Het 111 jaar oude mysterie rond de runensteen van Kensington komt nog maar eens in de schijnwerpers te staan. Deze keer door een documentaire op History Channel die in het najaar zal uitgezonden worden. Andy en Maria Awes van Committee Films - vergezeld van een 30-koppige filmploeg - brachten een tijdje geleden een werkbezoek aan het Kensington Runestone Park voor de verfilming van het verhaal van de runensteen van Kensington.

Docu samenvatting

Toen in 1898 een landbouwer de bomen op zijn terrein in Solem, een gehuchtje bij het dorp Kensington (Minnesota), ontwortelde kwam een grote steen met gegraveerde, mysterieuze runen te voorschijn. De steen, nu bekent als de runensteen van Kensington, detailleert een verhaal van landtoe-eigening en moord... in het jaar 1362. Hoewel door velen beschouwd als hoax, stelt nieuw bewijsmateriaal dat de steen wel degelijk echt zou kunnen zijn, en bovendien een aanwijzing is dat de Orde van de Tempeliers 100 jaar vóór Columbus Amerika ontdekten. En misschien brachten de Tempeliers wel de grootste schat uit de geschiedenis mee... de Heilige Graal, of wat er ook mag voor doorgaan.

Onderzoek

Op de filmset liet Andy Awes weten dat het idee voor deze documentaire drie jaar geleden begon te rijpen, toen hij een documentaire bracht over Scott F. Wolter, een van de onderzoekers van de runensteen van Kensington: "Het was een interessante man. Als hij kan bewijzen dat de runensteen echt is, dan is dat een fantastisch gegeven. Er is heel wat controverse rond de runensteen en controverse zorgt voor goede televisie. Een documentaire maken rond de runensteen van Kensington is enorm boeiend."

Deze History Channel special onderzoekt een verhaal dat begint in het middeleeuwse Europa en zijn hoogtepunt bereikt in de hedendaagse zoektocht naar antwoorden. De connectie met de Tempeliers is een nieuw element dat zijn oorsprong vindt in het erosieonderzoek op de runensteen. De meeste symbolen op de runensteen van Kensington blijken namelijk perfect overeen te komen met de over heel Europa verspreide symbolen van de Tempeliers.

Geschiedenis

De geschiedenis vertelt ons dat koning Filips IV van Frankrijk - de Schone - opdracht gaf op vrijdag de dertiende oktober van het jaar 1307 alle Tempeliers te arresteren en vervolgens af te slachten, maar dat een groep Tempeliers door de mazen van het net glipte en er in slaagden mét de Heilige Graal overzees te vluchten. En stenen met gelijkaardige symbolen als op de runensteen van Kensington werden op verschillende eilanden in de Atlantische Oceaan - en op Rhode Island en in Massachusetts - gevonden.

De documentaire van History Channel draait ook rond de vraag of het mogelijk is dat de Tempeliers aanwijzingen achtergelaten hebben over een ongelofelijke reis naar de Nieuwe Wereld. Volgens de laatste berichtgeving wordt de docu ergens in september 2009 op de buis het platte scherm verwacht.

tjerky: Waarschijnlijk was deze wereld voor de tempeliers niet nieuw, maar wel ver weg.
Nee, dank u.
Op 04-08-2009 14:39:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden