In een gewaagd experiment gebruikten Nederlandse wetenschappers muggen als vliegende naalden, om via hun beten een vaccin met levende malariaparasieten af te leveren. De resultaten waren verbazingwekkend: iedereen in de vaccinatiegroep werd immuun voor malaria. Een vergelijkende groep werd dat niet en kreeg malaria nadat ze later werden blootgesteld aan parasieten.

Het experiment was slechts een kleine POP-test (Proof of Principle) en de benadering is niet op grote schaal in praktijk om te zetten. Maar het onderzoek toont wel aan dat wetenschappers (eindelijk) op het goede spoor zitten om een effectief vaccin tegen een van de grootste moordenaars van de mensheid te ontwikkelen. Het eerste experiment op mensen met een vaccin dat gebruik maakt van gemodificeerde, levende parasieten is een feit.

Dr. Carlos Campbell, werkzaam bij PATH (Program for Appropriate Technology in Health), een wereldgezondheidsorganisatie in Seattle, schrijft in het invloedrijke magazine New England Journal of Medicine: "De vaccins tegen malaria verhuizen van het laboratorium naar de echte wereld. Het onderzoek herinnert ons eraan dat de malariaparasiet de meest machtige agent voor vaccinatie is. Zelfs al is het moeilijker om dit soort van vaccin - dat een andere benadering is - te ontwikkelen."

Malaria is ieder jaar verantwoordelijk voor de dood van bijna een miljoen mensen, meestal Afrikaanse kinderen jonger dan 5 jaar. Besmette muggen spuiten onvolwassen malariaparasieten in de huid. Deze malariaparasieten verzamelen zich in de lever waar ze volwassen worden en zich vermenigvuldigen. Vanuit de lever komen ze in de bloedstroom terecht, waar ze de rode bloedcellen aanvallen. Het is deze fase die ervoor zorgt dat mensen ziek worden.

Mensen kunnen een immuniteit voor malaria ontwikkelen indien ze er vaak aan worden blootgesteld. Het geneesmiddel chloroquine kan malariaparasieten in de laatste fase - wanneer ze in de bloedstroom terecht komen en het gevaarlijkst zijn - doden. Wetenschappers gebruikten ter bescherming dan ook chloroquine bij het geleidelijk blootstellen aan malariaparasieten om de immuniteit te ontwikkelen.

Het onderzoek speelde zich af in een laboratorium van de universiteit van Nijmegen en werd gefinancierd door onder andere een overheidstoelage van de Franse regering. Voor het experiment wezen wetenschappers 10 vrijwilligers naar de vaccinatiegroep en 5 anderen naar de vergelijkingsgroep. Allemaal kregen ze gedurende drie maanden chloroquine toegediend en werden ze één keer per maand blootgesteld aan tientallen muggen; met malaria geïnfecteerde muggen in de vaccinatiegroep en niet-geïnfecteerde muggen in de vergelijkingsgroep. Deze werkwijze liet het vaccineffect toe om zich te ontwikkelen. Daarna begon de eigenlijke test. Niemand kreeg nog chloroquine toegediend. Twee maanden later werden ze allen gebeten door muggen die geïnfecteerd waren met malaria. Geen enkele van de 10 vrijwilligers uit de vaccinatiegroep ontwikkelden parasieten in hun bloedstroom, alle 5 personen in de vergelijkingsgroep deden dat wel.

Het concept om gemodificeerde, levende parasieten te gebruiken als vaccin wordt al commercieel ontwikkeld. Sanaria Inc. in Rockville, Maryland, test een vaccin met levende parasieten die bestraald geweest zijn om ze te verzwakken. Ze hopen zo de parasieten in een staat van onvolwassenheid in de lever te houden om immuniteit te ontwikkelen zonder de ziekte te veroorzaken.

Twee andere onderzoeken in het New England Journal of Medicine wijzen op een groeiende weerstand van malariaparasieten tegen artemisinine. Dit geneesmiddel wordt tegen malaria gebruikt in gebieden waar chloroquine niet meer efficiënt werkt. En dat onderschrijft misschien de dringende behoefte aan een vaccin tegen malaria.

Ganzfeld: hmmm alleen jammer de de malaria veroorzaker Plasmodium falciparum resistent is tegen geneesmiddel cloroquine. http://www.malariajournal.com/content/5/1/126

en zo zal de natuur ons altijd één stapje voor blijven
Op 15-08-2009 9:31:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeEne: "Goedemorgen, u spreekt met Ab K., heeft u voor mij 17 miljoen muggen om de Nederlandse bevolking te griepvaccineren?".
Op 15-08-2009 11:06:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
merlin: Tja, en met een beetje verstand van zaken weet je dat je met behulp van bioresonatie malaria simpel kunt verhelpen. Of gewoon effe een MMS kuurtje... Maar ja, dat levert weer geen centen op voor de farmaceutische maffia...
Op 15-08-2009 0:47:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Hehe ja dat zou een interessante vorm zijn van fuck-de-natie eh... vaccinatie

Overigens ben ik altijd een beetje huiverig over zulke experimenten. Ik snap dat onze hele evolutie ons drijft naar een dergelijk vorm van experimenteren met onze omgeving, genetische modificatie is just the next step.
Maar nu we aan de vooravond staan en we eigenlijk nog maar wat aanklooien is de kans op een onbedoeld butterfly effect best reëel.

Doet me weer denken aan de film "Children of Men", die een wereld beschrijft rond 2025, waarin een totalitair regime heerst, omdat op onverklaarbare wijze de mens (vanaf 2009!) onvruchtbaar is geworden. De film verhaalt overigens ook over hoe het kind van de hoofdrolspeler overleden is door een griepgolf eind 2008.
De manier waarop het is gefilmd maakt het geheel erg realistisch en bijna tastbaar.Desalniettemin vind ik deze specifieke modificatie zeer slim gevonden.
Het feit dat het echter al commercieel ontwikkeld is, doet te denken over de manieren waarop het nog meer is in te zetten.
ALLES IS WAAR
Op 15-08-2009 0:47:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
carpin: Depopulatie muggen en die worden het eerst in Afrika uitgezet.
Op 15-08-2009 13:42:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
carpin:

Depopulatie muggen en die worden het eerst in Afrika uitgezet.

Niet eens een gek idee.
United as one. Divided by zero.
Op 16-08-2009 0:49:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lemetje: Eindelijk weer eens iemand die zijn verstand gebruikt waarvoor het bedoelt is...dit is beter dan de mensheid volspuiten met een chlooraftreksel.

Het wordt tijd dat de farmaceuten ook eens de ander richting opkijken en zich aanpassen aan de regels van Moeder Natuur. Alles wat ze tot nu hebben gepresteerd is, eigenlijk, een grote flop. Het werkt maaar gedeeltelijk, de patient laat op den duur toch het leven, mensen worden regelrecht vergiftigd, de virussen en bacterien raken immuun en ga zo maar door. Natuurlijk zijn niet alle geneesmiddelen uit de natuur even veilig, maar door deskundig en verstandig gebruik hoeft er niemand aan dood te gaan. Ok, dat doet de dokter ook, maar zijn chemicalien zijn blijvend schadelijk bij ondeskundig gebruik.
Uiteindelijk zullen ze allemaal tot inkeer moeten komen. De mens is onderdeel van de natuur en geen chemische proeftuin.
Op 16-08-2009 7:29:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden