Zo mooi en diepgravend als mijn collega Renneboog zijn vakantieverslagen maakt (zie bijvoorbeeld hier) lukt mij niet. Toch zal ik proberen een kleine reflectie te geven van mijn observaties die ik gedurende mijn verblijf op het Griekse schiereiland Peloponnesos heb gemaakt. Tegenwoordig bezoekt iedere reiziger voordat hij of zij naar verre oorden gaat Google Maps om een beetje beeld van de omgeving te krijgen. Zo ook ondergetekende en al snel ontdekte ik op de satellietbeelden mysterieuze cirkels in zee, vlakbij mijn verblijfplaats. Dat, zo besloot ik, zou mijn eerste doel worden.


(Google Maps laat vreemde cirkels voor de kust van ons vakantieadres zien)

Wie voor het eerst voet op Griekse bodem zet in de maand juli, maakt een goede kans om met temperaturen van 35 tot 40 graden om de oren geslagen te worden. De zon brandde dan ook onbarmhartig op onze schedels, toen we samen met een autoverhuurder de 455 krassen en deuken van onze huurauto minutieus op een formulier in kaart probeerden te brengen. En toen dat eenmaal gelukt was, mochten we dan echt van de luchthaven naar het 130 kilometer verderop gelegen Peloponnesos vertrekken.

Als automobilist in Griekenland ben je je leven niet zeker. Letterlijk overal ziet men naast de weg particuliere gedenktekens van zij die het leven op de weg lieten. Voor de Griek maakt het niet uit. Links en rechts inhalen, massaal een file voorbijrazen over de vluchtstrook met dik 120 per uur of steevast op het midden van tweebaanswegen rijden; het lijkt de normaalste zaak van de wereld.


(Verkeersdoden krijgen wel een mooi gedenkteken, dat dan weer wel)

Per maand komen gemiddeld 100 mensen om het leven op de Griekse wegen. Daarmee staat Griekenland in de top vier van meeste verkeersdoden in de EU. In juli van dit jaar waren er meer dan 200 verkeersdoden in Griekenland. Veel meer dus dan normaal. Ook de eerste cijfers van augustus zijn verontrustend. Oorzaken lijken de toenemende verkeersdrukte, het vakantieverkeer en het nog te weinig controleren op snelheid en geldige rijbewijzen door de politie (bron 2008).

Voorrang krijg je door de bestuurders van het kruisende verkeer niet aan te kijken, wie wel kijkt verliest en kan wachten. Natuurlijk lapt men de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur in de lintbebouwing aan de laars en zelfs als je met 70 tot 90 kilometer per uur de vouwen uit de Griekse broeken rijdt is de kans groot dat er een machootje achter je op de bumper kleeft en met lichtseinen je het leven zuur maakt. Dat dankzij de tegenliggers inhalen zinloos is, maakt hen niet uit. Het meeste genegeerde verkeersbord dat we gezien hebben is het parkeerverbod. Heel handig want dankzij het massaal negeren van parkeerverboden en gele stoepranden is de auto in een tel geparkeerd. Motor en brommerrijders dragen zelden helmen en maken doorgaans zeer creatief gebruik van het wegdek. Kortom, verkeersregels negeren kan men het beste in Griekenland.


(Helmplicht? Parkeerverbod...? Wat is dat??)

Grieken zijn bijzondere entiteiten binnen het opgedrongen "wij zijn als Europa één volk"-denken. Ze zijn aardig, gastvrij en doen in de regel niet al te moeilijk. Maar... de meeste hebben een ego zo groot als de Europese subsidies die het arme land opslokt. Mannen zijn daar nog échte mannen en vrouwen doen de was en natuurlijk de kinderen.

Wanneer de Griek zichzelf in de spiegel ziet dan ontwaart hij hetzij Alexander de Grote hetzij Kolokotronis of (minstens) Onassis. Maar nooit Karayozis (Jan met de pet). 
Schrijver Nikos Dimou, 1975.

Gezichtsverlies is nog steeds het ergste wat een Griek kan overkomen. Het overtrokken mannelijke eergevoel (filótimo) is op het platte land nog steeds sterk aanwezig.

Griekenland is eigenlijk geen land. Het is een samenraapsel van onofficiële koninkrijkjes, etnische deelgebieden en informele stadstaatjes. Eigenlijk net zoals in de oudheid. Door de eeuwen heen zijn ze geplaagd door allerlei potentaten, geïmporteerde monarchen, generaals en andere machtsgeile lieden. Er bestaat nog steeds een hartgrondige hekel aan Turken en, in iets mindere mate, Duitsers en Italianen. De laatste twee dankzij hun wangedrag in de Tweede Wereldoorlog.

Dat met die Turken komt waarschijnlijk nooit meer goed. Zo steekt het bijvoorbeeld nog steeds dat in 1920 de Turken de christelijke wijken in Smyrna in brand staken, waarbij ongeveer 30.000 christenen de dood vonden. In 1923 besloten beide landen om tot een volksuitwisseling te komen waarbij er ongeveer 380.000 moslims richting Turkije werden gebonjourd en omgekeerd anderhalf miljoen Grieks-orthodoxen voor altijd naar Griekenland werden gezonden.


(Bert observeert onopvallend de Griek in eigen habitat)

Misschien is het geen wonder dat de gemiddelde Griek faliekant schijt heeft aan de autoriteiten en hun regels. Zo konden wij in de meeste horecazaken nog gewoon binnen roken en konden we nergens ook maar iets van de in Nederland zo heilige Arbowetgeving terugvinden. Dat Griekenland zo arm is vergeleken met de andere Europese landen komt ook omdat de Griek het ontduiken van belastingen als heilige plicht ziet. Men kent in Griekenland het gezegde "de regering is arm maar wij zijn rijk", doelend op het niet afdragen van zuur verdiende centjes. Daar kunnen we nog wat van leren dus.

De anarchie kent ook een keerzijde. Zo heeft de gemiddelde Griek ook lak aan het milieu. Een observatie die de Griekse schrijver Nikos Dimou ook al eens deed toen hij schreef:

"Alle kunde die ontbreekt om ons dagelijks leven goed te organiseren en vorm te geven, wordt geconcentreerd in de mystieke zending om het prachtige landschap dat het lot ons toebedeelde zo doelgericht mogelijk te vernietigen"

De zee is nagenoeg leeggevist, bosbranden, al dan niet door achteloos weggeworpen sigarettenpeuken of herders veroorzaakt, zijn orde aan de dag en rotzooi dumpt men daar waar het uitkomt. Tijdens onze wandeltochten mochten we menig 'particuliere vuilnisbelt' aanschouwen. En toch was onze vakantie meer dan geslaagd. Woeste bergen, prachtige heuvels en een heldere zee waar het goed zwemmen en snorkelen is. De mensen zijn vriendelijk en het eten is behoorlijk tot goed. Er is niemand die je een strobreed in de weg legt als je van de gebaande paden afwijkt.


(Wie weet wat men met die 13 bedoelt?)

Wat ons opviel was dat men letterlijk overal door middel van graffiti het getal 13 of 7 op kliedert. Het is ons niet duidelijk geworden waarom. Gezien de hoeveelheid op muren, verkeersborden en daar waar het maar kan, moet het heel erg leven onder een flink deel van de bevolking. Misschien weet u het?


(Borden lijken bij uitstek geschikt om boodschappen op te kliederen, zo ook hier waar het getal 13 en 7 om de eerste plaats lijken te strijden)

O, ja de mysterieuze cirkels. Wel, daar bleek uiteindelijk niets mysterieus aan. Het zijn gewoon ronde netten die men gebruikt voor het kweken van vis.

sun: Dit heb ik echt met heel veel plezier gelezen. Moet er echt eens naar toe! Bedankt hoor.
Op 11-08-2009 11:41:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Heel leuk stuk!

Ben zelf ook een liefhebber van Griekenland en ben er meerdere keren geweest, vooral op de verschillende eilanden. Ik meende dat het op Corfu was waar je ook een (boot)excursie naar Turkije kon maken, dat werd ten zeerste afgeraden want als je een stempel van Turkije in je paspoort had, kwam je domweg Griekenland niet meer in...zeiden ze. Ze waren inderdaad niet zo dol op Turkije. Dat was een aantal jaren geleden, misschien dat het nu anders is.

Maar "de" Griekse mannen, ook mooi natuurschoon... .
Maar inderdaad vaak joekels van ego's; ik mocht graag naar ze kijken, maar daar bleef het bij, ze waren me toch too macho. Wel doortastend en voortvarend, dat vond ik dan wel weer een mooie eigenschap.
(bericht gewijzigd op 11-8-2009 12:08:08)
Op 11-08-2009 0:06:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
amu: Betreffende uw vraag ' wat is 7 en 13'

Ik ben een '7' en ik hoop fdat u geen '13' bent ....

haha ...

Goed, ik zal het even verduidelijken .... '7' staat voor Gate 7 van de regererende voetbalploeg Olympiakos (het rode team) - de meest fanatieke supporters, waartoe ik ook behoor ...

'13' staat voor de Gate 13 van de tegenstander Panathinakos (het groene team) ... het team dat denkt de beste te zijn in Europa ....
Er vallen geregeld 'ontmoetingen' plaats tussen de twee groepen, de haat tussen beide is dan ook enorm ... getuige de vele graffitis die telkemalen overschilderd worden ... het is dan ook uiterst raadzaam om in bepaalde plaatsen geen truitjes van 1 van de ploegen aan te trekken ... het is zoals een rode lap voor een stier houden ..
enfin voor de rest klopt uw verslag redelijk goed ...

mvg Pascale
Op 11-08-2009 0:10:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mies: Het verkeersbord op de foto is een "verbod om stil te staan" bord, een parkeerverbodsbord is blauw met een rode rand en een schuine streep.
http://www.tdekkers.nl/bord-e1.htm
Detail, maar toch.
Leuk om te lezen stukje trouwens.
Op 11-08-2009 0:21:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Mies:

Het verkeersbord op de foto is een "verbod om stil te staan" bord, een parkeerverbodsbord is blauw met een rode rand en een schuine streep.
http://www.tdekkers.nl/bord-e1.htm
Detail, maar toch.
Leuk om te lezen stukje trouwens.


Getuige de gele stoeprand op de foto is het ook verboden te parkeren
:-) puh
Op 11-08-2009 13:37:48 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Giannis webmast: bert, wat een goed stuk zeg! De meeste facts in je stuk kloppen wel maar sommige zaken dienen genuanceerd te worden. Grieken zijn trots op hun land en ondanks dat er veel mis is met Griekenland op financieel en politiek niveau mag je geen kritiek leveren. Zie de conflicten met FYROM, Turkije, Albanie en de Cypruskwestie. Kom niet aan Grieks erfgoed of de Griekse geschiedenis en probeer deze vooral niet te veranderen. Griekse politici zijn over het algemeen redelijk corrupt. Zie het recente SIEMENS en VODAFOON schandaal, en de bosbranden van vorige jaar. Deze worden niet aangestoken door sigarettenpeuken of herders maar door project ontwikkelaars die de afgebrande grond dan lekker gaan volbouwen. Vergunningen worden zomaar afgegeven omdat iedereen er te koop is. Onlangs zijn er opvallend veel bosbranden geconstateerd op Zakynthos. Hoe kan dat?

De Griekse politie neemt het ook niet al te nauw met de regels en heeft over het algemeen een ander integriteits gevoel getuige de vele zaken van Amnesty International van schendingen.

Supportersproblematiek is een groot probleem in Griekenland en het niet in de hand hebben van dat heeft ze onder andere de organisatie gekost van het EK voetbal 2008. Gate 7 en gate 13 supporters maken elkaar af, zelfs bij waterpolo wedstrijden. Kan me herinneren dat er vorig jaar in PATRAS 1 dode was gevallen bij rellen tijdens de vrouwenvolleybalfinale.

Volgens een recent bericht bedraagt het zwart werken en geld circuit rond de 65 miljard euro per jaar in Griekenland. Ik heb echter het idee dat zoiets niet veel anders is dan Spanje, Italie en Portugal. Vandaar dat de overheid probeert --- via de kassabon wordt een staatslot --- dit te verhelpen. En mocht je op straat lopen met zojuist gekocht goederen en zonder kassabon dan staan er fikse boetes op. En dat geldt ook voor verkeersboetes. Zonder helm en gordel rijden kost rond de euro 700.

Verder is het een heerlijk land!
Je stuk is geplaatst op www.griekseagenda.nl
Op 11-08-2009 22:29:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Giannis webmast:

Je stuk is geplaatst op www.griekseagenda.nl

Moest je ook nog de bron aanklikbaar maken, dan maak je ons blij.
(bericht gewijzigd op 11-8-2009 22:32:08)
United as one. Divided by zero.
Op 11-08-2009 22:31:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Giannis webmast: En met betrekking tot de samenstelling van de Grieken; je schrijft een redelijk gewaagde uitspraak: Griekenland is geen land maar een samenraapsel van ...... Kan me herinneren dat Elsevier ooit zoiets heeft geschreven in een uitgebreid artikel maar Griekenland dient niet verward te worden met buitenlandse invloeden. De Grieken zitten al duizenden jaren in dit gebied tot aan Constantinopel toe. Dat zijn DESTIJDS idd koninkrijken en stadstaten geweest SPARTA, ATHENE, MYCENERS, MACEDONIERS etc etc etc. Na de val van Constantinopel 1452 werd het gebied Ottomaans (nu heet dat Turks). Door de vele oorlogen in dit gebied en de vele bevolkingsuitwisselingen destijds zijn er op dit moment ongeveer 1 miljoen Grieken met gemixte roots. Grieks-Turks, Grieks- Bulgaars, Grieks-FYROM's, Grieks Russisch, Grieks Armeens en Grieks Georgisch. Uit het gebied bij Trabzon bijvoorbeeld (nu Turkije stamt de PONDOS Griek af. Die zijn allemaal weggejaagd of vermoord daar door de Ottomanen (300.000 doden begin deze eeuw). Daarnaast hebben Grieken gehandeld over de hele wereld waardoor er veel Arabische en Midden Oosten invloeden zijn te vinden in Griekenland. De huidige Griekse grenzen zijn, met dank aan de Britten, de Fransen en de Russen en hun hulp tijdens de oorlog vanaf 1821 nog geen honderd jaar geleden vastgesteld. Kreta hoort ook nog niet eens zo lang bij Griekenland, kan je nagaan.

Op dit moment wonen er ongeveer 11 miljoen in Griekenland zelf en 11 miljoen in voornamelijk USA, AUSTRALIE en West Europa. Grieken hebben altijd in het gebied van FYROM tot aan Constantinopel gewoond. Ondanks dat velen vermoord zijn vanaf 1452 tot en met begin 1900 en het "Griekse" gebied flink is ingekrompen hebben de Ottomanen nooit de Griekse wortels, het Griekse gedachtengoed het Grieks Orthodoxe geloof kunnen vernietigen.

En dat is de verklaring waarom de gemiddelde Griek bijzonder trots is op zijn afkomst, tot aan het nationalistische toe.

Giannis

Op 11-08-2009 22:48:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Giannis webmast: Link is inmiddels aangepast!!!!!
Nvdr: Thx
Op 11-08-2009 22:49:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: "De anarchie kent ook een keerzijde. Zo heeft de gemiddelde Griek ook lak aan het milieu. Een observatie die de Griekse schrijver Nikos Dimou ook al eens deed toen hij schreef:"

Dit is geen anarchie. Dit is de meer corruptere vorm van overheid. Niet dat het nou zo anders is als hier hoor. Hier wordt het alleen beter in de achterkamertjes gehouden.

Waarom dit geen anarchie is? Omdat in een anarchie instellingen zouden ontstaan die in de behoefte van de bevolking zouden voldoen die nu ten dele door de staat worden verkracht. De aanwezigheid van de staat heeft dus de invloed dat er geen alternatieven kunnen opstaan. Anarchie betekend letterlijk een situatie waarin geen autoriteit gebaseerd op dwang regeert.

Verder leuk stuk hoor, maar ik heb mij persoonlijk ten doele gesteld om het woord anarchie te verdedigen, omdat het vrijwel nooit juist gebruikt wordt. En dat terwijl het zo iets moois is .
Op 12-08-2009 20:51:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Giannis webmast: 29 juli 2009 Grieken op 1e plek in milieu barometer

Vier op de vijf Europeanen zeggen dat ze rekening houden met de milieueffecten van de producten die ze kopen, zo blijkt uit een gepubliceerde Eurobarometer-enquête. De aandacht voor het milieu is het grootst in Griekenland, waar meer dan 9 op de 10 geïnterviewden zeiden dat de milieueffecten van een product een belangrijke rol spelen bij hun aankopen.

Bijna de bijna de helft van de ondervraagden denkt dat een combinatie van hogere belastingen op milieuschadelijke producten en lagere belastingen op milieuvriendelijke producten een goede stimulans voor milieuvriendelijke producten kan zijn. Er is ook veel steun voor het idee dat de detailhandel een rol moet spelen bij het stimuleren van milieuvriendelijke producten en voor een verplichte koolstofetikettering.

CO2 afdruk
De geïnterviewden zijn voorstanders van het stimuleren van milieuvriendelijke producten door de detailhandel. Van de EU-burgers vindt 49% dat deze producten zichtbaarder moeten zijn in de schappen of in een speciale groene afdeling moeten worden uitgestald. En 31% van de Europeanen zegt dat de detailhandel groene producten het best kan stimuleren door betere informatie aan de consument te geven. Iets minder dan de helft van de Europeanen zegt dat milieulabels een belangrijke rol spelen bij hun aankopen en 72% van de EU-inwoners zegt dat een etiket waarop de CO2 voetafdruk van een product wordt vermeld, in de toekomst verplicht moet worden. De standpunten hierover variëren sterk van lidstaat tot lidstaat: bij de Tsjechen is het percentage voorstanders van deze etikettering maar 47% en bij de Grieken is dat 90%.
bron: europese commissie
Op 12-08-2009 21:48:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: heb het hele artikel gelezen om erachter te komen wat de cirkels waren :3.

Maar leuk geschreven =]
Op 13-08-2009 0:29:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Mijn zus woont al 21 jaar in Athene, dus heb ik een vast vakantie adres.
Ik ben het met het stuk wat Bert schrijft eens; Grieken zijn fantastische mensen maar hebben volkomen schijt aan regels.
Ik ga er graag heen!
JOEPIE
YEAH
Op 13-08-2009 20:18:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Maláka!
Op 13-08-2009 20:19:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: Bne er vorig jaar op vakantie geweest en het is inderdad supermooi!
Ita est :)
Op 24-08-2009 20:37:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Gewoon visnetten... ..
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 19-10-2009 16:22:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden