De Amerikaanse overheid heeft 30 miljoen dollar veil voor het bedrijf dat met de beste oplossing komt om ruimtepuin ter grootte van een biljartbal te detecteren. Een wereldwijd netwerk van radarposten zou het steeds groter wordende probleem van ruimteafval - restanten van raketten en satellieten die een bedreiging voor de ruimtevaart zijn - misschien kunnen aanpakken.

Op dit ogenblik zwerven er circa 16.000 stukken puin groter dan 10 centimeter rond. Recente gebeurtenissen benadrukken dat er een behoefte is aan een efficiënt controlesysteem. Op 10 februari 2009 botsten de communicatiesatelliet Iridium 33 en de Cosmos-2251 uit het Sovjettijdperk tegen elkaar. Het resultaat was minstens 1.500 stukken puin groter dan 10 centimeter. In 2007 zorgde China voor 2.700 stukken puin toen ze een overtollige weersatelliet door middel van een ballistische raket opbliezen.

Drie ruimtevaartbedrijven - Northrop Grumman, Lockheed Martin en Raytheon - krijgen tot eind 2010 de tijd om hun voorstel in te dienen. Het US Air Force Space Command wil dat ze een 'ruimteraster' ontwerpen dat constant alle voorwerpen groter dan 5 centimeter in LEO (Low Earth Orbit) en MEO (Medium Earth Orbit) meldt. Volgens Rich Davis, hoofd speciale projecten bij Northrop, is het fundamenteel gezien niets meer dan een elektronisch alarm: "Het systeem laat de banen van satellieten en ruimtepuin zien dat op een bepaald uur op een bepaalde locatie passeert. Als die gegevens beschikbaar zijn dan kan je gemakkelijk de potentiële risico's van een botsing berekenen."

Het ruimteraster zal het huidige Air Force Space Surveillance System uit 1961 moeten vervangen. Dit oude systeem dat gebruik maakt van ultrakorte golf signalen of VHF-band (megahertz) kan alleen de ruimte boven Amerikaans grondgebied aftasten naar ruimtepuin dat minstens 10 centimeter groot is. Om kleinere objecten te traceren moet er gebruik gemaakt worden van frequenties in de gigahertz orde van grootte, ook wel eens S-band genoemd.

De drie bedrijven zullen moeten uitzoeken hoe ze een wereldwijd netwerk van S-band radarposten kunnen bouwen die het mogelijk maakt om een continue stroom van gegevens naar het Joint Space Operations Center bij de Vandenberg Air Force Base in Californie te sturen. Het Joint Space Operations Center zal dan de niet militair gevoelige informatie via www.space-track.org ter beschikking stellen.

Gerard: Het is dan meten een systeem om onbekende of geheime satellieten op te sporen.
'Don't forget rule number 6'
Op 08-08-2009 9:48:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Je beredering is correct, de volgorde is anders.

Ze willen een systeem waarmee een wereldwijd radarsysteem kan worden opgezet, maar dit valt lastig te verkopen aan andere naties.

De space-rommel is dan een goede dekmantel.

Overigens is de rommel inderdaad lastig en gevaarlijk en het is jammer om te zien dat ook nu weer blijkt dat de mens niet verder vooruit kan kijken dan zijn neus lang is.

Je kan niets weggooien, laten verdwijnen, zonder uiteindelijk jezelf in de weg te zitten...
ALLES IS WAAR
Op 08-08-2009 11:08:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stille willy: Ze kunnen bij nasa toch zo veel, laat ze dan een grote stofzuiger maken ben je ook gelijk van het hele probleem af.
Groot en Klein zijn daar ?
Op 08-08-2009 11:24:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
stille willy:

Ze kunnen bij nasa toch zo veel, laat ze dan een grote stofzuiger maken ben je ook gelijk van het hele probleem af.


Gefeliciteerd, U wint 30 miljoen !!!
ALLES IS WAAR
Op 08-08-2009 11:28:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden