Naarmate onze maatschappij er op vooruitgaat, lijken mensen meer en meer aangetrokken door de hemel en bouwen ze hun woningen steeds hoger en hoger. Maar het zal u natuurlijk niet verbazen dat ergens in Afrika sommige mensen verkiezen om ondergronds te leven. In Tunesië, 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis, ligt het kleine, maar indrukwekkende dorpje Matmata. Matmata is de grootste gemeenschap van holbewoners in de hele wereld. Iedereen die Tunesië als vakantiebestemming op zijn palmares heeft, zal deze grote verticale gaten in de woestijn - die er uitziet als een maanlandschap - zeker met een kamelentaxi bezocht hebben.

De echte geschiedenis over hoe en waarom deze plaats gebouwd werd is niet gekend, maar er zijn wel veel legendes over het ontstaan ervan. De populairste verhaalt dat Matmata al heel lang geleden ontstond, in het bijzonder kort na de Punische oorlogen (264-146 voor Christus). De Romeinen stuurden toen twee Egyptische stammen naar het gebied en gaven hen de toestemming om de aboriginals af te slachten om zo het land tot hun eigendom te nemen. De originele inwoners verlieten hals over kop hun huizen en zochten hun toevlucht in de woestijn waar zij nieuwe woningen onder de grond bouwden.

Andere verhalen zeggen dat deze nederzetting zevenhonderd jaar geleden ontstond omdat mensen de hitte van de zon niet meer konden verdragen. Het hele dorp werd verbouwd naar een ondergronds labyrint waarvan de huizen door tunnels werden verbonden. En het is inderdaad zo dat de temperatuur in deze holwoningen het hele jaar door tussen de 20 en 22 graden Celsius blijft.

Het meest verbazingwekkende aan Matmata is dat, hoewel het ondergrondse dorp al minstens 1.000 jaar bestaat, tot 1967 niemand van het bestaan afwist. Dat jaar was er in het gebied zo'n overvloedige regenval dat de inwoners hun ondergestroomde huizen moesten verlaten, en gedwongen waren om hulp te vragen aan de autoriteiten. Door de wateroverlast stortten veel van de ondergrondse huizen in, maar met de hulp van de autoriteiten werden nieuwe woningen gebouwd, bovengronds deze keer.

Op dit ogenblik zijn er nog zo'n honderd ondergrondse woningen in Matmata, en dat is ruim genoeg om iedere dag duizenden toeristen uit de hele wereld te verbazen. Voor veel van deze globetrotters komt de plaats bekend over, zeker als ze een fan van Star Wars zijn. En ze hebben gelijk: George Lucas gebruikte deze locatie als scène voor de planeet Tatooine waar Luke Skywalker's oom Owen en tante Beru verbleven.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden