Wetenschappers beweren dat ze eindelijk uitgedokterd hebben hoe en waarom het geneesmiddel Softenon op het einde van de jaren 50 en begin jaren 60 van vorige eeuw afwijkingen van de ledematen veroorzaakte bij duizenden baby’s. Moeders hadden tijdens de ontwikkeling van hun kind in de baarmoeder Softenon geslikt om hun ochtendmisselijkheid te verzachten.

Een team wetenschappers van de universiteit van Aberdeen verklaart dat een component van Softenon de groei van nieuwe bloedvaten in het embryo verhindert. Ongeveer 10.000 baby's van wie de moeders Softenon gebruikten werden gehandicapt geboren. Allemaal werden ze geboren met korte armen of benen, soms zelfs helemaal zonder ledematen.

Het duurde destijds een hele tijd voor men kon bewijzen dat de afwijkingen van de baby's rechtstreeks verband hielden met het gebruiken van Softenon. In 1960 werd ontdekt dat het geneesmiddel een gunstig effect had om de pijnlijke symptomen van melaatsheid te behandelen.

In de jaren 80 van diezelfde eeuw wekten de complexe eigenschappen van Softenon opnieuw de interesse van wetenschappers. Deze keer werd thalidomide (thalidomide is de correcte naam voor het geneesmiddel, Softenon is een merknaam voor België en Nederland) gebruikt voor de behandeling van verschillende ziektes, waaronder kanker.

Het eerste geval van schade door thalidomide betrof een baby die op 25 december 1956 zonder oren werd geboren. Dit was 10 maanden voor de introductie van het middel en gebeurde doordat een medewerker bij Chemie Grünenthal, een Duits farmaceutisch bedrijf dat thalidomide op 1 oktober 1957 als slaapmiddel op de markt bracht, het aan zijn zwangere vrouw gaf. Het was de Duitse artsgeneticus Lenz, die op 18 november 1961 het verband legde tussen het gebruik van thalidomide en het optreden van ernstige aangeboren afwijkingen.

Dr. Neil Vargesson, hoofd van het onderzoeksteam, zegt dat het team eindelijk de vijftig jaar grote puzzel, van het hoe en waarom thalidomide afwijkingen in de ledematen van baby's veroorzaakte en waarom de afwijking alléén aan de ledematen voorkwam, hebben kunnen afwerken.

"Thalidomide is een ingewikkeld medicijn met vele acties. Welke actie verantwoordelijk was voor de afwijkingen aan de ledematen, en nog belangrijker, hoe deze actie de afwijkingen veroorzaakte zijn vragen die wetenschappers jarenlang beziggehouden hebben. Veel theorieën hebben ondertussen het daglicht gezien, maar dit is het eerste onderzoek dat meer dan afdoende aantoont dat de angiogenese eigenschappen van het medicijn - dat de vorming van nieuwe bloedvaten tegengaat - de schuldige is voor de afwijkingen", legt Vargesson uit in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vargesson zegt dat het geneesmiddel vroeg in de zwangerschap door vrouwen gebruikt werd om ochtendmisselijkheid, een typisch verschijnsel bij vijf tot negen weken zwangerschap, te bestrijden. "Dit is de periode waarin de ledematen van de baby zich nog aan het vormen zijn. De bloedbanen die betrokken zijn bij dit groeiproces in deze fase van de zwangerschap, bevinden zich nog in een pril staduim waarin ze snel uitgroeien om zich aan de groeiende ledematen aan te passen. Bij het gebruik van een angiogeneseremmer zoals thalidomide wordt de aanmaak van bloedbanen belemmerd", aldus Vargesson.

Dr. Martin Johnson van het Thalidomide Trust vertrouwt het onderzoek van Vargesson en zijn team niet. Volgens Johnson houdt het onderzoek ten eerste geen rekening met de brede waaier aan schade die thalidomide - naast misvormde ledematen - veroorzaakt, en ten tweede wordt er geen rekening gehouden met de medische verklaringen die door wetenschappelijke gemeenschappen over de hele wereld werden aanvaard.

Seeker: Haast iedereen denkt dat het niet meer gebruikt wordt, echter....
Het wordt nog steeds gebruikt.
Een oude truc, verzin een "nieuwe" ziekte, waar je medicijn ook ineens voor werkt.
O.a. in zuid-amerika, de vrouwen wordt niets verteld, ze moeten alleen wel een contractje ondertekenen, waarin ze afzien van schade claims als er een misvormd babytje ter wereld komt.
Op 27-07-2009 20:23:59 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky:
Nee, dank u.
Op 27-07-2009 20:51:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tombstone:
Seeker:

Haast iedereen denkt dat het niet meer gebruikt wordt, echter....
Het wordt nog steeds gebruikt.
Een oude truc, verzin een "nieuwe" ziekte, waar je medicijn ook ineens voor werkt.
O.a. in zuid-amerika, de vrouwen wordt niets verteld, ze moeten alleen wel een contractje ondertekenen, waarin ze afzien van schade claims als er een misvormd babytje ter wereld komt.Lekker onzinnig. Waarom zou je dan een relatief complex middel als thalidomide aan die mensen terwijl je ze dan net zo goed aspirine kunt verkopen onder een andere naam.

Overigens wordt thalidomide nog steeds gebruikt in de ziekenhuizen in nederland om de groei van bepaalde tumoren te remmen. Inderdaad om de aanmaak van bloedvaten te remmen, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van een tumor. En bij zwangere vrouwen mag het niet worden voorgeschreven.
Assumption is the mother of all fuck-ups.
Op 27-07-2009 21:32:16 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nabuco0: De wetenschapper, Dr. Neil Vargesson, mag al beweren dat de groei van bloedvaten de groei van ledematen verhindert daarmee heeft hij nog niet aangetoond wat de groei van die bloedvaten verhindert en dus is er niets opgelost! Hij heeft alleen een soort van handige tautologie geschapen.
Op 27-07-2009 22:19:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Erg!
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 19-10-2009 17:01:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
vosje:

Erg!

Ik denk dat 'verschrikkelijk' de lading eerder dekt.

Al zal het zeker een probaat middel tegen melaatsheid zijn.
Als je geen armen en/of benen hebt kunnen ze er ook niet afvallen...
(niets menselijks is mij vreemd, zelfs galgenhumor niet)
Cannot kill the Battery!!!
Op 19-10-2009 17:23:49 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: @ambuco
Angiogenese factoren...
Op 19-10-2009 21:11:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kat: Maar ik vraag me af, waar zijn al die sofennon, volwassenen nu
Ze zaten vroeger met hopen bij ons in het klooster, Zijn deze softenon kinderen dan allemaal vroeg overleden?" Bijna 10 000 kinderen waren inmiddels beschadigd"
(bericht gewijzigd op 29-7-2010 1:49:55)
Op 29-07-2010 1:47:23 | Kudos: 5 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden