Als u ooit stress beschuldigde als de boosdoener voor uw grijze haren, dan zat u er niet al te ver naast. Een nieuw onderzoek toont namelijk aan dat genotoxische stress - die het DNA van een cel kan beschadigen - er in verloop van tijd voor zorgt dat haar wit wordt. De resultaten van het onderzoek trekken geaccepteerde ideeën over hoe stamcellen ouder worden in twijfel, maar kunnen leiden naar nieuwe methoden om grijswordende haren een stap voor te zijn en ernstige aandoeningen - veroorzaakt door genotoxische stress (zoals kanker) - te behandelen.

Het leven van een haar is simpel. Een pluk haar groeit verschillende jaren en kan na twee tot drie maanden van rust sterven en uitvallen. In 2004 linkte Emi Nishimura, een dermatoloog aan de Tokyo Medical and Dental University, dit proces met de stamcellen in de melanocyten in haarfollikels.

Wanneer nieuw haar groeit, worden sommige stamcellen melanocyten die het haar een kleur geven, terwijl anderen stamcellen blijven en het kleurpigment opslaan voor een nieuwe generatie haar. De stamcellen vernieuwen zich voortdurend en zouden theoretisch gezien een mensenleven meegaan. Maar na verloop van tijd gaan stamcellen in de haarfollikels verloren, waardoor mensen haar zonder pigment - wit haar - krijgen. Hoe de stamcellen in haarfollikels verloren gaan blijft een mysterie.

Mijn eerste grijze haar
(Mijn eerste grijze haar)

Nishimura had het vermoeden dat genotoxische stress, zoals straling of irriterende chemicaliën, een rol in het lot van de stamcellen zou kunnen spelen, vooral omdat het ook betrokken is bij andere tekenen van veroudering. Nishimura en haar collega's op de universiteit van Kanazawa in Japan testten daarom het idee uit op muizen (die ook grijs worden tijdens het ouder worden).

Na de blootstelling aan celstresserende röntgenstralen of chemotherapiemedicijnen werden jonge muizen op een onverwachte manier grijs. Veel meer van hun stamcellen groeiden uit tot kleurproducerende melanocyten waardoor de voorraad stamcellen uitgeput raakte. In plaats van af te sterven of inactief te worden, muteerden de beschadigde DNA-cellen nog voor hun tijd gekomen was.

Emi Nishimura: "De volwassen cellen verliezen hun regeneratiemogelijkheden. De muizen kunnen daardoor onvoldoende pigmentcellen aanmaken en worden grijs. Maar er is meer. De grijze haren en het aantal cellen in de haarfollikels van de aan genotoxische stress blootgestelde muizen waren niet verschillend van deze bij de gewone ouder geworden muizen. Dit kan erop wijzen dat genotoxische stress ook het grijswordingsproces aanstuurt.

Change
(Change)

Ian Jackson, een geneticus bij de Medical Research Council in Edinburgh, vind het idee allesbehalve vergezocht: "Iedereen komt in verloop van tijd in aanraking met genotoxische stress, en accumulatie is de hoofdoorzaak van ouder worden. De ultraviolette straling van de zon, chemische onderhoudsproducten en milieuverontreinigende stoffen kunnen genotoxische stress veroorzaken, net als normale metabolische processen in cellen. Eén enkele cel in een gezond zoogdier kan gedurende één dag gemakkelijk aan 100.000 DNA-beschadigende gebeurtenissen blootstaan."

Volgens David Fisher, een oncoloog van de Harvard Medical School in Boston, moeten verdere studies nu uitwijzen of stamcellen elders in het lichaam een gelijkaardige voortijdige mutatie ondergaan. Omdat ingrijpen in dit natuurlijk defensiemechanisme onderzoekers zou kunnen toelaten om kanker zoals melanoom te verhinderen. Melanoom is immers het gevolg van beschadigd DNA in melanocyten van de huid.

Gerard: Stress voelt niet goed, dat moet voldoende zijn.
'Don't forget rule number 6'
Op 17-08-2009 9:17:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Ik ben een genotoxisch monster; ik heb mijn chef veel grijze haren bezorgd.
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 17-08-2009 16:30:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kwast: Hoofdzaak is dat ons voedsel zo verarmd is van vitamine en aminozuren
door de massa productie en giftige toevoegingen (E-nrs.) en de bereidingswijze. En door onze fastfood voedsel gedrag. Daardoor krijgen we niet meer de juiste voedingsstoffen en de hoeveelheden tot ons. Daardoor krijgen wij grijs haar en haar uitval het is een teken dat je een te kort aan hebt. We moeten weer meer eieren, pinda's en vitamine C in nemen, tenzij je graag kaal en grijs wil worden of blijven.
Op 17-08-2009 19:00:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hano:
kwast:

Hoofdzaak is dat ons voedsel zo verarmd is van vitamine en aminozuren
door de massa productie en giftige toevoegingen (E-nrs.) en de bereidingswijze. En door onze fastfood voedsel gedrag. Daardoor krijgen we niet meer de juiste voedingsstoffen en de hoeveelheden tot ons. Daardoor krijgen wij grijs haar en haar uitval het is een teken dat je een te kort aan hebt. We moeten weer meer eieren, pinda's en vitamine C in nemen, tenzij je graag kaal en grijs wil worden of blijven.


In de oudheid kenden ze geen E-middelen en waren ze ook grijs en gingen ze ook dood.
Ik ben wel met je eens dat met name de enorme toevoeging van de chemische variant van VE-TSIN, oftewel mononatriumglutamaat zeer zorgwekkend is.
Het breekt gamma aminoboterzuur af. Daardoor ontstaat een inbalans van de neurotransmitter Glutamaat. Reden waarom zoveel mensen zo opgefokt zijn en bovendien hebben we massaal last van overgewicht hierdoor.
De WHO blijft nog steeds ontkennen en onderzoeken tonen nog geen bewijs. Echter men vergeet dat het gaat om de chemische variant E621.
Laat die E621 uit je voedsel en je wordt een ander mens.
Op 18-08-2009 18:20:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: @ Hano,

In Azië doen ze dagelijks een flinke schep Ve-Tsin in het eten en het is me nooit opgevallen dat ze daar allemaal gestressed, grijsharig, overmatig dik en ongeneeslijk ziek zijn. Integendeel.

Dussss.... hoe zit dat dan?
Op 18-08-2009 21:22:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hano:
Olav:

@ Hano,

In Azië doen ze dagelijks een flinke schep Ve-Tsin in het eten en het is me nooit opgevallen dat ze daar allemaal gestressed, grijsharig, overmatig dik en ongeneeslijk ziek zijn. Integendeel.

Dussss.... hoe zit dat dan?


Het komt omdat bij Aziaten het enzym aldehyde dehydrogenase (ALDH) niet actief is. Bij een actief ALDH is het 487e aminozuur een glutamaat. Aziaten hebben op deze plek een lysine.
Reden waarom Aziaten ook gevoeliger zijn voor alchohol.
Op 18-08-2009 22:42:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Petra: En toch zijn er een heleboel grijze mensen die stokoud worden,gezond en wel.
Op 20-08-2009 18:31:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: OK Hano, dat klinkt als een goede grenswetenschappelijke uitleg.
Toch wel jammer, want van Ve-Tsin wordt alles echt wel lekkerder..
Op 22-08-2009 13:08:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2016Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden