 6 geleden ook een paar maanden stalker ben geweest. Het boek "Als Liefde een obsessie wordt" van Susan Forward hielp me er snel vanaf. Geen idee wat me mankeerde in die tijd. Het was wel zo dat ik na een scheiding verliefd werd op een vrouw en enkele maanden een relatie had met haar. Ze was zelf redelijk labiel en was niet in staat om duidelijkheid te geven over haar gevoelens. Vrouwen zijn vaak bang om duidelijkheid te geven uit angst om te kwetsen. Het worden dan onduidelijke, vage woorden als "ik weet het niet wat ik voel "etc.
Mocht u een slachtoffer zijn dan kan ik maar 1 ding aanbevelen. Wees 500% duidelijk dat de relatie over is en verschuil je niet achter vaagheden. Ik denk dat dit de trigger was bij mij. De ene dag was er wel hoop en de volgende dag weer niet. Zo werd ik heen en weer geslingerd tussen emoties en onduidelijkheden. Nu achteraf heb ik geen idee wat me bezield heeft. Daarvoor en na die relatie heb ik er nooit meer last van gehad. Ik kan me toch niet onttrekken aan het idee dat de rol van het slachtoffer wel erg bepalend is in hoeverre iemand over gaat tot stalken. En laten we eerlijk zijn, in de film lukt het de man wel om een vrouw te veroveren door haar eindeloos briefjes te schrijven en duizend uitgeknipte hartjes toe te sturen. Dan is het ineens liefde en romantiek. Hele moeilijke materie, maar onderschat de rol van het slachtoffer niet.
IK denk dat je wel een onderscheid moet maken in het daderprofiel. Stalken van een filmster is iets heel anders dan stalken van een ex-geliefde waar ook daadwerkelijk een relatie mee is geweest.
Het is trouwens voor de dader net zo,n drama als voor het slachtoffer.
Ik heb na enkele jaren mijn excuses gemaakt aan de bewuste vrouw.


Interessant jouw invalshoek Hano, die kant wordt nog weleens vergeten ja...
...
Op 16-07-2009 17:58:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Noway: Sommige mensen vragen erom om gestalkt te worden. Maar dat is iets wat ik niet ga doen. 8 jaar lang heb ik voor haar klaargestaan en ze zet me aan de kant als oud vuil. Oh nee, stalken gaat het niet bij blijven. Mijn wraak zal zoet zijn. Zij zal voelen hoe het is om in een hel wakker te worden.
Op 20-07-2009 13:29:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hano:
Noway:

Sommige mensen vragen erom om gestalkt te worden. Maar dat is iets wat ik niet ga doen. 8 jaar lang heb ik voor haar klaargestaan en ze zet me aan de kant als oud vuil. Oh nee, stalken gaat het niet bij blijven. Mijn wraak zal zoet zijn. Zij zal voelen hoe het is om in een hel wakker te worden.


Klinkt helemaal niet lekker, Noway. Echter berokken je buiten diegene met name jezelf erg veel ellende.
Denk er nog even over na of je niet je leven gewoon moet oppakken en doorgaan.
Klint moeilijk maar is achteraf vaak het beste, geloof me. Met name tijd heelt de wonden en als je terugkijkt snap je niet wat je gedaan hebt.
Koop Susan Forward
Op 20-07-2009 18:39:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Noway:
hano:

Noway:

Sommige mensen vragen erom om gestalkt te worden. Maar dat is iets wat ik niet ga doen. 8 jaar lang heb ik voor haar klaargestaan en ze zet me aan de kant als oud vuil. Oh nee, stalken gaat het niet bij blijven. Mijn wraak zal zoet zijn. Zij zal voelen hoe het is om in een hel wakker te worden.


Klinkt helemaal niet lekker, Noway. Echter berokken je buiten diegene met name jezelf erg veel ellende.
Denk er nog even over na of je niet je leven gewoon moet oppakken en doorgaan.
Klint moeilijk maar is achteraf vaak het beste, geloof me. Met name tijd heelt de wonden en als je terugkijkt snap je niet wat je gedaan hebt.
Koop Susan Forward


Niet helemaal lekker? Ik voel me in de steek gelaten. 8 jaar sta ik klaar voor madame, heb haar altijd met respect behandeld, nooit geen ruzie niks niet, en dan ineens belt ze me op om te zeggen dat ze het niet meer ziet zitten. "We zijn denk ik toch te verschillend". Rot toch op met je te verschillend! Daar kom je na een half jaar ook wel achter. Geen discussie mogelijk. En dat terwijl ik zoveel van haar hield en alles wel voor haar had willen doen! Maar nee hoor, het is niet genoeg voor d'r. Zij verdient dezelfde pijn die ik nu voel.
Op 20-07-2009 21:01:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Noway:

Niet helemaal lekker? Ik voel me in de steek gelaten. 8 jaar sta ik klaar voor madame, heb haar altijd met respect behandeld, nooit geen ruzie niks niet, en dan ineens belt ze me op om te zeggen dat ze het niet meer ziet zitten. "We zijn denk ik toch te verschillend". Rot toch op met je te verschillend! Daar kom je na een half jaar ook wel achter. Geen discussie mogelijk. En dat terwijl ik zoveel van haar hield en alles wel voor haar had willen doen! Maar nee hoor, het is niet genoeg voor d'r. Zij verdient dezelfde pijn die ik nu voel.

als je jezelf dan wel even realiseert dat je hierboven al een verklaring afgelegd hebt, en ik zal met alle plezier tegen je getuigen dat je het bovenstaande ook echt meende, domme actie dus en vooral na het eerst ook nog te bekennen...

en als dat niet genoeg reden is om je verstand te gebruiken, ik heb het vaker gezien, half om half uit wraak achter iemand aan te jagen, met als resultaat dat ze zichzelf helemaal naar de kloten geholpen hebben, en uiteindelijk alleen zichzelf er maar mee hadden...

wil je wraak nemen door je eigen leven nog verder naar de kloten te helpen? nee, laat zien dat je beter bent dan dat, in plaats van je nog verder te verlagen.
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 21-07-2009 20:30:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden