Kijkend naar Star Trek komt er een vraag in mij op. In Star Trek leeft een hele gemeenschap met alle luxe en gemakken om in hun hygiënische behoeften te voorzien. Hoewel ik in de serie nog geen wasmachine heb kunnen ontdekken, zien ze er over het algemeen fris uit. Maar hoe doen ze dat nu in de huidige ruimtevaart?

(Astronaut Koichi Wakata)

In de ruimte is er geen manier om je vuile kleding te wassen. Vuile kleding wordt met de rest van het afval gedumpt in overbodige vrachtschepen die in de atmosfeer verbranden. Voor langere toekomstige ruimtereizen is dit geen optie en er worden allerlei specialisten aan het werk gezet om een oplossing te vinden.

De Japanse ondergoedfabrikant J-DRACHT ontwierp een nieuw type kledij voor ruimtereizen. Ze ontwierpen een antibacterieel, waterabsorberend en geureliminerende stof. Het ondergoed kreeg een zilveren laag. Het is zeer belangrijk voor ruimtekledij dat de stof antistatisch is en vlamvertragend werkt. Natuurlijk wil de mens meer en het doel is dan ook om aangename alledaagse kleren te ontwerpen voor het dagelijks leven in een ruimteschip. De lijn omvat tot nu toe hemden, onderbroeken en sokken.

Astronaut Koichi Wakata heeft tijdens zijn verblijf in het ruimtestation een stevige maand met hetzelfde experimentele hightechondergoed rondgelopen. Hij kreeg voor zijn ruimtemissie vier paar mee. Zijn verblijf duurde immers ruim vier maanden. De test moest uitwijzen of het ondergoed gevrijwaard bleef van onprettige geuren en allerlei andere ongemakken. Koichi Wakata stelde zijn collega-astronauten niet op de hoogte van het experiment.

Aangezien de andere astronauten na een maand nog niet klaagden over stank in de nabijheid van Koichi Wakata, lijkt het experiment in dat opzicht geslaagd. Vorig jaar heeft een andere Japanse astronaut tijdens een 16-daagse pendelvlucht ook enkele onderdelen van het ontworpen ondergoed gedragen. Ben benieuwd in wat voor kleuren en vormen ze het ondergoed leveren. Hemelsblauw?

3.14po: Donkerbruin en zwart lijken me de meest praktische kleuren.
United as one. Divided by zero.
Op 09-08-2009 0:23:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Leuk topic, ennuh ik heb wel eens een douche gezien in star trek meestal gebruiken ze een soort ultrasoon douche die de sonic shower is gedoopt.
Maar als er voldoende brandstof aan boord is kan men ook water maken met de replicator en gewoon met water douchen.
Stroom moet vloeien.
Op 09-08-2009 0:32:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Picobyte:

Leuk topic, ennuh ik heb wel eens een douche gezien in star trek meestal gebruiken ze een soort ultrasoon douche die de sonic shower is gedoopt.
Maar als er voldoende brandstof aan boord is kan men ook water maken met de replicator en gewoon met water douchen.


Water is heel goed opnieuw te gebruiken door het via reverse osmose te filteren. Voorbeeld: Urine wordt weer gewoon water. Reverse osmose kost wel wat energie.
'Don't forget rule number 6'
Op 09-08-2009 16:37:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: wil wil een roze Bh met zilveren randjes, is dat mogelijk? =]

Of moet ik dan eerst astronaut worden?
Op 09-08-2009 23:40:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden