Noem me paranoïde of noem me gek maar er zijn zo van die kleine krantenberichtjes die me aan het denken zetten. Zo was er 29 maart 2006 het bericht in de media dat in Vlaardingen enkele schoolkinderen en volwassen onwel waren geworden. Normaal gesproken vergeet men zo een berichtje net zo snel als dat men het leest. Ik niet. Waarom? Lees verder en het zal u duidelijk worden. Daarna mag u bepalen of ik gek, paranoïde of beide ben.

Op de 29ste maart van dit jaar werden ongeveer tien schoolkinderen onwel na het gymmen. Opmerkelijk genoeg werden er gelijktijdig ook enkele medewerkers van een nabijgelegen apotheek onwel. Zowel de kinderen als de apothekers bleken dezelfde symptomen (duizelig, misselijk en diaree) te hebben. De burgemeester sloeg gelijk groot alarm en politie, ambulance en brandweer rukte uit. Maar alle experts inclusief de Milieu dienst Rijnmond ten spijt, een oorzaak werd niet gevonden. Tja, dan sta je als burgemeester toch mooi voor paal, om de boel te sussen kwam hij met deze dooddoener: “We concentreren ons nu op de riolering, omdat in de apotheek verderop personeel ook onwel is geworden. Ze hadden dezelfde verschijnselen als de schoolkinderen”. En daarmee was de zaak voorgoed onopgelost.

De kans dat zowel apotheek als gymzaal gebruik maken van een open riool is erg klein. Kunnen kwalijke dampen door het waterslot van een toilet omhoog borrelen?
Hebben de apotheekmensen enge chemicaliën heimelijk in de afvoer gestort en daar wijselijk hun mond over gehouden? Wie zal het zeggen.

25 april 2006, Vietniane, Laos. Een persbericht kopt dat er schoolmeisjes onwel waren geworden. Op een middelbare school begon plotseling een studente oncontroleerbaar te schokken alsof ze een toeval kreeg. Bijna gelijktijdig sloegen de symptomen over op haar 21 medestudentes die getuigen waren van het voorval. Opmerkelijk genoeg kregen 14 andere meisjes de volgende dag een gelijkwaardige aanval toen ze het schoolgebouw wilden betreden.

Ook in dit geval, ambulance en onderzoek door ter zake kundig personeel. En net zoals in Vlaardingen werd er geen oorzaak gevonden. Wel ook nu weer een briljante verklaring, ditmaal van een arts die meende dat: “de 21 andere meisjes in de stress waren geschoten toen ze zagen hoe de eerste haar toeval kreeg”.

Enfin, kennelijk nemen ze in Laos de wijsheden van hun notabelen met een korreltje zout want om het zekere voor onzekere te nemen werden lokale monniken gevraagd om eventuele boze geesten in het schoolgebouw te verdrijven.

22 november 2004, 8 agenten en 17 mensen onwel op station Arnhem. Op een maandagochtend raakt een passagier onwel op het treinstation te Arnhem. Het treinverkeer stil en ontruiming van het station als gevolg. Acht agenten die de ontruiming moesten regelen raken ook onwel. Brandweer zoekt tevergeefs naar oorzaak. En dan een korte tijd later…twee conducteuren op de lijn richting Zuthpen raken onwel. Opnieuw onderzoek en opnieuw geen verklaring. Uiteindelijk werden er die dag zeventien mensen in het ziekenhuis behandeld (misselijkheid, irritatie van de slijmvliezen) en weer heen gezonden. De professionals in de vorm van ProRail, Brandweer en de Milieudienst konden geen oorzaak aanwijzen en het voorval verdween uit het collectieve geheugen.

12 november 1998, McMinnville (Tennessee ) V.S. Wederom een schoolgebouw. Een leraar voelt zich misselijk, duizelig en krijgt hoofdpijn als hij een soort ‘benzinelucht’ ruikt. Een korte tijd later voelen ook enkele studenten zich onwel worden. Om een lang verhaal kort te maken, politie, brandweer, evacuatie en uiteindelijk 80 studenten en 19 schoolmedewerkers die zich onwel voelen. Allemaal vertonen ze dezelfde symptomen. Volgens de deskundigen vertonen alle betrokkenen symptomen die men zou verwachten bij het inademen van een giftig gas. Onderzoek naar de oorzaak bleek vruchteloos er werd niets gevonden.

Opmerkelijk bij dit voorval was dat alle getroffenen uit verschillende klaslokalen kwamen die niet met elkaar in verbinding staan en niet aangesloten zijn op dezelfde luchtbehandeling. Dus terwijl in de ene klas slachtoffers vielen was er in een andere naburige klas niets aan de hand.

Nog opmerkelijker was het feit dat, nadat de school na vijf dagen van onderzoek werd heropend, er weer 71 slachtoffers vielen met dezelfde symptomen als hun voorgangers.

Enfin, voordat ook dit geval weer onopgelost in de onderste la verdween wisten ‘deskundigen’ dat het vermoedelijk allemaal ‘massa hysterie’ was geweest. “Een besmettelijke angst voor het idee dat er wel eens een giftige damp in de school zou kunnen hangen”.

21 februari 2005, Melbourne, Australië. 57 mensen raken plotseling onwel op een vliegveld. Symptomen; duizelig, misselijk en hoofdpijn. Men vreest voor een lek ergens in de leidingen. U kent het verhaal inmiddels, hulpdiensten, ontruiming, zoektocht en geen enkele aanwijsbare oorzaak. Ik ga u niet verder vervelen met details, het hele voorval staat uiteindelijk te boek als één groot raadsel terwijl sommige anderen denken aan ‘massa hysterie’.

Ik zou nog pagina’s door kunnen gaan met het geven van vergelijkbare voorvallen. Sommige daarvan gaan zo ver terug tot het begin van 1900. En ja, ook in 1900 was massa hysterie bij gebrek aan beter een makkelijke verklaring. En u ziet dat ogenschijnlijk onbeduidende berichtjes een diepere betekenis krijgen als je er vergelijkbare berichtjes naast legt. Er ontstaat een patroon dat zich niet zo makkelijk laat afdoen als toeval. Maar het kan nog allemaal veel vreemder. Lees hier over de opmerkelijke lotgevallen van de fantoom clowns.

 

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden