In mijn vorige blog heb ik laten zien hoe eenvoudig het is om zelf vlinders te kweken. Het is ook niet echt moeilijk om kevers te kweken. Van alle kevers die in Nederland leven is het lieveheersbeestje misschien wel de bekendste. Hoewel bladluizen er anders over denken vinden bijna alle mensen lieveheersbeestjes leuk of in ieder geval niet eng. Wie wat verder kijkt zal ontdekken dat kevers prachtige dieren zijn, vooral de tropische soorten zijn heel mooi. Het kweken en houden van kevers is een leuke en goedkope hobby en hoe dat moet lees je hier.

Je kan natuurlijk op zoek gaan naar de larven van inheemse keversoorten maar voor wie zijn handen niet wil vuil maken is er altijd het Internet of een insecten beurs. Ben je nog maar een beginner dan kan je zonder problemen voor een paar euro larven van bijvoorbeeld fruitkevers kopen. Er zijn duizenden soorten kevers en er zijn vast wel bepaalde soorten bij die je erg zullen aanspreken. In Nederland zijn behoorlijk wat hobbyisten die de larven uit eigen kweek kunnen leveren.

Zorg voor een mooi glazen bakje en vul het op met de humuslaag van beuken of eikenbos grond. Om je larven extra te verwennen kan je een paardendrol door de aarde mengen. Stop de larven in de bak en sproei regelmatig met wat water. Afhankelijk van het soort duurt het ongeveer2 tot 6 maanden tot de larven zich gaan verpoppen. Eenmaal verpopt, maken de beestjes zich op om een heuse kever te worden.

Op het filmpje hieronder zie je de cyclus van larve naar pop, van pop tot uitkomen en de volwaardige kever.

Kevers zijn niet giftig, niet gevaarlijk, maken geen lawaai en stinken niet. Het zijn interessante beestjes om naar te kijken. Voeren kan met bijvoorbeeld wat banaan. Natuurlijk zijn er ook soorten die wat meer aandacht nodig hebben. Reuzenkevers zoals de Goliathkever kunnen wel jaren larf blijven en is zeker voor de beginner niet zo leuk.

Het keverschap is het eindstadium van de cyclus. Zodra de kever voor een nageslacht heeft gezorgd zit zijn taak erop. De meeste soorten sterven dan ook binnen een paar maanden. Maar ook dan kan je nog veel plezier van je kever hebben. Door het beestje te drogen en op te prikken kan je een mooie collectie aanleggen. Hoe dat dan weer moet lees je een volgende keer.

zakajeman: ik zou graaag wilen weten wat voorn kever soort dat op dat filmpje staat
Op 11-11-2008 16:48:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover: Koen, kevers stinken wel want vooral als je ze vastpakt scheiden ze een stof af om zich te verdedigen ook waterkevers. Ik ben nog steeds op zoek naar één grote waterkever dat ik maar één keer zag , later heb ik wel nog kleinere exemplaren gezien .josé
Op 27-08-2009 9:42:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover: Koen, deze kever ken ik niet ik heb wel een gelijkaardige op foto die veel smaller is van schild. Het is wel zo dat vooral rond mijn huis nog een kleinstukje echte natuur ligt zo zag ik verleden week nog een bunzing. Er komen vaak nachtvlinders en vledermuisjes ?Uit mijn vijver heb ik nog een 10 tal vissen gered is nu uitgedroogd,gr jose
Op 27-08-2009 9:46:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover: mijn e mail was verborgen pas nu zie ik dat!
Hoe kan ik weten of ik reacties krijg op mijn blog??
Op 28-08-2009 10:35:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover: ja seg nu moest ik eerst op " bewaren" klikken het is overal anders!
Op 28-08-2009 10:36:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden